Centru multifunctional pentru tinerii cu dizabilitatiPeste 700 de copii si tineri cu dizabilitati fizice, psihice si sociale vor avea acces imbunatatit la educatie si pe piata muncii, precum si o viata mai buna pentru familiile lor, ca urmare a unui nou proiect intitulat "Centrul multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati fizice, psihice si sociale din regiunea Nord-Vest, Sud – Est si Sud-Vest Oltenia", lansat de Fundatia World Vision Romania si finantat de Uniunea Europeana.

In Romania exista peste 680.000 de persoane cu dizabilitati, din care aproximativ 17.000 se afla in institutii iar o majoritate covarsitoare, peste 660.000, se afla in ingrijirea familiei si/sau traiesc independent (conform datelor furnizate de Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap, la data de 31 martie 2010).

Din acestea, peste 61. 000 sunt copii. Ingrijirea persoanelor cu dizabilitati in familie este limitata de insuficienta dezvoltare a serviciilor comunitatii in ceea ce priveste cuprinderea, diversitatea si calitatea acestor servicii, mai ales in mediul rural.

Prin acest proiect, vor fi continuate o parte din serviciile oferite de catre WVR pana in prezent, asigurandu-se un continuum de servicii adaptate nevoilor copiilor si tinerilor cu dizabilitati. Elementele de noutate pe care le aduce proiectul sunt extinderea ariei de interventie (urban si rural) si oferirea de oportunitati sporite, egale, atat copiilor din mediul urban cat si celor din mediul rural, prin acoperirea unui grup tinta mult mai mare si a unei nevoi mult mai complexe. In cadrul proiectului, activitatile de recuperare se vor desfasura in zece centre multifunctionale fixe situate in mediul urban si in mediul rural din judetele Valcea, Cluj, Dolj si Constanta.

Pe langa serviciile de recuperare, proiectul mai cuprinde activitati de informare, campanii de promovare si de sensibilizare cu privire la drepturile copiilor cu dizabilitati, orientare si integrare pe piata muncii, integrare in sistemul public de invatamant a copiilor si tinerilor cu dizabilitati, consiliere individuala, familiala si de grup, etc.

Beneficiarii acestui proiect vor fi: persoanele cu dizabilitati fizice, psihice si sociale, persoanele care sufera de boli care afecteaza viata sociala si profesionala (HIV si SIDA, cancer, etc.), tinerii de peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului, persoanele de etnie roma, victimele traficului de persoane si ale violentei domestice. Categoriile profesionale care lucreaza cu grupurile mai sus mentionate (asistenti sociali, asistenti comunitari, mediatori familiali, ingrijitori, etc.) vor beneficia de training specializat, componenta de training fiind o componenta care vine sa completeze activitatile din cadrul proiectului. Proiectul va avea o durata de desfasurare de 3 ani de zile, in perioada 2010 – 2013.