Venitul minim de incluziune este aprobat si acordat de catre primaria localitatii de domiciliu.
Potrivit Legii nr. 196/2016, art. 91, nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia se majoreaza anual, din oficiu, incepand cu luna martie a fiecarui an, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul National de Statistica (INS).
Ce este Venitul Minim de Incluziune (VMI)?
VMI reprezinta un program unic de asistenta sociala, creat pentru a ajuta persoanele si familiile vulnerabile sa depaseasca obstacolele financiare pe care le intampina si sa-si imbunatateasca viata. Acesta este un beneficiu prevazut in Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune si are doua componente:
SPRIJIN PENTRU INCLUZIUNE | SPRIJIN PENTRU FAMILIILE CU COPII |
Are ca scop prevenirea si combaterea saraciei si a riscului de excluziune sociala si inlocuieste ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG). | Se acorda familiilor cu copii aflati in intretinere cu varsta de pana la 18 ani si are ca scop prevenirea saraciei si incurajarea participarii copiilor la educatie, inlocuind alocatia pentru sustinerea familiei (ASF). |
Care sunt avantajele VMI?
- Beneficiile VMI (ajutor de incluziune si/sau ajutor pentru familia cu copii) se acorda sub forma de plata unica lunara.
- Solicitantii de VMI sunt asigurati in sistemul de sanatate.
- Solicitantilor de VMI li se asigura locuinta impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.
- Daca sunteti solicitant de VMI aveti acces automat la serviciile sociale disponibile, in functie de nevoile identificate, in vederea depasirii situatiilor de dificultate.
- Ca solicitant de VMI intrati in categoria consumatorilor vulnerabili si veti primi ajutoare pentru incalzirea locuintei si de alte masuri destinate consumatorului vulnerabil.
- VMI promoveaza munca - ca solicitant de VMI sunteti sprijiniti prin stimulente financiare inclusiv in situatia in care veti obtine venituri prin munca si veti beneficia de masuri care sa sprijine accesul la locuri de munca.
- Programul incurajeaza participarea copiilor din familiile vulnerabile la educatie, pentru un viitor mai bun.
Cine poate solicita VMI?
Persoanele singure si familiile aflate in situatie de dificultate, care indeplinesc conditiile de acordare potrivit legii.
Cum se solicita VMI?
A. Daca sunteti solicitant de venit minim garantat (VMG) si/sau de alocatie pentru sustinerea familiei (ASF):
1. Veti obtine informatii despre VMI de la primaria de care apartineti.
2. Ce trebuie depus?
a) Cererea de acordare a VMI - modelul cererii se gaseste la primarie.
b) Cererea de acordare a VMI trebuie insotita de documentele doveditoare, inclusiv in cazul cetatenilor straini sau apatrizi, precum si al persoanelor fara adapost.
c) Cererea se depune pe suport hartie sau se transmite electronic si se inregistreaza la serviciul public de asistenta sociala de la nivelul primariei comunei, orasului, municipiului sau a sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala isi are domiciliul ori resedinta sau, dupa caz, traieste titularul dreptului.
B. Daca nu ati beneficiat de VMG sau ASF pana acum, dar va aflati in situatie de dificultate:
1. Veti obtine informatii despre VMI de la primaria de care apartineti.
2. Ce trebuie depus?
a) Cererea de acordare a VMI - modelul cererii se gaseste la primarie.
b) Cererea de acordare a VMI trebuie insotita de documentele doveditoare, inclusiv in cazul cetatenilor straini sau apatrizi, precum si al persoanelor fara adapost.
c) Cererea se depune pe suport hartie sau se transmite electronic si se inregistreaza la serviciul public de asistenta sociala de la nivelul primariei comunei, orasului, municipiului sau a sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala isi are domiciliul ori resedinta sau, dupa caz, traieste titularul dreptului.
Care sunt conditiile de acordare VMI?
Pentru a beneficia de venit minim de incluziune trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii generale:
- Sa nu dispuneti de venituri suficiente pentru a va asigura un nivel de trai minim.
- Sa aveti venituri nete lunare ajustate de pana la 346 lei, respectiv pana la 504 lei pentru persoana singura in varsta de cel putin 65 de ani, pentru acordarea ajutorului de incluziune.
- Sa aveti venituri nete lunare ajustate de pana la 879 lei, pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii.
- Sa completati cererea de acordare a venitului minim de incluziune si sa furnizati documentele justificative.
- Cererea va fi analizata de catre reprezentantii primariei pentru verificarea indeplinirii conditiilor de acordare a VMI. Se va realiza verificarea documentelor depuse si va avea loc o ancheta sociala in teren, la resedinta declarata.
- Sa vi se aprobe acordarea VMI prin dispozitia primarului.
Ce documente sunt necesare pentru a solicita VMI?
- Formular standard de cerere pentru acordare VMI
- Declaratie pe propria raspundere
- Actul de identitate al solicitantului si al membrilor familiei
- Adeverinte de venit pentru toate sursele de venit ale familiei
- Certificat de nastere pentru fiecare copil
- Certificatul de deces pentru oricare membru decedat al familiei
- Dovada scolarizarii pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 16 ani
- Angajamentul de plata (pentru situatiile in care se pot constata drepturi acordate necuvenit)
- Alte documente specifice situatiei beneficiarului.
Care este cuantumul VMI*?
*Exemplificare
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezinta diferenta dintre cuantumul maxim prevazut de lege - 346 lei/luna/ membru de familie sau 504 lei/luna in cazul persoanei singure cu varsta de cel putin 65 de ani si cuantumul venitului net ajustat calculat conform legii.
o Cuantumul maxim, pentru beneficiarii care nu obtin niciun venit, este de 346 lei/luna/ membru de familie, iar, in cazul persoanei singure cu varsta de cel putin 65 de ani, cuantumul maxim este de 504 lei/luna.
Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit in functie de nivelul venitului net lunar ajustat si numarul de copii din familie:
o Pentru familia beneficiara de ajutor de incluziune, precum si pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de pana la 346 de lei/luna, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
» 135 lei, pentru familia cu un copil;
» 270 lei, pentru familia cu 2 copii;
» 405 de lei, pentru familia cu 3 copii;
» 539 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.
o Pentru familia monoparentala beneficiara de ajutor de incluziune, precum si pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de pana la 346 de lei/luna, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
» 152 de lei, pentru familia cu un copil;
» 303 de lei, pentru familia cu 2 copii;
» 453 de lei, pentru familia cu 3 copii;
» 604 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.
o Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins intre 347 de lei/luna si 879 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
» 108 de lei, pentru familia cu un copil;
» 215 de lei, pentru familia cu 2 copii;
» 322 de lei, pentru familia cu 3 copii;
» 428 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.
o Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins intre 347 de lei/ luna si 879 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
» 140 lei, pentru familia cu un copil;
» 271 lei, pentru familia cu 2 copii;
» 409 de lei, pentru familia cu 3 copii;
» 541 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.
Obligatiile familiilor/persoanelor singure care beneficiaza de VMI
- Sa depuneti la primarie, din 6 in 6 luni, declaratia pe propria raspundere, completata conform modelului aprobat prin normele metodologice de aplicare a legii.
- Sa comunicati primariei in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri si numarul membrilor familiei, in termen de maximum 10 zile de la data la care a intervenit modificarea.
- Solicitantii de VMI - componenta ajutor de incluziune, atat titularul dreptului, cat si membrii familiei sale apti de munca si care nu obtin venituri din orice forma legala de angajare si nici din activitati independente sau activitati agricole au obligatia:
o de a urma masurile active prevazute de planul individualizat de mediere, stabilit de catre AJOFM odata cu inregistrarea acestora ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca;
o de a se prezenta, ori de cate ori sunt solicitate, la sediul AJOFM in a carei evidenta sunt inregistrate ca persoane in cautarea unui loc de munca, in vederea incadrarii in munca sau a participarii la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesional. - Solicitantii de VMI care primesc ajutor de incluziune, au obligatia sa presteze lunar, la solicitarea primarului, activitati sau lucrari de interes local, cu respectarea duratei normale a timpului de munca si a normelor de securitate si sanatate in munca. Efectuarea activitatilor si lucrarilor de interes local se realizeaza de o singura persoana apta de munca din familia beneficiara de ajutor de incluziune.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutor de incluziune in cuantum de pana la 50 lei/luna au obligatia de a presta trimestrial activitati sau lucrari de interes local, in oricare din lunile trimestrului, primarul stabilind orele de munca pentru trimestrul respectiv.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutor de incluziune, au obligatia sa efectueze activitati cu caracter ocazional, stabilite conform solicitarilor transmise primariei de catre persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale care au nevoie de forta de munca.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutorde incluziune, au obligatia sa efectueze activitati specifice, prevazute de Legea nr. 111/2022, daca exista solicitari in acest sens.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutor de incluziune si care nu au un nivel de educatie scolara sau cunostintele necesare au obligatia sa parcurga cursurile programului educational "A doua sansa" reglementate prin ordin al ministrului educatiei.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutorul pentru familia cu copii, in situatia in care unul sau mai multi din copiii aflati in intretinere urmeaza cursurile unei unitati de invatamant din strainatate, au obligatia de a prezenta la primarie, din 6 in 6 luni, documentul eliberat de unitatea de invatamant, in conditiile legislatiei statului respectiv, din care sa rezulte frecventarea de catre copii a cursurilor, precum si numarul absentelor inregistrate de acestia, in vederea stabilirii cuantumului ajutorului acordat.
- Titularul de VMI caruia i s-a suspendat dreptul (plata aferenta VMI integral sau a uneia din componentele sale), are obligatia ca, in termenul maxim de 3 luni prevazut de lege, sa faca dovada indeplinirii obligatiilor a caror nerespectare a constituit motivul deciziei de suspendare. In caz contrar, se va proceda la incetarea acordarii dreptului.
Contact
Pentru mai multe informatii si sprijin pentru intocmirea documentatiei, contactati Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul primariei.