Cum sa calatoresti gratis in strainatateComisia Europeana deconteaza calatoriile tinerilor dispusi sa lucreze ca voluntari pentru a-i ajuta pe altii.

Calatoria in jurul lumii pe care toti tinerii vor sa o faca dupa absolvirea liceului sau a facultatii, inainte de a se trezi in fiecare dimineata si de a face mereu si mereu acelasi lucru, este astazi decontata de... Comisia Europeana.

Centrul de Voluntariat Independent, una dintre cele cateva asociatii care activeaza in peisajul voluntariatului clujean, ii ajuta pe tineri sa colinde Europa si sa-si aleaga corect o meserie pe care presupun ca o vor practica toata viata lor.

Actiuni internationale

Asociatia organizeaza, cu bani de la Comisia Europeana, pe care ii castiga din scrierea de proiecte, actiuni de voluntariat international. "Tinerii sunt alesi pe baza unor interviuri si sunt trimisi in diferite tari, unde participa la anumite actiuni. Teoretic, putem face proiecte pentru orice tara, dar practic ne-am limitat la cele din Europa si la Turcia, deoarece, pentru tarile mai exotice si mai indepartate, proiectele sunt mai dificile", a explicat coordonatoarea Centrului, Nicoleta Chis Racolta, care lucreaza in domeniul voluntariatului de 15 ani.

Voluntarii primesc si bani de buzunar

Stagiile pe care tinerii le pot petrece in alte tari pot fi scurte, de doua-sase luni, sau lungi, de un an, iar tinerii isi aleg singuri ori tara, ori activitatea. Pe parcursul acestor luni ei vor avea cazarea si masa asigurate, precum si "bani de buzunar". Exista insa doua neajunsuri - tinerii trebuie sa aiba pana in 30 de ani si nu pot participa la acest tip de voluntariat decat o data in viata.

"Li se acorda tot sprijinul de care pot avea nevoie. Conditiile nu sunt de lux, dar sunt decente si sunt comparabile cu cele pe care si le-ar putea permite un om din clasa de mijloc, la el acasa", a mai spus Nicoleta Chis.

De la festivaluri de ridicat baloane la protectia mediului

In ceea ce priveste actiunile la care participa, ele pot fi dintre cele mai diverse, de la amuzante la foarte serioase. Unii tineri aleg domeniul social - ingrijirea batranilor, petrecerea timpului cu copiii bolnavi, in spitale - sau actiunile de mediu. Un tanar clujean, de exemplu, isi va petrece o luna intreaga in Turcia, pe o plaja, la "vanatoare" de pui de broasca testoasa abia iesiti din gaoace. Proiectul presupune dirijarea puilor catre mare, in conditiile in care in apropierea plajei a fost construita o autostrada, iar broscutele, neexperimentate, pot confunda lumina farurilor cu cea a lunii. Ecologistii au apelat, astfel, la voluntari care doresc sa activeze in domeniul mediului pentru a ajuta puii de broasca testoasa sa nu ajunga sub rotile masinilor, ci in apa. Un alt proiect, destul de amuzant, presupune participarea la un festival mondial al baloanelor cu aer cald, organizat in Letonia. Tinerii trebuie sa ii preia pe invitati de la aeroport, sa ajute la montarea standurilor si, in general, la toata munca de organizare a festivalului, care nu este usoara, pentru ca la un asemenea eveniment participa sute de persoane din zeci de tari.

Romania este si ea o destinatie...

Centru de Voluntariat Independent nu doar trimite tineri in alte tari, ci si primeste. Astfel, doua nemtoaice le vorbesc copiilor romi despre multiculturalism, o frantuzoaica preda copiilor din mediul rural educatie civica, iar alti tineri, din Polonia, Cehia, Italia, Turcia, Portugalia sau Israel, isi petrec stagiul in incercarea de a lumina zilele unor copii bolnavi de cancer.

"Voluntarii se joaca cu ei, ii picteaza pe fata, le spun povesti sau inventeaza diverse jocuri pentru a-i face fericiti. De multe ori fac si cumparaturi pentru familia copilului, ceea ce poate fi un ajutor nesperat pentru ei, si chiar reusesc sa se imprieteneasca cu parintii, beau ceai impreuna, vorbesc...", a explicat Nicoleta Chis.

De ce vin in Romania

Ligita Zekaite, din Lituania, si Lucie Baptiste, din Franta, au aderat la un astfel de program de voluntariat in Romania. Ligita a povestit ca a vrut sa vada daca tot ceea ce se spune rau de Romania este adevarat si a constatat ca lucrurile nu sunt chiar atat de negre, iar Lucie a ales sa vina aici dupa ce a vazut la televizor un episod dintr-un documentar filmat in tara noastra. Fetele au spus ca ceea ce nu le place in Romania sunt prejudecatile romanilor fata de romi si maghiari, dar au recunoscut ca aceste probleme, de neintelegere intre majoritari si minoritari, sunt comune tuturor tarilor, chiar si celor din care provin ele.

Sursa: Romania Libera

COMMENTS 

Postat la
%b %14, %2011
Postat de
adriana stanga
vreau si eu
salut, as dori sa fac parte din echipa Dvs. ,multumesc Adriana Stanga
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
daniel
sugestie
Buna,

Ia legatura cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca

https://www.centruldevoluntariat.ro/evs.html
Postat la
%b %25, %2011
Postat de
Roxandrei
Ghid pentru o vacanta ieftina si frumoasa
Pentru ca multi isi doresc sa aiba o vacanta ieftina si frumoasa am facut un ghid complet care te invata cum sa reduci costurile vacantelor si chiar cum sa ajungi sa calatoresti gratis:
https://roxandrei.ro/utile/ghid-vacanta-ieftina-si-frumoasa/

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează