Indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca.
Cresterea Indicatorului Social de Referinta (ISR) va avea drept rezultat o crestere proportionala a beneficiarilor de asistenta sociala direct calculate in baza acestui indicator, care este folosit la stabilitatea mai multor indemnizatii si prestatii sociale precum: indemnizatia de somaj, stimulentul de insertie pentru cresterea copilului, indemnizatia suplimentara pentru persoanele cu handicap, alocatia pentru sustinerea familiilor, pentru familia monoparentala, venitul minim garantat, ajutorul de incalzire etc.
Dupa cum e stabilit prin Legea 225/2021, valoarea indicatorului social de referinta se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, dar doar daca aceasta are o valoare pozitiva.
VALABIL DE LA 1 MARTIE 2024
Anul acesta, ISR se majoreaza in martie cu 10,4%, ducand valoarea acestuia la 660 de lei.
Asta inseamna ca toate ajutoarele sociale calculate pe baza valorii ISR se vor majora din martie. Printre cele mai importante drepturi care se acorda in funcție de ISR se numara indemnizatia de somaj, ajutorul social, prestatiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru cresterea copilului, insa mai sunt si altele.
Indemnizatia lunara pentru persoanele cu handicap se majoreaza la 529 lei (80% din ISR), in cazul existentei unui handicap grav si la 350 lei (53% din ISR), in cazul handicapului accentuat - Legea 448/2006.
Potrivit Legii 76/2002, indemnizatia de somaj depinde de stagiul de cotizare si se calculeaza astfel:
1. valoare ISR in vigoare la data stabilirii valorii indemnizatiei (din martie 660 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
2. valoare ISR, la care se adauga sau suma calculata prin aplicarea (asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare:
- 3% - pentru persoane cu un stagiu de minimum trei ani;
- 5% - pentru persoane cu un stagiu de minimum cinci ani;
- 7% - pentru persoane cu un stagiu de minimum zece ani;
- 10% - pentru persoane cu un stagiu de minimum 20 de ani.
Indemnizatia de somaj pentru absolventi - se acorda timp de 6 luni si este 50% din ISR (330 lei).
Subventia pentru angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala - nu mai mult de patru ori valoarea ISR (2.460 lei).
Stimulentul lunar pentru angjatorii care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor - 50% din valoarea ISR (330 lei).
Apoi, prima de insertie va creste la 1.980 de lei (de trei ori valoare ISR), iar subventia pentru persoane marginalizate, la 2.640 de lei (de patru ori valoare ISR) – amandoua ajutoarele sunt stabilitate tot de Legea 76/2002.
De la 1 ianuarie 2024, ajutorul social si alocatia pentru sustinerea familiei sunt inlocuite cu venitul minim de incluziune.
Venitul Minim de Incluziune - Prin exceptie, in anul 2024 VMI se indexeaza de doua ori: odata la 1 ianuarie cu rata inflatiei pe anul 2022, si odata in martie cu rata inflatiei pe anul 2023. Astfel, venitul net lunar pana la care se acorda componentele sale creste de la 313 lei la 346 lei, de la 456 lei la 504 lei in cazul persoanei varstnice 65+, iar pentru componenta de ajutor pentru familia cu copii pragul creste de la 795 lei la 879 lei.
De asemenea, din martie va creste si limita minima a cuantumului indemnizatiei lunare aferente concediului de crestere a copilului. Astfel, deoarece OUG 111/2010 prevede ca valoare indemnizatiei luna nu poate fi mai mica decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, pragul minim al va fi din martie de 1.650 de lei.
Alocatia lunara de plasament (1.808 ISR - Legea 272/2004) creste de la 1.082 lei la 1.194 lei si de la 1.622 lei pentru copilul cu handicap la 1.791 lei. La aceasta se adauga si indemnizatia de sprijin, care creste de la 479 lei la 528 lei (0,8 din ISR).
In fine, valoarea minima a indemnizatiei lunare de acomodare, potrivit Legii 273/2004, in cazul adoptiei unui copil, va fi de 2.245 de lei (3,4 ISR), iar valoarea indemnizatiei de sprijin - de 793 lei (1,2 ISR).
Asistentii maternali nu beneficiaza de indemnizatie lunara de sprijin, conform legii.