Ordinul nr. 707/538/2014 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap
Ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si
Ministrul sanatatii,
Avand in vedere:
- Referatul de aprobare nr. 9.084 DPPD din 12 mai 2014 al Directiei protectia persoanelor cu dizabilitati din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si nr. 2.848 din 13 mai 2014 al Directiei de strategii si politici in sanatate din Ministerul Sanatatii;
- luand in considerare prevederile art.85 alin.(10) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
- in temeiul prevederilor art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 10/2013 privind organizarea si functionarea Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 7 alin.(4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si ministrul sanatatii emit urmatorul ordin:
Art. I - Capitolul 2 "Functiile senzoriale" si capitolul 7 "Functiile neuro-musculo-scheletice si ale miscarilor aferente" din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 885/27.12.2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea cuprinsul prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. II - Directia Protectia Persoanelor cu Dizabilitati, Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, serviciile de evaluare complexa a persoanelor adulte din cadrul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
MINISTRUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECTIEI SOCIALE SI PERSOANELOR VARSTNICE |
MINISTRUL SANATATII |
Rovana Plumb | Nicolae Banicioiu |
- Ordinul nr. 707/538/2014 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap
- Ordinul nr. 762 din 31/08/2007 privind criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru adulti si se aplica masurile de protectie speciala a acestora
UPDATE: CRITERII NOI DE INCADRARE IN GRAD DE HANDICAP 2018
Ce se modifica
Fata de ordinul anterior din 2007 sunt prevazute doar trei grade de handicap in loc de patru (s-a renuntat la handicapul usor) si sunt introduse criterii clare de incadrare pentru boli care anterior nu erau cuprinse in reglementari.
Mai concret, sunt stabilite regulile de incadrare in grad de handicap pentru nevazatori, cei cu afectiuni auditive, afectiuni osteo-articulare, hemofilie, epilepsie, poliartitra, scleroza multipla etc. De asemenea, un proiect adoptat de Camera Deputatilor recent stabileste ca prezenta persoanelor cu handicap permanent la comisiile de evaluare va avea loc doar in cazul in care exista suspiciuni cu privire la nerespectarea criteriilor de incadrare in grad de handicap sau in cazul unor dispozitii ale instantei de judecata.
- Pentru mai multe discutii, accesati sectiunea Forum.
Ordinul va intra in vigoare imediat ce va fi publicat in Monitorul Oficial, iar dosarele pentru solicitarea indemnizatiei pot fi intocmite si de membrii de familie sau de reprezentantii legali ai persoanelor cu dizabilitati.
UPDATE: COMUNICAT DE PRESA
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si ministrul Muncii, Rovana Plumb, au semnat ordinul comun privind aprobarea criteriilor de incadrare in grad de handicap.
Reamintim ca sechelele survenite in urma accidentelor vasculare cerebrale sunt: paraparezele / paraplegiile, tetraparezele / tetraplegiile, monoparezele / monoplegiile si hemiplegiile / hemiparezele.
Ordinul initial (762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale de incadrare in grad de handicap) a avut in vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe (parapareze / paraplegii, tetrapareze / tetraplegii, monopareze / monoplegii), indiferent de cauza (debutul afectiunii din nastere sau dobandit ulterior), varsta si statut.
Au fost omise hemiplegiile/hemiparezele - adica diagnostice introduse odata cu semnarea acestui ordin.
Cu alte cuvinte, prezentul ordin privind aprobarea criteriilor de incadrare in grad de handicap, elaborat cu respectarea principiilor clasificarii internationale a functionarii, dizabilitatii si sanatatii, vine in completare cu introducerea afectiunilor de hemiplegie / hemipareza.
Toate aceste afectiuni determina limitari functionale majore (de deplasare, de miscare) pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru asigurarea nevoilor zilnice.
Concret, noul ordin prevede incadrarea intr-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie / hemipareza, care necesita sprijin partial sau permanent din partea altei persoane pentru desfasurarea activitatilor zilnice (de ingrijire personala, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar.
Initierea unui astfel de demers din partea celor doua ministere s-a impus pentru ca persoanele care au suferit astfel de afectiuni cu limitari ale autonomiei personale NU au beneficiat pana la modificarea prezentului ordin de drepturile care decurg din certificatul de incadrare in grad de handicap.
Concret, sunt revizuite capitolele 2 - Functiile senzoriale si 7- Functiile neuromusculo-scheletice si ale miscarilor aferente. Acestea stabilesc:
- includerea in criterii a unor afectiuni osteoarticulare invalidante (ex. coxartrozele), indiferent de varsta la care au debutat si de etiologie (cauza: malformatii congenitale sau dobandite pe parcursul vietii), dar care genereaza un impact major asupra autonomiei persoanei, cu rasfrangere asupra familiei si societatii;
- aplicarea unitara a criteriilor la nivelul intregii tari, respectiv a comisiilor judetene si de sector, pentru persoanele diagnosticate cu hemofilie, cu incadrarea in gradul de handicap accentuat si grav, cu termen de valabilitate permanent al certificatului, care se va face la a doua prezentare la comisie - fapt neprecizat in ordinul anterior;
- introducerea unor afectiuni neurologice mai rare, care produc tulburari clinice semnificative (exemplu sindromul Prader-Willi (SPW) - disfunctie neuro-comportamentala, distoniile musculare (primare si secundare) - boli neurologice manifestate prin contractii tonice involuntare sustinute, repetitive sau permanente.
Toate aceste modificari au ca scop imbunatatirea vietii persoanelor cu dizabilitati, printr-o evaluare complexa atat din punct de vedere medical, cat i al autonomiei personale.
"Salut aceasta decizie istorica pentru pacientii care au asteptat ani de zile. Ceea ce este cel mai important de spus este ca in sfarsit Romania aplica criteriile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ne adresam unui numar de 70.000 pacienti", a declarat Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
"Aceasta modificare operata astazi este un raspuns la semnalele venite din societate - de la cei afectati de diverse probleme de sanatate sau de la familiile acestora. Nimic nu este mai dramatic decat suferinta oamenilor - suferinta cauzata de sanatatea precara, de varsta, de situatia materiala. Nu doar ca social-democrat, ci ca om politic responsabil cred ca autoritatile unui stat trebuie sa fie in permanenta alaturi de cei in suferinta, indiferent de natura acesteia" a declarat ministrul ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Ajutor de stat pentru persoanele care au suferit un atac vascular cerebral
Ministerul Muncii si cel al Sanatatii au semnat marti ordinul prin care atacul vascular cerebral redevine o afectiune care ii permite bolnavului sa obtina un astfel de ajutor de la stat.
Pe langa banii pe care-i vor primi lunar, acesti pacienti vor fi scutiti de la plata unor impozite si vor avea transport gratuit.
Ordinul semnat de cele doua ministere reintroduce dupa 7 ani accidentul vascular cerebral pe lista bolilor care pot genera handicapuri grave si care permit bolnavului sa beneficieze de ajutor de la stat. 293 de lei pentru cei cu handicap grav si 234 de lei pentru cei cu grad accentuat. Indemnizatia de insotitor este de 630 de lei pe luna.
Atentie, insa! Nu toti cei care au suferit un accident vascular cerebral vor primi certificat de handicap, ci doar aceia care au nevoie de ajutorul unei persoane pentru a se deplasa, pentru a se misca sau pentru a se ingriji.
- Ordinul nr. 707/538/2014 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap
COMMENTS
Postat la
%b %27, %2018Postat de
DanNBuna ziua, aveti termen de 30 zile de la eliberarea deciziei de incadrare in grad de handicap de a face contestatie. Dupa motivarea Comisiei superioare, puteti vedea care sunt termenii si cauzele care au stat la baza acestei hotarari. In functie de raspunsul primit puteti intreprinde demersurile necesare in instanta.
Mai multe detalii, aici: https://goo.gl/wqUQaE
Postat la
%b %03, %2018Postat de
Ioan TudorContestatia se face la Tribunalul de care apartin. Spetele judecate pe acelasi criteriu au durat mai bine de 1 an si jumatate iar decizia este incerta.
Nu stiu ce sa atac daca nu stiu pe baza carei metodologii am fost respins. Conform ordinului din 2007 ma incadrez la criterii dar poate am gresit la felul actelor prezentate(anal izele) desi nimeni nu mi-a spus ca ar fi ceva gresit* de ex nu aveam fund de ochi si test de efort
Deci pot afla de undeva mai clar la ce nu m-am incadrat?
Pot depune iar dosarul pentru evaluare peste 90 de zile de exemplu
Postat la
%b %24, %2018Postat de
Barbes laviniaBuna ziua am 32 de ani as vrea daca se poate va rog frumos faptul ca am fost diagnosticata cu mastita cronica mastoza fibrochistica si am un piept scos se ancadreaza an grad de handicap sau nu finca mie mia venit decizia si nu miau dat grad ca nu este un diagnostic grav dar faptul ca nu am un piep tot un handicap este.
Postat la
%b %07, %2018Postat de
PRICOP AURELBuna ziua.Sunt o persoana cu handicap accentuat (amputatie brat stang superior2/3 mediu)in urma unui accident suferit la virsta de 13 ani (anul 1976).Am lucrat din anul 1982 pina in prezent 36 ani cu handicap.Acum am virsta de 55 ani si am depus cerere pentru pensionare la limita de virsta cu reducerea varstei standard pentru persoanele care au realzat unstagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent.Nu mi sa aprobat dosarul intrucat pe certificatul de incadrara in grad de handicap nu este trecuta data dobindirii handicapului.In anul 1992-1993 am fost la comisie si mi sa trcut pe certificat gradul 3cu revizuire anuala (de parca in perioada asta ar fi crescut alt brat) Intrucit nu aveam nici un beneficiu nu am mai fost la revizuirea anuala si mi sa anulat certificatul.Du pa noua lege din 2006 amfost din nou la comisie si in anul 2007 mi sa eliberat un nou certificat dar de data aceasta cu gradul 2 accentuat dar nu specifica data dobandirii handicapului.Ac um mi se cer acte doveditoare cu data dobindirii handicapului.La primul certificat mi sau cerut actele in original si acum nu mai amaltele .Singura dovada este livretul militar eliberat in 1982 unde specifica ca eram inapt cu scoatere din evidenta. cum as putea rezolva aceasta nedreptate?
Postat la
%b %16, %2018Postat de
Mona si DanDomnule Aurel Pricop va rog sa ma credeti ca problema este ca si rezolvata. Acest Livret Militar este eliberat in anul 1982 si are aceasta specificatie, de inapt. Mergeti la Comisariatul Judetean care v-a eliberat Livretul Militar si acolo ei au Arhiva. Acolo este scris ca cetateanu Aurel Pricop este inapt pentru Serviciul Militar pentru ca are afectiunea x. Iar, anul 1982 este anul sau anii de dupa 1982, in care v-ati incadrat in munca cu aceasta afectiune. Vi se elibereaza aceasta Dovada Medicala si o atasati la Dosarul de pensionare.
Aceasta este situatia, aveti de umblat, dar bucurati-va ca aveti o dovada care nu poate fi contestata.
Am colegi de acesta varsta si asa au rezolvat exact aceasta problema cu pensionarea cu handicap preexistent. Si eu sunt in aceasta situatie.
Pensionare buna si lunga va doresc !
Postat la
%b %16, %2018Postat de
Mona si DanDomnule Pricop Aurel,
Va rog sa ma credeti ! Acest Livret Militar este dovada cea mai sigura si nu poate fi contestata de nimeni.
Mergeti la Comisaratul Militar din judetul in care va eliberat Livretul Militar. Acolo, la Comisariatul Acela exista o arhiva unde este indosariata Motivul pentru care vi s-a eliberat Livretul. Cetateanul Aurel P. are diagnosticul medical …. Drept pentru care este inapt. Livretul este eliberat la data de ziua x, luna y, anul 1982. Aceasta adeverinta vi se elibereaza si dovedeste clar, ca la acea data exista handicapul Acela. O atasati la Dosarul cu cererea pentru pensionare conform Legii 263 din 2010. Art. 73. – (1) Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, conform Tabelul nr. 3- Vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă.
Postat la
%b %16, %2018Postat de
Mona si DanPersoanele care au lucrat cu handicap preexistent de gradul 2 de invaliditate,ar e dreptul la pensie pentru limita de varsta cu 10 ani mai devreme. In cazul barbatilor 65 nimus 10 egal 55 de ani.
Pensionare placuta ! Si lunga !
Postat la
%b %17, %2018Postat de
VatafuBuna ziua!
Am rugamintea sa imi spuneti va rog frumos daca diagnosticul de poliartrita reumatoida grad I-II se incadreaza in vreun grad de handicap. Mentionez ca am varsta de 43 de ani sunt in evidenta de 7 luni cu acest diagnostic. Sunt pe tratament cu leflunomide. Pe langa asta am si coxartroza de sold stang. Lucrez intr-o institutie publica- functionar public.
Va multumesc frumos!
Postat la
%b %07, %2018Postat de
Stoiculescu FloricaBuna ziua,
Am aceasi situatie ca dvs si am primit acelasi certficat de handicap; ma intereseaza daca ati facut contestatie, pt ca si eu voi face pt ca este inuman ca o persoana in situatia aceasta sa fie egalizat cu o persoana care nu are un deget.
Postat la
%b %22, %2019Postat de
cristina gherguBuna dimineata!
As avea si eu o intrebare la d voastra. sotia mea a avut grad de handicap accentuat din 2013-2017. Din 2017 i s a taiat gradul de handicap.S a urmat un proces prin care i s a dat grad de handicap in loc sa fie gradul accentuat instanta a trecut gadul mediu. S a facut din nou contestatie ptr k o instanta nu are cum sa schimbe gradele...Iar Curtea de apel a respins cererea si i sa taiat din nou gradul. Codul de boala este F33, Tulburare depresiva recurenta decompesata psihotic, are o Disfonie psihogena care nu poate vorbi, ( se intelege foarte greu) , pierdere de memorie, micro chisturi pe coloana si probleme ale coloanei...nece sita sprijin partial din partea altei persoane conform si anchetei sociale anexate la dosar. Mentionez ca aceasta boala a debutat din anul 2011, unde este si pensionata cu grad de invaliditate doi. Considerati ca este nevoie de solicitare a unei cereri la comisie?
Va multumesc!