Ce taxe si impozite noi ne asteapta in 2011?Anul 2011 va aduce cu sine, din punct de vedere fiscal, cresterea taxei auto si a accizelor, posibilitatea ca microintreprinderile sa opteze pentru un impozit de 3% pe venit, contributii de sanatate impuse mai multor pensionari, dar si cresterea plafonului de garantare a depozitelor.

Taxa de poluare auto va fi majorata in medie cu 45-50% fata de nivelul actual. O crestere dubla sau aproape tripla vor cunoaste vehiculele poluante intr-un grad mai ridicat, taxa fiind stabilita in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare.

Cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 va fi de 30.432 euro, pentru inmatricularea unei masini non-euro cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani.

Cresteri va cunoaste si acciza pentru benzina fara plumb. Mai exact, este vorba de cresteri cu 15 euro pe tona, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Si accizele la motorina vor urca cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri.

In ceea ce priveste microintreprinderile, acestea vor avea posibilitatea ca, de la 1 ianuarie anul viitor, sa opteze intre plata impozitului de 16% din profit si o taxa de 3% din venituri. Sistemul are in vedere firmele care au 1-9 angajati si au obtinut in anul anterior un venit de pana la 100.000 de euro.

Tot de la 1 ianurie, plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de catre persoane fizice si juridice va fi majorat, incepand cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel putin 100.000 euro.

Schimbari fiscale vor cunoaste si pensionarii, dupa ce Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate.

La randul sau, contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste cu jumatate de punct procentual anul viitor, la 3% din veniturile brute ale salariatilor, informeaza Mediafax.

Anul viitor va aduce cu sine si cresterea impozitului cu aproape 100% pentru vehiculele de transport marfa de peste 12 tone si pentru combinatiile de autovehicule (vehicule articulate sau trenuri rutiere) de aceeasi capacitate. Astfel, pentru un vehicul cu doua axe cu o masa de 15-18 tone cu suspensie pneumatica sau echivalent care asigura servicii de transport exclusiv intern, impozitul creste de la 278 lei in acest an la 517 lei pentru 2011.

Modificari vor cunoaste si limitele de despagubire pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie (RCA), ce vor creste cu 40-50% in 2011 comparativ cu valorile din acest an. Pentru pagube materiale, limita de despagubire va fi majorata cu 50%, la 750.000 de euro, comparativ 500.000 de euro in 2010.

Ce se intampla cu salariile?

Salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15%, raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei. In aceste conditii, salariile vor ramane cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor.

Din luna ianuarie se vor aplica si legile salarizarii unice si ordonanta de urgenta privind creditele populatiei, promulgate marti de presedintele Traian Basescu, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca actele normative respecta prevederile Constitutiei.

In ceea ce priveste mamele, acestea vor avea posibilitatea sa opteze pentru un concediu de crestere a copilului pentru o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei. Mamele aflate deja in concediu de crestere a copilului nu vor fi insa afectate de aceste modificari.

Modificarile viseaza si indemnizatia de somaj, care va reprezenta, incepand cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei.

In acelasi timp, somerii nu vor mai primi indemnizatie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat.

Sursa: Ziare

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează