Declaratiile pentru drepturi de autorDescarca de aici Declaratiile de contributii sociale

Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala pentru care se platesc contributiile individuale (pensie, somaj si sanatate) sunt obligate ca pana la 25 august sa depuna cate o declaratie pentru asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv sa incheie contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Declaratiile se depun , o singura data, pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat veniturile la casa teritoriala de pensii, la agentia de ocupare a fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti sau la casa de asigurari de sanatate.

Dar, in caz ca cuantumul veniturilor se schimba ai obligatia sa actualizezi declaratiile in termen de 14 zile lucratoare de la data modificarii venitului.

In situatia in care nu se fac venituri trebuie notificat acest fapt la cele trei case de asigurari, in termen de 3 zile lucratoare de la data intervenirii situatiei.

Persoanele care realizeaza venituri de natura profesioanala ocazional depun declaratiile ori de cate ori realizeaza venituri, pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care au realizat aceste venituri

Termenele de declarare constituie si termene de plata a contributiilor individuale pentru asigurarile sociale, asigurarile de somaj.

Pentru asigurarile de sanatate, virarea contributiei in procent de 5,5%se face trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.

Plata contributiilor individuale se efectueaza in contul bugetului asigurarilor sociale de stat, in contul bugetului asigurarilor pentru somaj, precum si in contul bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sananate;

Pentru neachitarea contributiilor la termenele scadente se platesc dobanzi si penalitati de intarziere, conform Codului Fiscal.

Se dau amenzi pentru:

  • necomunicarea datelor si informatiilor solicitate in scris de casele de pensii, precum si de agentiile pentru ocuparea fortei de munca - amenda de la 300 lei la 600 lei
  • comunicarea de date si informatii incomplete sau eronate - amenda de la 300 lei la 600 lei
  • nedepunerea la termen a declaratiilor de asigurare - amenda de la 2500 lei la 5000 lei

Money.ro

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează