Modificari sexuale dupa Traumatismul Vertebro-MedularFiecare persoana cu TVM este diferita. Nu exista reguli privind modul in care comportamentul sexual se modifica dupa TVM. In general atunci cand sunt afectate sistemul urinar (vezi capitolul privind managementul urinar) si sensibilitatea in zonele genitale, vor exista si modificari ale reactiilor sexuale la nivel genital.

Abilitatile sexuale variaza in functie de localizarea traumei, persoanele afectate se pot confrunta cu modificarea interesului fata de sex, cu probleme de penetrare vaginala sau de orgasm, care pot fi cauzate si de tratamentul primit sau de depresia adiacenta.

{googleads}Impactul pe care traumatismul il are asupra functiilor sexuale difera si depinde de diferiti factori:

  • Tipuri de leziune (completa sau incompleta;
  • Nivelul leziuni;
  • Medicatia folosita.

1. Leziuni complete

Daca a avut loc o leziune completa, urmatoarele aspecte ale functionalitatii sexuale vor fi probabil afectate:

  • Sensibilitatea in zona genitala si orgasmul

Atat la femei cat si la barbati cu leziuni complete ale coloanei vertebrale la orice nivel, este foarte probabil ca nu va exista sensibilitate la nivel genital in urma stimularii, desi unele persoane invata sa transfere sentimentele erotice dinspre alte parti ale corpului unde exista sensibilitate.

  • Sensibilitate erotica mentala si fizica

Leziunea completa – indiferent de nivel – nu duce la pierderea sensibilitatii erotice sexuale. Multe persoane pot sa isi schimbe sursa erotica astfel incat creierul sa primeasca semnale sexuale de la alte parti ale corpului decat zonele genitale. In timp, creierul invata sa dezvolte reactii sexuale la atingeri placute in alte zone ale corpului. De exemplu, lobii urechilor si ceafa pot deveni zone erogene. Senzatiile respective vor fi diferite fata de cele dinainte, dar la fel de satisfacatoare; unele persoane descriu senzatia ca mai putin intensa sau mai difuza. Cea mai importanta este atitudinea persoanei respective. Daca aceasta este convinsa ca sexul inseamna doar contact sexual, atunci va exista loc pentru explorarea altor posibilitati. Daca ea este mai deschisa si creativa, posibilitatile sunt mai putin limitate

  • Erectii la atingere (erectii reflexe)

Barbatii cu leziuni T10 sau mai sus pot avea reflexe necontrolate ca raspuns la atingeri ale penisului. Aceasta se intampla deoarece arcul reflex (de la penis la partea inferioara a coloanei vertebrale si inapoi) functioneaza independent de creier. Acest tip de erectie este de multe ori apreciat de barbatii cu TVM deoarece inseamna ca pot avea erectii si implicit activitate sexuala. Unii barbati cu TVM sunt nemultumiti de acesta erectie deoarece poate avea loc in momente nepotrivite – cum ar fi la introducerea cateterului sau oricand este atins penisul. In cazul unor barbati cu TVM, erectia reflexa este posibil sa nu aiba loc, sau sa nu dureze suficient pentru tipul de activitate sexuala dorita; in aceste cazuri, pot fi folosite diverse metode de stimulare a erectiei.

  • Erectia psihogena (mentala)

Cand are loc o leziune in partea inferioara a coloanei vertebrale (sub T10) nu este posibila crearea erectiei reflexe la atingere. Cu toate acestea, stimularea pur mentala (imaginatia sau fantezia sexuala) poate duce la marirea penisului si chiar la scurgerea unei anumite cantitati de lichid seminal, care poate contine sperma. Erectia ia sfarsit de obicei dupa emiterea de lichid seminal. Barbatii cu leziune completa sub T10 aleg in general sa foloseasca metode de stimulare a erectiei.

  • Lubrificare vaginala

In cazul femeilor, traumatismul vertebral poate afecta lubrificarea vaginala naturala. Unele femei nu produc lichid vaginal ca urmare a stimularii mentale, iar altele nu il produc nici in urma atingerii in aceasta zona. Aceste modificari depind de la caz la caz. Toate femeile trec prin modificari ale gradului de lubrificare vaginala in diverse momente ale ciclului lunar, si pot trece prin astfel de modificari si ca urmare a menopauzei.

  • Ejacularea

Majoritatea barbatilor cu TVM – atat complet cat si incomplet – au modificari ale ejacularii, desi ejacularea este o reactie complexa si exista multe variatii de la o persoana la alta.

2. Leziuni incomplete

Sexul-in-TVMNu exista un mod clar de a determina raspunsul genital in cazul unei leziuni incomplete a coloanei vertebrale. Factori precum localizarea leziunii si gradul de sensibilitate si functionalitate motorie pot fi importanti in determinarea modificarilor reactiilor sexuale. Daca puteti sa va controlati urinarea si defecatia, acest lucru indica in general functionarea normala sau aproximativ normala din punct de vedere sexual.

In cazul barbatilor, acestia vor resimti modificari ale dorintei sexuale, erectiei, ejacularii, abilitatii de a atinge sau simti orgasmul, sau pot resimti elemente suplimentare cum ar fi durerea sau contractiile, care pot interveni asupra abilitatii lor de a avea o viata sexuala. Majoritatea afectiunilor neurologice duc la afectarea erectiei, care devine imprevizibila, dificil de realizat sau de durata imprevizibila. Viteza orgasmului si ejacularii poate fi influentata (devine mai rapida sau dificil de realizat) sau orgasmul poate fi imposibil de realizat. Uneori fluidul ejaculat dispare, ceea ce afecteaza fertilitatea.

Cu toate acestea, importanta sigurantei relatiilor sexuale ramane relevanta. Medicatia prescrisa pentru anumite probleme de sanatate poate de asemenea sa afecteze functionarea sexuala la barbati. Deseori barbatii se adapteaza acestor modificari invatand noi tehnici si identificand noi zone senzoriale ale corpului care pot oferi un grad ridicat de satisfactie sexuala. Functionarea sexuala generala, managementul urinar si genital, starea de sanatate, medicatia, relatiile personale si propria imagine sexuala vor determina apetitul sexual.

Mai multe detalii pe forum in categoria "Sexologie".

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %15, %2011
Postat de
Allex
help
salut sant din buc am 28 de ani si in varsta cu aproape 2 ani am suferit un acident auto soldat cu un TVC la nivel c5 c6 am fost operat la spitalul baltazar arseni (placuta titan 5 suruburi) un adevarat succes operatia dar si un noroc din partea mea pot spune maduva a fost compresata nu am miscat nimc cateva luni bune dupa sedinte de recuperare am ajuns la un stadiu destul de bun merg cu o carja distante scurte nu prea pot folosi bine mainile (degetele) forta in brate am ma ridic singurel ma descurc cat de cat nu stiu cat voi mai avansa dar sant destul de multumit atat as vrea sa aflu erectie am de ejaculat nu am reusit oare voi reusi vreo data?! lichid seminal curge ceva ceva dar... dupa zeci de minute de chinuiala bune (masturbare in exces :D)ma puteti ajuta cu vreun sfat? va multumesc si astept un raspuns () va multumesc si mult succes in recuperare fratilor de suferinta (Alex)

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează