Orice abatere de la normal a formei corpului care tulbura cresterea si dezvoltarea armonioasa, modificand aspectul lui exterior, reduce aptitudinile individului si puterea de adaptare a organismului la conditiile de mediu, simultan cu diminuarea capacitatii de munca, se numeste deficienta fizica.
Scopul recuperarii consta, pe de o parte, in valorificarea la maximum a posibilitatilor individului cu dizabilitati, iar pe de alta parte, functiile psihice nealterate trebuie sa fie antrenate incat sa poata prelua activitatea functiilor afectate in vederea formarii unor abilitati si comportamente care sa-i permita persoanei o integrare optima in viata profesionala si sociala.
Recuperarea prin psihoterapie contribuie la refacerea psihica si psihologica. Desi nu inlatura dizabilitatea, actioneaza pozitiv asupra spiritului si personalitatii, inlatura personalitatea si negativismul, activeaza motivatia si pulsiunile, devenind un factor energizant al implicarii subiectului in procesul recuperarii. In principiu, psihoterapia devine credibila atunci cand prin intermediul ei se reuseste sa se inlature starile psihice conflictuale, sentimentele de inferioritate, unele insusiri negative ale personalitatii, in general, si se consolideaza trasaturile pozitive cu motivatii superioare pentru activitate.
- Ce este psihoterapia, cum o putem defini?
Psihoterapia este o forma de ajutor pe care il pot primi oamenii care au probleme pe care nu le mai pot rezolva singuri.
Psihoterapia poate fi descrisa si astfel: este o forma de tratament psihologic care are loc in cadrul si pe baza unei relatii interpersonale intre client sau pacient si terapeut.
Psihoterapia este intalnirea dintre doi oameni, din care unul are o problema iar celalalt nu se teme de problema primului.
Cui se adreseaza psihoterapia? Psihoterapia se adreseaza oamenilor care vor sa se cunoasca mai bine pe ei insisi, care trec printr-o situatie stresanta de viata, care au pierdut pe cineva drag, care nu se adapteaza la locul de munca, care nu se simt confortabil in familie, care nu reusesc sa-si atinga scopurile propuse, care nu au o viata sociala adecvata, care nu dorm noaptea si nu stiu de ce.
- Ce isi propune psihoterapia sa realizeze? In ce constau rezultatele unei psihoterapii?
Un raspuns scurt si la obiect ar fi acela dat de FRP: "Obiectivele unui astfel de tratament sunt de a ameliora sau elimina simptomele, de a facilita modificarea tiparelor comportamentale, a atitudinilor si relationarilor perturbate, si favorizarea procesului de maturizare, de dezvoltare si a starii de bine, fizica si mentala a persoanei."
In cele din urma, nu conteaza atat de mult ceea ce va ofera psihoterapia, ci ceea ce sunteti dispusi sa luati dumneavoastra din psihoterapie.
- Ce NU poate face - si nici nu isi propune sa faca - o psihoterapie:
1) sa vindece unele boli grave, cum ar fi schizofrenia sau retardul mintal, si nici bolile cu substrat organic (date de afectarea certa a unei parti din creier), cum ar fi tumorile cerebrale, accidentele vasculare cerebrale, infectiile cerebrale, tulburarile psihice date de folosirea unor droguri etc.
2) sa schimbe comportamentul si modul de a fi a membrilor familiei din care provine sau din care face parte clientul;
3) sa schimbe contextul familial, social, economic si politic al celui aflat in suferinta din cauza acestui context;
4) sa schimbe pe de-antregul personalitatea unui om;
5) sa creasca nivelul de inteligenta;