Criteriile de incadrare in grad de handicap au fost schimbateOrdinul nr. 707/538/2014 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap

Ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si
Ministrul sanatatii,

Avand in vedere:
- Referatul de aprobare nr. 9.084 DPPD din 12 mai 2014 al Directiei protectia persoanelor cu dizabilitati din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si nr. 2.848 din 13 mai 2014 al Directiei de strategii si politici in sanatate din Ministerul Sanatatii;

- luand in considerare prevederile art.85 alin.(10) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

- in temeiul prevederilor art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 10/2013 privind organizarea si functionarea Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 7 alin.(4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, 

ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si ministrul sanatatii emit urmatorul ordin:

Art. I - Capitolul 2 "Functiile senzoriale" si capitolul 7 "Functiile neuro-musculo-scheletice si ale miscarilor aferente" din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 885/27.12.2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea cuprinsul prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. II - Directia Protectia Persoanelor cu Dizabilitati, Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, serviciile de evaluare complexa a persoanelor adulte din cadrul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. III - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

MINISTRUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECTIEI SOCIALE
SI PERSOANELOR VARSTNICE
MINISTRUL SANATATII
Rovana Plumb Nicolae Banicioiu

 

  • Ordinul nr. 707/538/2014 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap
  • Ordinul nr. 762 din 31/08/2007 privind criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru adulti si se aplica masurile de protectie speciala a acestora

UPDATE: CRITERII NOI DE INCADRARE IN GRAD DE HANDICAP 2018

Ce se modifica

Fata de ordinul anterior din 2007 sunt prevazute doar trei grade de handicap in loc de patru (s-a renuntat la handicapul usor) si sunt introduse criterii clare de incadrare pentru boli care anterior nu erau cuprinse in reglementari.

Mai concret, sunt stabilite regulile de incadrare in grad de handicap pentru nevazatori, cei cu afectiuni auditive, afectiuni osteo-articulare, hemofilie, epilepsie, poliartitra, scleroza multipla etc. De asemenea, un proiect adoptat de Camera Deputatilor recent stabileste ca prezenta persoanelor cu handicap permanent la comisiile de evaluare va avea loc doar in cazul in care exista suspiciuni cu privire la nerespectarea criteriilor de incadrare in grad de handicap sau in cazul unor dispozitii ale instantei de judecata.

  • Pentru mai multe discutii, accesati sectiunea Forum.

Ordinul va intra in vigoare imediat ce va fi publicat in Monitorul Oficial, iar dosarele pentru solicitarea indemnizatiei pot fi intocmite si de membrii de familie sau de reprezentantii legali ai persoanelor cu dizabilitati.

UPDATE: COMUNICAT DE PRESA

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si ministrul Muncii, Rovana Plumb, au semnat ordinul comun privind aprobarea criteriilor de incadrare in grad de handicap.

Reamintim ca sechelele survenite in urma accidentelor vasculare cerebrale sunt: paraparezele / paraplegiile, tetraparezele / tetraplegiile, monoparezele / monoplegiile si hemiplegiile / hemiparezele.

Ordinul initial (762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale de incadrare in grad de handicap) a avut in vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe (parapareze / paraplegii, tetrapareze / tetraplegii, monopareze / monoplegii), indiferent de cauza (debutul afectiunii din nastere sau dobandit ulterior), varsta si statut.

Au fost omise hemiplegiile/hemiparezele - adica diagnostice introduse odata cu semnarea acestui ordin.

Cu alte cuvinte, prezentul ordin privind aprobarea criteriilor de incadrare in grad de handicap, elaborat cu respectarea principiilor clasificarii internationale a functionarii, dizabilitatii si sanatatii, vine in completare cu introducerea afectiunilor de hemiplegie / hemipareza.

Toate aceste afectiuni determina limitari functionale majore (de deplasare, de miscare) pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru asigurarea nevoilor zilnice.

Concret, noul ordin prevede incadrarea intr-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie / hemipareza, care necesita sprijin partial sau permanent din partea altei persoane pentru desfasurarea activitatilor zilnice (de ingrijire personala, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar.

Initierea unui astfel de demers din partea celor doua ministere s-a impus pentru ca persoanele care au suferit astfel de afectiuni cu limitari ale autonomiei personale NU au beneficiat pana la modificarea prezentului ordin de drepturile care decurg din certificatul de incadrare in grad de handicap.

Concret, sunt revizuite capitolele 2 - Functiile senzoriale si 7- Functiile neuromusculo-scheletice si ale miscarilor aferente. Acestea stabilesc:

  • includerea in criterii a unor afectiuni osteoarticulare invalidante (ex. coxartrozele), indiferent de varsta la care au debutat si de etiologie (cauza: malformatii congenitale sau dobandite pe parcursul vietii), dar care genereaza un impact major asupra autonomiei persoanei, cu rasfrangere asupra familiei si societatii;
  • aplicarea unitara a criteriilor la nivelul intregii tari, respectiv a comisiilor judetene si de sector, pentru persoanele diagnosticate cu hemofilie, cu incadrarea in gradul de handicap accentuat si grav, cu termen de valabilitate permanent al certificatului, care se va face la a doua prezentare la comisie - fapt neprecizat in ordinul anterior;
  • introducerea unor afectiuni neurologice mai rare, care produc tulburari clinice semnificative (exemplu sindromul Prader-Willi (SPW) - disfunctie neuro-comportamentala, distoniile musculare (primare si secundare) - boli neurologice manifestate prin contractii tonice involuntare sustinute, repetitive sau permanente.

Toate aceste modificari au ca scop imbunatatirea vietii persoanelor cu dizabilitati, printr-o evaluare complexa atat din punct de vedere medical, cat i al autonomiei personale.

"Salut aceasta decizie istorica pentru pacientii care au asteptat ani de zile. Ceea ce este cel mai important de spus este ca in sfarsit Romania aplica criteriile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ne adresam unui numar de 70.000 pacienti", a declarat Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Aceasta modificare operata astazi este un raspuns la semnalele venite din societate - de la cei afectati de diverse probleme de sanatate sau de la familiile acestora. Nimic nu este mai dramatic decat suferinta oamenilor - suferinta cauzata de sanatatea precara, de varsta, de situatia materiala. Nu doar ca social-democrat, ci ca om politic responsabil cred ca autoritatile unui stat trebuie sa fie in permanenta alaturi de cei in suferinta, indiferent de natura acesteia" a declarat ministrul ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Ajutor de stat pentru persoanele care au suferit un atac vascular cerebral

Ministerul Muncii si cel al Sanatatii au semnat marti ordinul prin care atacul vascular cerebral redevine o afectiune care ii permite bolnavului sa obtina un astfel de ajutor de la stat.

Pe langa banii pe care-i vor primi lunar, acesti pacienti vor fi scutiti de la plata unor impozite si vor avea transport gratuit.

Ordinul semnat de cele doua ministere reintroduce dupa 7 ani accidentul vascular cerebral pe lista bolilor care pot genera handicapuri grave si care permit bolnavului sa beneficieze de ajutor de la stat. 293 de lei pentru cei cu handicap grav si 234 de lei pentru cei cu grad accentuat. Indemnizatia de insotitor este de 630 de lei pe luna.

Atentie, insa! Nu toti cei care au suferit un accident vascular cerebral vor primi certificat de handicap, ci doar aceia care au nevoie de ajutorul unei persoane pentru a se deplasa, pentru a se misca sau pentru a se ingriji.

  • Ordinul nr. 707/538/2014 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap

Comentarii 

Postat la
%b %14, %2014
Postat de
Ileana
intrebare
Criteriile sau schimbat dar indemnizatiile cand se maresc?
Postat la
%b %16, %2014
Postat de
cristian rizea
buna ziua
am o intrebare dak an amputatie de coapsa si sunt definitiv in gr 3 mediu cui mai pot sa ma adresez?????
Postat la
%b %18, %2014
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Daca starea sanatatii si dizabilitata de care suferiti s-au inrautatit, puteti cere o reevalure a gradului de handicap, chiar daca aveti certificat permanent.

Prezentati-va la Comisie cu acte medicle doveditoare si solicitati o programare pentru reexaminare
Postat la
%b %18, %2014
Postat de
Dumitrescu
extirpare rinichi
Buna ziua,
as dori sa stiu daca dupa o operatie de tumoare maligna si extirparea rinichiului stag am drept de handicap. Va multumesc
Postat la
%b %06, %2014
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %10, %2017
Postat de
Radu Tenea
E o gluma sinistra!
In sintagma "medico-sociale " stau abuzurile care sa fac la comisii, unde membrii sunt total iresponsabili si au dreptul sa nu ia in calcul actele medicale. In nicio lege, ordin, hotarare nu sunt mentionate criterii obiective pentru evaluarea "sociala", toate sunt doar la aprecierea membrilor din comisii.
Traiasca abuzurile!
Postat la
%b %06, %2014
Postat de
Kata
Aizeimer
Buna ziua

Am o mama de 88 de ani care sufera de Aizeimer de gr.II, pana acum nu i s a acordat ajutor , ca eventual la comisie stia cum o chema, si doctorita a zis ca pana cand stie cum o cheama nu i se acorda, ..... dar nu pot so las fara supraveghere niciodata.
E greu sa platesc penru toata ziua o femeie langa ea, ca nici nu se poate misca singura, numai cu cadru, cu ajutor.
Multumesc, o zi buna
Postat la
%b %09, %2015
Postat de
Sirbu Mariana
Va rog.... un raspuns
Buna ziua
Mama mea sufera de glaucom, cu un ochi nu mai vede deloc, iar cu celalalt doar 50%.
Soacra mea a avut operatie de coxartroza, dar a esuat. la momentul actual sta numai in casa, piciorul bolnav i s-a scurtat cu 9 cm si se deplaseaza numai cu cadrul.
Spuneti-mi va rog daca ele pot beneficia de grad de handicap?
Multumesc si astept raspunul dvs.
Postat la
%b %09, %2015
Postat de
Bogdan Toni
drepturi copii
In cazul copiilor diagnosticati cu hipoacuzie neuro senzoriala profunda bilaterala cu pierdere de peste90 db , este normal sa fie incadrati in grad mediu de handicap?Nu credeti ca ar fi normal sa aiba macar aceleasi drepturi ca adultii, desii fiind copii au nevoie de sustinerea adultilor insa curios ordinul 725/2002 ii incadreaza la gradul mediu.Oare nu se poate schimba nimic?
Postat la
%b %10, %2015
Postat de
Pataki Ghizela
neoplasm mamar chimioterapie, radioterapie, mastectomie radicala
Bună seara!
Am fost operată de neo mamar in anul 2004, am facut chimioterapie și radioterapie, am urmat 10ani tratament hirmonal.
Am beneficiat de grad de handicap accentuat, in prezent respingandumi-s e dosarul, spunandu-mi ca din fericire pentru mine sunt bine si nu mai pot beneficia degrad de handicap, iar medicul oncolog trebuia ssă mă trimită ptr operație de reconstrucție a sânului.
Mai pot beneficia de grad de handicap in această situație?
Vă multumesc!
Postat la
%b %14, %2015
Postat de
Ardeleanu Corina
Sindromul Down
Buna seara! Am o intrebare la care nu stiu daca voi primi un raspuns concret, insa va rog, poate voi primi totusi unul.
Toate persoanele cu Sindromul Down au un cromozom in plul.Nivelul lor de inteligenta variaza, insa au totusi un cromozom in plus, de care nu vor scapa niciodata.In legea noua, s-a scris si despre acest lucru?
Mai mergem in fiecare an la comisie sa vedem daca a disparut cromozomul, sau sa vedem daca copilul a invatat sa treaca singur strada la 12 ani, sau a invatat sa se lege la sireturi?
Multumesc anticipat!
Postat la
%b %12, %2015
Postat de
Eugenia
Diabet insulino-depend ent
Va rog daca poate cineva sa imi spuna: diabetul insulino-depend ent si glaucomul sunt diagnostice pentru care se admite incadrarea in grad de handicap?
Postat la
%b %25, %2015
Postat de
Onicel
AVC repetat
Onicel Maria din Bacau, am fost operata de doua ori de neoplasm de col uterin si la vezica urinara si am si accident vascular cerebral repetat cu semipareza pe partea stanga iar comisia mi-a dat tot handicap mediu cu 39 de lei. Si mai si-si bat joc... spune ca banii se incaseaza din luna februarie cu toate ca acum tot 33 de lei luam.
De ce nu mi s-a acordat gr corespunzator de handicap?
Am facut contestatie in anul 2014 iunie, am primit raspuns dupa 6 luni sa ma prezint la comisie.
Abia merg, am picioarele umflate ca nu ma pot misca si la comisie imi spune ca am drept la grad dar imi vine certificatul acelasi, doar ca mai adauga un cod pentru o noua boala si atat
Postat la
%b %30, %2015
Postat de
ENE MARIA
diabet insulino dependent
diabet insulino dependent ce grad de handicap este
Postat la
%b %07, %2015
Postat de
Mihai Pleban
Tumoare san-CDI-pt IHC
Dupa diagnosticul de mai sus am urmat 6 sedinte de chimioterapie in ianuarie am fost operata la Institutul Fundeni iar dupa operatie de extirpare a sanului drept
mia fost trimis la analiza si am fost diagnosticata cu caarcinom ductal invaziv G3 triplu negativ , am depus dosarul pentru pensie de handicap , cu toate actele necesare si am fost refuzata , poate cineva sa-mi spuna de ce? Multumesc anticipat .
Postat la
%b %08, %2015
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

In Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 se prevede incadrarea in grad de handicap numai pentru neoplasme mamare inoperabile în faza de generalizare, sau operate cu recidive.
Postat la
%b %07, %2015
Postat de
Ceausu Stela
In ce grad ma incadrez
Extirparea sanului cu diagnosticul carcinom ductal invaziv g3 , in ce grad de invaliditate se incadreza ?
Postat la
%b %23, %2015
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

In Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 se prevede incadrarea in grad de handicap numai pentru neoplasme mamare inoperabile în faza de generalizare, sau operate cu recidive.
Postat la
%b %21, %2015
Postat de
Tache Claudia
Schizofrenie paranoida
Schizofrenia paranoida accentuata poate fi incadrata la gradul I de invaliditate pt a putea beneficia de pensie de handicap grav si pensie de insotitor?
Postat la
%b %23, %2015
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %21, %2015
Postat de
viorica C.
glaucom, poliartrita
Buna seara. Va rog sa-mi spuneti daca ma incadrez in vreun grad de handicap cu urmatoarele boli= poliartrita reumatoida cu polimialgie reumatoida, glaucom,guta,bp oc, bloc de ramura cu cardiopatie ischiemica,angi na pectorala dureroasa, cu vene pe inima infundate 40-50%. Va multumesc.
Postat la
%b %23, %2015
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %16, %2016
Postat de
Mona si Dan
Grad de handicap
Buna ziua

Diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %16, %2016
Postat de
Mona si Dan
Glaucom, poliartrita
Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %27, %2015
Postat de
Ciustanu
Grad de handicap
Buna seara,
Tatal meu a cazut pe scari si are 2 vertebre toracice fracturate din martie. Actualmene nu se poate deplasa decat in carucior sau cu cadru. In ce grupa de handicap se incadreaza?
Postat la
%b %15, %2016
Postat de
Tatiana
grad de handicap la diabet
Buna ziua am un minor in varsta de 12 ani diagnosticat cu diabet zaharat tip 1 ,am auzit ca vor primi gradul grav cu asistent personal pina la virsta de 14 ani as dori sa vad sau unde scris asa ceva va rog sa ma ajutati.
Postat la
%b %16, %2016
Postat de
Mona si Dan
Grad de handicap la diabet
Diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %16, %2016
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Puteti citi despre .EVALUAREA GRADULUI DE HANDICAP ÎN AFECTAREA UNOR FUNCŢII
METABOLICE- diabetul zaharat tip I, juvenil la pagina 52 in Normele de incadrare
https://www.prostemcell.ro/images/stories/download/Ordin-762-2007.pdf
Postat la
%b %11, %2016
Postat de
Elena Mahalu
Acordare grad handicap
Am diagnostic:meni ngiom de stanca1/2 interna,teritor iu si sinus cavernos cu extensie in unghiul pontocerebelos si fata posterioara clivus operat,cu lasarea pe loc a fragmentului intracavernos,s indrom de hipertensiune intracraniana,e pisoade vertiginoase,hi poacuzie ureche stanga,pareza nerv 4 stang,hipertens iune arteriala.Ma incadrez in grad de handicap?
Postat la
%b %16, %2016
Postat de
Mona si Dan
Acordare grad handicap
Diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %14, %2016
Postat de
ionut cosmin
Bună ziua
Ma numesc ionut, sufar de distonie generalizata si momentan am gradul 1 grav cu însoțitor...am urmat o intervenție chirurgicala cu stimulator BDS si nu a reusit, acum trebuie sa suport toata viata o baterie care trebuie mereu schimbata cand se consuma...eu vreau sa stiu de ce nu se da si la cei tineri gradul 1 grav cu insotitor dar sa fie permanent...de ce se dau doar la cei vârstnici. Dca am o boala cronica eu cred ca am si eu acest drept sa mi se dea permanent...nu?
Postat la
%b %16, %2016
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Se pare ca birocratia este cea care va ingreuneaza situatia.
Veti primi in mod sigur permanent la una din urmatoarele prezentari la comisie.
Atunci cand veti lua urmatorul referat, rugati medicul spe[censored]t sa evidentieze faptul ca afectiunea dvs nu are sanse de ameliorare dupa care solicitati din nou comisiei sa va acorde certificat permanent.
Succes.
Postat la
%b %04, %2016
Postat de
Toma Viorica
DID
Am un baiat cu DID de la 6 ani , acum are 17ani ,iar din toamna trece la adulti cu dosarul de handicap.Puteti sa-mi spuneti daca va mai beneficia de incadrarea in grad de handicap accentuat asa cum a fost in toti acesti ani ?
Postat la
%b %23, %2016
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

La majorat se va prezednta la Comisia de evaluare adulti care va stabili pe baza referarelor medicale si anchetei sociale care este gredul de incadrare.
Postat la
%b %04, %2016
Postat de
radu elena
se incadreaza in grad de handicap
Diagnosticul sotului a fost cod. boala:C67?
Postat la
%b %22, %2016
Postat de
Barbu Carol
handicap
Buna ziua ,mama mea in varsta de 74 de ani sufera de coxartroza bilaterala grava conform certificatelor medicale si a imagisticii filmului, discopatie lombara, diabet zaharat tip 2 cu insulina. poate fi incadrata in grad de handicap ?
Postat la
%b %23, %2016
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %22, %2016
Postat de
Hanganu Iuliana
lipsa articulatie
Buna ziua. In urma unei septicemii cu stafilococ auriu am fost operata la ortopedie si nu mai am articulatie la soldul stang, mi-a fost taiat putin si din capul femural. Urmeaza protezarea ,probabil cu cimentare. Ma pot incadra in grad de handicap? Acum ma deplasez numai cu cadrul sau carucior. Am 46 de ani. Multumesc anticipat.
Postat la
%b %23, %2016
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %03, %2016
Postat de
Murariu Elena Stela
buna ziua
Mama mea a suferit un AVC..are coxatroza bilaterala ,a avut un accident si are ruptura partiala de coloana lombara,are bloc de ramura dreapta,Nu poate merge decat insotita ..Poate sa fie incadrata in handicap ?
va multumesc !
Postat la
%b %12, %2016
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Da, exista posibilitatea. Insa diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %22, %2017
Postat de
Natalia
Incadrare grad handicap
Buna seara mama mea este operata si are splina scoasa si pana anul acesta a luat pensie de handicap grad 2 . Acum o saptamana a fost la comisie si astazi i a venit decizia si au dat o la gradul 3 este normal asa ceva daca ea 3 ani a fost incadrata in gradul 2 de handicap? Daca facem contestatie credeti ca o sa castigam (gradul 2) multumesc
Postat la
%b %01, %2017
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua.

Contestatia trebuie facuta in maximum 30 de zile de la comunicare, Contestatia o depuneti la DGASPC din judet si va fi trimisa la comisia superioara.

Depuneti urgent contestatie. Nu aveti nimic de pierdut.
Postat la
%b %09, %2017
Postat de
GAVRILA ADRIANA
incadrarea in grad a epilepsiilor
Fiica mea,in urma unui TCC petrecut la scoala,a dezvoltat o forma de epilepsie -EPILEPSIE FOCALA FRONTALA PARASAGITALA DREAPTA FARMACOREZISTEN TA SI A FOST INCADRATA IN GRAD GRAV LA MINORI.Luna viitoare,pe 2 aprilie,va implini 18 ani si vom intra in comisia de adulti.Doar ca la Comisia de adulti ni s-a spus,ca nu va mai primi grad grav,de parca s-ar vindeca peste noapte.Are dificultati de concentrare,de pronuntie,de inghitire,dific ultate in a-si pastra echilibrul ,avem invatamant la domiciliu si este dependenta 24/24 de mine.Va rog,sa imi spuneti de ce Comisia de adulti din teritoriu nu mai acorda Gradul grav ptr aceasta boala,care in cazul fiicei mele,este nevindecabila,i ncurabila,neope rabila si tot restul vietii nu se va vindeca,ptr ca este FARMACOREZISTEN TA-NU RASPUNDE LA NICI UN FEL DE MEDICATIE PE TERMEN LUNG-PERIODIC SCHIMBAM SCHEMA DE MEDICATIE.
VA MULTUMESC.
Postat la
%b %10, %2017
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Mergeti la Comisie si daca sunteti nemultumita aveti dreptul la contestatie.
Postat la
%b %03, %2017
Postat de
Lenu Damsa
Rugăminte
Buna ziua, încep cu o rugăminte, vreau sa știu cum pot rezolva problema pe care o am si anume, mama mea are proteze la ambele solduri, la stingul s-a decimentat si s-a deplasat, datorită vârstei si organismului slăbit nu se mai poate intervenii chirurgical, practic nu se mai poate deplasa deloc si nici nu se poate ridica, fiind tot timpul dependentă de cineva, problema este ca de la vârsta de 8 ani a rămas orfana si au avut grija de ea rudele, nimeni nu deține fisa ei medicală, cum si ce pot sa fac pentru a dovedi ca aceasta problema o are practic din copilărie,
Postat la
%b %04, %2017
Postat de
CRASMARU MARIUS
epilepsie
Buna ziua,am fost astazi sa-mi ridic certificatul de handicap si mi a spus ca a completat gresit medicul neurolog referatul medicopsihosoci ale 762/31.08.2007 aceasta este greseala. eu pana acuma aveam gradul 2 accentuat cod boala g40.
Trebuie sa completeze din nou alt referat sau trebuie sa fac din nou dosarul?
Postat la
%b %10, %2017
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Intrebati din nou persoana care v-a semnalat greseala respectiva cum trebuie sa actionati.
Postat la
%b %18, %2017
Postat de
danas
Rugaminte
Buna ziua! Am ridicat astazi certificatul de handicap al sorei mele, ce atesta grad accentuat, cu termen 12 luni. Ea a suferit o amputatie de gamba stanga, are diabet, sufera de alte complicatii derivate de la diabet. Ma gandesc sa formulez o contestatie, dar din cate am citit, nu comisia de handicap o condamna la moarte, ci statul roman, cu legislatia in vigoare. Ma puteti sfatui ceva? Sunt destul de bulversata, ma gandesc daca nu cumva legiuitorul a avut cazuri in care piciorul a crescut la loc, de aceea certificatul are data de expirare 30.04.2017. Va multumesc pentru raspuns.
Postat la
%b %09, %2017
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Sa inteleg ca sunteti nemultumit ca la anul va prezentati din nou.
Aveti dreptate, nu piciorul mai creste la loc. La prima comisie termenul de valabilitate este stabilit de obicei la un an, De regula la a doua prezentare , amputatiile primesc termen permanent.
Legislatia nu este foarte precisa si comisiile ...
Postat la
%b %07, %2018
Postat de
Stoiculescu Florica
Contestatie
Buna ziua,
Am aceasi situatie ca dvs si am primit acelasi certficat de handicap; ma intereseaza daca ati facut contestatie, pt ca si eu voi face pt ca este inuman ca o persoana in situatia aceasta sa fie egalizat cu o persoana care nu are un deget.
Postat la
%b %31, %2017
Postat de
Maria F
Intrebare
Buna ziua, mama mea are certificat de incadrare in grad de handicap grav permament fara asistent personal,TIP HANDICAP 4 agravindui-se boala as putea cere cu asistent personal avind in vedere ca are nevoie permament de o persoana sa stea linga ea? Va multumesc.
Postat la
%b %15, %2017
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua.
Crereti la DGASPC o noua evaluare in vederea stabilirii gradului de handicap. In functie de referatele pe care le veti prezenta, Comisia va emite un nou certificat , sper cu asistent personal.

Succes.
Postat la
%b %09, %2017
Postat de
Daniela Badescu
Sindromul Leigh/ Mills
Buna ziua, dupa 4 ani de investigatii in sfarsit am un diagnostic acela de Sindromul Leigh. Am fost in pensie de boala un an iar doamna doctor de la comisie mi-a spus daca intr-un an nu ma operez de herniile care le am la coloana sa nu mai vin ca nu mai primesc pensie, in acem moment nu aveam inca un diagnostic. Acum cateva luni am mers la copii in Austria ei mi-au facut asigurare medicala si am mers in spital pt. investigatii. Dupa 15 zile de spitalizare in care mi sau facut amanuntit toate investigatiile posibile am fost diagnosticata cu acest Sindromul Leigh care din pacate nu are un tratament. Intrebarea mea este pot sa-mi repun din nou dosarul de pensie de boala in Romania pe baza investigatiilor si diagnosticului primit in Austria la un spital Universitar? Mai este cineva cu aceasta boala si daca da in ce grad de invaliditate se incadreaza? Va multumesc
Postat la
%b %30, %2017
Postat de
savin elena
GRAD DE HANDICAP
BUNA ZIUA AM BLEFAROSPASM ASOCIAT CU FOTOFOBIE AM F. INCADRATA IN COD BOALA H02:H52 [COD HANDICAP:4] IMI CADEAU PLEOAPELE SI SA MA MISC TREBUIA SA LE TIN CU DEGETELE ,AM EFECTUAT TOXINA BOTULINICA NU PREA SI-A FACUT EFECTUL -BOALA O AM C-AM DE PRIN 2000 DAR EU AM CREZUT CA E OFTALMOLOGICA ABIA DUPA 12 ANI AM PRIMIT DIAG,=NEURO-BLE FAROSPASM- AM F. 2 ANI CU GRD ACCENTUAT ACUM MI-A TAIAT GR. DE HANDIC. [AM OCULO-PLASTIE LA PLEOAPE IN LOC DE TOXINABOTULINIC A ] IN SCHIMB MI S-A AGRAVAT FOTOFOBIA AM FACUT SE ENCEFALOGRAMA -BLEFAROSPASMUL NU A DISPARUT -ESTE O BOALA RARAINCADRATA LA =DISTONII == MAI AM DREPT LA GRAD DE HANDICAP ????? VA MULTUMESC
Postat la
%b %10, %2017
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Aveti dreptul sa cereti programarea la Comisa de evaluare de la DGASPC. Pe baza actelor medicale, a referatelor medicale si de la Asistenta Sociala se va stabili incadrarea in grad de handicap.
Succes!
Postat la
%b %21, %2017
Postat de
MORARU Marinela
grad de handicap
Buna ziua, am bunica de 83 ani, cu o amputatie membru stang de deasupra genunchiului, din decembrie 2015. in primul an a fost incadrata in grad de handicap grav cu asistent, cu reevaluare la 1 an. in urma reevaluarii a fost incadrata in grad de handicap accentuat. se mai poate face ceva pentru a fii incadrata in grav cu asistent, avand in vedere ca nu se poate ingriji singura, este in permanenta la pat cu pampers. multumesc
Postat la
%b %27, %2017
Postat de
Mona si Dan
GRAD DE HANDICAP
Doamna Marinela,

La reevaluare a fost incadrata la gradul accentuat. Ati primit o decizie in acest sens.
Faceti Contestatie. Conform Legii 448/2006 in termen de 30 de zile aveti dreptul la contestatie. Adresati aceasta contestatie exact celor care v-a trimis aceasta Decizie ! Cereti si numar de inregistrare al acestui demers.
Postat la
%b %12, %2017
Postat de
Erdei Nicolae
Grad de handicap
Buna ziua.In luna mai a.c.am avut un AVC,Diagnostice formulare libera:CAVERNOM FRONTAL DR;PAREZA FACIALA STG DE TIP CENTRAL;LACUNAR ISMCEREBHAL;HIP ERTRIGLICERIDEM IEESENTIALA.Dia gnostic principal(DRG Cod 1):I62.9 Hemoragia intacraniana(ne traumatica)nesp ecificata.Diagn ostice secundare(DRG); 1. G51.8 Alte afectiuniale nervului facial. 2. G46.7* -Alte sindroame lacunare(I60-67 +) 3. E78.2 -Hiperlipedimie .De anul trecut am si hernie de disc lombara.
Imi puteti spune daca ma incadrez la ceva grad?Multumesc.
Postat la
%b %16, %2017
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua Buna ziua

Da, exista posibilitatea. Insa diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %07, %2018
Postat de
Adrian Bica
Grad de hadicap
Sotia a fost operata la sanul stang , mastectomie totala,
cacinom malign , metastaze ganglionii axilarii , urmeaza chimioterapie si radioterapie , se incadreaza pe indemnizatie hadicap .
Va multumesc anticipat .
Postat la
%b %18, %2018
Postat de
Stefanesc Mihaela
grad de handicap
Grad de handicap
Buna ziua,
De la 14 ani sunt diagnosticata cu hipoacuzie bilaterala. La un momendat am avut gradul 2 de handicap , iar 2008 mi-au dat gr.3, pe cand aveam deja cofoza la o ureche. prin 2012 am ajuns la cofoza bilaterala. iar din 2014 am primit permanent ,dar tot gradul 3. deoarece pot vorbi bine.
Intrebarea mea este daca pot primi gr.2 de handicap ,finca am pierderi auditive peste 90 db.
Postat la
%b %26, %2018
Postat de
radu florian
lamurire
am handicap accentuat,am gr 1 de boala .am 62 de ani.am multe afectiuni cronice,dz tip 2 insulino necesitant,in 6 prize,polineuro patie diabetica motorie mixta.si neuropatie autonoma.parkin son gr3,boala renala gr3, icc clasa 4 nyha,hta gr 3 risc aditional f inalt.b p o c grup gold,artereo scleroza.parali zie fleasca brat stang,ma deplasez in carut.nu pot sa ma descurc singur,si totus nu imi da insotitor.nu am trecut toate afectiunile,nu am loc. ce pot sa fac. ma scoate din casa cu pompieri. comisia de la handicap trimite acasa un psiholog,care habar nu are ce inseamna bolile mele.de multe ori nici nu mai vine.da telefon si zice ca cunoaste situatia.eu sunt prizonier in casa.nu pot sa ies.locuiesc la et 2 pe o scara de lemn,ingusta.
Postat la
%b %05, %2018
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua
Aveti dreptul de a depune o cerere de reexamixare/ revizuire al gradului handicap la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul dumneavoastra !

In functie de referatele medicilor specialiti , gradul de handicap poate fi schimbat in grav cu insotitor

Succes.
Postat la
%b %30, %2018
Postat de
Ratiu Daniel
Bună
Fractura de coloana se incadreaza în grad de handicap ?
Postat la
%b %05, %2018
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Da, exista posibilitatea. Insa diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %30, %2018
Postat de
ALINA IUGA
Grad de handicap
Am un frate in varsta de 51 ani nascut oligofren....De cizia definitiva data in anul 2000 a fost de incadrare in gradul II de invaliditate fara insotitor; Mentionez ca de la nastere este tot timpul supravegheat si ajutat in toate actiunile lui drept pentru care mama nu a putut avea un serviciu; De cativa ani buni o ajut sa-l spele,sa-l barbereasca.... Nu mi se pare corect gradul de handicap FARA INSOTITOR atata timp cat el nu poate face nimic singur;
Postat la
%b %04, %2018
Postat de
Mona si Dan
Raspuns
Aveti dreptul de a depune o cerere de reexamixare/ revizuire al gradului de invaliditate/ dizabilitate . Depuneti o cerere in acest sens la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul dumneavoastra !
Postat la
%b %06, %2018
Postat de
Caz nou pentru comis
Buna ziua
Buna ziua, ma intereseaza daca AVC (accidentul vascular cerebral ischemic) intra in grad de handicap. Multumesc
Postat la
%b %06, %2018
Postat de
Tudor Angel
schimbare grad
Sufar de leucemie acuta mieloblastica. Am fost la revizuire de dosar de handicap si de la gradul de handicap accentuat am ajuns la gradul de handicap mediu. Merg lunar la control la bucuresti. La asa ceva nu ma asteptam. Cu asa boala eu nu beneficiez de nimic.Chiar e bataie de joc in tara asta
Postat la
%b %08, %2018
Postat de
CarmenDaniela
Pensie
Vreau sa ma refer la o problema mai delicata; cand faceau servici, persoanele cu handicap nu erau apreciate, de aceea majoritatea nu si-au scos certificate de handicap, cautand sa-si ascunda cum puteau boala. Dupa ce ne-am pensionat, am scos certificatul, dar anumite drepturi salariale si de pensie depind de gradul de handicap prexistent, deci vechimea handicapului se poate dovedi numai pe baza certificatului de incadrare in handicap.Nu ar trebui sa fie luate in considerare biletele de iesire din spital mult mai vechi care specifica boala?
Postat la
%b %26, %2018
Postat de
NEGRICI FELICIA
ajutor handicap
Am o intrebare la d-stra sunt diabetica de 11 -12 ani am multiple complicatii va spun doar cele mai grave, prob.cardiace ,renale,de ficat,ateroscle roza sunt operata la un san din cauza unor infectii,comoti e la ambii ochii acum m-ai nou am f.mari dureri de la un picior din sold.am incercat sa fac un ajutor de handicap pt.ochi dar mi sa spus ca trebuie sa fiu oarba complet pentru a ma incadra.vechime in munca nu am datorita vechimi pe care nu am de unde sa o iau pt care am lucrat inainte de revolutie spunadumi ca nu au fost depuse la arhiva statului iar apoi la patroni in urma cu ceva ani am lucrat fara a mi se activa in cartea de munca si din aceasta cauza as fii avut mare mare nevoie de un ajutor de handicap fiindumi necesari banutii pentru tratamente. specific nu am nici un venit nu am nici un fel de ajutor decat traim si eu si sotul din ajutorul lui de handicap de 272 ron.va multumesc
Postat la
%b %15, %2018
Postat de
Anghel Iuliana
Certificat de handicap
Bună seara, sunt mama unei fete de 18 ani care a avut grad de handicap grav cu însoțitor timp de 18 ani, iar la comisia de handicap pentru adulți i-a fost luat gradul de handicap , iar ea a fost diagnosticata de la naștere cu artrogripoza multipla congenitala, as vrea sa știu dacă aceasta boala nu se mai încadrează la gradul de handicap grav cu însoțitor. Va mulțumesc și va aștept răspunsul.
Postat la
%b %31, %2018
Postat de
Mona si Dan
Raspuns
Faceti contestatie la aceasta comisie care a anulat gradul de handicap. Dar mai intai , consultati un medic spe[censored]t. Medicul ortoped sau alt medic de specialitate are competenta si stiinta de a diagnostica cu precizie. Orice afectiune poate fi mai grava sau mai usoara, Depinde de la caz la caz. Solicitati /consultati mai multi medici de specialitate !
Postat la
%b %28, %2018
Postat de
madalinat
incadrare handicap
buna seara ,

am facut demersurile pentru mama mea bolnava cronic de schizofenie de 20 ani , diagnosticata de curand ssi cu dementa de tip mixt , a fost incadrata la gradul 2 de handicap in conditiile in care ea nu este in stare sa isi aiba e grija singura , sub nicio forma , insa stie in ce an este nascuta si ce zi e azi ...adica nu si a pierdut contactul cu realitatea , ok , ar fi capabila fizic -vorbiind , dar nu vrea sa mai faca absolut nimic , ...mare parte este impotriva a orice ii s ar spune ... nelamurirea mea este , oare un om care nu doreste sa isi ia tratamentul , sa isi faca baie sau sa fie capabil sa isi faca singur cumparaturile, ori sa recunoasca banii macar ...de ce nu poate fi incadrat la graul 1 cu insotitor ?!
va multumesc
Postat la
%b %31, %2018
Postat de
Mona si Dan
Raspuns
Medicul spe[censored]t in psihiatrie este in masura sa diagnosticheze corect afectiunea. Daca nu recunoaste/ nu cunoaste banii, cum credeti ca are contact cu realitatea ?
Probabil, afectiunea s-a agravat.
Daca ar avea nevoie de insotitor, aceasta presupune pierderea discernamantulu i.Dumneavoastra trebuie sa argumentati in fata medicului pentru diagnostic exact.
Postat la
%b %03, %2018
Postat de
Mona si Dan
raspuns
Doar medicul spe[censored]t este cel care certifica o afectiune. Comisia de expertiza medicala elibereaza Certificatul de incadrare in gradul de invaliditate in baza acestui diagnostic. Iar fiecare afectiune este cuprinsa in Lista cu afectiunii care se incadreaza in grad de handicap. Este in vigoare din anul 1997 daca nu ma insel. Exista Monitorul Oficial al Romaniei, asadar e lege.
Postat la
%b %20, %2018
Postat de
Savan Cristina
Incadrare handicap
Mama a fost diagnosticata cu mielon multiplu si amiloidoza renala.In ce grad de handicap se încadrează?Mult umesc
Postat la
%b %25, %2018
Postat de
maria neag
incadrare handicap
Buna ziua, sufar de arteriopatie obliteranta si am operatie de baipas la piciorul stang , merg greu si imi este afectat si piciorul drept : as vrea sa stiu daca ma pot si eu incadra la incadrare in grad de handicap , va astept cu mult interes cu un raspuns , multumesc !!
Postat la
%b %27, %2018
Postat de
DanN
Raspuns
Buna ziua

Diagnosticul nu este suficient pentru stabilirea gradului de handicap. Este necesara o evaluare a tulburarilor medico-sociale produse de afectiune.

Numai COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP stabileste daca tulburarile medico-sociale produse de afectiunea dvs pot duce la incadrarea in grad de handicap si a unei indemnizatii.

Prezentati-va cu actele medicale pe care le aveti la DGASPC de care apartineti si solicitati o programare pentru evaluare.
Postat la
%b %27, %2018
Postat de
Ioan Tudor
Redepunere dosar / rezolutie neargumentata
Buna ziua. Am suferit un infarct, am hipertensiune si dislipidemie si altele . Am fost pensionat pe caz de invaliditate gr 3.
La comisia pentru stabilire grad handicap mi-a fost respinsa cererea. Nu au fost probleme la depunerea dosarului. Ancheta sociala a facut propunere de acordare grad handicap. Rezolutia scrisa mentioneza doar sintagma " legislatia nr... cu modificarile ulterioare"
1. Nu-mi este clar ce nu este in regula. Unde pot afla clar , ce nu indeplinesc.
2. Cand, dupa cat timp pot depune un nou dosar?
Postat la
%b %27, %2018
Postat de
DanN
Raspuns
Buna ziua, aveti termen de 30 zile de la eliberarea deciziei de incadrare in grad de handicap de a face contestatie. Dupa motivarea Comisiei superioare, puteti vedea care sunt termenii si cauzele care au stat la baza acestei hotarari. In functie de raspunsul primit puteti intreprinde demersurile necesare in instanta.
Mai multe detalii, aici: https://goo.gl/wqUQaE
Postat la
%b %03, %2018
Postat de
Ioan Tudor
Multumesc pentru raspuns
Contestatia se face la Tribunalul de care apartin. Spetele judecate pe acelasi criteriu au durat mai bine de 1 an si jumatate iar decizia este incerta.
Nu stiu ce sa atac daca nu stiu pe baza carei metodologii am fost respins. Conform ordinului din 2007 ma incadrez la criterii dar poate am gresit la felul actelor prezentate(anal izele) desi nimeni nu mi-a spus ca ar fi ceva gresit* de ex nu aveam fund de ochi si test de efort
Deci pot afla de undeva mai clar la ce nu m-am incadrat?
Pot depune iar dosarul pentru evaluare peste 90 de zile de exemplu
Postat la
%b %24, %2018
Postat de
Barbes lavinia
Ajutor de handicap
Buna ziua am 32 de ani as vrea daca se poate va rog frumos faptul ca am fost diagnosticata cu mastita cronica mastoza fibrochistica si am un piept scos se ancadreaza an grad de handicap sau nu finca mie mia venit decizia si nu miau dat grad ca nu este un diagnostic grav dar faptul ca nu am un piep tot un handicap este.
Postat la
%b %07, %2018
Postat de
PRICOP AUREL
iesirea la pensie
Buna ziua.Sunt o persoana cu handicap accentuat (amputatie brat stang superior2/3 mediu)in urma unui accident suferit la virsta de 13 ani (anul 1976).Am lucrat din anul 1982 pina in prezent 36 ani cu handicap.Acum am virsta de 55 ani si am depus cerere pentru pensionare la limita de virsta cu reducerea varstei standard pentru persoanele care au realzat unstagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent.Nu mi sa aprobat dosarul intrucat pe certificatul de incadrara in grad de handicap nu este trecuta data dobindirii handicapului.In anul 1992-1993 am fost la comisie si mi sa trcut pe certificat gradul 3cu revizuire anuala (de parca in perioada asta ar fi crescut alt brat) Intrucit nu aveam nici un beneficiu nu am mai fost la revizuirea anuala si mi sa anulat certificatul.Du pa noua lege din 2006 amfost din nou la comisie si in anul 2007 mi sa eliberat un nou certificat dar de data aceasta cu gradul 2 accentuat dar nu specifica data dobandirii handicapului.Ac um mi se cer acte doveditoare cu data dobindirii handicapului.La primul certificat mi sau cerut actele in original si acum nu mai amaltele .Singura dovada este livretul militar eliberat in 1982 unde specifica ca eram inapt cu scoatere din evidenta. cum as putea rezolva aceasta nedreptate?
Postat la
%b %16, %2018
Postat de
Mona si Dan
IESIREA LA PENSIE
Domnule Aurel Pricop va rog sa ma credeti ca problema este ca si rezolvata. Acest Livret Militar este eliberat in anul 1982 si are aceasta specificatie, de inapt. Mergeti la Comisariatul Judetean care v-a eliberat Livretul Militar si acolo ei au Arhiva. Acolo este scris ca cetateanu Aurel Pricop este inapt pentru Serviciul Militar pentru ca are afectiunea x. Iar, anul 1982 este anul sau anii de dupa 1982, in care v-ati incadrat in munca cu aceasta afectiune. Vi se elibereaza aceasta Dovada Medicala si o atasati la Dosarul de pensionare.
Aceasta este situatia, aveti de umblat, dar bucurati-va ca aveti o dovada care nu poate fi contestata.
Am colegi de acesta varsta si asa au rezolvat exact aceasta problema cu pensionarea cu handicap preexistent. Si eu sunt in aceasta situatie.
Pensionare buna si lunga va doresc !
Postat la
%b %16, %2018
Postat de
Mona si Dan
IESIREA LA PENSIE
Domnule Pricop Aurel,
Va rog sa ma credeti ! Acest Livret Militar este dovada cea mai sigura si nu poate fi contestata de nimeni.
Mergeti la Comisaratul Militar din judetul in care va eliberat Livretul Militar. Acolo, la Comisariatul Acela exista o arhiva unde este indosariata Motivul pentru care vi s-a eliberat Livretul. Cetateanul Aurel P. are diagnosticul medical …. Drept pentru care este inapt. Livretul este eliberat la data de ziua x, luna y, anul 1982. Aceasta adeverinta vi se elibereaza si dovedeste clar, ca la acea data exista handicapul Acela. O atasati la Dosarul cu cererea pentru pensionare conform Legii 263 din 2010. Art. 73. – (1) Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, conform Tabelul nr. 3- Vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă.
Postat la
%b %16, %2018
Postat de
Mona si Dan
IESIREA LA PENSIE
Persoanele care au lucrat cu handicap preexistent de gradul 2 de invaliditate,ar e dreptul la pensie pentru limita de varsta cu 10 ani mai devreme. In cazul barbatilor 65 nimus 10 egal 55 de ani.
Pensionare placuta ! Si lunga !
Postat la
%b %17, %2018
Postat de
Vatafu
ROG RASPUNS
Buna ziua!
Am rugamintea sa imi spuneti va rog frumos daca diagnosticul de poliartrita reumatoida grad I-II se incadreaza in vreun grad de handicap. Mentionez ca am varsta de 43 de ani sunt in evidenta de 7 luni cu acest diagnostic. Sunt pe tratament cu leflunomide. Pe langa asta am si coxartroza de sold stang. Lucrez intr-o institutie publica- functionar public.
Va multumesc frumos!
Postat la
%b %22, %2019
Postat de
cristina ghergu
Intrebare
Buna dimineata!
As avea si eu o intrebare la d voastra. sotia mea a avut grad de handicap accentuat din 2013-2017. Din 2017 i s a taiat gradul de handicap.S a urmat un proces prin care i s a dat grad de handicap in loc sa fie gradul accentuat instanta a trecut gadul mediu. S a facut din nou contestatie ptr k o instanta nu are cum sa schimbe gradele...Iar Curtea de apel a respins cererea si i sa taiat din nou gradul. Codul de boala este F33, Tulburare depresiva recurenta decompesata psihotic, are o Disfonie psihogena care nu poate vorbi, ( se intelege foarte greu) , pierdere de memorie, micro chisturi pe coloana si probleme ale coloanei...nece sita sprijin partial din partea altei persoane conform si anchetei sociale anexate la dosar. Mentionez ca aceasta boala a debutat din anul 2011, unde este si pensionata cu grad de invaliditate doi. Considerati ca este nevoie de solicitare a unei cereri la comisie?
Va multumesc!

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .