Imaginea despre propriul corp este un aspect important al adaptarii femeilor cu traumatism al coloanei vertebrale (TVM) deoarece aceste sentimente pot influenta dorinta lor de a avea activitate sexuala. Este normal ca femeile cu TVM recent sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu corpul lor, iar femeile care se simteau multumite cu corpul lor inainte de accident se vor adapta mai usor la noua situatie.
Cand o femeie se considera dorita, ii este usor sa creada ca altii o vor considera de asemenea atractiva. Pe de alta parte, o femeie cu o imagine negativa despre propriul ei corp inainte de accident va avea dificultati sa se considere atractiva sexual dupa accident. Ca urmare, ei ii va fi mai greu sa isi adapteze viata sexuala, si probabil alege sa evite activitatile sexuale.
Una dintre principalele solutii la problemele de adaptare este invatarea solutionarii principalelor probleme zilnice legate de dizabilitate. Sexualitatea este o parte naturala a vietii, si de aceea adaptarea incepe cu invatarea notiunilor despre nivelul leziunii si urmarile acesteia.
-
Inca mai am apetit sexual desi mi-am pierdut sensibilitatea in zonele genitale. Cum pot sa am o activitate sexuala placuta?
Cu totii avem apetit sexual si continuam sa il avem chiar si dupa traumatismul vertebral. A avea o viata sexuala implica mai mult decat folosirea zonelor genitale, chiar daca suntem invatati de mici ca activitatea sexuala implica zonele genitale. Uitam cat de placuta este stimularea zonelor erogene secundare (gatul, urechile, buzele, sanii) si ne concentram in schimb asupra incercarii de a atinge un orgasm trecator.
Ganditi-va la unele dintre primele voastre experiente sexuale, si va veti aminti probabil cat de placute erau mangaierile si sarutul. Multe dintre aceste parti ale corpului – inclusiv gatul, zona sanilor, a urechilor, si alte zone, pot fi neafectate de leziunea vertebrala.
Multe persoane sustin ca aceste zone devin chiar mai sensibile la stimulari decat erau inainte de accident. Altii sustin ca excitarea sexuala in zona genitala si ejacularea pe care o aveau in trecut este acum proiectata in alte zone erogene, rezultand aceleasi senzatii de placere sexuala.
Retineti ca toate simturile va pot oferi stimulare sexuala; ochii, nasul, urechile, mainile si gura pot sa va redea senzatii carora nu le-ati acordat prea mare atentie inaintea accidentului. Acordati timp pentru a explora posibilitatile oferite de aceste senzatii si retineti in acelasi timp ca stimulii sexuali nu trebuie neaparat sa fie fizici. Aminitirea altor experiente sexuale sau imaginatia pot fi la fel de importante pentru o viata sexuala de succes. Functiile noastre sexuale sunt oricum in mare masura de natura psihologica; fiintele umane sunt capabile sa se adapteze unor afectiuni fizice grave fara afectarea apetitului sexual. Puteti avea viata sexuala implinita de dinaintea accidentului atata timp cat nu va convingeti pe voi insiva de situatia contrara.
-
Voi putea sa mai am orgasm?
Multe persoane cu TVM sustin ca in timpul actului sexual au senzatii echivalente cu acelea ale orgasmului. Unele persoane raspund prin contractii; altele simt furnicatori in membrele inferioare; altele au tensiunea crescuta sau cresterea frecventei batailor inimii, la fel ca inaintea dizabilitatii. Alte persoane nu resimt aceste reactii fiziologice, dar simt o senzatie de placere urmata de relaxare intensa. Daca veti avea sau nu abilitatea de a atinge orgasmul depinde de experientele sexuale dinaintea accidentului, precum si de modul in care puteti sa va adaptati reactiilor corpului de dupa accident.
Trebuie sa retineti ca succesul vietii sexuale nu se masoara in abilitatea de a avea orgasm. Orgasmul este o experienta placuta, dar a avea o viata sexuala satisfacatoare nu inseamna sa aveti orgasm la fiecare contact. Dizabilitatea influenteaza multe aspecte ale vietii, unul dintre acestea putand fi modul de exprimare sexuala. Schimbarea nu inseamna renuntare. Puteti continua sa dati si sa simtiti placere sexuala.
-
Care sunt tipurile de activitate sexuala pe care le voi putea practica?
Nu ar trebui sa existe limite asupra tipurilor de activitate sexuale aflate la dispozitia dumneavoastra. Puteti sa practicati orice tip de activitate care va facea placere inainte de a avea accidentul – trebuie doar sa gasiti noile modalitati de a face asta. Orice problema precum pozitionarea in pat, dezbracarea, sau chiar transferul in pat, poate fi solutionata cu putina planificare si exercitiu. Puteti de asemenea sa experimentati noi tipuri de activitati sexuale. Solutia este sa nu renuntati prea devreme. In timp si cu exercitiu, ar trebui sa puteti sa redeveniti o persoana activa sexual, in ciuda oricaror limitari impuse de leziune.
-
Mi s-a spus ca nu ar trebui sa fiu interesata de sex acum ca am o dizabilitate. Sunt multe persoanele care cred acest lucru?
Exista multe idei preconcepute despre sexualitatea persoanelor cu dizabilitati. Una dintre idei, este ca aceste persoane nu au dorinte sau nevoi de exprimare sexuala. Faptul ca va place prajitura cu mere nu s-a schimbat doar pentru ca ati suferit un traumatism al coloanei vertebrale, asa ca de ce ar trebui sa vi se schimbe apetitul sexual? Din pacate, societatea perpetueaza ideea ca sexualitatea este doar pentru cei tineri si sanatosi. Daca o persoana imbatraneste sau are o dizabilitate, multi considera ca viata sexuala a acesteia ar trebui sa se incheie. Totusi, adevarul este altul; orice persoana, indiferent de varsta sau dizabilitatea fizica, ar trebui sa poata avea o viata sexuala satisfacatoare si sa continue sa se exprime ca persoana sexuala intreaga lor viata.
O alta idee preconceputa privind persoanele cu dizabilitati este aceea ca ele dau nastere la randul lor unor copii cu dizabilitati; ca un adult cu dizabilitate este incapabil sa creasca un copil; ca activitatea sexuala a persoanelor cu dizabilitati este perversa sau excesiva. Aceste mituri isi au originea in trecut si sunt adeseori ridicole si contradictorii.
-
Cum pot fi sigura ca partenerul meu actual va ramane alaturi de mine acum ca am o dizabilitate?
Aveati aceasta siguranta inainte de a avea accidentul? Toate relatiile se schimba in timp. Statistica privind incidenta divortului in randul persoanelor cu traumatisme ale coloanei vertebrale nu este cu mult diferita fata de media nationala. Unele persoane constata ca relatiile lor devin mai puternice datorita instalarii dizabilitatii – sau ca acestea se deterioreaza si dispar. Doar dumneavoastra puteti sti daca relatia poate rezista crizei impuse de noua situatie. Daca ai putut trece peste alte dificultati, atunci ar trebui sa puteti trece si peste aceasta. Daca relatia a pus probleme inainte, noua viata poate fi ultima picatura. Cu toate acestea, ar fi incorect sa atribuim deteriorarea unei relatii exclusiv dizabilitatii. Construirea sau distrugerea unei relatii depinde de multi factori; cantariti toate motivatiile posibile inainte de a ajunge la concluzia ca dobandirea dizabilitatii a cimentat sau a distrus relatia cu partenerul dumneavoastra.
-
Pot sa am un copil acum ca am dobandit o leziune a coloanei vertebrale?
Da, daca nu ati avut probleme de fertilitate inaintea accidentului, nu ar trebui sa aveti probleme in urma acestuia; traumatismele asupra coloanei vertebrale nu duc la infertilitate in cazul femeilor. Ciclul lunar, intrerupt pentru o perioada in urma accidentului, va reveni foarte curand la normal. Din acel moment ar trebui sa puteti avea un copil la fel ca inaintea accidentului.
-
Voi putea sa duc sarcina la termen?
Daca sunteti sanatoasa si nu aveti alte afectiuni care ar putea afecta sarcina, leziunea vertebrala nu ar trebui sa afecteze abilitatea dumneavoastra de a duce sarcina la termen.
Cu toate acestea unele femei cu TVM nasc inainte de termen. Daca si dumneavoastra va aflati in aceasta situatie, medicul dumneavoastra ar putea sa va administreze medicamente care sa opreasca travaliul fara sa afecteze fetusul. Pe de alta parte, daca copilul este suficient de dezvoltat – adica daca sarcina a trecut de saptamana 32 – medicul ar putea decide sa continue nasterea. Pentru a putea fi pregatita in oricare din aceste cazuri, asigurati-va ca discutati alternativele cu medicul obstetrician cu mult timp inainte de termenul nasterii.
-
Exista periocolul ca copilul sa aiba malformatii congenitale datorita leziunii vertebrale?
Daca leziunea vertebrala a fost rezultatul unui traumatism si nu al unei malformatii genetice mostenite, dizabilitatea dumneavoastra nu va afecta negativ dezvoltarea intrauterina a copilului. Incidenta malformatiilor la copiii femeilor cu TVM nu este mai mare decat in cazul femeilor fata dizabilitati. Greutatea la nastere a copiilor nascuti de femei cu TVM este in limitele normale.
-
Doresc sa am un copil, dar sunt ingrijorata ca nu voi putea sa il ingrijesc fiind in scaun rulant.
Exista atat femei cat si barbati care au crescut copii fiind in scaun rulant. In acest caz aveti nevoie de perseverenta in solutionarea problemelor – de fapt, este vorba de aceeasi perseverenta pe care ati dovedit-o atunci cand a avut loc accidentul. Tot asa cum ati gasit o solutie pentru a locui intr-o casa cu multe trepte sau usi prea inguste, veti gasi si modalitatile de a avea grija de un copil.
-
Ar trebui sa obtin sfatul unui medic inainte de a ramane insarcinata?
Este de dorit sa va consultati cu medicul specialist care va acordat ingrijire pentru traumatismul vertebral, deoarece acesta este familiarizat cu istoricul dumneavoastra medical si poate sa va sfatuiasca cu privire la sarcina. De asemenea, consultarea unuia sau mai multor medici obstetricieni inainte de a ramane insarcinata poate sa va ajute sa aflati detalii despre sarcina in contextul leziunii vertebrale. Consultarea specialistilor inca de la primii pasi poate sa va ajute sa nu alegeti un medic in graba mai tarziu.
-
Ce pot sa fac daca doresc sa am un copil dar nu sunt casatorita si nu sunt implicata intr-o relatie de durata?
Informati-va despre procedurile de inseminare artificiala (dar fiti constienta ca unii medici vor refuza sa realizeze procedura de inseminare pentru femei fara partener). In orasul dumneavoastra ar putea exista o banca de sperma unde donatorii contribuie in acelasi fel in care altii doneaza sange. Este bine sa va informati cu privire la toate sursele de sperma donata existente in zona dumneavoastra. In principal, comparati costul pentru fiecare sursa, procedurile folosite pentru selectarea donatorilor si gradul de intimitate si confidentialitate care vi se vor acorda. Inseminarea va avea loc de doua sau trei ori pe luna pentru o perioada de trei pana la sase luni. Daca sunteti sanatoasa si aveti cicluri menstruale regulate, fertilizarea ar trebui sa aiba loc in aceasta perioada. Daca nu, medicul dumneavoastra ar putea recomanda investigatii suplimentare sau transferul la un al specialist
-
Care sunt consideratiile legale ale inseminarii artificiale?
Daca nu ati avut dificultati anterioare de fertilitate, nu ar trebui sa aveti astfel de probleme in urma leziunii vertebrale; aceasta nu duce la infertilitate in cazul femeilor.
Copilul rezultat va fi considerat al dumneavoastra din punct de vedere legal. Donatorul de sperma, care va ramane anonim, nu va putea face revendicari legale privind acest copil, tot asa cum nici dumneavoastra nu veti putea face revendicari in privinta donatorului. In fapt, probabil ca vi se va cere sa semnati un document prin care va asumati responsabilitatea privind cresterea copilului, pentru a proteja atat medicul cat si donatorul de posibilele implicatii legale daca, de exemplu, mai tarziu veti decide sa renuntati la copil
-
Voi avea dificultati in timpul sarcinii datorita leziunii vertebrale?
Toate femeile insarcinate resimt umflarea picioarelor (edeme), dar in cazul femeilor cu TVM aceste probleme se accentueaza de obicei. Veti constata de asemenea ca luarea in greutate si schimbarea centrului de greutate va va ingreuna transferurile si va va afecta mobilitatea generala. Pot sa apara si complicatii vezicale, inclusiv incontinenta si/sau infectii urinare. Veti simti senzatii de oboseala generala, nu doar din cauza sarcinii, dar si datorita greutatii suplimentare. Riscul escarelor ar putea de asemenea sa creasca. Amintiti-va sa faceti ridicari mai dese din scaunul rulant.
-
Persoanele cu TVM au un risc crescut de infectie urinara; acest lucru va complica sarcina?
Infectiile urinare, desi incomode, nu ar trebui sa complice sarcina. Folosirea unor antibiotice uzuale pentru tratarea acestor infectii poate insa afecta negativ dezvoltarea copilului. De exemplu, tetraciclina poate duce la ingalbenirea permanenta a dentitiei copilului. Informati-va daca folosirea medicatiei pentru tratarea infectiilor de rutina poate avea efecte negative asupra dumneavoastra sau copilului.
-
Femeile cu TVM pot avea o nastere pe cale naturala, sau trebuie sa nasca prin cezariana?
In mod normal pot naste pe cale naturala, in afara cazurilor in care apar sau exista probleme ginecologice ce nu au legatura cu leziunea vertebrala. Astfel, ar trebui sa poata avea o nastere prin orice metoda decide. In plus, nasterea ar putea fi mai usoara si mai rapida decat in mod normal datorita muschilor deveniti flasci in urma leziunii. Desi multe persoane, inclusiv unii medici, au alta parere, femeile cu TVM nu au mai multa nevoie de procedura cezariana decat alte femei. In cazul in care apar complicatii care in mod normal necesita o interventie prin cezariana – pozitia transversala a copilului sau gemeni – nu trebuie sa va opuneti pentru a nu periclita siguranta copilului. Dar aceasta procedura nu trebuie in nici un caz sa fie realizata automat cu justificarea leziunii vertebrale.
-
Daca nu am sensibilitate in membrele inferioare, voi sti ca am intrat in travaliu?
Daca aceasta este prima sarcina si nivelul leziunii este T-12 sau mai sus, exista posibilitatea sa nu va dati seama ca ati intrat in travaliu. De aceea, trebuie sa urmariti indeaproape reactiile corpului si sa programati vizite saptamanale la obstetrician din momentul incheierii celei de-a saptea luna de sarcina. In unele cazuri, medicii pot recomanda spitalizarea dupa cea de-a 31-a saptamana de sarcina, cand travaliul prematur este mai des intalnit.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori inceputul travaliului are manifestari evidente: crampe de tip menstrual, pete de sange, spasticitate crescuta si bineinteles, ruperea sacului amniotic. De aceea, trebuie sa acordati o atentie sporita functiilor corpului si oricaror "mesaje" pe care acesta incearca sa le trimita.
-
Hiper-reflexia poate fi o problema in timpul travaliului si nasterii?
Daca nivelul leziunii este la T-6 sau mai sus, hiperreflexia poate fi declansata de presiunea abdominala din timpul travaliului. Simptomele cele mai des intalnite sunt cresterea subita, a presiunii sangvine, transpiratia, pielea de gaina, durerile de cap, puseurile de caldura, congestia nazala, sau batai neregulate ale inimii. Cel mai simplu tratament pentru hiperreflexie este indepartarea stimulului negativ care in acest caz este nasterea copilului – este imposibil de realizat acest lucru daca doriti sa nasteti pe cale naturala.
Daca aveti hiperreflexie in mod normal, discutati cu medicul obstetrician inainte de a intra in travaliu ce procedura va alege daca aceasta conditie devine o amenintare serioasa. De exemplu, hotarati daca sunteti de acord sau nu cu folosirea forceps-ului, sau in ce conditii sunteti de acord cu cezariana. Luati in considerare toate alternativele inainte sa se puna problema folosirii lor si evitati luarea unor decizii importante in conditii de stres.
-
Cum voi putea sa imi tin in brate copilul si in acelasi timp sa ma deplasez in scaunul rulant?
Majoritatea mamelor ajung sa gaseasca tehnici care le sunt confortabile. Optiunea de a avea inca o pereche de maini nu este posibila, asa ca puteti lua in considerare cateva dintre sugestiile altor mame care au crescut un copil fiind in scaun rulant. Un copil foarte mic poate fi tinut in siguranta pe o perina asezata in poala. Copilul astfel asezat pe burta va fi transportat foarte usor dintr-o camera in alta. O esarfa legata asemanator celor folosite atunci cand va rupeti mana poate de asemenea fi folosita pentru a tine copilul in brate. Cand copilul este destul de mare pentru a sta in sezut, puteti cumpara un ham pentru copii pe care sa il asigurati legandu-l de scaunul rulant sau la talia dumneavoastra. Bineinteles, hamurile pentru copii disponibile in magazine va permit sa tineti copilul la piept si sa alaptati, fiind de aceea foarte utile atata timp cat copilul este foarte mic.
O alta observatie despre hamul de copii: este esential in ingrijirea copilului in primii cativa ani. In afara faptului ca va permite sa asigurati siguranta copilului in bratele dumneavoastra cand va deplasati, hamul nu permite unui copil foarte activ sa se indeparteze atunci cand sunteti in afara casei. Majoritatea copiilor se obisnuiesc usor sa poarte hamul. Acesta poate sa va scuteasca de frustrare sau de teama de a vedea copilul cum iese pe strada si a sti ca nu puteti sa il ajungeti si sa il opriti la timp. Asigurati-va totusi ca legatura este suficient de scurta pentru ca nici dumneavoastra nici copilul sa nu va incurcati in el.
Alte echipamente care va pot fi de folos sunt tarcul, leaganul pentru copil, scaunul pentru masa si scaunul de masina. Alegand cu grija fiecare din aceste echipamente veti putea depasi limitarile impuse de dizabilitate.
-
Ce este ciclul menstrual? (CM)
Timpul scurs intre o menstra si urmatoarea se numeste ciclu menstrual. Fetele vorbesc deseori despre un ciclu menstrual care apare lunar sau la 28 de zile, dar multe fete au un ciclu mai lung sau mai scurt decat cel mentionat. Asa ca nu va asteptati ca ciclul dumneavoastra menstrual sa fie la fel ca cel ca al prietenelor dumneavoastra.
Sangerarea dureaza intre 3 si 7 zile, iar durata dintre sangerari poate fi intre 25 si 40 de zile. Inainte de a merge la medic este bine sa urmariti durata ciclului menstrual. Va reamintim ca prima zi a ciclului menstrual este prima zi in care sangele incepe sa curga (prima zi de menstruatie).
Multe femei observa unele schimbari de-a lungul ciclului menstrual. In mod obisnuit secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi in cantitate mai mica si elastica inaintea menstruatiei. Unele femei isi simt sanii mai grei si mai sensibili in saptamana dinaintea menstruatiei. Pe durata menstruatiei unele femei au dureri in partea de jos a abdomenului, dureri de spate, dureri de cap, diaree sau au o dispozitie schimbatoare.
Ciclul menstrual se afla sub controlul hormonului sistemului reproductiv si este necesar pentru reproducere. La femei ciclul menstrual are loc de obicei intre pubertate si menopauza.
In timpul ciclului menstrual, corpul femeii mature sexual dezvolta invelisul interior al uterului prin marirea treptata a cantitatii de estrogen, iar cand hormonul ajunge la un nivel critic este produs estradiolul, urmand la scurt timp stimularea ovarelor cu hormonul stimulativ folicular (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Foliculele incep sa se dezvolte iar in cateva zile unul se "maturizeaza" intr-un ovul. Ovarul elibereaza acest ovul (uneori doua ovule, ceea ce poate rezulta in gemeni fraternali sau gemeni neidentici) la timpul ovulatiei. (Gemenii identici se formeaza dintr-un singur ovul ca rezultat al impartirii zigotului.) Invelisul interior al uterului, endometriumul, de dezvolta rapid atingand nivelul maxim in scurt timp. Dupa ovulatie, acest invelis se modifica pentru a pregati o eventuala conceptie si implantarea ovulului fertilizat pentru a dezvolta sarcina. Hormonul progesteron creste dupa ovulatie, atingand nivelul maxim in scurt timp.
-
Ce este menstruatia?
Menstruatia este o sangerare care se produce in vaginul fetelor sau al femeilor si care dureaza cateva zile. Aceasta incepe, de obicei, cand aveti 12 sau 13 ani dar se poate si la 8 sau la 17 ani. Ciclul menstrual va incepe atunci cand organismul este pregatit. Nu puteti nici sa-i grabiti aparitia, nici sa-l opriti.
Schimbarile au loc odata cu cresterea se numesc pubertate. In perioada pubertatii sanii vor incepe sa va creasca alaturi de parul sub brate si in zona pubiana. Vor avea loc schimbari si in organism. Desi sunteti prea tanara sa va ganditi ca ati putea avea un copil, organismul este pregatit pentru asta.
In ovarele fetelor se gasesc o multime de ovule. Cand ating varsta pubertatii, in fiecare luna ovarele elimina cate un ovul. Ovulul se deplaseaza din trompa uterina in uter. Uterul este locul unde va creste fatul, daca ovulul a fost fertilizat de sperma unui barbat.
Uterul este pregatit in fiecare luna pentru o posibila sarcina, iar invelisul sau membranos devine gros si moale. Cand organismul realizeaza ca in uter nu creste nici un fat, aceasta membrana si ovulul sunt expulzate din corp prin vagin. Aceasta este menstruatia.
-
Ce este ovulatia?
Ovulatia are loc atunci cand un ovul (ou) matur este eliberat dintr-un ovar si este pregatiti sa fie fertilizat. Daca acest proces nu se produce, apare sangerarea cunoscuta sub denumirea de menstruatie.
Ciclul lunar al unei femei incepe din prima zi a menstruatiei pana la prima zi a urmatoarei menstruatii. In general, un ciclu normal dureaza intre 28 si 32 de zile, insa el poate fi mai lung sau mai scurt. Perioada cand are loc ovulatia poate fi calculata scazand intre 12 si 16 zile pornind de la prima zi a ultimei menstruatiei.
Majoritatea femeilor ovuleaza intre ziua 11 si 21 a ciclului lor, pornind de la prima zi a ultimei menstruatii. De asemenea, ovulatia poate avea loc de mai multe ori in timpul unui ciclu. Ziua ovulatiei difera si ea in fiecare luna.
-
Procesul ovulatiei?
In jurul celei de-a doua saptamani a ciclului lunar, la fel ca in fiecare luna, hipofiza, o mica glanda situata in creier, care comanda intreaga activitate hormonala a organismului, secreta estrogeni, substanta care determiuna maturizarea unui ovicit (ovul) imatur din ovar.
Aici, fiecare ovocit este hranit si protejat de restul tesutului ovarian prin mai multe straturi de celule formand in jurul lui un corpuscul care are in mijloc o cavitate plina cu lichid. Acesta este foliculul lui De Graaf. Estrogenii activeaza foliculul care creste in dimensiuni prin dezvoltarea cavitatii sale si formeaza pe suprafata ovarului o mica umflatura de marimea unei boabe de coacaza.
In final, foliculul se rupe, eliberand ovocitul matur. Acest fenomen se numeste ponat ovulara sau ovulatia. La iesirea din folicul, ovulul este captat de franjurii mobili ai pavilionului trompei lui Fallope, care este plasata in contact direct cu ovarul.
Ovulul, care nu dispune de niciun mijloc de locomotie propriu, pluteste in lichidul trompei si avanseaza lent in directia uterului, gratie miscarilor conjugate ale peretilor musculosi ai trompei si cililor vibratili care captusesc interiorul acesteia. El poate astepta in trompa intre 12 si 24 de ore, termenul maxim pana la care poate fi fecundat.
-
Ovulatia si sarina?
O sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, numai in zilele din jurul ovulatiei: 3 - 4 zile inainte si 1 - 2 zile dupa aceasta. La femeile cu un ciclu mai scurt, de 28 de zile, ovulatia va avea loc mai devreme, in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie.
La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe. Un ovul traieste intre 12 si 24 de ore. Apoi, daca nu este fecundat el moare si este eliminat. Viata spermatozoizilor este mai lunga, de aproximativ 3 - 5 zile.
Mai multe detalii pe forum in categoria "Sexologie".
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.