Consilierea psihologica nu inseamna ca ai probleme de natura psihica, la consiliere psihologica apeleaza persoane sanatoase psihic care trec prin situatii de criza (divort, decesul partenerului, crize personale, aparitia unei situatii medicale dificile, a unui handicap, stress etc), care se simt depasite de situatie si care cauta remedii pentru problemele lor. Insasi faptul ca apelezi la un consilier denota faptul ca esti preocupat de gasirea unor solutii eficiente prin care sa depaseasti situatia de criza personala sau de cuplu.
Consilierea te ajuta sa-ti constientizezi problemele, sa vorbesti despre ele, sa le privesti realist, fara sa le supraestimezi si fara sa le subestimezi, sa iei decizii potrivite, sa adopti metode prin care sa controlezi situatiile de criza, armonizarea propriei personalitati sau a relatiilor interumane.
Consilierea de cuplu nu inseamna a aduce doi oameni care s-au certat ori despartit din nou impreuna. In primul rand ea este armonizarea personalitatii individuale a partenerilor sau a fostilor parteneri, iar daca exista posibiliatea reconcilierii atunci se va lucra pe aceasta, doar daca individual te simti implinit in relatie, iar daca nu sa faci fata deciziilor pe care le-ai luat in deplina constientizare si nu prin reactii emotionale si impulsive.
O relatie de cuplu este armonizarea a doua personalitati diferite, cu principii si cu idei de viata care nu intotdeauna converg. De aceea situatile in care apar certuri si neintelegeri sunt frecvente si firesti. Negocierea conflictelor duce la dezvoltarea onesta a relatiei. Adoptarea unor metode potrivite creste satisfactia cuplului.
Consilierea nu poate fi eficienta daca nu exista sinceritate si deplina deschidere fata de ceea ce simti si traiesti, fata de dorintele si asteptarile pe care le ai fata de tine, fata de partener si disponibilitatea de ati dori si de a face ceva concret in bunul mers al relatiei. Oamenii, nu de putine ori au asteptari nerealiste de la ei si de la cei din jur, iar prin intemediul unui consilier poti beneficia de o informare corecta care sa aiba efect terapeutic.
Dobandirea unui handicap reprezinta o situatie de criza personala dar si la nivelul familiei. Multe din asteptari si din dorintre trebuie reconsiderate. Sunt cazuri in care unul din parteneri paraseste relatia conjugala din pricina dizabilitatii partenerului sau din propria incapacitatea de a se adapta noii situatii si de a accepta o viata langa o persoana cu handicap. Sunt parteneri care depasesc situatia creata si continua sa aiba o viata de familie implinita. Situatiile sunt particulare dar sunt multe aspecte de ordin general pe care le regasim in modelele familiale.
Putem dezvolta impreuna idei si discuta situatii care sa aduca acceptarea unor decizii, intelegerea unor situatii de cuplu, indiferent care ar fi acestea, dar care, cu siguranta nu ne lasa nepasatori.