Contractul individual de munca al asistentului personal se incheie cu primarul localitatii de domiciliu a persoanei cu handicap grav, pe baza hotararii consiliului local. Asistentul personal al persoanelor cu handicap grav este persoana care supravegheaza, acorda asistenta si ingrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.
Precizari la contactul individual de munca al asistentului personal al persoanelor cu handicap grav
Potrivit dispozitiilor art. 5 din HG nr. 427/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile de incadrare, drepturile si obligatiile asistentului personal al persoanei incadrate in grad de handicap "grav cu asistent personal", cu modificarile si completarile ulterioare "contractul individual de munca al asistentului personal se incheie cu primarul localitatii de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta, stabilita potrivit legii, a persoanei cu handicap grav, pe baza hotararii consiliului local. Contractul individual de munca se incheie pe durata determinata, in functie de valabilitatea certificatului de persoana cu handicap, dar nu mai mult de un an, cu posibilitatea prelungirii. Pentru asistentii personali ai persoanelor incadrate in grad de handicap "grav cu asistent personal", al caror certificat de persoana cu handicap are valabilitate permanenta, contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata".
DE RETINUT! Pentru continuarea contractului de munca al asistentului personal, in cazul persoanelor care nu detin un certificat de incadrare in grad de handicap "grav cu asistent personal" cu termen de valabilitate permanent, este necesar sa fie depus noul certificat de handicap imediat dupa ce persoana intra in posesia lui (ii este eliberat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului / Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Dizabilitati), dar nu mai tarziu de data expirarii certificatului anterior, existent la dosar. Contractul de munca al asistentului personal inceteaza cu data expirarii certificatului de incadrare in gradul de handicap "grav cu asistent personal", decesului persoanei sau la solicitarea scrisa a persoanelor indreptatite (fie asistentul personal, fie persoana incadrata in grad de handicap "grav cu asistent personal"/ reprezentantul legal/ curatorul/ tutorele).
Avand in vedere dispozitiile art. 5 din HG nr. 427/2001 prin care "contractul individual de munca se incheie pe durata determinata, in functie de valabilitatea certificatului de persoana cu handicap, dar nu mai mult de un an, cu posibilitatea prelungirii", acesta se va incheia potrivit art. 83, lit. h din Codul Muncii - Legea 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare "in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe", in functie de valabilitatea certificatului persoanei cu handicap.
In programul "REVISAL" se va mentiona contractul pe durata determinata incheiat in conditiile art. 83, lit. h (in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe) ale Codului Muncii, care indica situatii de exceptie de la precizarea datei de sfarsit a perioadei de contract, campul "Data sfarsit activitate" ramane necompletat, fiind necesara selectarea optiunii "art. 83, lit. h" asociate campului "Exceptii data sfarsit".
Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului - anexa la contractul individual de munca.
Este interzisa modificarea fara acordul salariatului a atributiilor trecute in fisa postului, pe parcursul executarii contractului individual de munca. Modificarea se face doar daca salariatul este de acord si ea trebuie redactata si anexata la CIM sub forma unui act aditional.
In baza contractului individual de munca, asistentul personal al persoanei incadrate in grad de handicap "grav cu asistent personal" are dreptul la:
- Dreptul la salarizare pentru munca depusa;
- Dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
- Dreptul la concediu de odihna anual;
- Dreptul la egalitate de sanse si tratament;
- Dreptul la securitate si sanatate in munca;
- Dreptul la acces si formare profesionala;
- Dreptul la transport urban si transport interurban.
Conform Legii nr. 448/2006, pe perioada ingrijirii si protectiei persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de munca, asistentul personal are dreptul la un salariu stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice (Legea salarizarii bugetare).
Cuantumul brut al salariilor asistentilor personali este egal cu cuantumul salariului minim brut pe economie. Angajatorul este obligat sa garanteze in plata salariatilor un salariu de baza brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
Indemnizatia de hrana si indemnizatia de vacanta se acorda prin act adititional la CIM unui salariat cu contract individual de munca in functia de asistent personal pentru persoana incadrata in grad de handicap "grav cu asistent personal".
Decizia ICCJ nr. 2/2025 stabileste ca aceste beneficii se acorda exclusiv in limita sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau in bugetele locale ale primariilor.
In privinta concediului de odihna, prevederile Legii nr. 448/2006 nu fac referire la durata concediului de odihna pentru asistentul personal, astfel pentru stabilirea duratei concediului de odihna vor fi aplicate prevederile art. 1, alin 1 din HG nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din adminsitratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, unde salariatii din administraţia publica au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna platit, cu o durata de 21 sau 25 de zile lucratoare, in raport cu vechimea in munca, dupa cum urmeaza:
Vechime in munca | Durata concediu |
Pana la 10 ani | 21 de zile lucratoare |
Peste 10 ani | 25 de zile lucratoare |
Pe langa concediul de odihna, asistentii personali ai persoanelor incadrate in grad de handicap "grav cu asistent personal" au dreptul si la concediu medical conform art. 37, alin. (2) din Legea nr. 448/2006.
Alte tipuri de concediu:
- concediul pentru crestere copil (OUG 34/2024, HG 865/2023)
- concediul pentru incapacitate temporara de munca (OUG 34/2024, OG 21/2023, OMS 670/2023 si OUG 10/2023)
- concediul de maternitate (OUG 34/2024, OMS 670/1320/2023 si OUG 10/2023)
- concediul pentru ingrijirea copilului bolnav (OUG 34/2024 si Legea 179/2023)
- concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati (OUG 34/2024 si OUG 12/2023)
- concediul de acomodare (OUG 34/2024 si Legea 70/2023)
- concediul de risc maternal (Legea 342/2023)
- concediul pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice (OUG 34/2024, OG 21/2023)
Alte clauze:
a) perioada de proba este de 30 zile calendaristice;
b) perioada de preaviz in cazul concedierii este de 20 zile lucratoare, conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii sau contractului colectiv de munca;
c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de 20 zile lucratoare, conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) Contractul de munca inceteaza in conditiile prevazute de Codul Muncii;
- la expirarea termenului stabilit conf. art. 56, lit.i din Codul Muncii;
- prin acordul ambelor parti in anumite situatii (mutarea din localitate a persoanei cu dizabilitati, retragerea recomandarii medicale de ingrijire, supraveghere si ajutor permanent, internarea definitiva a persoanei cu dizabilitati intr-o institutie de ocrotire sociala), conf. art. 55, lit. b din Codul Muncii;
- la incetarea conditiilor care au stat la baza incheierii contractului, conf. art. 55 lit. (a), (decesul persoanei cu dizabilitati), coroborat cu art. 39 alin. 4 din Legea 448/2006;
- la incetarea conditiilor care au stat la baza incheierii contractului (cererea persoanei cu dizabilitati sau, dupa caz, a reprezentantului legal al acesteia ori al familiei de incetare a acordului exprimat in scris la angajarea asistentului personal pentru persoana cu handicap grav, conf. art. 55 lit. c din Codul Muncii);
- prin demisie conf. art. 81 din Codul Muncii;
- persoana incadrata incalca in mod repetat obligatiile de munca, inclusiv normele de comportare in efectuarea sarcinilor - Codul Muncii, art. 61, lit. a, concluzii rezultate in urma anchetei sociale efectuata de Directia de Asistenta Sociala; Contractul de munca poate fi desfacut si in celelalte cazuri prevazute de Codul Muncii.
De asemenea, contractul individual de munca al asistentului personal inceteaza in situatia in care acesta refuza sa se prezinte la instructajul anual privind asistenta specifica, organizat de primaria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap grav, in colaborare cu personalul specializat din cadrul inspectoratelor de stat teritoriale pentru persoanele cu dizabilitati, precum si in cazurile prevazute de Codul Muncii.
Contractul individual de munca se suspenda pe perioada in care asistentul personal nu are in ingrijire persoana cu handicap grav, precum si in alte cazuri prevazute de lege.
Conditii de angajare pentru Asistentul Personal
Angajarea unui asistent personal pentru persoanele care sunt incadrate in gradul de handicap "grav cu asistent personal" se realizeaza in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale H.G. nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati si ale Legii nr. 53/2003 Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
➜ LEGEA nr. 448/2006, actualizata 2025 (PDF)
Asistentul personal (AP) este persoana fizica care asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul persoanei incadrate in grad de handicap "grav cu asistent personal" ingrijirea si protectia pe baza nevoilor individuale ale acesteia.
Persoana cu handicap grav sau reprezentantul legal al acesteia opteaza la DGASPC in evidentele careia se afla persoana cu dizabilitati, fie pentru angajarea unui AP, fie pentru obtinerea unei indemnizatii lunare.
Asigurarea de ingrijire si protectie a persoanei incadrate in grad de handicap "grav cu insotitor" de catre asistentul personal (AP) reprezinta un serviciu social acordat pentru prevenirea institutionalizarii, respectiv in vederea dezinstitutionalizarii.
Acte necesare pentru dosarul de angajare al asistentului personal
- cerere prin care se solicita efectuarea anchetei sociale in vederea angajarii in calitate de asistent personal;
- informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
- acte de identitate, certificat de nastere si acte de stare civila ale solicitantului;
- acte de studii ale solicitantului;
- cazier judiciar al solicitantului si adeverinta/ certificat de integritate comportamentala;
- adeverinta medicala eliberata de medicul de familie sau de alta unitate sanitară autorizata, care sa ateste faptul ca solicitantul este apt pentru postul de asistent personal al unei persoane cu handicap grav, fiind mentionat daca se afla in evidenta cu boli cronice, neuropsihice sau daca are alte recomandari medicale (original);
- acordul DGASPC, exprimat in scris, referitor la optiunea persoanei cu dizabilitati/ reprezentantul legal (original);
- acordul persoanei cu dizabilitati sau, dupa caz, al reprezentantului legal al acesteia ori al familiei, exprimat in scris, pentru angajare;
- act de identitate al persoanei cu dizabilitati;
- certificat de nastere, dupa caz - pentru copiii cu dizabilitati sub 14 ani;
- certificat de incadrare in gradul de handicap "grav cu asistent personal" + Anexa;
- decizie si cupon de pensie pentru persoana cu dizabilitati;
- document prin care se face dovada reprezentarii legale a persoanei cu dizabilitati, dupa caz.
- acte doveditoare care sa ateste vechimea in munca
- dispozitie incetare de la fostul loc de munca
- extras cont bancar (IBAN)
Solicitantul depune cererea de angajare in functia de asistent personal al unei persoane incadrata in gradul de handicap "grav cu asistent personal" insotita de documente justificative, iar persoanele responsabile din serviciul de asistenta sociala, conform fiselor de post, inregistreaza cererea si verifica documentele anexate pentru a se stabili daca sunt intrunite conditiile de angajare.
In situatia in care, urmare a verificarilor efectuate, se considera ca sunt intrunite conditiile de egilibilitate, urmatoarea etapa consta in verificarea in teren. Ancheta sociala se efectueaza atat la domiciliul/ resedinta inscrisa in cartea de identitate a persoanei incadrate in grad de handicap "grav cu asistent personal" cat si la domiciliul/ resedinta asistentului personal, de catre personalul cu atributii in gestionarea dosarelor asistentilor personali, in scopul confruntarii veridicitatii informatiilor inscrise in cerere cu cele existente la domiciliu. In situatia in care asistentul personal are domiciliul/ resedinta in alta localitate, responsabilul de caz face demersurile necesare in vederea efectuarii anchetei sociale la domiciliul sau resedinta persoanei care doreste sa se angajeze ca asistent personal.
Daca ancheta sociala se finalizeaza cu recomandarea in vederea angajarii, asistentului personal i se intocmesc contractul individual de munca si actul aditional la acesta referitor la respectarea prevederilor art. 37 lit. b) din lege. Urmare a verificarilor efectuate, se intocmeste raportul de ancheta sociala cu propunerea de angajare/ neangajare in functia de asistent personal.
Poate fi incadrata cu contract individual de munca in functia de asistent personal persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- are varsta minima de 18 ani impliniti;
- nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni care ar face-o incompatibila cu exercitarea ocupatiei de asistent personal;
- are capacitate deplina de exercitiu;
- are o stare de sanatate corespunzatoare, atestata de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;
- a absolvit cel putin cursurile invatamantului general obligatoriu (10 clase), cu exceptia rudelor si afinilor pana la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum si cu exceptia sotului sau sotiei, dupa caz; in situatii exceptionale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local in a carui raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana care urmeaza sa indeplineasca functia de asistent personal, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati poate aproba derogarea de la indeplinirea conditiilor de studii si in cazul altor persoane.
In baza evaluarii sociopsihomedicale, adultul incadrat in grad de handicap grav poate avea dreptul de optiune intre asistent personal si indemnizatia de insotitor, doar daca certificatul de incadrare in grad de handicap prevede incadrarea in categoria "grav cu asistent personal". Legea prevede si ca "adultul cu handicap vizual grav primeste pentru plata insotitorului o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului personal gradatia 0, stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice".
Conform prevederilor art. 42, alin. (4) din Legea nr. 448/2006 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, "parintii sau, dupa caz, reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, persoana sau familia care a primit in plasament un copil cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav, pot opta intre asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare".
In situatia in care optiunea se exprima pentru asistent personal, se poate face alegerea pentru:
- Angajarea asistentului personal.
- Primirea indemnizatiei lunare prevazute la art. 43, respectiv a indemnizatiei de insotitor prevazuta la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, in cazul persoanei cu handicap vizual grav.
Dreptul de optiune exprimat in temeiul prevederilor art. 42 alin. (4) din lege opereaza numai in conditiile in care documentul care atesta atestarea incadrarii in grad de handicap cuprinde mentiunea: "cu asistent personal" [Art. 30 (1), HG 268/2007]. In lipsa acestei mentiuni, trebuie emis un nou certificat de incadrare in grad de "handicap grav" si "cu asistent personal".
Pentru acordarea indemnizatiei lunare (indemnizatia de handicap) solicitantul / parintele va depune la sediul Directiei de Asistenta Sociala, o cerere, respectiv documente doveditoare din care trebuie sa rezulte faptul ca persoana cu handicap grav poate beneficia de angajarea unui asistent personal.
Cererea, se aproba de catre conducerea institutiei, in functie de organigrama si statul de functii al DAS, aprobate, respectiv a posturilor ocupate.
Plata indemnizatiei se face pe perioada valabilitatii certificatului de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de protectie a copiilor sau de comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu dizabilitati, dupa caz.
Asistentul personal este remunerat in baza contractului individual de munca incheiat pe perioada determinata sau nedeterminata.
Se poate acorda sporul pentru conditii vatamatoare asistentului personal?
Asistentul personal, pentru activitatea desfasurata in conditii periculoase sau vatamatoare, poate beneficia de spor de pana la 15% din salariul de baza si se acorda in conditiile existentei unor buletine de determinare care sa evidentieze existenta conditiilor periculoase sau vatamatoare la locul de munca al asistentului personal, respectiv serviciul social destinat persoanelor cu dizabilitati in care acesta este angajat.
In cazul unui litigiu intre beneficiar si autoritatea competenta sunt aplicabile dispozitiile de drept comun.
Care sunt obligațiile angajatorului (primaria de domiciliu sau de resedinta) fata de persoana cu handicap grav pe perioada absentei temporare a asistentului personal?
Conform Legii nr. 448/2006, absenta temporara inseamna: imposibilitatea asistentului personal de a presta pentru persoana cu handicap grav toate activitatile si serviciile prevazute in contractul individual de munca, in fisa postului si in planul de abilitare si reabilitare pentru copilul cu handicap grav, respectiv in planul individual de servicii al persoanei adulte cu handicap grav, datorita unor cauze sau imprejurari de natura obiectiva.
Angajatorul are obligatia de a asigura persoanei cu handicap grav un inlocuitor al asistentului personal. In situatia in care angajatorul nu poate asigura un inlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acorda o indemnizatie lunara sau gazduirea intr-un centru de tip respiro. Indemnizatia lunara acordata persoanei cu handicap grav este in cuantum egal cu salariul net al asistentului personal gradatia 0.
Daca absenta temporara este determinata de efectuarea de catre asistentul personal a concediului de odihna, indemnizatia se acorda o singura data pe an, indiferent daca concediul de odihna se efectueaza in transe.
Serviciul public de asistenta sociala dispune efectuarea de controale periodice asupra activititatior asistentitor personali si prezinta semestrial un raport consiliului local.
ATENTIE! Neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare de catre asistentul personal a obligatiilor prevazute de dispozitiilor legale in sarcina lui, precum si a celor prevazute in contractul individual de munca atrage raspunderea disciplinara, civila sau, dupa caz, penala a acestuia, in conditiile legii.
Neplata salariului - ce trebuie sa stie angajatorii?
Conform articolului 166 din Codul Muncii, fiecare angajator are obligatia legala de a plati salariul angajatilor sai in bani cel putin o data pe luna. Data exacta a platii trebuie sa fie specificata in contractul individual de munca.
Daca salariatii si-au indeplinit obligatiile contractuale prin prestarea activitatii profesionale, insa angajatorul intarzie nejustificat sau nu plateste salariul la termenul stabilit, acesta poate fi obligat sa plateasca daune-interese pentru a compensa prejudiciul cauzat salariatilor.
Iata ce sanctiuni risca angajatorii care nu-si indeplinesc obligatiile de plata, dar si ce alte aspecte importante trebuie sa stie acestia cu privire la (ne)plata salariului:
1. Plata salariilor prin optiune. Art. 166 alin 2 din Codul Muncii prevede ca plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar, fara sa interzica in mod expres plata in numerar. De asemenea, art. 1^1 din Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare, modificata prin Legea 406/2023, prevede ca "beneficiarii de plati de natura salariala platite de angajator, pensii, indemnizatii si alocatii de asistenta sociala platite de la bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii sau de la bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, judetelor si municipiului Bucuresti au dreptul sa primeasca sumele cuvenite in numerar sau prin mijloace de plata fara numerar". Cu alte cuvinte, salariile pot fi platite fie prin numerar, fie prin transfer bancar in contul angajatilor.
2. Obligatii fiscale. Indiferent daca plata salariilor se realizeaza cu intarziere, impozitul pe salarii, CAS, CASS si CAM (contributia asiguratorie pentru munca) se platesc la bugetul de stat conform termenelor stabilite de legislatia fiscala in vigoare. Orice intarziere in plata impozitului pe salarii si a contributiilor sociale obligatorii fata de termenul de plata reglementat de lege, va conduce la stabilirea de sanctiuni/ penalizari pentru angajator.
3. Neplata salariului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Conform art. 260 alin. 1 lit. s din Codul Muncii, intarzierea platii salariului cu mai mult de o luna de la data de plata a salariului constituie contraventie (daca nu a fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni) si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
!!! Primariile care se confrunta cu dificultati financiare si nu pot platii salariile la timp pot stabili acordarea salariului in transe, aducand la cunostinta angajatilor acest lucru.
Ce pot face angajatii in caz de neplata a salariului la timp?
In cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile de plata, salariatii pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) sau pot inainta actiuni in instanta. Reclamatiile ITM impotriva angajatorului pot fi depuse in format fizic la sediile inspectoratelor de munca sau pot fi transmise prin mijloace electronice.
➜ MODEL Reclamatie ITM (PDF).
➜ Mentionam faptul ca plangerea poate fi inregistrata si in format electronic, direct pe site-ul ITM.
Neplata salariului din cauza imposibilitatilor financiare ale angajatorului nu il exonereaza pe acesta de responsabilitate, deoarece salariul reprezinta o obligatie prioritara.
In cazul incalcarii de catre angajator a unor drepturi ale asistentului personal al persoanei cu handicap grav care are mentionat in certificatul de handicap mentiunea "grav cu asistent personal", respectiv neincheierea unui contract de munca, neacordarea voucherelor de vacanta, a indemnizatiei de hrana si concediului de odihna sau medical, dupa caz, pot fi sesizate institutiile competente de care apartine persoana cu handicap grav, astfel:
- In cazul refuzului angajarii asistentului personal: Institutia Prefectului si Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS);
- Remunerarea asistentului personal cu salariul mai mic decat salariul minim pe economie: Institutia Prefectului si Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS);
- Incalcarea programului de lucru si a concediului de odihna: Inspectia Teritoriala a Muncii (ITM) si Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).
Drepturile si obligatiile asistentilor personali ai persoanelor cu dizabilitati
Dispozitiile din Codul fiscal si Legea nr. 448/2006 privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, republicata in Monitorul Oficial nr. 1/2008, cu modificarile si completarile ulterioare acorda drepturi, obligatii si facilitati asistentilor si insotitorilor persoanelor cu dizabilitati.
Conform dispozitiilor din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza contractului individual de munca, asistentul personal are urmatoarele drepturi:
- Salariu stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Plata salariilor asistentilor personali se efectueaza prin cont bancar. Contractul individual de munca al asistentului personal se incheie in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii.
- Program de lucru care sa nu depaseasca in medie 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana.
- Concediu anual de odihna, potrivit dispozitiilor legale aplicabile personalului incadrat in institutii publice. Asistentul personal are dreptul la concediu anual de odihna, potrivit dispozitiilor legale aplicabile personalului incadrat in institutii publice. Acesta se planifica anual pentru anul calendaristic urmator. Concediul de odihna se solicita prin cerere scrisa adresata DAS. Pe perioada concediului de odihna a asistentului personal, persoana incadrata in grad de handicap de care acesta ingrijeste, urmare unei solicitari scrise, va primi o indemnizatie in cuantum egal cu salariul net al asistentului personal gradatia 0. Indemnizatia se acorda pentru fiecare an calendaristic, prin cerere scrisa adresata DAS de catre parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora (tutore/curator).
- Cuantumul indemnizatiei este proportional cu zilele de concediu de odihna cuvenite asistentului personal. Daca intr-un an calendaristic, asistentul personal solicita concediu de odihna aferent anului trecut, precum si cel aferent anului curent, persoana cu handicap va beneficia de indemnizatie pentru fiecare din cele doua perioade de concediu de odihna. In situatia in care, ulterior efectuarii concediului de odihna, contractul individual de munca al asistentului personal inceteaza, indemnizatia platita beneficiarului nu se recupereaza.
- In situatia in care persoana incadrata in grad de handicap “grav cu asistent personal” decedeaza in luna in care se plateste indemnizatia cuvenita pe perioada concediu de odihna deja efectuat al asistentului personal, indemnizatia se plateste in ordine: sotului supravietuitor al defunctului, copiilor majori sau parintilor acestuia, altor mostenitori in conditiile dreptului comun, in baza unei solicitari scrise si a documentelor justificative.
- Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii sociale de catre persoana incadrata in grad de handicap “grav cu asistent personal” sau familia acesteia se recupereaza de la aceasta, inclusiv dobanzile aferente.
- Sumele nerecuperate din cauza decesului persoanei incadrata in grad de handicap “grav cu asistent personal”, se recupereaza, dupa caz, de la mostenitori, familie sau reprezentanti legali, in conditiile dreptului comun.
- Concediul medical se acorda potrivit dispozitiilor legale aplicabile personalului incadrat cu contract individual de munca. Pe perioada de concediu medical a asistentului personal, persoana incadrata in grad de handicap “grav cu asistent personal”, urmare a unei solicitari scrise si inregistrate la DAS, va primi o indemnizatie in cuantum egal cu salariul net al asistentului personal gradatia 0, stabilit potrivit prevederilor legale care reglementeaza nivelul de salarizare a personalului platit din fonduri publice. Indemnizatia se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
- Transport urban gratuit in conditiile art. 23. Gratuitatea la transportul urban de suprafata si cu metroul pentru asistentii personali se acorda pe perioada de valabilitate a contractului individual de munca si a actului de identitate.
- Transport interurban in conditiile art 24. Asistentii personali pot calatori singuri, fara titular, in baza biletelor de calatorie gratuita acordate in baza Legii nr. 448/2006. Persoana cu dizabilitati poate calatori singura sau impreuna cu un singur insotitor ori cu asistentul personal, dupa caz. Insotitorul care calatoreste cu persoana cu dizabilitati poate fi orice persoana.
Persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil sau adult cu dizabilitate are urmatoarele obligatii principale:
- Sa asigure cresterea si ingrijirea corespunzatoare a persoanei cu dizabilitate.
- Sa respecte si/sau sa urmeze activitatile si servicii prevazute in planul de recuperare pentru copilul cu dizabilitati, respectiv in planul individual de servicii al adultilor cu dizabilitati.
- Sa insoteasca persoana cu dizabilitate, la termenul necesar sau la solicitare, pentru evaluare si reevaluare, la comisiile cu competenta in domeniu.
- Sa se prezinte la solicitarea directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
- Sa colaboreze cu asistentii sociali si specialistii care au ca scop recuperarea, reabilitarea, orientarea profesionala si integrarea sociala.
- Sa comunice directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in termenul de 48 de ore de la luarea la cunostinta, orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau resedinta, starea materiala, precum si alte situatii de natura sa modifice acordarea drepturilor prevazute de lege.
Facilitati ale insotitorilor si reprezentantilor legali ai copiilor cu dizabilitati pe perioada in care ii au in ingrijire, supraveghere si intretinere
- Reprezentantii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de scutire a plata impozitului/ taxa pe cladirea folosita ca domiciliu si terenul aferent aflat in proprietate sau coproprietate.
- Reprezentantii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat sunt scutiti de la plata taxei (impozit) asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, pentru un singur mijloc de transport aflat in proprietate sau coproprietate, la alegere.
- In vederea asigurarii asistentei de recuperare/ reabilitare, persoanele cu dizabilitati au dreptul la servicii gratuite de cazare si masa si pentru insotitorul copilului cu handicap grav sau accentuat ori al adultului cu handicap grav sau accentuat in unitatile sanitare cu paturi, sanatorii si statiuni balneare, la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, asigurate de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, conform Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
- In vederea asigurarii accesului persoanelor cu dizabilitati la cultura, sport si turism, autoritatile administratiei publice au obligatia sa asigure printre altele, copilului cu handicap, precum si persoanei care il insoteste gratuitate la bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestari artistice si sportive.
- In invatamant, prescolarii, elevii si studentii cu dizabilitati, impreuna cu asistentii personali au dreptul la locuri gratuite in tabere de odihna, o data pe an, indiferent de forma de invatamant.
- Parintii care au in ingrijire cel putin un copil cu handicap grav ori accentuat pot contracta un credit, a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, stat pentru achizitionarea unui singur autovehicul si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, prin transferuri de la bugetul Ministerului Muncii la bugetele directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in baza unui contract privind angajamentul de plata a dobanzii, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului, dar si cu conditia ca valoarea creditului sa nu depaseasca 10.000 de euro, iar returnarea creditului sa nu depaseasca 10 ani.
- Reprezentantii legali ai copiilor cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, prin transferurile bugetului ANPDPD la bugetele directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in baza unui. contract privind angajamentul de plata a dobanzii pentru tehnologii asistive si de acces, cu conditia ca valoare creditului sa nu depaseasca 10.000 de euro, iar returnarea creditului sa nu depaseasca 10 ani - art. 27 (1^2) din Legea 448/2006.
- Insotitorii sau, dupa caz, asistentii personali ai acestora, detinatori de autoturisme, beneficiaza de scutire de plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale in baza rovinietei. Scutirea se aplica pentru un singur autoturism detinut de fiecare din persoanele indreptatite potrivit prevederilor legale.
- Un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transporta o persoana cu dizabilitati posesoare de card parcare beneficiaza de parcare gratuita.
- Gratuitate privind transportul urban de suprafata si cu metroul pentru insotitorii persoanelor cu handicap grav si accentuat (in prezenta acestora); insotitorii adultilor cu handicap auditiv si mintal accentuat (in prezenta acestora), pe baza anchetei sociale realizate de catre asistentul social din cadrul compartimentului special al primariei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu dizabilitate si asistentii personali.
- Persoanele cu afectiuni renale care necesita hemodializa in alte localitati decat cele de domiciliu beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet la tren InterRegio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial si peste numarul de calatorii prevazut, in functie de recomandarea centrului de dializa. Au aceleasi drepturi la transport si asistentii personali sau insotitorii persoanelor cu dizabilitati care necesita hemodializa.
- Persoanele minore cu dizabilitati si reprezentantii legali ai acestora au acces gratuit sau subventionat partial la evenimente culturale, sportive si de petrecere a timpului liber pe plan national si pe plan european, in tarile Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta pe baza Cardului European pentru Dizabilitate.
Asistentul personal are urmatoarele obligatii principale:
- Sa participe, o data la 2 ani, la instruirea organizata de angajator.
- Sa semneze un angajament, ca act aditional la contractul individual de munca, prin care isi asuma raspunderea de a realiza integral masurile din planul de abilitare-reabilitare/ planul de servicii individualizat pentru copilul cu handicap grav, respectiv planul individual de servicii al persoanei adulte incadrata in gradul de handicap “grav cu asistent personal”.
- Sa presteze pentru persoana incadrata in gradul de handicap “grav cu asistent personal” toate activitatile si serviciile prevazute in contractul individual de munca, in fisa postului si in planul de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap grav, respectiv in planul individual de servicii al persoanei adulte cu handicap grav.
- Sa trateze cu respect, buna-credinta si intelegere persoana incadrata in grad de handicap grav si sa nu abuzeze fizic, psihic sau moral de starea acesteia.
- Sa comunice, in termen de 48 de ore de la luarea la cunostinta, orice modificare survenita in starea fizica, psihica sau sociala a persoanei cu handicap grav si alte situatii de natura sa modifice acordarea drepturilor prevazute de lege. In acest sens semneaza un angajament (inclus in formularul cererii de solicitare a prestatiei) prin care se obliga sa anunte Directiei de Asistenta Sociala orice modificare ce conduce la incetarea contractului individual de munca.
- Sa prezinte la DAS, semestrial, in lunile aprilie-mai si octombrie-noiembrie in fiecare an, un raport de activitate cu durata activitatilor desfasurate in cursul unei saptamani, care nu trebuie sa fie mai mica de 40 ore/saptamana.
- Sa se prezinte, in termen util, la sediul DAS, cand i se solicita, conform prevederilor contractului individual de munca.
- Sa respecte programul de lucru (zilnic, de luni pana vineri, intre orele 8-16.00, la domiciliul persoanei incadrate in gradul de handicap grav pentru care este angajat in functia de asistent personal) si toate celelalte prevederi din contractul individual de munca/actele aditionale ale acestuia.
- Sa semneze un contract de confidentialitate si o fisa de post si sa respecte atributiile stabilite prin aceste documente.
- In cazul persoanelor care nu detin un certificat de handicap grav cu asistent personal cu termen de valabilitate permanent, este necesar sa fie depus noul certificat de handicap imediat dupa ce persoana intra in posesia lui (este eliberat de CPC / CEPAD), dar nu mai tarziu de 2 zile inainte de data expirarii certificatului anterior, existent la dosar, pentru prelungirea contractului individual de munca al asistentului personal.
- Personalul DAS desemnat prin fisele de post cu responsabilitati referitoare la persoanele incadrate in grad de handicap “grav cu asistent personal”, verifica lunar dosarele pentru a stabili daca asistentii personali si persoanele incadrate in gradul de handicap “grav cu asistent personal” si-au dus la indeplinire obligatiile mai sus mentionate. Neindeplinirea obligatiilor atrage dupa sine sesizarea consilierului etic/ comisiei de disciplina.
- Plata salariului asistentului personal inceteaza de drept cu data expirarii certificatului de incadrare in gradul de handicap “grav cu asistent personal” sau cu data decesului persoanei incadrata in grad de handicap/ asistentului personal.
Monitorizarea Asistentului Personal
Angajatii Directiei de Aistenta Sociala care au prevazute in fisa postului atributii privind persoanele incadrate in gradul de handicap "grav cu asistent personal" si monitorizeaza periodic daca activitatile si serviiciile din planul individual de servicii al persoanei incadrate in gradul de handicap "grav cu asistent personal" pentru care sunt angajati asistenti personali, sunt respectate.
Monitorizarea se face prin:
- vizite la domiciliul beneficiarului;
- convorbiri telefonice sau pe e-mail fie cu asistentul personal, fie cu persoana incadrata in gradul de handicap "grav cu asistent personal"/ reprezentantul legal al acestuia;
- solicitarea de adeverinte de la serviciile de recuperare, centre de zi si programe de formare, dupa caz.
La vizitele de monitorizare, angajații DAS care au prevazute in fisa postului atributii privind persoanele incadrate in gradul de handicap "grav cu asistent personal", urmaresc daca pentru persoana incadrata in gradul de handicap "grav cu asistent personal", sunt respectate recomandarile din planurile de abilitare-reabilitare, in cazul in care beneficiarul este minor, sau din Programul individual de reabilitare si integrare sociala si planul de servicii, in cazul beneficiarului adult.
In cazul in care persoana incadrata in gradul de handicap "grav cu asistent personal" si asistentul personal nu sunt gasiti la domiciliul persoanei cu handicap grav urmare a 2 vizite efectuate in zile si la ore diferite (in intervalul de luni pana vineri, intre orele 8-16.00) si nici nu se prezinta la sediul DAS (ca urmare a instiintarii scrise lasata la domiciu de angajatii serviciului), se intocmeste si transmite catre asistentul personal o adresa prin care se solicita sa se prezinte la sediul DAS in vederea clarificarii situatiei. Adresa se va trimite cu confirmare de primire si in adresa se va preciza termenul maxim in care sa se prezinte la sediul DAS.
Dupa ce se vor efectua toate demersurile necesare in vederea clarificarii situatiei, daca situatia o impune, asistentul social/ inspectorul din cadrul Serviciului de Asistenta Sociala care monitorizeaza activitatea asistentului personal si modul in care este tratata persoana cu dizabilitati, va formula o sesizare scrisa catre consilierul etic al Directiei de Asistenta Sociala, care dupa analizarea situatiei va instiinta Comisia disciplinara in vederea cercetarii situatiei si aplicarii de masuri disciplinare, daca se constata abateri disciplinare.
Totodata, plata salariului asistentului personal se suspenda, iar reluarea platii se face cu luna urmatoare depunerii cererii, inclusiv pe perioada de suspendare, cu respectarea termenului de prescriptie, daca situatia constatata nu conduce la incetarea acesteia.
In cazul in care situatia justifica ca, pe perioada suspendarii contractului individual de munca al asistentului personal, persoanei incadrate in gradul de handicap "grav cu asistent personal" sa i se acorde indemnizatie lunara acordata conform dispozitiilor din Legea nr. 448/2006, la solicitarea scrisa a beneficiarului/ reprezentantului legal, i se acorda persoanei incadrate in gradul de handicap "grav cu asistent personal" indemnizatie incepand cu data suspendarii contractului de munca al asistentului personal si pana la clarificarea situatiei.
Pentru situatia in care, pe perioada suspendarii contractului de munca al asistentului personal, i s-a acordat persoanei incadrate in gradul de handicap "grav cu asistent personal" indemnizatie lunara, dupa reluarea activitatii asistentului personal nu i se vor mai achita drepturi banesti pentru perioada de suspendare.
In situatia in care se constata ca persoana incadrata in gradul de handicap "grav cu asistent personal" este neglijata, se va semnala situatia D.G.A.S.P.C. in vederea colaborarii si gasirii unor solutii optime pentru persoanele incadrate in gradul de handicap "grav cu asistent personal".
Contractul individual de munca al asistentului personal se suspenda pe perioada in care persoana incadrata in gradul de handicap "grav cu asistent personal" asistata lipseste de la domiciliu, fiind internata pentru tratament sau pentru recuperare intr-o unitate de profil sau alte situatii in care asistentul personal nu poate desfasura activitatea de ingrijire a persoanei pentru care este angajat de catre DAS.
Cadrul legal
- Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata.
- Hotararea nr. 268/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
- Hotararea nr. 427/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile de incadrare, drepturile si obligatiile asistentului personal al persoanei cu handicap.
- Hotararea nr. 43/2024 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.
- Hotararea nr. 1.073/2024 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.017/2018.
- Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
- Legea nr. 53/2003 Codul Muncii.