Cardul de Sanatate cu Cip. Aspecte Pro si ContraLa initiativa Ministerului Sanatatii (MS), Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de urgenta 107/2010 privind introducerea cardului national de sanatate, informeaza un comunicat remis, Agerpres, de MS.

Cardul national va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreste sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica, dar si pentru medicii din sistem care vor primi, la randul lor, un card medical profesional.

Acesta se va emite individual, pentru fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani, asemenea cartii de identitate si va cuprinde datele de identitate si codul numeric personal ale asiguratului, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea, cardul va contine si date de natura medicala, care vor fi stocate pe un cip. Cipul va contine diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, dar si numele si datele de contact ale medicului de familie.

Potrivit MS, diagnosticele medicale cu risc vital si bolile cronice care vor fi inregistrate pe cipul cardului national de asigurari sociale de sanatate se stabilesc prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS.

Informatia referitoare la acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, se va inregistra pe cipul cardului national de asigurari sociale de sanatate, sub conditia respectarii dispozitiilor prevazute la art.147 pct. 5 din Legea nr. 95/2006 (prin act notarial de consimtamant pentru prelevare sau inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule), iar accesul la aceasta informatie a personalului medical va fi stabilit prin Normele metodologice date in aplicarea Legii.

Cardul national de sanatate contine datele de identificare ale asiguratilor care au implinit 18 ani si in baza caruia ar urma sa se deconteze toate serviciile medicale, va incepe sa fie distribuit la nivel national din 20 septembrie 2014 prin Posta Romana. Cardul national va deveni obligatoriu incepand de anul viitor - 1 ianuarie 2015 la accesarea oricarui serviciu medical, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Ce este cardul de sanatate:

- Cardul national de sanatate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS si contine datele de identificare al asiguratului

- Pe card sunt imprimate Numele si prenumele asiguratului; Cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate; numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate (CID); Termenul de valabilitate al cardului ( 5 ani)

- In cip-ul cardului sunt inscrise urmatoarele date: CNP; nume si prenume

- Cardul confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii mediale. Astfel, nu se vor mai putea deconta servicii neefectuate. Cardul national va face dovada calitatii de asigurat. Implementarea sistemului informatic aferent acestui proiect national vizeaza eficientizarea cheltuielilor din sistemul asigurarilor de sanatate.

card-sanatate-cip

Postasii au distribuit deja o parte din cardurile de sanatate. Fie le-ati primit acasa, fie le-ati ridicat de la posta. Cei care nu au intrat inca in posesia cardului o vor face pana la sfarsitul anului, tinand cont ca, de la 1 ianuarie, acesta va fi obligatoriu si, fara el, nu vom mai putea primi gratuit consultatii, medicamente si alte servicii medicale. In plicul adus de postas, nu se afla numai cardul, ci si un formular, pe care va trebui sa-l completati atunci cand veti merge la medicul de familie pentru a valida cardul. Va trebui sa va dati sau nu acordul asupra inscriptionarii pe cip-ul cardului a unor date personale, precum: grupa sanguina, RH-ul, bolile de care suferiti si daca doriti sa deveniti donator de organe.

Practic, intreg istoricul dumneavoastra medical se va afla pe card. Asta inseamna ca, de fiecare data cand veti merge la doctor, acesta va avea la dispozitie datele medicale necesare, ceea ce va fi in beneficiul dumneavoastra. Mai mult, in caz de urgenta, echipajele de pe Salvare si medicii din camerele de garda vor actiona mult mai rapid, cunoscand istoricul medical. Pentru a deveni functional, cardul trebuie activat, ceea ce inseamna ca va trebui sa va personalizati codul pin format din patru cifre (0000), atunci cand il veti prezenta pentru prima oara medicului de familie. De fiecare data cand veti merge la doctor sau la farmacie veti tasta personal codul.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a publicat pe site-ul sau o lista cu cititoarele de card testate si validate, ca fiind compatibile cu sistemul informatic al cardului de sanatate. Lista cuprinde 17 aparate, iar medicii pot opta pentru oricare dintre ele. Cititoarele de carduri costa intre 5 si 80 de euro.

In cazul in care asiguratul nu va fi gasit de catre distribuitor, dupa ce acesta va face dovada ca a mers la domiciliul asiguratului de doua ori pentru a preda personal destinatarului cardul de sanatate, distribuitorul va returna cardul de sanatate la sediul casei de asigurari in termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrarii.

Dupa acest termen, asiguratul isi poate ridica propriul card de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla.

Persoanele asigurate vor avea obligatia prezentarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in scopul acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate. Neprezentarea cardului conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale si a bolilor cu potential endemo - epidemic, atrage atentia MS.

Exista argumente pro si contra folosirii noului card de sanatate cu cip.

Cu siguranta, promotorii acestor proiecte vor lauda nivelul de securitate prezentat de catre aceste tipuri de carduri (bancare, sanatate, buletine de identitate, etc).

"Implementarea cardului national de sanatate reprezinta o necesitate pentru eficientizarea sistemului sanitar. Sistemele informatice sunt mult mai sigure decat cele in care se folosesc documente scrise, pe hartie. Daca datele vor fi publice, autoritatile vor avea posibilitatea sa cunoasca cine le-a divulgat, ceea ce este foarte greu de probat in acest moment", a declarat ministrul sanatatii, Cseke Attila.

Totusi, ne sunt prea cunoscute furturile de bani de pe cartile de credit sau spargerile de conturi bancare, unele dintre ele fiind comise de tineri minori prin utilizarea de componente electronice ce se gasesc la indemana tuturor.

Romania a fost in 2009 luata pe nepusa masa de introducerea pasapoartelor biometrice, izbucnind numeroase critici si proteste din partea celor care nu cred in securitatea, eficienta si beneficiul acestor cipuri. Pana la urma, pur si simplu cuvantul "obligatoriu" te face sa te simti neconfortabil. Totusi, pentru moment s-a ajuns la un compromis, cei care nu doresc pasaport biometric pot alege un pasaport simplu, pentru un an, dar care este mai scump decat cel biometric. De ce este mai scump, din moment ce contine doar hartie si nu componente electronice... fiecare poate sa isi dea raspunsul.

Exista materiale suficiente care au aratat ca aceste tipuri de carduri sau dispozitive nu sunt atat de sigure precum le lauda sustinatorii lor. Diversi hackeri au aratat cum, prin folosirea unor componente foarte ieftine, pot copia cu mare usurinta datele de pe cardurile ce contin astfel de cipuri.

Astfel, riscurile spargerii securitatii sunt valabile si in cazul cardului national de sanatate, care, asa cum s-a mentionat mai sus, va contine un cip.

Criticii si oponentii acestei legi se tem de faptul ca datele lor personale si medicale, ce vor fi incluse in sistemul informatic si pe card, nu vor fi protejate mai eficient ca pana acum. Se stie ca un cunoscator in domeniul informaticii poate accesa alte calculatoare de la distanta, fara ca utilizatorul sa isi dea seama pe moment, se pot copia si "sparge" parolele catre diverse fisiere securizate sau exista numerosi virusi sau alte programe care, odata intrate in calculatorul personal, copiaza datele existente in acesta. Sa nu uitam de penetrarile retelelor informatice de securitate din cadrul Pentagonului, sau de atacurile cibernetice recente impotriva retelelor diverselor ambasade, institutii militare sau de alta natura din jurul lumii.

Chestiunea cardurilor cu cipuri nu trebuie minimalizata si prezentata doar intr-o lumina pozitiva. Vor exista anumite beneficii in urma folosirii acestor carduri, probabil unele probleme de securitate sunt adresate corect, se va eficientiza colectarea de date, sau se vor usura unele procese in sectorul sanatatii. Dar la ce pret? Pot aparea probleme de securitate a datelor.

Una dintre problemele ridicate de oponentii acestui card este chestiunea prelevarii de organe. Conform "logicii" conducerii actuale, daca in timpul vietii nu iti manifesti in scris dorinta de a nu-ti dona organele dupa moarte, acestea iti vor fi prelevate indiferent daca familia este de acord sau nu.

Mai mult, opozantii cardului pun in discutie un scenariu foarte macabru, dar nu imposibil, in care pacientii ar putea fi selectati in cursul vietii pentru organele lor in functie de nevoile clientilor – adica, pentru a fi si mai directi, ar putea exista riscul intensificarii practicii conform careia oamenii pot fi taiati de vii pentru a li se preleva organe.

Acest scenariu s-a putut remarca in unele tari ale lumii. In China, practicantilor (vii) de Falun Gong le sunt prelevate organele cu forta, in timp ce sunt inca viata, de catre regimul comunist. Organele sunt vandute clientilor la preturi uluitoare. Acesti practicanti sunt supusi la examene medicale minutioase, iar rezultatele acestora sunt stocate in banci de date, pentru a fi folosite de catre misitii de organe. Situatii similare sunt intalnite si in alte tari, imbracand diferite forme. Europa de Est, inclusiv Romania, nu este crutata de aceasta practica a preleverii de organe, rapoartele media si ale unor organizatii confirmand existenta unor astfel de crime.

Nu este vorba de a acuza sau sustine cardul sau sistemul medical, dar traim intr-o lume in care lipsa moralitatii face ca oamenii sa comita crime si rautati de nedescris. Se pune problema cum putem impiedica asemenea ilegalitati?

Potrivit MS, introducerea cardului national de sanatate va imbunatati mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurari sociale de sanatate, prin introducerea unui mecanism suplimentar de control pentru evidentele, raportarile si decontarile serviciilor medicale; asigurarea accesului rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare deciziei medicale, in special in caz de urgente medicale; valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul si schimbul de date in conditii de deplina siguranta si protectie a datelor cu caracter personal conform legislatiei in vigoare si recomandarilor Uniunii Europene.

COMMENTS 

Postat la
%b %07, %2013
Postat de
daniel
Card de sanatate cu cip
Noul buletin va fi si card de sanatate

Noua carte de identitate va avea dimensiunile unui permis, datele titularului vor fi tiparite atat pe fata cat si pe verso, si va contine faimosul cip. Insa noutatea absoluta este ca noul buletin va fi si card de sanatate.

Vor fi emise in paralel doua tipuri de buletin, iar fiecare isi va putea alege varianta dorita.
"Vor fi doua mari categorii de CI. Una simpla, care va contine doar acel cip, continand datele de pe cardul de sanatate si un al doilea tip, mai profesionist, sa spunem, care va contine acele date biometrice si datele de pe cardul de sanatate", spune Catalin Chiper, secretar de stat MAI.

Si modul de obtinere a documentului va fi simplificat. Pentru eliberarea unui nou buletin va fi necesar doar vechiul act si o declaratie pe proprie raspundere referitoare la domiciliu.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează