Proiectul NerveRepack - dispozitive implantabile pentru proteze

Proiectul NerveRepack - dispozitive implantabile pentru protezeProiectul NerveRepack va dezvolta o noua generatie de electrozi implantabili bidirectionali, care conecteaza sistemul nervos uman cu dispozitive externe mecatronice, cum ar fi exoscheletele si exoprotezele. Noile proteze controlate de creierul pacientului prin intermediul sistemului nervos vor ajuta persoanele cu amputatii ale bratelor sau paralizii ale picioarelor sa-si recapete functiile motorii si senzoriale.

Concediul de ingrijitor si afectiunile grave pentru care se acorda

Concediul de ingrijitor este concediul acordat salariatilor in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave. Conform prevederilor din Codul muncii, prin ruda se intelege fiul, fiica, mama, tatal sau sotul/sotia unui salariat.

Majorarea indemnizatiei de handicap in 2024

Indemnizatia de handicap va fi majorata din 1 martie 2024, odata ce Indicele Social de Referinta va creste cu rata medie anuala a inflatiei.

In conformitate cu Legea nr. 225/2021, valoarea indicatorului social de referinta (ISR) se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul National de Statistica. Pentru anul 2023, rata anuala a inflatiei, potrivit INS, este de 10,4%.

Majorare indemnizatie de handicap in 2022

Indemnizatia de handicap va fi majorata din 1 martie 2022, odata ce Indicele Social de Referinta va creste cu rata medie anuala a inflatiei.

In conformitate cu Legea nr. 225/2021, valoarea indicatorului social de referinta (ISR) se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul National de Statistica. Pentru anul 2021, rata anuala a inflatiei, potrivit INS, este de 5,1%. 

Creste indemnizatia de handicap daca se majoreaza valoarea ISR

Creste indemnizatia de handicap daca se majoreaza valoarea ISRIndicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca.

Subventii sub forma de voucher pentru persoanele cu dizabilitati

Subventii pentru persoanele cu dizabilitatiProcedura de acordare a subventiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati in accesarea si utilizarea de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces.

Persoanele adulte cu dizabilitati incadrate in grad de handicap grav, accentuat, mediu si usor pot beneficia de o subventie sub forma de un voucher, conform art. 4 din Ordinul nr. 721/481/310/2019 privind aprobarea procedurii de acordare a subventiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati in accesarea si utilizarea de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces.