Copii nevazatori, premiati cu aurPerformanta: Au castigat 14 medalii la un concurs paralimpic

O companie petroliera maghiara sprijina asociatiile care deruleaza programe de terapie pentru copiii care sufera de diferite afectiuni cronice sau care se recupereaza dupa o boala grava. Editia de anul acesta a programului de finantare a fost lansata ieri, iar pana in data de 25 octombrie asociatiile sunt asteptate sa-si depuna proiecte.

Unul din programele care au castigat o sponsorizare anul trecut a fost terapia prin apa pentru copii nevazatori, iar la cateva luni de la constituirea unei echipe de natatie, aceasta a castigat, la primul concurs paralimpic (special dedicat persoanelor cu dizabilitati), care a avut loc in Germania, 14 medalii, dintre care multe de aur. Astfel, copiii nevazatori din Cluj au capatat, in mediul sportiv, reputatia unor adevarati "cautatori de aur", adica de candidati la cele mai pretioase medalii din competitiile paralimpice.

O sansa extraordinara

"Daca ati vazut vreodata un copil orb mergand pe strada ati observat ca are nevoie sa-si delimiteze spatiul prin care va trece. Ei se tem de obstacolele care le pot iesi in cale si pe care nu le vad. In apa se simt foarte bine, odata ce au depistat marginile bazinului, capata mai multa incredere in fortele lor si se dezvolta foarte frumos", a explicat antrenoarea echipei de natatie, Emese Maniu. La randul sau, directorul general al Centrului Lamont, care a derulat acest proiect dedicat copiilor nevazatori, si care este si presedinte al Comitetului National Paralimpic, Sally Wood-Lamont, a explicat ca aquaterapia le-a schimbat viata acestor copii.

"Se trezesc in fiecare zi la ora 5.00, iar la 6.00 sunt la bazin. Terapia prin apa este cea mai buna pentru nevazatori. Erau niste copii care nu iesisera in lume, iar acum sunt increzatori si au un scop in viata", a declarat si Sally Wood-Lamont.

De curand echipa s-a intors de la Bratislava, unde a castigat, la un concurs de natatie, 20 de medalii, dintre care trei de aur si zece de argint. Valentin Velecico este unul dintre baietii din echipa. Are 16 ani si iubeste apa de cand era copil, astfel ca nu i-a fost foarte frica sa se avante in bazinul olimpic atunci cand a inceput antrenamentele. El spune ca acum are o mai buna coordonare a miscarilor si mai multa incredere in el, lucru care il ajuta in principal in viata de zi cu zi, nu doar pe culoarul bazinului. Valentin are un frate geaman care nu are aceeasi afectiune ca si el, dar cu toate ca el era mezinul familiei in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, acum, de cand face natatie, lucrurile au inceput sa se schimbe. Tanarul viseaza acum sa participe la Jocurile Paralimpice care se organizeaza in 2012 si sa castige o medalie.

Compania petroliera Mol pune, prin Fundatia pentru Comunitate, la dispozitia asociatiilor care dezvolta astfel de proiecte, 300.000 de lei. Data limita pana la care pot fi depuse proiectele este 25 octombrie.

Sursa: Romania Libera

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează