Drepturile persoanelor adulte cu dizabilitate grava Prin drepturi ale persoanelor cu dizabilitati se inteleg drepturile patrimoniale si nepatrimoniale garantate acestor persoane prin Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (CDPD) si prin Legea nr 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, cu modificarile si completarile ulterioare.

CUPRINS:

Dizabilitatea nu este doar o problema de sanatate. Este un fenomen complex, care reflecta interactiunea dintre trasaturile corpului unei persoane si trasaturile societatii in care traieste.


1. Drepturile persoanelor adulte cu dizabilitate grava

Recunoscand ca dizabilitatea este o problema ce tine de drepturile omului, Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (CRPD) promoveaza, protejeaza si asigura drepturile omului tuturor persoanelor cu dizabilitati. Conventia isi propune sa promoveze recunoasterea drepturilor omului pentru persoanele cu dizabilitati, care se confrunta cu discriminari si bariere pentru a le impiedica sa participe la societate.

Romania ratifica Conventia prin Legea nr. 221/2010 si aproba Raportul privind implementarea Conventiei la nivel national, prin elaborarea Strategiei nationale privind drepturile persoanelor cu dizabilitati "O Romanie echitabila" 2022-2027.

Raportul Romaniei catre Comitetul ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati reprezinta un instrument de raportare a modului in care prevederile Conventiei au fost implementate si sunt respectate la nivel national.

In temeiul conventiilor internationale la care Romania este parte semnatara, precum si in temeiul celor doua acte normative interne (Constitutia Romaniei si Codul Muncii) care reprezinta pilonii legislativi pentru garantarea dreptului la munca al tuturor cetatenilor, la nivel national, la data de 21 decembrie 2006, a intrat in vigoare Legea nr. 448 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, denumita in continuare Legea nr. 448/2006, prin care se stabileste regimul general aplicabil persoanelor cu dizabilitati.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006, sunt aprobate prin Anexa la Hotararea Guvernului nr. 268/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006.

Conform prevederilor Conventiei, "persoanele cu dizabilitati", sunt definite ca fiind acele "persoane care au deficiente fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale de durata, deficiente care, in interactiune cu diverse bariere, pot ingradi participarea deplina si efectiva a persoanelor in societate, in conditii de egalitate cu ceilalti".

Legea nr. 448/2006 utilizeaza termenul de "persoane cu handicap", la Art. 2 alin. 1, definit ca "persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale".

Capitolul VI din Legea nr. 448/2006 (articolele 85-90) si Capitolul V (articolele 46-52) din Normele metodologice aferente trateaza tematica incadrarii in grad de dizabilitate a unei persoane. Conform art. 86 din lege, sunt diferentiate patru grade de handicap, respectiv: usor (IV), mediu (III), accentuat (II), grav (I) cu sau fara asistent personal, precum si zece tipuri de handicap: fizic/ locomotor (cod 1), somatic (cod 2), auditiv (cod 3), vizual (cod 4), mental (cod 5), neuropsihic (cod 6), asociat (cod 7), HIV/SIDA (cod 8), boli rare (cod 9) si surdocecitate (cod 10).

Trebuie mentionat ca, la momentul actual, metodologia de evaluare cat si intreg procesul de evaluare este in proces de revizuire cu sprijinul tehnic al Bancii Mondiale.

Termenul de handicap, desi este statuat prin legi si reglementari de baza, este ocolit sistematic in plan educational, fiind considerat un element de etichetare si discriminare.

Termenul de "persoana cu dizabilitate" il intalnim definit in legislatia romaneasca si in Legea nr. 292/2011 a asistentei sociale intrata in vigoare la 23 decembrie 2011, prin care se observa ca legiuitorul a preluat in totalitate definitia stipulata in Conventie, permitand astfel o abordare a dizabilitatii in conditii de egalitate cu ceilalti, fara limitare la integrare si incluziune.

Termenul oficial in sistemul legislativ romanesc, odata cu ratificarea Conventiei, este cel de dizabilitate, definita ca o limitare pentru acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale.

Pana la armonizarea legislativa completa si inlocuirea in totalitate in legislatie a termenului de handicap cu cel de dizabilitate, cele doua concepte functioneaza in paralel. Unul din pasii importati pe viitor va fi reformarea sistemului de evaluare a dizabilitatii, evaluare care are la baza aproape exclusiv criterii medicale si ignora practic nevoile de integrare sociala a persoanei cu dizabilitati.

Legea nr. 448/2006 contine prevederi cu referire la drepturile si obligatiile economice, sociale, culturale si politice ale persoanelor cu dizabilitati. Cele mai multe dintre drepturi implica pregatirea pentru o viata activa si productiva (dreptul la educatie, dreptul la reabilitare si integrare sociala) si reflecta intr-o anumita maniera increderea societatii ca generatia viitoare va contribui in mod pozitiv si activ la viata intregii societati.

Raportat strict la persoanele cu dizabilitate grava, pe langa drepturile prevazute cu titlu general in cazul persoanelor cu dizabilitati, acestea beneficiaza de o serie de drepturi speciale prevazute de lege.

Persoanele cu dizabilitati beneficiaza de drepturile prevazute la art. 6 din Legea 448/2006 pe baza incadrarii in grad de dizabilitate, in raport cu gradul de dizabilitati:

  1. Ocrotirea sanatatii - prevenire, tratament si recuperare;
  2. Educatie si formare profesionala;
  3. Ocuparea si adaptarea locului de munca, orientare si reconversie profesionala;
  4. Asistenta sociala, respectiv servicii sociale si prestatii sociale;
  5. Locuinta, amenajarea mediului de viata personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informational si comunicational;
  6. Petrecerea timpului liber, acces la cultura, sport, turism;
  7. Asistenta juridica;
  8. Facilitati fiscale;
  9. Evaluare si reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de catre membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.

In baza principiului egalitatii sanselor, autoritatile publice competente au obligatia sa asigure resursele financiare necesare si sa ia masuri specifice pentru ca persoanele cu dizabilitati sa aiba acces nemijlocit si neingradit la servicii.

Persoanele adulte cu dizabilitate grava au urmatoarele obligatii:

  1. Sa se prezinte din oficiu pentru evaluare/ reevaluare la structurile competente in domeniu;
  2. Sa se prezinte din oficiu pentru reevaluare la comisiile de evaluare pentru incadrarea in grad si tip de dizabilitate, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de incadrare in grad si tip de dizabilitate;
  3. Sa se prezinte pentru reevaluare, la solicitarea structurilor competente in domeniu, cu exceptia persoanelor cu dizabilitati a caror afectiune a generat deficiente functionale si/sau structural-anatomice intr-un stadiu ireversibil, care nu pot urma programe de recuperare si pentru care comisia de evaluare a stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de dizabilitate;
  4. Sa depuna diligentele necesare pentru a beneficia de drepturile prevazute de lege;
  5. Sa urmeze activitatile si serviciile prevazute in planul individual de servicii al adultului cu dizabilitati;
  6. Sa depuna diligente pentru m in munca, in conditiile legii, in raport cu pregatirea, posibilitatile fizice si psihice, pe baza recomandarilor comisiei cu competenta in domeniu;
  7. Sa colaboreze cu asistentii sociali si echipele de specialisti, in scopul recuperarii, reabilitarii, orientarii profesionale si integrarii sociale;
  8. Sa aduca la cunostinta directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in termen de 48 de ore de la luarea la cunostinta, orice modificare cu privire la gradul de dizabilitate, domiciliu sau resedinta, starea materiala si alte situatii de natura sa modifice acordarea drepturilor prevazute de lege.

Persoanele pentru care comisia de evaluare a stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de dizabilitate se prezinta pentru reevaluare in urmatoarele situatii:

  1. Solicita acest lucru ca urmare a agravarii conditiei lor medico-psihosociale;
  2. Sunt convocate de catre structurile competente in cazul existentei unor suspiciuni justificate privind incalcarea prevederilor legale referitoare la incadrarea in grad si tip de dizabilitate.

Persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un adult cu dizabilitate grava are urmatoarele obligatii principale:

  1. Sa asigure cresterea si ingrijirea corespunzatoare a persoanei cu dizabilitate;
  2. Sa respecte si/sau sa urmeze activitatile si serviciile prevazute in planul individual de servicii al adultului cu dizabilitati;
  3. Sa insoteasca persoana cu dizabilitati, la termenul necesar sau la solicitare, pentru evaluare si reevaluare, la comisiile cu competenta in domeniu;
  4. Sa se prezinte la solicitarea directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti;
  5. Sa colaboreze cu asistentii sociali si specialistii care au ca scop recuperarea, reabilitarea, orientarea profesionala si integrarea sociala;
  6. Sa comunice directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in termen de 48 de ore de la luarea la cunostinta, orice modificare cu privire la gradul de dizabilitate, domiciliu sau resedinta, starea materiala, precum si alte situatii de natura sa modifice acordarea drepturilor prevazute de lege.

Principalele provocari cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati

Desi legislatia exista, persoanele cu dizabilitati se confrunta frecvent cu bariere care impiedica aplicarea efectiva a drepturilor lor. Aceste bariere includ:

Accesul limitat la educatie. In multe cazuri, institutiile de invatamant nu sunt pregatite sa acomodeze nevoile persoanelor cu dizabilitati. Lipsa profesorilor specializati, a materialelor didactice adaptate si a infrastructurii accesibile poate ingreuna semnificativ procesul educational.

Discriminarea pe piata muncii. Desi legislatia impune angajatorilor sa sprijine integrarea persoanelor cu dizabilitati, prejudecatile sociale si lipsa cunostintelor despre adaptarea locurilor de munca reprezinta o bariera majora. De multe ori, persoanele cu dizabilitati sunt percepute ca fiind mai putin productive, ceea ce le reduce șansele de angajare.

Acces limitat la servicii publice. Lipsa rampelor de acces, a lifturilor sau a semnalizarilor adecvate in cladiri publice limiteaza mobilitatea persoanelor cu dizabilitati. De asemenea, serviciile de sanatate sau de consiliere psihologica nu sunt intotdeauna adaptate nevoilor lor.

Institutiile de invatamant nu sunt pregatite sa acomodeze nevoile persoanelor cu dizabilitati. Lipsa profesorilor specializati, a materialelor didactice adaptate si a infrastructurii accesibile poate ingreuna semnificativ procesul educational. Drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt o reflectare a valorilor unei societati care pune pret pe demnitate, egalitate si solidaritate.

Art. 50 din Constitutie consacra dreptul persoanelor cu dizabilitati de a se bucura de o protectie speciala, sens in care statul trebuie sa asigure realizarea unei politici de egalitate a sanselor, de prevenire si de tratament al dizabilitatii, in vederea participarii efective a persoanelor cu nevoi speciale la viata comunitatii.

Nediscriminare
Protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati are la baza prevenirea si combaterea discriminarii, egalizarea sanselor si egalitatea de tratament. Spre exemplu, in Legea nr. 448/2006 prevede ca refuzul taximetristului de a transporta persoana cu dizabilitate si dispozitivul sau de mers este discriminare.

Orice fapta de discriminare poate fi adusa la cunostinta Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, printr-o petitie ce poata fi trimisa Consiliului prin posta sau la adresa de e-mail furnizata (detaliile de contact ale autoritatii se gasesc aici). Petitia trebuie sa includa numele si prenumele celui care face sesizarea, adresa de contact, numarul de telefon, descrierea cat mai detaliata a celor intamplate si datele de identificare ale persoanei acuzate de discriminare.

Educatie adaptata
Persoanelor cu dizabilitati li se asigura educatia permanenta si formarea profesionala de-a lungul intregii vieti - Art. 15 Legea 448/2006 - LINK

Legea nr. 448/2006 include prevederi specifice referitoare la dreptul persoanelor cu dizabilitati la educatie si formare profesionala. Iata cateva aspecte relevante:

  1. Accesul la invatamant: Aveti dreptul sa beneficiati de acces la invatamantul prescolar, scolar si universitar, in conditii egale cu toti cetatenii tarii. Institutiile de invatamant sunt obligate sa ofere masuri de sprijin si adaptare.
  2. Evaluare si indrumare: Legea prevede ca puteti sa participati la procese de evaluare in care sa va identificati nevoile specifice de invatare si dezvoltare. Ele sunt organizate de comisii numite si de ANPDPD si nu au caracter obligatoriu. Deci mergeti daca vreti.
  3. Formare profesionala: Puteti beneficia de programe si servicii de formare profesionala adaptate nevoilor si capacitatilor dvs. Aceste programe pot fi dezvoltate si implementate de institutii specializate sau de furnizori privati de formare in colaborare cu autoritatile.
  4. Sprijin pentru tranzitia catre piata muncii: Pentru tranzitia pe piata muncii aveti acces la programe si servicii de consiliere, formare si sprijin in cautarea unui loc de munca adecvat.

Integrarea pe piata muncii
Munca persoanelor cu dizabilitati este reglementata prin Legea nr. 76/2002 si Legea nr. 448/2006. Potrivit acestor legi, aveti dreptul la munca, in functie de pregatirea profesionala si de gradul de dizabilitate, iar angajatorul trebuie sa va ofere acelasi respect ca restului angajatilor.

La incheierea unui contract de munca cu o persoana cu dizabilitate fie intr-o institutie publica, fie intr-o institutie privata, exista anumite prevederi legale care trebuie avute in vedere si puse in aplicare, precum cele legate de perioada de proba, perioada de concediu de odihna, perioada de preaviz sau plata impozitului pe venit.

Persoanele cu dizabilitati au dreptul sa lucreze si sa primeasca si indemnizatia lunara, bugetul complementar si indemnizatia de insotitor, dupa caz. Pensionarii de invaliditate, indiferent de grad, pot cumula pensia cu salariul daca au o decizie medicala emisa in acest sens.

Pe langa faptul ca angajatorii trebuie sa ia masuri concrete, in functie de nevoi, pentru a le permite persoanelor cu dizabilitati sa aiba acces la locuri de munca si sa le poata exercita, aceste persoane au dreptul de a primi tehnologii si dispozitive de asistenta, instrumente si echipamente, respectiv instruire si sprijinul pentru a folosi echipamentele. In acelasi timp, angajatorii beneficiaza de facilitati fiscale pentru incadrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati.

Angajatorii cu peste 50 de angajati sunt obligati sa aiba in structura lor un procent de minim 4% angajati cu dizabilitati. In caz contrar, trebuie sa opteze pentru plata unei contributii la bugetul de stat sau sa achizitioneze produse si servicii de la unitati protejate autorizate.

➜ Ordinul nr. 1.001/2022 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006 - LINK

Ordinul 127/2024 vizeaza angajatorii care au cel putin 50 de angajati, conform prevederilor Art. 78 din Legea 448/2006 si Art. 2 din Ordinul 1001/2022 - LINK

Ordinul 28/11/2025 stabileste modalitatile prin care se aplica noile obligatii ale angajatorilor referitoare la angajarea persoanelor cu dizabilitati - LINK

CRITERII SI NORME din 13 februarie 2025 de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate, aprobate prin  HG nr. 48/2025 - LINK;

Prin Legea nr. 360/2023, au fost redefinite gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfasurarii unor activitati profesionale si a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activitati, fiind astfel incurajata/ stimulata ramanerea in activitate.

Astfel, potrivit art. 62 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, pentru oricare dintre gradele de invaliditate, in functie de diminuarea capacitatii de munca si tipul raportului de munca, capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale, de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in conditiile art. 64 din aceeasi lege.

Avand in vedere cele de mai sus, rezulta faptul ca incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023, pensionarii de invaliditate, de orice grad, POT cumula pensia cu venituri din activitati profesionale numai daca medicul expert confirma posibilitatea desfasurarii activitatii profesionale.

Accesibilitatea este punctul nevralgic al integrarii in comunitate si al incluziunii sociale in cazul persoanelor cu dizabilitati. Cu alte cuvinte, accesibilizarea bunurilor, serviciilor si a mediului fizic reprezinta o exigenta imediata, in raport cu obligatiile care decurg din ratificarea Conventiei.

Autoritatile publice au obligatia sa ia masuri specifice in vederea asigurarii accesului persoanelor cu dizabilitati la mediul fizic, informational si comunicational. In acest context, s-au adoptat urmatoarele masuri:

➜ Art. 66 din Legea nr. 448/2006 - LINK

Indicativ NP 051-2012 - Normativ privind adaptarea cladirilor si spatiilor urbane - LINK

➜ Indicativ NP-24-2022 - Normativ pentru proiectarea parcajelor - LINK

Ordinul nr. 4.481/2024 pentru aprobarea Normelor privind accesibilizarea invatamantului superior pentru persoanele cu dizabilitati - LINK

➜ Ordinul nr. 579/2024, privind informarea consumatorilor care se incadreaza in categoria persoanelor cu dizabilitati, de catre operatorii economici, in legatura cu accesul acestora la serviciile de transport public de persoane, in cladirile detinute de catre acestia - LINK

➜ Legea nr. 232/2022 are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru buna functionare a pietei interne in ceea ce priveste cerintele de accesibilitate aplicabile produselor si serviciilor, prin eliminarea si prevenirea barierelor din calea liberei circulatii a acestora. Intra in vigoare pe data de 28 iunie 2025 - LINK

TECH ASSIST - Incluziune sociala pentru persoane cu dizabilitati prin tehnologii asistive si de acces - LINK

➜ Alt text (numit si text alternativ) este o scuta descriere a unei imagini. Ajuta oamenii sa inteleaga ce arata o imagine si poate fi citita cu voce tare persoanelor cu deficiente de vedere. Poate fi util pentru toate nivelurile de deficienta de vedere, dar mai ales pentru persoanele care folosesc dispozitive de citire a ecranului.

➜ Limbajul mimico-gestual (LMG), denumit general si limbajul semnelor romanesti, este o limba de sine statatoare care are, o structura, un lexic, reguli gramaticale si alte componente specifice. Limbajul mimico-gestual este limba utilizata de catre comunitatile de surzi din Romania.

Persoanele cu deficiente de auz beneficiaza de o protectie speciala din partea statului.

Articolul 69 din Legea nr. 448/2006
(1) Autoritatile si institutiile centrale si locale, publice sau private asigura, pentru relatiile directe cu persoanele cu handicap auditiv ori cu surdocecitate, interpreti autorizati ai limbajului mimico-gestual sau ai limbajului specific al persoanei cu surdocecitate.

Articolul 5 din Legea nr. 27/2020
(1) Persoanele surde si/sau hipoacuzice au dreptul sa foloseasca LSR in raporturile cu autoritatile si institutiile centrale si locale, publice sau private, pentru a-si exercita drepturile cetatenesti.
(2) Autoritatile si institutiile centrale si locale, publice sau private, au obligatia de a pune gratuit la dispozitia persoanelor surde si/sau hipoacuzice interpreti autorizati in LSR, conform legislatiei in vigoare.
(3) Accesul la interpret autorizat in LSR se acorda la cerere sau din oficiu.

Legea audiovizualului prevede ca televiziunile sa asigure interpretarea mimico-gestuala pentru persoanele cu probleme de auz cel putin 30 de minute din programele de stiri din timpul zilnic de emisie.


2. Beneficii si prestatii sociale

Dreptul la asistenta sociala sub forma prestatiilor sociale se acorda din oficiu, pentru persoanele posesoare de certificat de incadrare in grad de dizabilitate, care se afla in plata in evidenta institutiei sau la cerere, pentru persoanele care-si depun pentru prima oara dosarul.

Cerere de solicitare a prestatiilor sociale pentru adultii cu dizabilitati

Atentie - toate prestatiile financiare acordate persoanelor cu dizabilitati se raporteaza la valoarea ISR - Indicele Social de Referinta. Prin urmare, acestea se modifica odata cu cresterea ISR, in luna martie a fiecarui an.

➜ Valoare ISR martie 2025 - 660 lei.

Persoanele adulte cu dizabilitate grava beneficiaza de:

  • indemnizatie lunara, indiferent de venituri, in cuantum de 529 lei - 80% din ISR (incepand cu 01.06.2024);
  • buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, in cuantum de 199 lei - 30% din ISR (incepand cu 01.03.2024);
  • indemnizatie de insotitor in cuantum de 2.574 lei (incepand cu 01.01.2025) sau angajare asistent personal (pentru persoanele incadrate in grad de dizabilitate grava - cu asistent personal);

Plata prestatiilor sociale se efectueaza din oficiu, in cont bancar sau prin mandat postal, in baza dispozitiei de stabilire de prestatii sociale. 

Plata beneficiilor de asistenta sociala se efectueaza in luna curenta pentru luna anterioara.

In cazul incadrarii ca persoana adulta cu dizabilitate grava cu asistent personal, pentru cazurile noi este necesara transmiterea de catre persoana cu dizabilitate grava cu asistent personal sau de catre reprezentantul legal al acesteia, a optiunii potrivit prevederilor art. 42, alin. (5) din Legea nr. 448/2006, inclusiv prin OUG nr. 51/30.06.2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, astfel:

  • asistent personal;
  • indemnizatie lunara prevazuta la art. 42 din Legea nr. 448/2006;
  • indemnizatie de insotitor prevazuta de Legea nr. 360/2023 privind sistemul unitar de pensii publice.

Cererea de optiune poate fi transmisa electronic sau depusa la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Pana la transmiterea optiunii solicitate mai sus, se vor stabili ca prestatii sociale doar indemnizatia lunara, precum si buget personal lunar complementar, potrivit prevederilor art. 57, alin (1) din Legea nr. 448/2006, in baza documentului care atesta incadrarea in grad de dizabilitate.

PROCEDURA DE ACORDARE A INDEMNIZATIEI LUNARE PERSOANELOR CARE SUNT INCADRATE IN GRADUL DE DIZABILITATE "GRAV CU ASISTENT PERSONAL" CARE OPTEAZA PENTRU PRIMIREA UNEI INDEMNIZATII LUNARE IN CUANTUM EGAL CU SALARIUL NET AL ASISTENTULUI PERSONAL GRADATIA 0

Adultii cu dizabilitate grava sau reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu deficienta de vedere grava, pot opta intre asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare. Optiunea se exprima prin cerere adresata in scris directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene si devine valabila numai pe baza acordului exprimat in scris al acestora.

In vederea obtinerii acordului eliberat de catre DGASPC, persoana incadrata in grad de dizabilitate "grav cu asistent personal" sau reprezentantul legal depune la DGASPC o cerere prin care solicita elibererea unui adeverinte necesara la DGASPC pentru a i se intocmi si transmite adeverinta in care este exprimat acordul institutiei ca persoana sa beneficieze de indemnizatie lunara in cuantum egal cu salariul net al asistentului personal gradatia 0.

Acordul exprimat in scris de catre DGASPC este un document obligatoriu de atasat la cererea de solicitare a indemnizatiei lunare in cuantum egal cu salariul net al asistentului personal gradatia 0.

Pentru adultul incadrat in gradul de dizabilitate "grav cu asistent personal", se vor atasa urmatoarele documente, dupa caz:

  1. Cerere de solicitare - formular tipizat;
  2. Certificatul de incadrare in grad si tip de dizabilitate "grav cu asistent personal" si anexele cu planul individual de reabilitare si integrare social si planul individual de servicii;
  3. Carte de identitate;
  4. Carte de identitate al reprezentantului legal (curatorului/ tutorelui) care solicita acordarea indemnizatiei lunare;
  5. Sentinta civila cu stampila tribunal definitiva prin "neapelare" prin care a fost instituita o masura de ocotire pentru persoana cu dizabilitati intelectuale si psihosociale, dupa caz;
  6. Acord indemnizatie de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului;
  7. Angajamentul de a anunta, in maximum 48 de ore de la luarea la cunostinta, orice modificare cu privire la gradul de dizabilitati, domiciliu sau resedinta, starea materiala si alte situatii de natura sa modifice acordarea drepturilor [art. 59 lit. (h) din Legea nr. 448/2006].
  8. Scrisoare bancara/ extras de cont pe numele solicitantului/ reprezentantului legal.

Indemnizatia se acorda incepand cu luna urmatoarele depunerii cererii si inceteaza cu luna urmatoare celei in care persoana cu dizabilitate nu mai indeplineste conditiile care au dus la stabilirea dreptului.

Drepturile se acorda numai pe perioada valabilitatii certificatului de incadrare in grad si tip de dizabilitate "grav cu asistent personal" si in raport cu documentele care atesta domiciliul sau resedinta persoanei incadrata in gradul de dizabilitate "grav cu asistent personal" (aflate in termen de valabilitate).

In cazul in care, dupa verificarea cererii, cat si a documentatiei atasata acesteia reiese ca sunt indeplinite conditiile de eligibilitate, in termen de maxim 15 zile de la primirea cererii, asistentii sociali care au prevazute in fisa postului atributii privind indemnizatia lunara acordata persoanelor incadrate in gradul de dizabilitate "grav cu asistent personal", se deplaseaza la adresa de domiciliu pentru efectuarea anchetei sociale, avand ca scop verificarea concordantelor sau neconcordantelor datelor declarate in cerere sau declaratii. Se intocmeste raportul de ancheta sociala cu propunere acordare/ respingere indemnizatia lunara beneficiar.

PROCEDURA DE ACORDARE A INDEMNIZATIEI PENTRU INSOTITOR PERSOANELOR CARE SUNT PENSIONARI DE INVALIDITATE GRADUL I

Persoana adulta cu dizabilitate grava cu drept la asistent personal, care are si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, poate opta pentru indemnizatia pentru insotitor prevazuta la art. 67 din Legea pensiilor publice sau pentru angajare asistent personal.

Legea nr. 360/2023 prevede ca de la 1 ianuarie 2025, cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, aferent lunii pentru care se face plata.

La salariul minim de 4.050 de lei, indemnizatia de insotitor va fi de 2.025 de lei. Aceasta indemnizatie se acorda, in afara pensiei, celor care beneficiaza de pensie de invaliditate si nu au cerut un asistent personal.

Indemnizatia pentru insotitor se acorda si dupa ce aceste persoane trec de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta.

In situatia in care optiunea se exprima pentru asistent personal, persoana cu dizabilitate grava, care are si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, poate opta pentru angajarea asistentului personal sau pentru primirea indemnizatiei lunare prevazute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizatiei de insotitor prevazuta la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, in cazul persoanei cu deficienta vizuala grava.

Dreptul la angajarea unui asistent personal sau acordarea indemnizatiei lunare prevazute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizatiei de insotitor prevazute la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, in cazul persoanei cu deficienta vizuala grava, nu poate fi cumulat cu dreptul la acordarea indemnizatiei pentru insotitor prevazute la art. 67 din Legea nr. 360/2023.

Optiunea pentru unul dintre drepturile prevazute mai sus se exercita de la data de la care beneficiarii acestora se incadreaza atat in categoria pensionarilor de invaliditate gradul I, cat si in cea a persoanelor cu dizabilitate grava, cu drept la asistent personal.

In situatia in care incadrarea persoanei in grad de dizabilitate "grav cu asistent personal", este ulterioara inscrierii la pensie de invaliditate gradul I, optiunea se exprima prin cerere adresata directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv a sectorului municipiului Bucuresti, din raza teritoriala de domiciliu al persoanei.

Optiunea de primire a indemnizatiei de insotitor prin Primarie

Datorita numeroaselor nemultumiri cu privire la diferenta neechitabila, in prezent de 550 lei (2.575-2.025=550), dintre cuantumurile indemnizatiilor de insotitor primita prin Primarie (cu AP) si cele primite prin Casele de Pensii (fara AP), dorim sa va aducem la cunostinta cadrul legal prin care puteti beneficia de cuantumul mai mare in baza unei cereri adresate directiei de asistenta sociala din cadrul primariei.

Dreptul de optiune exprimat in temeiul prevederilor art. 42 alin. (4) din lege opereaza numai in conditiile in care documentul care atesta atestarea incadrarii in grad de dizabilitate cuprinde mentiunea: "cu asistent personal" [Art. 30 (1), HG 268/2007]. In lipsa acestei mentiuni, trebuie emis un nou certificat de incadrare in grad de dizabilitate "grav cu asistent personal".

CERERE optiune asistent personal, indemnizatie lunara sau indemnizatie de insotitor

Cine nu beneficiaza de prestatii sociale:

Nu beneficiaza de prestatii sociale:

  1. Adultii cu dizabilitati ingrijiti si protejati in centre rezidentiale, cu exceptia centrului de tip respiro, ori in alte tipuri de institutii rezidentiale publice cu caracter social sau medico-social, in care se asigura intretinere completa din partea autoritatii administratiei publice pe o perioada mai mare de o luna;
  2. Adultii cu dizabilitati care sunt retinuti sau condamnati definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, pe perioada retinerii sau detentiei;
  3. Adultii cu dizabilitate grava care realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.

3. Facilitati fiscale si sociale

In functie de gradul de dizabilitate, precum si, dupa caz, de dificultatile familiale si socioeconomice, persoanele cu dizabilitati beneficiaza de facilitati, precum si de alte forme de sprijin financiar si in natura.

Facilitatile se acorda la cerere persoanelor cu dizabilitate grava, pe baza actelor doveditoare, pe perioada valabilitatii documentului care atesta incadrarea in grad de dizabilitate.

Cerere de solicitare a facilitatilor pentru adultii cu dizabilitati

Cererile pentru acordarea facilitatilor se inregistreaza la sediul DGASPC. Facilitatile (in sensul de constituire a dreptului) se fac incepand cu luna de intrare a valabilitatii certificatului de incadrare in grad de dizabilitate.

In situatia expirarii termenului de valabilitate al documentelor de incadrare in grad de dizabilitate si al documentelor de identitate ale persoanelor cu dizabilitate grava sau a reprezentantilor acestora, in conformitate cu prevederile legale, se suspenda obtinerea facilitatilor legale.

Facilitati sociale si fiscale pentru persoanele adulte cu dizabilitate grava

  • Scutire de la plata impozitului pe venituri din salarii si asimilate salariilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala si pensii (inclusiv pentru sumele care depasesc minimul legal neimpozabil - 3.000 lei actualmente);
  • Scutire de la plata impozitului si taxelor pe terenuri si cladiri, indiferent daca terenul si/ sau cladirea folosita ca domiciliu se afla in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu dizabilitate grava si a persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentantilor legali;
  • Scutire de la plata impozitului aferent autoturismelor, indiferent daca mijloacele de transport se afla in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu dizabilitate grava si a persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentantilor legali. Aceasta scutire se aplica pentru un singur mijloc de transport, la alegerea persoanei, iar pentru acordare, dovezi justificative se vor prezenta la primaria de domiciliu;
  • Scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de construire/ desfiintare pentru cladirea de locuit,
  • Scutire de la plata taxei pentru admiterea in lacasuri culturale de stat, de calatorie pe caile de comunicatie, precum si pentru accesul in lacasurile de cult;
  • Scutiri de la plata anumitor taxe percepute de autoritatile administratiei publice locale, conform hotararilor adoptate de acestea;
  • Legitimatie de persoana cu dizabilitate - disability card, valabila pe intreg teritoriul tarii;
  • Card european pentru dizabilitate - eliberat de catre DGASPC;
  • Gratuitate pe toate liniile cu transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprafata (de aceasta prevedere beneficiaza si asistentul personal al persoanei cu dizabilitate grava si insotitorul adultului cu dizabilitate auditiva si mintala, in prezenta acestuia);
  • Decont lunar abonament Metrorex - cu numar nelimitat calatorii;
  • Optiune intre gratuitatea transportului interurban (feroviar, rutier sau naval pentru transport fluvial) pentru 24 calatorii pe an calendaristic pentru adultul cu dizabilitate grava si asistentul/ insotitorul acestuia sau decont carburant/ bonuri de carburant pe suport hartie sau card de carburant pentru autoturismul aflat in proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, insotitorului sau furnizorului de servicii sociale, in limita de 1.500 lei anual;
  • Card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare din locurile publice special amenajate;
  • Scutire de la plata tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale in baza rovinietei (de aceasta prevedere beneficiaza si insotitorii sau, dupa caz, asistentii personali ai acestora, detinatori de autoturisme, pentru un singur autoturism detinut de fiecare din persoanele indreptatite);
  • Autoturismele folosite de persoanele cu dizabilitate grava, detinute in proprierate sau de catre de persoanele care au in ingrijire aceste persoane, pot trece pe podurile de la Fetesti si Cernavoda fara a plati taxa de pod - asa-numitul PEAJ;
  • Scutire de la plata tarifului de omologare individuala perceput de Registrul Auto Roman, pentru autovehiculele special modificate fata de configuratia initiala in scopul conducerii de catre persoanele cu dizabilitati pe toata durata de valabilitate a certificatului de incadrare in grad de dizabilitate si numai pentru autoturismul proprietate personala;
  • Asigurarea accesului liber si gratuit in toate locurile publice, inclusiv in locatiile in care se asigura servicii publice si in mijloacele de transport in comun, taxiuri si in mijloacele auto de transport alternativ, alaturi de dispozitivul de mers si de cainele-ghid;
  • Cainele-ghid care insoteste persoana cu deficiente de vedere are acces liber si gratuit in toate locurile publice, inclusiv in locatiile in care se asigura servicii publice si in mijloacele de transport in comun, inclusiv in taxiuri si in mijloacele auto de transport alternativ;
  • Salile publice de spectacole sau concerte sunt obligate sa fie accesibile minimum o data pe an pentru persoanele cu dizabilitati incepand cu 1 ianuarie 2025. Spectacolele pot fi dedicate pentru persoanele cu dizabilitati, adaptate prin rampa sau gazduite de alte sali;
  • Pentru toate modurile de transport aveti dreptul la asistenta gratuita in terminale si la bordul vehiculelor; nu vi se poate refuza transportul din cauza dizabilitatii sau a mobilitatii dumneavoastra reduse, cu exceptia cazurilor justificate din motive de siguranta sau de proiectare a vehicului sau a infrastructurii;
  • Persoanele cu dizabilitati au acces liber si egal la orice forma de educatie, indiferent de varsta;
  • Persoanele cu dizabilitati beneficiaza de protectie impotriva neglijarii si abuzului (protectie juridica sub forma curatelei, a consilierii judiciare sau a tutelei speciale ori a tutelei si de asistenta juridica gratuita), indiferent de locul unde acestea se afla;
  • Posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, cu mentinerea veniturilor salariale, la recomandarea medicului de medicina muncii de reducere a timpului zilnic de munca;
  • Pentru activitatea desfasurata de persoanele cu dizabilitate grava, in cadrul programului normal de lucru (institutii publice) se acorda un spor de 15% din salariul de baza/solda de functie/ salariul de functie/ indemnizatia de incadrare;
  • Reducerea varstei standard de pensionare, pentru persoanele aflate in campul muncii;
  • Suportarea dobanzii pentru creditul contractat pentru achizitionarea unui singur autovehicul si pentru adaptarea unei locuinte, conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului, dar si cu conditia ca valoare creditului sa nu depaseasca 10.000 euro, iar restituirea sa nu depaseasca 10 ani; in situatia achizitionarii de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu dizabilitati netrasferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depasi 20.000 euro, perioada de rambursare fiind de 15 ani;
  • Asistenta medicala gratuita, inclusiv medicamente gratuite, atat pentru tratamentul ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarii, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in conditii de stabilitate prin contractul-cadru-medicul de familie sau doctor specialist, la cerere, pe baza certificatului de incadrare in grad de dizabilitate;
  • Dispozitive medicale gratuite in ambulatoriu, conform listei si in conditiile prevazute in contractul-cadru prin Casa de Asigurari de Sanatate;
  • Gratuitate pentru obtinerea documentelor medicale si pentru evaluarile medicale si psihologice solicitate in vederea intocmirii dosarului de evaluare complexa pentru persoane care solicita incadrarea in grad de dizabilitate;
  • Servicii gratuite de cazare si masa si pentru insotitorul adultului cu dizabilitate grava in unitatile sanitare cu paturi, sanatorii si statiuni balneare, la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist;
  • Un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare si integrare sociala si a recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist - detalii la Casa Locala de Pensii (servicii subventionate cu 50% din pretul biletului de cazare si masa pentru asistentul personal sau insotitorul adultului cu dizabilitate grava);
  • In vederea asigurarii asistentei de recuperare/ reabilitare, persoanele cu dizabilitate grava au dreptul, anual, la 12 tichete de valoare pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie, in functie de diagnosticul principal si de fiecare dizabilitate;
  • Tinerii si adultii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist vor putea beneficia de servicii de psihoterapie si/sau consiliere psihologica clinica si/sau consiliere/ interventie de psihopedagogie speciala-logopedie, respectiv interventii psihologice validate stiintific in tulburari din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de Interventie personalizat pentru fiecare bolnav.
  • Acordarea unei camere de locuit, suplimentar fata de normele minime de locuit prevazute de lege, pe baza contractelor de inchirie pentru locuintele care apartin domeniului public sau privat al statului ori ale unitatilor administrativ-teritoriale ale acestuia;
  • Scutirea de la plata chiriei pentru suprafetele locative cu destinatie de locuinte detinute de stat sau de unitati administrativ-teritoriale ale acestora si care sunt in folosinta acestor persoane;
  • Autoritatile administratiei publice au obligatia sa asigure conditii pentru practicarea educatiei fizice si sportului de catre persoane cu toate tipurile de dizabilitati, asa cum sunt prevazute in legislatie, in scopul dezvoltarii personalitatii lor si integrarii in societate, precum si mijloacele care sa permita sportivilor cu dizabilitati participarea la competitii nationale si internationale destinate lor;
  • Persoanele cu dizabilitate grava psihica si/sau mintala asistate in centrele rezidentiale publice pentru persoane adulte cu dizabilitati si sustinatorii legali ai acestora, sunt scutite de plata contributiei lunare de intretinere;
  • In anul 2025, sprijinul material pentru persoanele defavorizate (venituri pana in 2.210 lei) prevazut sub forma de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare si mese calde, acordat in doua transe, are o valoare nominala de 125 lei;
  • Posibilitatea accesarii la DGASMB a stimulentului financiar pe perioada derularii proiectului, de catre Primaria Mun. Bucuresti;
  • Posibilitatea solicitarii alocatiei de hrana pentru adultii diagnosticati cu HIV/bolnavi de SIDA, la AJPIS;
  • Persoanele cu dizabilitati care parasesc centrele rezidentiale publice si beneficiaza de masuri de dezinstitutionalizare si de integrare in comunitate pot primi un beneficiu de tranzitie, in conditiile legii, din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, prin transferuri catre bugetele directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, la solicitarea fundamentata a acestora.

Persoanele cu dizabilitati sau/si nevoi educationale speciale care au calitatea de student intr-o institutie de invatamant superior, in baza documentelor medicale doveditoare, au dreptul la: LINK

Educatia studentilor cu tulburari specifice de invatare respectiv dislexie, disgrafie, discalculie, este asigurata prin metode psihopedagogice consacrate si prin abordare adecvata, potrivit prevederilor art. 129 alin. (2) din Legea invatamantului superior nr. 199/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.


4. Asistenti personali si indemnizatii

Asistentul personal

Asistentul personal (AP) al persoanelor cu dizabilitate grava este persoana care supravegheaza, acorda asistenta si ingrijire adultului incadrat in grad de dizabilitate "grav cu asistent personal", pe baza planului individual de servicii al persoanei adulte cu dizabilitati.

Persoana adulta cu dizabilitate grava are dreptul la un asistent personal, in baza evaluarii sociopsihomedicale.

Pasi in vederea angajarii ca AP

Primul pas pe care trebuie sa il faceti - verificati in lista de mai jos daca indepliniti conditiile de angajare ca Asistent Personal:

  1. Sa aveti 18 ani impliniti;
  2. Sa nu fi savarsit infractiuni care au afectat viata si/sau sanatatea altor persoane/ integritatea corporala;
  3. Sa fiti in deplinatatea facultatior mintale;
  4. Sa aveti o stare de sanatate corespunzatoare, dovedita printr-un act medical obtinut de la medicul de familie;
  5. Ati absolvit 10 clase sau sunteti o ruda apropiata (pana la gradul al IV-a inclusiv al adultului cu dizabilitate grava).

Al doilea pas pe care trebuie sa il faceti, daca vreti sa deveniti Asistent Personal al adultului cu dizabilitate grava, este obtinerea unui acord scris. Acesta este emis de catre Directia de Asistenta Sociala și Protectia Copilului si trebuie sa il solicitati in scris de la Directie.

Al treilea pas - sa solicitati in scris, de la primaria de domiciliu, efectuarea anchetei sociale necesara la dosarul pentru angajare. Ancheta sociala trebuie sa aiba recomandare de angajare.

Pasul patru - intocmirea dosarului in vederea angajarii.

Daca indepliniti toate conditiile de mai sus, primaria are obligatia sa va angajeze, in functia de asistent personal al adutului cu dizabilitate grava, in termen de 30 de zile de la depunerea dosarului complet.

➜ Art. 44 din Legea 448/2006 - LINK

Valabilitatea contractului de angajare este conditionata de perioada pentru care s-a eliberat certificatul de incadrare in grad de dizabilitate. In momentul reevaluarii dosarului, DGASPC elibereaza o dispozitie pe care o prezentati la angajator (primaria) pentru prelungirea prin act aditional a contractului individual de munca, pe perioada noului certificat de incadrare in grad de dizabilitate.

In baza contractului individual de munca, asistentul personal al adultului incadrat in grad de dizabilitate "grav cu asistent personal" are urmatoarele drepturi si obligatii:

➜ Drepturile Asistentului Personal: Art 23, 24, si 37 Legea 448/2006 - LINK1 / LINK2

➜ Obligatiile Asistentului Personal: Art. 38 din Legea 448/2006 - LINK

CE ESTE ASISTENTUL PERSONAL?

Salarizarea Asistentului Personal (AP)

Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa prevada in bugetul local sumele necesare din care se suporta salarizarea, precum si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigura in proportie de cel mult 90% de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, in baza numarului de beneficiari comunicat de unitatile administrativ-teritoriale. Finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu dizabilitati grave sau a indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu dizabilitate grava acordate in baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006, se realizeaza in limita prevazuta la art. 20 alin. (2) din OUG nr. 103/2013.

Potrivit dispozitiilor legale aplicabile aflate in vigoare, cuantumul brut al salariilor asistentilor personali este egal cu cuantumul salariului minim brut pe economie. Angajatorul este obligat sa garanteze in plata salariatilor un salariu de baza brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste si se actualizeaza anual cu suma dintre rata medie anuala a inflatiei prognozate si rata de crestere reala anuala a productivitatii muncii prognozate.

HG nr. 1506/2024 prevede ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art.164 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,334 ore pe luna, reprezentand 24,496 lei/ora, precum si mentinerea facilitatii de scutire de la plata impozitului si contributiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar.

Salariul minim net va fi de 2.574 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea fata de nivelul actual fiind de 212 lei sau de 9% in procente.

➜ Aceasta suma poate varia in functie de deducerea personala, care se stabileste in baza numarului de persoane aflate in intretinerea salariatului.

Calcul salariu minim 2025
Publicam taxele pentru salariul minim 2025 conform cu salariul brut 4.050 lei.

Calcul salariu minim 2025

SALARIUL ASISTENTULUI PERSONAL IN 2025

Incepand cu anul 2025, salariul de baza al unui asistent personal gradatia 0, stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, va fi in cuantum de 4.050 de lei, la care se adauga indemnizatia de hrana.

  • Salariu brut: 4.050 + 347 = 4.397 lei
  • Salariu net: 2.574 + 208 = 2.782 lei

Indemnizatia de hrana si indemnizatia de vacanta se acorda de catre DAS/UAT din Primarie unui salariat cu contract individual de munca in functia de asistent personal pentru persoana cu dizabilitate grava.

  • Indemnizatia de hrana in cuantum de 347 lei luna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in luna anterioara platii.
  • Indemnizatia de vacanta sub forma de voucher de vacanta pe suport electronic, in valoare de 800 lei (OUG nr. 156/2024), se acorda proportional cu durata angajarii si cu durata timpului de munca, raportat la perioada de referinta 1 ianuarie - 31 decembrie 2025

Decizia ICCJ nr. 2/2025 stabileste ca aceste beneficii se acorda exclusiv in limita sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau in bugetele locale ale primariilor.

Voucherele de vacanta emise in anul 2025 se vor putea utiliza doar pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achizitionate, respectiv 800 de lei pentru achizitionarea de pachete turistice in valoare de cel putin 1.600 de lei.

Cumulul pensiei cu salariul

Regula stipulata de Codul muncii la art. 56: "contractul inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, cu exceptiile prevazute expres si limitativ".

Ce prevede, de fapt, OUG 9/2025? Iata ce prevede ordonanta publicata in Monitorul Oficial:

"(10) Raportul de munca al personalului contractual platit din fonduri publice in conformitate cu prezenta lege, care indeplineste conditiilor de pensionare si pentru care a fost emisa decizia de pensionare, inceteaza de drept, in conditiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, chiar daca salariatul a solicitat suspendarea platii pensiei".

Aceasta ordonanta va produce efecte incepand cu 1 ianuarie 2026. Cei care vor sa ocupe in continuare posturile actuale la stat, desi se apropie de sau depasesc deja varsta de pensionare, nu pot opta pentru pensionare in acelasi timp. 

Acest aspect are legatura cu o alta dispozitie din Legea 360/2023 (Legea pensiilor), art. 46 alin. (2), care prevede posibilitatea de a opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani. Pensionarul nu va putea cumula ca vechime anii munciti dupa varsta de 65 de ani.

Avand in vedere ca Legea nr. 360/2023 are un caracter special fata de Codul muncii - reglementare generala si ca primul act normativ reprezinta o noua optiune a legiuitorului, prelungirea este posibila legal, cu pana la 5 ani, adica pana la varsta de 70 de ani.

Raman in discutie situatiile in care angajatorii, institutii si/sau autoritati publice aleg sa elimine din organigrama/ statul de functii posturile care devin vacante ca urmare a incetarii de drept a actualelor raporturi juridice de munca.

1. In cazul femeilor AP

Contractul individual de munca inceteaza de drept la implinirea varstei stabilita in Anexa nr. 5 a Legii nr. 360/2023 si a stagiului minim de cotizare de 15 ani.

Din acest moment, femeilor-salariate li se deschide dreptul la pensie pentru limita de varsta. Ele insa, pot incheia un nou contract pe durata nedeterminata sau determinata cu acelasi angajator.

In aceste conditii, angajatele cumuleaza cele doua calitati, cea de pensionar si cea de salariat, beneficiind de cumulul pensiei cu salariul.

2. In cazul barbatilor AP

Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard (65 de ani) si a stagiului minim de cotizare (15 ani), in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

Din acest moment, ei au dreptul la pensie pentru limita de varsta. Pot incheia insa un nou contract cu acelasi angajator, pe durata nedeterminata sau determinata (art. 12 si art. 83 lit. g din Codul muncii).

In aceste conditii, pensionarii barbati cumuleaza cele doua calitati, cea de pensionar si cea de salariat, beneficiind atat de pensie, cat si de salariu.

De ce a adoptat Guvernul prevederea? In contextul Deciziei ICCJ nr. 94/2024 si in scopul, cel mai probabil, al unor clarificari suplimentare.

Faptul ca inceteaza raportul de munca/de serviciu nu inseamna ca persoanele care s-au pensionat nu mai pot ocupa un loc de munca, dreptul la munca fiind unul fundamental si fiind interzisa orice forma de discriminare pe acest criteriu.

Legea nr. 448/2006, la articolul 35, prevede clar faptul ca persoana adulta sau copilul cu handicap gradul "grav cu asistent personal", au dreptul la un AP, in baza evaluarii sociopsihomedicale.

Aveti nevoie de un model de contestatie? Lasati AICI un mesaj!

Ingrijitor informal pentru persoana cu dizabilitate grava

Conform Legii nr. 292/2011, ingrijitorul informal este persoana necalificata, membru al familiei, ruda sau orice alta persoana, care asigura ingrijirea personala, respectiv ajutorul pentru efectuarea activitatilor de baza si instrumentale ale vietii zilnice de catre persoana care si-a pierdut autonomia functionala.

Art. 103^5 alin. (3) din Legea 292/2011, introdus prin Legea 100/2024, prevede ca persoanele cu dizabilitate grava au dreptul la ingrijire zilnica la domiciliu, pentru un interval de pana la 8 ore pe zi, fie consecutiv, fie la intervale regulate. Totodata, art. 103^5 alin. (4) din Legea 292/2011 prevede ca, in cazurile in care este nevoie, ingrijirea poate fi extinsa peste 8 ore pe zi, dar doar in conditiile stabilite de legea speciala.

Legea 7/2023, care reglementeaza ingrijirea persoanelor adulte cu dizabilitati, prevede ca persoanele acestea au dreptul la un ingrijitor informal, platit de stat, dacă nu exista alt sprijin asigurat.

Statul are obligatia de a asigura ingrijire la domiciliu zilnic, inclusiv in weekend si de sarbatori. Daca nu asigura ingrijire formala, trebuie sa plateasca un ingrijitor informal (de exemplu, un membru al familiei).

Persoanele cu dizabilitate grava pot beneficia de un ingrijitor informal platit, conform Legii 7/2023, daca nevoia de sprijin depaseste programul unui asistent personal.

Deducerea personala

Deducerea personala este o suma care se scade din venitul brut al salariatului la calculul impozitului pe venit (cota: 10%), potrivit regulilor de la articolele 77 si 78 din Codul fiscal. Cu alte cuvinte, deducerea personala este o suma la care nu se aplica impozitul pe venit.

Deducerea personala este un drept de care pot beneficia angajatii care obtin un venit brut lunar de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut si care au persoane in intretinere. Numarul acestora din urma determina, alaturi de valoarea venitului, suma pe care contribuabilul trebuie sa o primeasca.

"Persoana in intretinere poate fi sotia/ sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/ sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006", mai stabileste Codul fiscal.

Deducerea personala si copiii aflati in intretine
In cazul copiilor, acordarea deducerilor personale tine cont de mai multi factori. Potrivit legii, ca regula, copiii sub 18 ani sunt considerati a fi intretinuti, indiferent ca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie sociala si altele similare, precum si in unitati de invatamant (inclusiv atunci cand costul de intretinere intra in bugetul de cheltuieli al acestor institutii).

Deducerea personala se acorda pe baza anumitor documente pe care angajatul trebuie sa le depuna la institutia unde lucreaza si reprezinta un ajutor pentru salariati, prin micsorarea bazei impozabile si, implicit, printr-un salariu net mai mare.

Pentru asistentul personal deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile se aplica numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza. Ce inseamna asta: in cazul in care aveti venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 4.051 lei si 6.050 lei, pentru parte din aceste sume nu veti plati impozit.

Concediul de odihna

Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu si se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

Fata de cele de mai sus, salariatii din sistemul bugetar au dreptul la plecarea in concediul de odihna la o indemnizatie de concediu calculata in raport cu numarul zilelor de concediu inmultit cu media zilnica a salariului de baza si a sporurilor de care beneficiaza, potrivit legii, corespunzator fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna.

Pentru efectuarea concediului de odihna al asistentului personal trebuie completata o cerere de concediu tip + cartea de identitate a persoanei cu dizabilitate, a asistentului personal si certificatul de incadrare in gradul de dizabilitate, in original.

Pe perioada concediului de odihna, angajatorul are obligatia de a asigura persoanei cu dizabilitate grava un inlocuitor al asistentului personal, inclusiv in cazul in care asistentul personal este ruda pana la gradul al IV-lea, inclusiv, a acesteia.

Pe langa concediul de odihna, asistentii personali ai persoanelor cu dizabilitate grava au dreptul la concediu medical conform art. 37 - (2) din Legea nr. 448/2006.

In situatia in care angajatorul nu poate asigura un inlocuitor al asistentului personal, persoanei cu dizabilitate grava i se acorda o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului personal gradatia 0 sau gazduirea intr-un centru de tip respiro. (Art. 37. alin. (3) - Lege nr. 448/2006).

Nota: Indemnizatia de hrana reglementata de art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, nu intra in baza de calcul al indemnizatiei de concediu de odihna cuvenita personalului contractual platit din fonduri publice (Decizia ICCJ nr. 13/2024). 

Ce pot face angajatii in caz de neplata a salariului la timp?

In cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile de plata, salariatii pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) sau pot inainta actiuni in instanta. Reclamatiile ITM impotriva angajatorului pot fi depuse in format fizic la sediile inspectoratelor de munca sau pot fi transmise prin mijloace electronice.

➜ MODEL Reclamatie ITM (PDF).

➜ Mentionam faptul ca plangerea poate fi inregistrata si in format electronic, direct pe site-ul ITM.

Neplata salariului din cauza imposibilitatilor financiare ale angajatorului nu il exonereaza pe acesta de responsabilitate, deoarece salariul reprezinta o obligatie prioritara.

Neplata salariului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Conform art. 260 alin. 1 lit. s din Codul Muncii, intarzierea platii salariului cu mai mult de o luna de la data de plata a salariului constituie contraventie (daca nu a fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni) si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

!!! In cazul incalcarii de catre angajator a unor drepturi ale asistentului personal al persoanei cu dizabilitate grava care are mentionat in certificatul de dizabilitate mentiunea cu asistent personal, respectiv neincheierea unui contract de munca, neplata drepturilor salariale, neacordarea voucherelor de vacanta, a indemnizatiei de hrana si concediului de odihna sau medical, dupa caz, pot fi sesizate institutiile Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) sau PREFECTURA de care apartine persoana incadrata in grad de dizabilitate grav cu asistent personal.

Asistentul personal profesionist

Asistentul personal profesionist (APP) este persoana fizica atestata, care asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau, ingrijirea si protectia adultului cu dizabilitate grava pe baza nevoilor individuale ale acestuia.

Adultul cu dizabilitate grava care nu realizeaza venituri ori realizeaza venituri de pana la nivelul salariului mediu pe economie poate beneficia de ingrijirea si protectia unui asistent personal profesionist, in baza evaluarii nevoilor individuale.

Ingrijirea si protectia persoanei adulte cu dizabilitate grava se asigura de catre asistentul personal profesionist, altul decat sotul, sotia sau rudele in linie dreapta.

Ingrijirea si protectia adultilor cu dizabilitate grava de catre asistentul personal profesionist se fac pe baza deciziei comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu dizabilitati judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

Opinia adultului cu dizabilitate grava se va lua in considerare la luarea deciziei referitoare la stabilirea asistentului personal profesionist de catre DGASPC.

Contractul de munca al asistentului personal profesionist se incheie de catre D.G.A.S.P.C. Art. 3 din Hotararea 548/2017 - LINK 

Pe perioada ingrijirii si protectiei adultilor cu dizabilitate grava, asistentul personal profesionist beneficiaza de urmatoarele drepturi:

  1. Salariul de baza stabilit potrivit dispozitiilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice;
  2. Un spor de 15% calculat la salariul de baza, pentru suprasolicitare neuropsihica si conditii de munca deosebite in care isi desfasoara activitatea;
  3. Un spor de 15% calculat la salariul de baza, pe perioada in care are in ingrijire si protectie cel putin doua persoane adulte cu dizabilitate grava;
  4. Un spor de 25% calculat la salariul de baza, pe perioada in care are in ingrijire si protectie o persoana adulta cu dizabilitate grava, infectat cu HIV ori bolnav de SIDA.

Pe perioada concediului de odihna, angajatorul are obligatia de a asigura persoanei cu dizabilitate grava un inlocuitor al asistentului personal profesionist ori gazduirea intr-un centru de tip respiro. 

ASISTENTUL PERSONAL PROFESIONIST


5. Transport urban si interurban gratuit

Legitimatie de persoana cu dizabilitate (Card national de dizabilitate)

Legitimatia pentru transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprafata este valabila pe intregul teritoriu al tarii, fiind recunoscuta de toate regiile de transport local, si este eliberata de directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, costurile fiind suportate din bugetele judetelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

Se elibereaza la cerere pe baza unei documentatii depusa la DGASPC. Dosarul contine:

  1. Cerere;
  2. Copie dupa certificatul de incadrare in grad de dizabilitate;
  3. Copie si original document de identitate;
  4. O fotografie 2/3, color, recenta, tip C.I.;
  5. Copie dupa actul ce atesta calitatea de reprezentant /reprezentant legal al solicitantului.

In cazul asistentului personal sau profesionist, dosarul cuprinde:

  1. Copie a certificatului de incadrare in grad de dizabilitate;
  2. Original si copie carte de identitate a asistentului personal sau profesionist;
  3. Copie a contractului individual de munca;
  4. Adeverinta de salariat, daca perioada de valabilitate a contractului de munca este nedeterminata.

Legitimatia este nominala, netransmisibila si este valabila pe perioada de valabilitate a documentului de incadrare in grad de dizabilitate.

➜ MODELUL legitimatiei (PDF)

Decontarea transportului cu metroul

Conform legii, se asigura persoanelor cu dizabilitati, institorilor acestora si asistentilor personali gratuitate la transportul urban cu metroul prin decontarea abonamentului lunar cu numar nelimitat de calatorii. Metodologia prevede ca persoanele indreptatite sa beneficieze de acest tip de sprijin vor achizitiona din fonduri proprii abonamentele lunare, urmand ca gratuitatea la transportul urban cu metroul sa fie obtinuta prin decontarea contravalorii abonamentelor la DGASPC. Dosarul de decont se depune la DGASPC si include:

  1. Cererea tip;
  2. Copie act de identitate;
  3. Abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii, folosit si cu valabilitatea expirata, in original, cu data inscriptionata a primei zile de utilizare, cat si a ultimei zile. Pentru abonamentul lunar reincarcabil se va prezenta bonul de reincarcare a acestuia, in original, care sa precizeze perioada de valabilitate; extras de cont al persoanei indreptatite.

Acordarea gratuitatii la transportul interurban

Persoanele cu dizabilitate grava pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hartie, bonuri valorice pe suport electronic sau decontare, pentru autoturismul aflat in proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau insotitorului, pentru cheltuielile necesare alimentarii cu carburant si/sau alimentarii mijloacelor de transport electrice, care nu depasesc suma de 1.500 lei, anual.

Eliberarea biletului de calatorie gratuita se face de catre DGASPC astfel:

  1. In baza cererii persoanei cu dizabilitati, reprezentantului legal al acesteia, a altei persoane cu imputernicire notariala data de catre persoana cu dizabilitate/ reprezentantul legal al acesteia sau a organizatiei neguvernamentale avand ca scop protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, cu imputernicire, pentru reprezentare, in numele si pentru membrii acesteia, in baza unui protocol de colaborare incheiat cu DGASPC in acest sens;
  2. In baza cererii asistentului personal.

Gratuitatea pentru transportul interurban se acorda in limita a 24 bilete pentru persoanele cu grad grav de dizabilitate. Biletul de calatorie gratuita este nominal si netransmisibil.

Adultii cu dizabilitate grava vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de judetul in care au fost tiparite biletele de calatorie.

Pe baza documentelor de incadrare aflate in termen de valabilitate, persoana indreptatita poate solicita biletele de calatorie gratuita pentru anul calendaristic, pana la data de 31 decembrie a anului in curs.

Numarul de bilete de calatorie gratuita stabilit potrivit legii este acordat de DGASPC proportional cu numarul de luni calendaristice cuprinse in perioada de valabilitate a documentului de incadrare.

In cazul in care rezultatul calculului numarului de bilete de calatorie gratuita este un numar cu zecimale, acesta se va rotunji in plus daca documentul de incadrare este emis in anul calendaristic in curs sau se va rotunji in minus daca documentul de incadrare expira in anul calendaristic in curs.

SERVICII DE TRANSPORT PE CALEA FERATA PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITATI

Pentru persoanele cu dizabilitati cu afectiuni renale care necesita hemodializa in alte localitati decat cele de domiciliu, numarul de bilete de calatorie gratuita poate depasi numarul stabilit, in functie de recomandarea centrului de dializa.

Pasii de urmat pentru decontarea transportului

Care sunt beneficiile?
Acordarea gratuitatii la transportul interurban sau decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul.

  1. Daca a fost exprimata optiunea pentru decontarea carburantului, nu se mai acorda bilete de transport interurban cu trenul sau autocarul.
  2. Daca se opteaza pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban in baza biletelor de transport interurban, persoana nu poate solicita decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul.

Cand vor putea fi facute deconturile?
Acordarea de bonuri de carburant, alimentarea cardurilor de carburant sau decontarea carburantului se face semestrial, daca documentul care atesta incadrarea in grad de dizabilitate are valabilitate permanenta, ori trimestrial sau proportional cu numarul de luni calendaristice in perioada de valabilitate a documentului/ documentelor care atesta incadrarea in grad de dizabilitate, intr-un an calendaristic.

Cum se face decontul?
Persoana cu dizabilitate efectueaza deplasarea/ deplasarile si pastreaza bonurile (stampilate) reprezentand alimentarea cu carburant.

In termen de 60 de zile de la efectuarea deplasarii, beneficiarul depune la DGASPC cererea de decontare insotita de bonul/bonurile fiscale de carburant.

Cererea de decontare cuprinde: Anexa 3

  1. Cine este proprietarul masinii: persoana cu dizabilitate, familia acesteia, asistentul personal sau profesionist, insotitorul, furnizorul de servicii sociale. Insotitorul persoanei cu dizabilitate poate fi orice persoana care o insoteste si asigura conducerea autovehiculului in timpul deplasarii.
  2. O declaratie pe propria raspundere potrivit careia deplasarile cu autoturismul sunt efectuate numai in interesul propriu/al persoanei cu dizabilitate.
  3. Acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Fiecare cerere trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:

  1. Bonurile fiscale eliberate de societatea de la care s-a achizitionat carburantul sau statiile de alimentare a mijloacelor de transport electrice (in original, cu stampila).
  2. Copie dupa C.I. a persoanei cu dizabilitate.
  3. Copie dupa certificatul de incadrare in grad si tip de dizabilitate.
  4. Copie dupa extras de cont bancar cu indicarea contului IBAN unde se va vira contravaloarea decontului de carburant.

Unde se depune cererea de decont?
Cererea de decontare se depune la DGASPC, in termen de 60 de zile de la data efectuarii calatoriei si este insotita de bonul/ bonurile fiscale de carburant.

Cate calatorii pot fi decontate si cum se face calculul?
Numarul de calatorii pentru care se deconteaza carburant in cursul unui an este de 24 calatorii pentru persoana cu dizabilitate grava.

Suma maxima ce se poate deconta este de 1.500 lei in cazul persoanei cu dizabilitati grave.

Cum se efectueaza plata?
Dupa procesare, DGASPC deconteaza carburantul catre persoanele indreptatite, in termen de maxim 60 de zile calendaristice de la data inregistrarii cererii si a documentelor aferente.

Decontarea carburantului, a bonurilor de carburant sau a alimentarii cardurilor de carburant se face de catre DGASPC cu incadrarea in creditele bugetare disponibile.

Cereri decontare carburant:

  • Anexa 2 - Cerere optiune transport persoana cu dizabilitate;
  • Anexa 3 - Cerere pentru decontarea carburantului;
  • Anexa 4 - Formular pentru acordarea bonurilor de carburant pe suport hartie;
  • Anexa 5 - Formular pentru acordarea bonurilor valorice pe suport electronic.

Sanctiuni

HG 43/2024, prevede stabilirea drept contraventii a unor fapte precum utilizarea bonurilor de carburant sau a cardurilor de carburant in alt scop decat asigurarea transportului gratuit acordat persoanelor cu dizabilitati sau vanzarea acestora - astfel de fapte vor fi considerate contraventii, prin analogie cu cele prevazute de acte precum Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

In cazul utilizarii bonurilor de carburant sau a cardurilor de carburant in alt scop decat asigurarea transportului gratuit acordat persoanelor cu dizabilitati, amenzile stabilite acum sunt de la unu la doua puncte-amenda, in timp ce pentru refuzul nejustificat al benzinariilor de a accepta bonurile valorice pe suport electronic ori pentru comercializarea acestora, amenzile sunt cuprinse intre 10 si 15 puncte-amenda. Punctul de amenda creste la valoarea de 203 de lei la 1 ianuarie 2025.

Persoana cu dizabilitate, reprezentantul legal al acesteia si/sau, dupa caz, asistentul personal al persoanei cu dizabilitate va returna biletele de calatorie gratuita nefolosite integral sau partial, in urmatoarele situatii:

  1. Decesul persoanei cu dizabilitate;
  2. Incetarea contractului individual de munca al asistentului personal;
  3. Obtinerea unui document de incadrare ulterior celui pe baza caruia au fost eliberate biletele de calatorie gratuita, care stabileste un grad de dizabilitate care nu se incadreaza in grav sau accentuat;
  4. Schimbarea optiunii privind angajarea unui asistent personal sau acordarea indemnizatiei lunare prevazute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, ulterior eliberarii biletelor de calatorie gratuita;
  5. Schimbarea domiciliului/ resedintei in alt judet sau sector.

In cazul in care DGASPC constata ca s-au efectuat calatorii in baza unor bilete de calatorie gratuita care nu au fost returnate conform celor prezentate, DGASPC va recupera contravaloarea calatoriei de la persoanele respective.

Persoana cu dizabilitate poate calatori singura sau impreuna cu un singur insotitor ori cu asistentul personal, dupa caz.

Insotitorul care calatoreste impreuna cu persoana cu dizabilitate poate fi orice persoana.

In cazul acordarii de tichete de valoare pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie insotitorul persoanei cu dizabilitate calatoreste numai insotind persoana cu dizabilitate, in baza biletului de calatorie gratuita, tiparit de catre DGASPC cu datele persoanei cu dizabilitate, conform art. 11 alin. (4) lit. f) din Legea nr. 448/2006. Un bilet de calatorie gratuita pentru insotitor este valabil numai in prezenta biletului de calatorie gratuita al persoanei cu dizabilitate cu drept la insotitor.

In timpul efectuarii calatoriei, persoana cu dizabilitate prezinta biletul de calatorie gratuita si se legitimeaza cu legitimatia acordata potrivit prevederilor art. 7 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, iar in lipsa acesteia cu documentul de identitate in original.

Asistentii personali pot calatori fara sa insoteasca persoana cu dizabilitate in baza biletelor de calatorie gratuita acordate acestora, completate de catre DGASPC cu datele asistentului personal, conform art. 11 alin. (4) lit. f) din Legea nr. 448/2006.

La prezentarea unui bilet de calatorie gratuita si in timpul efectuarii calatoriei, asistentul personal va fi legitimat cu documentul de identitate propriu si biletul de calatorie gratuita in baza caruia a fost obtinuta legitimatia de calatorie gratuita.

Pentru efectuarea calatoriei, persoanele cu dizabilitati si asistentii personali ai acestora, dupa caz, vor completa rubricile «de la statia» si «pana la statia» pe biletul propriu-zis si pe cuponul statistic/anexa, dupa consultarea prealabila a operatorului de transport interurban.

Societatile de transport, care asigura transportul gratuit al persoanelor cu dizabilitati, asistentilor personali, insotitorilor si reprezentantilor legali ai acestora:

TRNSPORT FEROVIAR

  1. C. SOFTRANS S.R.L.
  2. C. TRNSFEROVIAR CALATORI S.R.L.
  3. C. INTERREGIONAL CALATORI S.R.L.
  4. C. REGIO CALATORI S.R.L.
  5. C. SNTFC CFR CALATORI

TRANSPORT AUTO (depinde de judet)

  1. C. DACOS S.R.L.
  2. C. ANTARES S.R.L.

Operatori de transport si rute pe site-ul DGASPC

Nu se admit la transport bilete de calatorie gratuita care prezinta stersaturi, modificari, corecturi sau care sunt tiparite ilizibil.


6. Rovinieta, legitimatii si carduri

Rovinieta

Tipul: Rovinieta - Scutire de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale, prevazut in Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania (art. 28), se asigura pentru toate persoanele cu dizabilitati, indiferent de grad detinatori de autoturisme, precum si pentru insotitorii persoanelor cu dizabilitate grava sau asistentii personali detinatori de autoturisme.

Scutirea se aplica pentru un singur autoturism detinut de fiecare din persoanele indreptatite.

  1. Cerere eliberare rovinieta persoana cu dizabilitate - Anexa 1;
  2. Cerere eliberare rovinieta insotitor - Anexa 2;
  3. Cerere eliberare rovinieta asistent personal - Anexa 3.

In vederea obtinerii scutirii de la plata rovinietei, persoanele indreptatite vor depune fie la primariile din localitatea de domiciliu sau resedinta, fie la DGASPC, umatoarele documente:

  1. Cerere tip - Anexa 1 - Anexa 2 - Anexa 3, dupa caz;
  2. Actul de identitate a persoanei cu dizabilitate, in copie;
  3. Certificat de incadrare in grad de dizabilitate, in copie;
  4. Cartea de identitate a masinii sau a Certificatului de inmatriculare, in copie;
  5. Declaratia pe propria raspundere a tutorelui/ reprezentant legal/ asistent personal privind numele persoanei care o insoteste;
  6. Cartea de identitate a insotitorrului si/sau asistentului personal;
  7. Copia contractului de munca a asistentului persoanal/ dispozitia de incadrare.

Valabilitatea rovinietei expira la neincadrarea in grad de dizabilitate, sau la decesul titularului rovinietei

Card-legitimatie de parcare

Tipul: Card-legitimatie de parcare gratuita in locuri special amenajate pentru toate persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora.

Eliberarea cardurilor-legitimatie pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale (primaria) in termen de 30 de zile de la depunerea cererii persoanei cu dizabilitati.

Cardul-legitimatie de parcare pentru persoanele cu dizabilitati este valabil pe perioada de valabilitate a documentului care atesta incadrarea in gradul de dizabilitate. Autovehiculul care transporta o persoana cu dizabilitate posesoare de card-legitimatie beneficiaza de parcare gratuita.

Pentru obtinerea cardului-legitimatie de parcare veti adresa o cerere in acest sens primariei, cerere la care veti atasa cel putin copie carte identitate, copie certificat de incadrare in grad de dizabilitate, o fotografie tip buletin (a persoanei cu dizabilitate).

In situatia in care beneficiarul depune documentele de mai sus prin mijloace electronice, acestea vor fi prezentate in original la eliberarea cardului - legitimatie de parcare.

Cardul de parcare va fi afisat in partea de fata a vehiculului, astfel incat fata cardului sa fie vizibila pentru verificare.

CARD-LEGITIMATIE DE PARCARE GRATUITA

Cardul European pentru Dizabilitate

Tipul: Card European pentru Dizabilitate. Pentru moment, cardul poate fi utilizat in statele membre ale Uniunii Europene: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta si Romania, pentru:

  1. Transport gratuit cu mijloacele de transport in comun;
  2. Parcare gratuita;
  3. Acces gratuit sau subventionat partial la evenimente culturale, sportive si de petrecere a timpului liber (in functie de pachetele de beneficii stabilite de fiecare dintre Statele Membre participante).

Cardul european vine in completarea cardurilor nationale pentru persoanele cu dizabilitati.

Cine beneficiaza: Toate persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora.

Cum pot fi obtinute: Se elibereaza la cerere, insotita de:

  1. O fotografie recenta (tip buletin);
  2. Copie certificat incadrare in grad de dizabilitate aflat in termen de valabilitate.

Documentele pot fi transmise electronic, sau depuse personal sau prin reprezentant la sediul DGASPC.

Cine acorda: Ministerul Muncii, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati (ANPDPD).

Distribuirea cadrului european pentru dizabilitate se va realiza prin intermediul DGASPC.

Directiva europeana 2024/2.841 prevede introducerea cardului european pentru persoanele cu dizabilitati, care va fi valabil in toate statele membre ale UE. Totodata, documentul va imbunatati si standardiza cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilitati. Aceste carduri vor facilita calatoriile si accesul la drepturi speciale pentru persoanele cu dizabilitati atunci cand viziteaza alte state membre. Directiva trebuie transpusa in Romania pana pe 5 iunie 2027 si apoi pusa in aplicare din 5 iunie 2028.


7. Sanatate si recuperare

Asiguratii au dreptul la servicii medicale de reabilitare a sanatatii in unitati medicale de specialitate, respectiv in spitale de recuperare, sectii de recuperare din spitale, sanatorii cu sectii de recuperare pentru adulti si copii, preventorii, unitati ambulatorii de recuperare/ reabilitare din statiuni balneoclimatice, ambulatorii si cabinete medicale de specialitate organizate, autorizate si/sau acreditate.

Persoanele cu dizabilitati pot avea acces limitat la servicii de sanatate, inclusiv la tratamente medicale de rutina, ceea ce creeaza inegaliati in materie de sanatate fara legatura cu dizabilitatea. Ele au dreptul de a beneficia, in conditii de egalitate cu ceilalti, de acces la serviciile medicale, inclusiv la asistenta medicala preventiva, si la servicii de sanatate si de reabilitare de calitate la preturi accesibile care tin cont de necesitatile lor, inclusiv de cele diferentiate in a functie de sex.

Persoanele cu dizabilitate grava beneficiaza de asistenta medicala gratuita, inclusiv de medicamente gratuite, atat pentru tratamentul ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarii, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in conditiile stabilite prin contractul-cadru, la cerere, pe baza certificatului de incadrare in grad de dizabilitate.

Persoanele care solicita incadrarea in grad de dizabilitate beneficiaza de gratuitate pentru obtinerea documentelor medicale si pentru evaluarile medicale si psihologice solicitate in vederea intocmirii dosarului de evaluare complexa, in baza alocarilor din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

In vederea asigurarii asistentei de recuperare/ reabilitare, persoanele adulte cu dizabilitate grava au dreptul la:

  1. Dispozitive medicale gratuite in ambulatoriu, conform listei si in conditiile prevazute in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate si a normelor sale de aplicare;
  2. Servicii gratuite de cazare si masa si pentru insotitorul adultului cu dizabilitate grava in unitatile sanitare cu paturi, sanatorii si statiuni balneare, la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, asigurate de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, conform Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, la cerere, pe baza certificatului de incadrare in grad de dizabilitate;
  3. Un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare si integrare sociala si a recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.
  4. 12 tichete anual pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie, in functie de diagnosticul principal si de fiecare dizabilitate in vederea asigurarii asistentei de recuperare/ reabilitare;
  5. Adultii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist vor putea beneficia de servicii de psihoterapie si/sau consiliere psihologica clinica si/sau consiliere/ interventie de psihopedagogie speciala-logopedie, respectiv interventii psihologice validate stiintific in tulburari din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de Interventie personalizat pentru fiecare bolnav.

1. Dispozitive medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor

Asiguratii au dreptul la dispozitive medicale autorizate de Ministerul Sanatatii, constand in: materiale sanitare, proteze, orteze, dispozitive de mers si autoservire, destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice, pe baza prescriptiei medicale, cu sau fara contributie personala.

Lista cuprinzand dispozitivele medicale se elaboreaza anual de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de Colegiul Medicilor din Romania, ca parte integranta a normelor.

Dispozitivele medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu se acorda pentru o perioada determinata ori nedeterminata, in baza unei prescriptii medicale sub forma unei recomandari medicale tipizate, eliberate de medicul de specialitate aflat in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Prescriptia medicala se elibereaza in 3 exemplare, dintre care un exemplar ramane la medic, un exemplar insoteste cererea si se depune la casa de asigurari de sanatate si un exemplar ramane la asigurat, pe care il preda furnizorului de dispozitive medicale impreuna cu decizia de aprobare a dispozitivului medical eliberata de Casa de Asigurari de Sanatate.

In termen de maximum 30 de zile de la data depunerii documentatiei de catre persoana cu dizabilitate sau reprezentantul legal al acesteia, casele de asigurari de sanatate au obligatia sa emita decizia ori aprobarea de plata pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical acordat persoanelor cu dizabilitati.

Contravaloarea pretului de referinta pentru dispozitive medicale se suporta integral din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, prin casa de asigurari de sanatate de care apartine asiguratul.

2. Servicii medicale de reabilitare a sanatatii

Asiguratii au dreptul la servicii medicale de reabilitare a sanatatii in unitati medicale de specialitate, respectiv in spitale de recuperare, sectii de recuperare din spitale, sanatorii cu sectii de recuperare pentru adulti si copii, preventorii, unitati ambulatorii de recuperare/ reabilitare din statiuni balneoclimatice, ambulatorii si cabinete medicale de specialitate organizate in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 124/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, autorizate si/sau acreditate.

Trimiterile in statiunile balneoclimatice pentru asistenta medicala de specialitate se fac de medicii de specialitate sau de medicii de familie pentru perioade si potrivit unui ritm stabilite de medicii de specialitate de profil cu avizul acestora, in baza prevederilor stabilite prin norme. Lista cuprinzand serviciile medicale de reabilitare si de recuperare, inclusiv unele servicii medicale complementare si modalitatea de decontare a acestora, se stabileste prin norme.

✓ In ceea ce priveste serviciile de medicina fizica si reabilitare acordate in sanatorii balneare

In conformitate cu reglementarile din Anexa 33 din Ordinul ministrului sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1857/441/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, serviciile de recuperare medicala sunt servicii medicale acordate in regim de spitalizare in sanatorii/ sectii sanatoriale pentru adulti si copii, preventorii cu sau fara personalitate juridica, inclusiv furnizori constituiti potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt avizate de Ministerul Sanatatii ca sanatorii balneare sau au in structura avizata de Ministerul Sanatatii sectii sanatoriale balneare.

In sanatorii balneare serviciile medicale de recuperare medicala se acorda in baza biletelor de trimitere pentru tratament de medicina fizica si de reabilitare, eliberate de catre medicii de familie, de catre medicii de specialitate din ambulatoriu si medicii din spital, aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Criteriile de eliberare a biletelor de trimitere pentru tratament de medicina fizica si de reabilitare au in vedere patologia specifica si afectiunile asociate ale asiguratului cu specificul de tratament balnear. Serviciile se acorda pentru perioade si potrivit unui ritm stabilite de medicii de specialitate de medicina fizica si de reabilitare, cu incadrarea in prevederile mai sus mentionate.

Consultatia medicala de specialitate:

  • anamneza, examenul clinic general, examenul clinic specific specialitatii respective, stabilirea protocolului de explorari si/sau interpretarea integrativa a explorarilor si a analizelor de laborator disponibile efectuate la solicitarea medicului de familie si/sau a medicului de specialitate, in vederea stabilirii diagnosticului;
  • bilantul articular anatomic si functional, bilantul muscular, intocmirea planului de recuperare;
  • unele manevre specifice pe care medicul le considera necesare;
  • stabilirea conduitei terapeutice si/sau prescrierea tratamentului medical si igieno-dietetic, precum si instruirea in legatura cu masurile terapeutice si profilactice generale si specifice - terapii cu factori naturali terapeutici: apele minerale terapeutice, lacurile si namolurile terapeutice, gazele terapeutice, ansamblul elementelor fizico/chimice ale climatului, inclusiv microclimatul de saline si pesteri, avizate de Ministerul Sanatatii conform legislatiei in vigoare.

Serviciile de medicina fizica si reabilitare acordate in sanatorii balneare au ca durata 14-21 zile/asigurat - perioada ce poate fi repartizata in maximum 2 fractiuni, la recomandarea medicului prescriptor, care cuprind minim 4 proceduri/zi pentru minim 5 zile/saptamana.

Serviciile medicale acordate peste durata de spitalizare de 21 de zile se suporta in intregime de catre asigurati. Serviciile medicale se acorda si pentru durate mai mici de 14 zile.

✓ In ceea ce priveste serviciile medicale de recuperare medicala acordate in sanatorii, altele decat balneare si preventorii

Serviciile medicale de recuperare medicala acordate in sanatorii, altele decat balneare si preventorii, sunt servicii acordate in regim de spitalizare, pentru perioade si potrivit unui ritm stabilite de medicii de specialitate care isi desfasoara activitatea in aceste unitati. Serviciile se acorda in baza biletelor de trimitere pentru tratament de recuperare medicala eliberate de catre medicii de familie, de catre medicii de specialitate din ambulatoriu si medicii din spital, aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

Furnizorii de servicii medicale de recuperare medicala, din sumele contractate cu casele de asigurari de sanatate, suporta contravaloarea serviciilor hoteliere standard (cazare standard si masa la nivelul alocatiei de hrana) pentru insotitorii persoanelor cu dizabilitate grava sau accentuata, in conditiile prevederilor legale in vigoare.

Asiguratii suporta contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare si/sau masa) cu un grad ridicat de confort, peste confortul standard, acordate la cererea acestora. Contravaloarea serviciilor de cazare nu poate depasi 300 de lei/zi; tariful pentru servicii de cazare nu se percepe pentru ziua externarii. Prin confort standard, in ceea ce priveste cazarea, se intelege salon cu minimum 3 paturi, grup sanitar propriu, cu respectarea normelor igienico-sanitare si fara dotari suplimentare (televizor, radio, telefon, frigider, aer conditionat si altele asemenea), iar in ceea ce priveste masa, cea acordata la nivelul alocatiei de hrana conform actelor normative. Contributia personala a asiguratilor reprezinta diferenta dintre tarifele stabilite pentru serviciile hoteliere cu grad ridicat de confort, stabilite de fiecare unitate furnizoare, si cele corespunzatoare confortului standard. Pentru sanatoriile balneare/ sectiile sanatoriale balneare din spitale, asiguratii platesc o contributie personala de 52 lei/zi.

✓ In ceea ce priveste serviciile de medicina fizica si reabilitare acordate in regim ambulatoriu

Procedurile de medicina fizica si de reabilitare in regim ambulatoriu se acorda pentru perioade si potrivit unui ritm stabilite de medicul curant de medicina fizica si de reabilitare in Planul de proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare, al carui model este stabilit in anexa nr. 11 B din Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1857/441/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.

Perioada pentru care se deconteaza procedurile specifice de medicina fizica si de reabilitare este de maximum 21 zile/an/asigurat atat la copii cat si la adulti, aceasta perioada putand fi fractionata in maximum doua fractiuni, in functie de afectiunea de baza la recomandarea medicului de specialitate medicina fizica si de reabilitare; prin exceptie, pentru pacientii cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral in primele 4 luni, pacientii cu paralizie cerebrala, pacientii cu afectiuni oncologice pentru reablitarea specifica acestor afectiuni, pacientele cu limfedem secundar limfadenectomiei axilare, pacientele cu anexectomie, pacientii mari arsi in primele 4 luni de la externare, se deconteaza proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare pentru o perioada de maximum 42 de zile pe an/asigurat, aceste perioade putand fi fractionate in maximum patru fractiuni, in functie de afectiunea de baza la recomandarea medicului de specialitate medicina fizica si de reabilitare.

Seria de proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare in ambulatoriu stabilita de medicul de specialitate medicina fizica si de reabilitare in Planul de proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare, decontata pentru un asigurat include maximum 4 proceduri/zi de tratament. Pentru o serie de proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare ce se desfasoara in statiunile balneoclimatice se deconteaza maximum 4 proceduri/zi.

Lista afectiunilor, pentru care pot fi acordate servicii de medicina fizica si de reabilitare in ambulatoriu este:

  1. Afectiuni ale sistemului nervos central si periferic la adulti si copii;
  2. Afectiuni ale jonctiunii neuromusculare si miopatii;
  3. Boli cardiovasculare;
  4. Afectiuni ale cailor respiratorii, boli pulmonare restrictive si obstructive;
  5. Artropatii inflamatorii, degenerative si metabolice;
  6. Afectiuni ale coloanei vertrebale;
  7. Afectiuni abarticulare;
  8. Tulburari de statica, vertebrala si periferica;
  9. Afectiuni ortopedice si post-traumatice;
  10. Status post interventii chirurgicale (cardiovasculare, neurochirurgicale, ortopedice, etc);
  11. Status post COVID-19;
  12. Afectiuni oncologice;
  13. Status post-combustional;
  14. Afectiuni uro-genitale;
  15. Afectiuni metabolice si endocrine;
  16. Afectiuni digestive.

Furnizorii de servicii medicale de medicina fizica si de reabilitare in ambulatoriu pot incasa de la asigurati doar suma corespunzatoare coplatii pentru serviciile de medicina fizica si de reabilitare - serii de proceduri din pachetul de servicii de baza. Valoarea coplatii, intre 5 si 10 lei pe seria de proceduri, este stabilita de fiecare furnizor pe baza de criterii proprii si nu este perceputa categoriilor de asigurati scutite de coplata, prevazute la art. 225 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Medicul de specialitate medicina fizica si de reabilitare care efectueaza consultatia in urma careia intocmeste Planul de proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare nu incaseaza sume pentru eliberarea acestui document.

Potrivit reglementarilor Ordinului Nr. 3690/775/2024 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.857/441/2023 serviciile acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afectiune oncologica pentru reabilitarea specifica acestei afectiuni se deconteaza la nivel realizat; pentru decontarea acestora, casele de asigurari de sanatate incheie acte aditionale de suplimentare a sumelor contractate.

3. Bilete de tratament balnear

Conform prevederilor art. 11, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 448/2006, in vederea asigurarii asistentei de recuperare/ reabilitare, persoanele cu dizabilitati au dreptul la un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare si integrare sociala si a recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.

Casa Nationala de Pensii Publice, in baza prevederilor art. 109 din Legea nr. 360/2023, privind sistemul unitar de pensii publice, acorda tratament balnear, altul decat cel care, potrivit legii, se suporta de la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pentru asiguratii si pensionarii sistemului public de pensii.

Conform prevederilor art. 109 alin. (4) din Legea nr. 360/2023, acordarea prestatiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitantilor indreptatiti, in limita numarului de locuri asigurate in unitati de tratament din proprietatea CNPP, precum si a numarului de locuri contractate cu alte unitati de profil si a sumelor alocate pentru aceasta prestatie prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Potrivit prevederilor art. 109, alin. (9) Criteriile pe baza carora se acorda bilete pentru tratament balnear, precum si nivelul contributiei banesti individuale a asiguratilor si a pensionarilor se aproba anual, prin ordin al presedintelui CNPP.

Potrivit prevederilor punctului D.1.6. din Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice, aprobate prin Ordinul Presedintelui CNPP nr. 118/13.02.2025, persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dovedesc indeplinirea criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear cu urmatoarele documente:

  • cererea tip de acordare a biletului de tratament;
  • certificatul de persoana cu dizabilitate, valabil la data eliberarii biletului de tratament, emis de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu dizabilitati (copie);
  • programul individual de reabilitare si integrare sociala (copie, cu prezentarea actului original), numai pentru persoanele revizuibile din punct de vedere al incadrarii in grad de dizabilitate;
  • biletul de trimitere formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de catre societatile de turism balnear si de recuperare, eliberat de catre medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate (copie, cu prezentarea actului original care se va prezenta la momentul eliberarii biletului).

Adultii cu dizabilitati beneficiaza de un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare si integrare sociala si a recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist (cererea se depune la Casa Judeteana de Pensii).

Nota: Persoana incadrata in grad de dizabilitate grava, respectiv pensionarul de invaliditate gradul I care primesc indemnizatie, pot beneficia de tratament balnear doar insotite de un asistent personal sau un insotitor. De asemenea, insotitorul trebuie sa indeplineasca conditiile de la art. 109, alin. (9) al Legii nr. 360/2023 cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru asistentul personal sau insotitor se plateste jumatate din pretul biletului.

Prin exceptie, persoana incadrata in grad de dizabilitate grava care are dreptul la asistent personal sau a optat pentru indemnizatia lunara pentru insotitor, respectiv pensionarul de invaliditate gradul I care primeste indemnizatie pentru insotitor, in baza unei declaratii pe propia raspundere, din care sa reiasa faptul ca se poate descurca pe perioada sejurului fara insotitor si tinand cont de faptul ca bazele de tratament contractate functioneaza in regim hotelier, si nu in regim de spitalizare, poate beneficia de bilet de tratament neinsotita.

TRATAMENT BALNEAR GRATUIT PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITATI

4. Tichete valorice pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie

In vederea asigurarii asistentei de recuperare/ reabilitare, persoanele cu dizabilitate grava au dreptul, anual, la 12 tichete de valoare pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie, in functie de diagnosticul principal si de fiecare dizabilitate.

Tichetele pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie se acorda la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza programului individual de reabilitare si integrare sociala a persoanei adulte cu dizabilitati, conform metodologiei de emitere, acordare, utilizare si decontare a tichetelor, aprobata prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si solidaritatii sociale.

Modelul si contravaloarea tichetelor pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie se stabilesc prin hotarare a Guvernului, urmand a se aproba prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si solidaritatii sociale potrivit prevederilor art. 11, alin. (4) din Legea 448/2006 si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

5. Servicii de recuperare pentru tinerii si adultii cu TSA

In Romania este o mare nevoie de servicii de recuperare pentru tinerii si adultii cu dizabilitati decontate prin Casa de Asigurari, dar centre care ofera astfel de servicii sunt foarte putine si multi parinti fac eforturi financiare uriase pentru a sustine terapiile de care au nevoie, iar altii renunta pentru ca nu au resurse, soarta celor mici fiind pecetluita.

Doar copiii, tinetii si adultii diagnosticati cu Tulburare de Spectru Autist beneficiaza, incepand cu 1.10.2023, de sedinte lunare de psihoterapie, logopedie, terapie ocupationala si consiliere psihologica decontate prin CNAS, conform Ordinului MS nr. 774/2023.

Decontarea sedintelor de terapie pentru tinerii si adultii cu TSA

Subprogramul National de Servicii Conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburari din Spectrul Autist (PNS Autism) este un program implementat de CNAS, cu scopul de a oferi terapii si interventii specializate persoanelor cu TSA. Acest program acopera o gama variata de servicii, precum psihoterapie, consiliere psihologica, logopedie, terapie ocupationala si altele.

Pentru a beneficia de aceste servicii decontate prin CNAS, este necesara indeplinirea anumitor conditii si prezentarea unor documente specifice. In continuare, vom detalia procesul de inscriere in program si documentele necesare.

Procesul de inscriere in programul de terapie decontata de catre CNAS in cadrul PNS Autism

Pentru a beneficia de de terapie decontata prin CNAS in cadrul PNS Autism, este necesara inscrierea in program. Pentru a va inscrie tanarul sau adultul cu TSA in acest program, urmati urmatorii pasi:

  1. Obtinuti o scrisoare medicala de la medicul psihiatru pediatru care sa ateste diagnosticul de TSA si sa recomande numarul exact de ore de terapie necesare. Scrisoarea medicala trebuie sa fie emisa cu maximum 3 luni inainte de inscrierea in program si trebuie reinnoita la fiecare 3 luni.
  2. Realizati o evaluare psihologica cu un raport de evaluare si un Plan de Interventie Personalizat (PIP) care sa nu fie mai vechi de 6 luni. Acest raport trebuie reinnoit la fiecare 6 luni.
  3. Asigurati-va ca aveti copii dupa CI ale beneficiarului, ale cartii de identitate ale ambilor parinti si a documentelor semnate de reprezentantul legal la momentul inscrierii adultului in program.
  4. Prezentati toate aceste documente la sediul clinicii sau centrului unde se desfasoara terapia si inregistrati-va pentru a beneficia de serviciile decontate prin CNAS.

Dupa indeplinirea acestor pasi si inregistrarea in program, veti avea acces la terapie si interventii specializate decontate prin CNAS.

Durata si tariful sesiunilor de terapie TSA deconta 

Durata unei sesiuni de terapie decontate prin CNAS este de 50 de minute, iar tariful per sesiune este de 135 de lei. Numarul maxim de ore de terapie decontate prin programul PNS Autism este de 2 ore pe zi lucratoare.

Este important de mentionat ca programul de decontare prin CNAS este disponibil in anumite locatii si in anumite intervale orare. Asigurati-va ca verificati disponibilitatea si programul de lucru al clinicii sau centrului unde intentionati sa va inscrieti tanarul sau adultul cu TSA.

Subprogramul National de Servicii Conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburari din Spectrul Autist (PNS Autism) ofera oportunitatea de a accesa terapii si interventii specializate decontate prin CNAS pentru tinerii si adultii cu TSA. Prin indeplinirea anumitor conditii si prezentarea documentelor necesare, puteti beneficia de servicii precum psihoterapie, logopedie, terapie ocupationala si multe altele.

Este important sa urmati procesul de inregistrare in program si sa consultati clinici si centre specializate care ofera aceste servicii decontate prin CNAS. Prin participarea la aceste terapii, persoanele cu TSA pot avea o evolutie pozitiva in ceea ce priveste abilitatile sociale, comunicarea si adaptarea la diverse situatii.

Daca sunteti parinte sau tutore al unui tanar sau adult cu TSA, nu ezitati sa explorati aceasta oportunitate de a beneficia de terapie decontata prin CNAS prin programul PNS Autism. Imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu TSA este un obiectiv important, iar aceste servicii pot juca un rol semnificativ in acest sens.


8. Credite cu dobanda subventionata de stat

Persoana adulta cu dizabilitate grava sau curatorul/ tutorele pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul ANPDPD la bugetele directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in baza unui contract privind angajamentul de plata a dobanzii pentru:

  1. Credit cu dobanda subventionata pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport. Valoare creditului sa nu depaseasca 10.000 de euro. Returnarea creditului sa nu depaseasca 10 ani.
  2. Credit cu dobanda subventionata pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces (exemplu: construirea de rampe de acces sau scara/ balustrada cu mana curenta pentru nevazatori). Valoare creditului sa nu depaseasca 10.000 de euro. Returnarea creditului sa nu depaseasca 10 ani.
  3. Credit cu dobanda subventionata pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport adaptat special pentru transportul persoanelor cu dizabilitati netransferabile, dependente de scaunul cu rotile. Valoare creditului sa nu depaseasca 20.000 de euro. Returnarea creditului sa nu depaseasca 15 ani.
  4. Credit cu dobanda subventionata pentru tehnologii asistive si de acces. Valoare creditului sa nu depaseasca 10.000 de euro. Returnarea creditului sa nu depaseasca 10 ani.

Ce obtinem: Dobanda subventionata (Dupa efecuarea platii lunare a ratei aferente contractului de credit bancar, DGASPC va vira dobanda in contul creditorului, deschis la banca la care a fost contractat creditul).

Persoanele care au contractat un credit si carora, in urma reevaluarii, li s-a schimbat incadrarea in gradul de dizabilitate beneficiaza in continuare de aceleasi conditii de rambursare pana la achitarea creditului.

Cum pot fi obtinute: Pentru a accesa acest credit este necesara depunerea urmatoarelor documente la DGASPC:

  1. Cerere tip;
  2. Copie certificat incadrare in grad de dizabilitate;
  3. Copie document de identitate;
  4. Declaratie pe propria raspundere a persoanei ca nu a mai beneficiat de aceste prevederi ale Legii 448/2006;
  5. Declaratie pe propria raspundere referitoare la faptul ca va comunica orice modificare a certificatului de incadrare in grad de dizabilitate sau orice modificare a domiciliului;
  6. Copie de pe hotararea judecatoreasca de punere sub interdictie sau de pe dispozitia de tutela/curatela, unde este cazul.

In functie de destinatia creditului obtinut in conditiile legii, persoana cu dizabilitate grava include in dosar si urmatoarele documente:

  1. Copie de pe factura finala a autovehiculului sau copia legalizata a contractului de vanzare/ cumparare a acestuia;
  2. Proiectul lucrarii de adaptare a locuintei conform nevoilor individuale de acces, insotit de devizul de lucrari aferente adaptarii; proiectul si devizul trebuie sa fie intocmite de organe abilitate.
  3. Programul individual de recuperare si reabilitare al adutului cu dizabilitati sa prevada ca persoana cu dizabilitate este dependenta de scaunul cu rotile.
  4. Contractul de credit incheiat cu unitatea bancara;
  5. Grafic de rambursare al creditului.

Cine acorda: In urma analizarii documentelor depuse, DGASPC elibereaza solicitantului o adeverinta privind acordul platii dobanzii la creditul obtinut. Dupa obtinerea adeverintei, solicitantul se adreseaza unei unitati bancare in vederea obtinerii creditului. In urma acceptului de creditare din partea unitatii bancare, DGASPC va incheia un angajament de plata a dobanzii, pe baza contractului de credit si a graficului de rambursare.

Important: Persoana adulta cu dizabilitate grava/ curatorul/ tutorele au obligatia sa depuna lunar la sediul DGASPC dovada efectuarii platii ratelor la data scadenta a creditului in termen de 3 zile de la plata, precum si Graficul de rambursare al creditului ori de cate ori acesta suporta modificari.

DGASPC efectueaza platile in baza ultimului grafic de rambursare depus. Ordinea etapelor de parcurs descrisa mai sus este obligatorie.

➜ In situatia in care se inregistreaza restante la rambursarea acestuia, dobanda aferenta creditului se va suporta de catre titularul creditului.

Nota: Banca nu isi asuma responsabilitatea pentru recuperarea de catre client, de la autoritatea competenta, a sumelor lunare reprezentand dobanda aferenta creditului acordat.


9. Ajutor public juridiciar

Ajutorul public judiciar in materie civila este reglementat de OUG 51/2008. In baza acesteia, persoanelor cu dizabilitati le pot fi acordate facilitati, fara sa indeplineasca toata lista de conditii generale cerute de lege. Practic, ajutorul public judiciar se acorda independent de starea materiala a solicitantului, daca prin lege speciala se prevede dreptul la asistenta judiciara sau dreptul la asistenta juridica gratuita, ca masura de protectie, in considerarea unor situatii speciale, precum minoritatea, dizabilitatea, un anumit statut si altele asemenea. In acest caz, ajutorul public judiciar se acorda fara indeplinirea celorlalte conditii legale, dar numai pentru apararea sau recunoasterea unor drepturi sau interese rezultate ori aflate in legatura cu situatia speciala care a justificat recunoasterea, prin lege, a dreptului la asistenta judiciara sau la asistenta juridica gratuita (in speta, incadrarea in grad de dizabilitate sau invalidate).

Persoanele cu dizabilitati beneficiaza de protectie impotriva neglijarii si abuzului, indiferent de locul unde acestea se afla.

In cazul in care persoana cu dizabilitate, indiferent de varsta, este in imposibilitate totala sau partiala de a-si administra bunurile personale, aceasta beneficiaza de protectie juridica sub forma curatelei sau tutelei si de asistenta juridica.

Odata cu preluarea tutelei, tutorele are obligatia de a face un inventar al tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei cu dizabilitati si prezinta anual un raport de gestiune autoritatii tutelare din unitatea administrativ-teritoriala in care persoana cu dizabilitate are domiciliul sau resedinta.

In cazul in care persoana cu dizabilitate nu are rude ori persoane care sa accepte tutela, instanta judecatoreasca va putea numi ca tutore autoritatea administratiei publice locale sau, dupa caz, persoana juridica privata care asigura protectia si ingrijirea persoanei cu dizabilitati.

In sensul prevederilor art. 23 alin. (4) din lege, in cazul in care instanta judecatoreasca numeste ca tutore autoritatea administratiei publice locale, aceasta are obligatia de a desemna o persoana sau o comisie din aparatul de specialitate al primarului, respectiv din cadrul compartimentului cu atributii in domeniu, care sa duca la indeplinire hotararea instantei judecatoresti.

Parintele, reprezentantul legal, tutorele, precum si organizatia neguvernamentala al carei membru este persoana cu dizabilitate o poate asista pe aceasta in fata instantelor judecatoresti competente.

Judecarea cauzelor care au ca obiect obtinerea de catre persoanele cu dizabilitati a drepturilor prevazute de Legea nr. 448/2006 se face cu celeritate.


10. Petrecerea timpului liber, acces la cultura, sport, turism

Persoanele cu dizabilitati au acces liber si gratuit in toate locurile publice, inclusiv in locatiile in care se asigura servicii publice si in mijloacele de transport in comun, taxiuri si in mijloacele auto de transport alternativ, alaturi de dispozitivul de mers si de cainele-ghid.

➜ Art. 21 Legea 448/2006 - LINK

Salile publice de spectacole sau concerte sunt obligate sa fie accesibile minimum o data pe an pentru persoanele cu dizabilitati incepand cu 1 ianuarie 2025. Spectacolele pot fi dedicate pentru persoanele cu dizabilitati, adaptate prin rampa sau gazduite de alte sali.

Standardul SR ISO 21902 stabileste cerinte si ofera indrumari pentru "turismul accesibil pentru toti". Acesta are scopul de a asigura accesul egal la serviciile de turism pentru turistii de toate varstele, inclusiv persoanele cu dizabilitati.

Turismul accesibil in Romania
In Romania exista o singura agentie de turism specializata in turism accesibil - Accessible Romania by Sano Touring.

Constituie discriminare refuzul conducatorului serviciului de taximetrie, precum si al conducatorului auto de transport alternativ cu autoturism de a asigura transportul persoanei cu dizabilitate si al dispozitivului de mers, inclusiv accesul in taxi alaturi de cainele-ghid.

Cainele-ghid care insoteste persoana cu deficiente de vedere are acces liber si gratuit in toate locurile publice, inclusiv in locatiile in care se asigura servicii publice si in mijloacele de transport in comun, inclusiv in taxiuri si in mijloacele auto de transport alternativ.

Bolt Assist - solutii de transport accesibile si incluzive.

Autoritatile administratiei publice au obligatia sa asigure conditii pentru practicarea educatiei fizice si sportului de catre persoane cu toate tipurile de dizabilitati, asa cum sunt prevazute in legislatie, in scopul dezvoltarii personalitatii lor si integrarii in societate, precum si mijloacele care sa permita sportivilor cu dizabilitati participarea la competitii nationale si internationale destinate lor.

Persoanele cu dizabilitati si reprezentantii legali ai acestora au acces gratuit sau subventionat partial la evenimente culturale, sportive si de petrecere a timpului liber pe plan national si pe plan european, in tarile Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta si Romania pe baza Cardului European pentru Dizabilitate.


11. Alte facilitati fiscale si sociale

Indemnizatia de solidaritate

Conform OUG 127/2024, pensionarii cu dizabilitate vizuala grava, dizabilitate grava sau accentuata, ale caror pensii au ramas neschimbate dupa recalcularea din 31 august, vor primi, incepand cu 1 ianuarie 2026, o indemnizatie de solidaritate. Beneficiarii vor primi indemnízatia de solidaritate intr-o suma fixa, pana cand pensia lor recalculata creste peste valoarea pensiei pe care o aveau pe 1 septembrie 2024. Dupa aceasta recalculare, indemnizatia va fi fixa si nu va mai fi actualizata.

Cuantumul indemnizatiei de solidaritate va fi calculat in functie de pensia de limita de varsta pe care o primesc beneficiarii si va fi marit anual, in luna ianuarie a fiecarui an.

Cresterea indemnizatiei va fi stabilita astfel:

  1. Se ia procentului de majorare a indicatorului social de referinta;
  2. La acest procent se adauga inca 50% din cresterea reala a salariului mediu brut;
  3. Rezultatul se aplica la pensia actuala pentru a determina valoarea indemnizatiei de solidaritate in fiecare luna ianuarie a fiecarui an.

Banii pentru indemnizatia de solidaritate vor fi platiti din bugetul de stat, prin Ministerul Muncii iar Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), ímpreuna cu agentiile judetene, va plati lunar aceasta indemnizatie, in acelasi timp cu pensiile.

Pe langa indemnizatia lunara, actul normativ introduce si acordarea unor puncte de sprijin pentru pensionarii care, dupa 1 ianuarie 2026, dobandesc calitatea de pensionar. Aceste puncte se vor acorda astfel:

  • 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de deficienta vizuala grava sau dizabilitate grava.
  • 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de dizabilitate accentuata.

Valoarea unui punct de sprijin reprezinta 0,125 din ISR.

Dreptul la munca si orientare profesionala

Persoanelor cu dizabilitati ar trebui sa le fie garantat dreptul fundamental la munca si angajare asemenea persoanelor fara dizabilitati, drept prevazut in articolul 27 al Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati in munca, in Legea 448/2006 se prevede ca:

  1. Orice persoana cu dizabilitate care doreste sa se integreze sau sa se reintegreze in munca are acces gratuit la evaluare si orientare profesionala, indiferent de varsta, tipul si gradul de dizabilitate, art. 72 alin (1).
  2. Persoanele cu dizabilitati pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca predispusa la efort, atestate prin certificatul de incadrare in grad de dizabilitate, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti, art. 78, alin (1);

Beneficiaza de orientare profesionala, dupa caz, persoanele scolarizate si cu varsta corespunzatoare in vederea integrarii profesionale, cele care nu au un loc de munca, experienta profesionala sau cele care, desi incadrate in munca, doresc reconversie profesionala.

In exercitarea atributiei privind orientarea profesionala a unei persoane adulte cu dizabilitati, prevazute la art. 2 lit. b din HG nr. 430/2008, actualizata, Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu dizabilitati elibereaza certificate de orientare profesionala, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 a Metodologiei privind organizarea si functionare comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu dizabilitati.

Pentru obtinerea certificatului de orientare profesionala, necesar persoanelor adulte cu dizabilitati, acestea se vor adresa la Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in evidentele carora se afla cu o cerere si urmatoarele documente:

  1. Act de identitate;
  2. Certificat de incadrare in grad de dizabilitate, copie:
  3. Ultima diploma de studii, copie;
  4. Aviz pentru a desfasura activitati profesionale eliberat de medicul specialist in medicina muncii, in original.

In vederea dezvoltarii potentialului pentru munca, persoanele cu dizabilitati pot beneficia de pregatire pentru munca sau activitati de instruire, dezvoltare personala sau perfectionare a abilitatilor in cadrul atelierelor protejate organizate de structuri guvernamentale sau neguvernamentale.

Desi exista aceasta obligatie legala, conform Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala nu exista norme referitoare la modalitatea de organizare a concursurilor de angajare exclusiv pentru persoanele cu dizabilitati.

Angajarea persoanelor cu dizabilitati

Angajarea persoanelor cu dizabilitati in munca se realizeaza in urmatoarele forme: pe piata libera a muncii, la domiciliu sau in forme protejate. Formele protejate de angajare in munca sunt: loc de munca protejat si unitate protejata autorizata.

Daca starea de sanatate va permite sa lucrati, urmati pasii de mai jos:

Pasul 1. Indiferent de gradul de invaliditate, trebuie gasit un angajator privat dispus sa va angajeze conform capacitatii de munca predispusa la efort (gradul, tipul de dizabilitate si durata acestuia) si a competentelor profesionale specifice postului de lucru (loc de munca fix sau mobil).

Pasul 2. Odata gasit jobul potrivit nevoilor dvs. si acordul verbal al angajatorului puteti incepe demersurile pentru obtinerea adeverintei medicale (aviz medical medicina muncii) din cadrul cabinetului de expertiza a muncii subordonat INEMRCM local de care apartineti.

In urma examinarii clinice si analizei documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca cu recomandarea ca se poate sau nu desfasura regulat urmatoarele tipuri de activitati: Usoare, Medii sau Dificile.

Poate desfasura activitati profesionale - In ortostatism, Pozitie asezat, Spatii acoperite, Fara presiunea timpului, Cu pauze suplimentare, Alternante ale deplasarilor cu interval de repaus.

Persoanele cu capacitate de munca diminuata incadrate in gradele de invaliditate I, II sau Ill, pot desfasura activitati profesionale, doar in conditiile speciale, acestea fiind definite in Criteriile Medicale de evaluare a capacitatii de munca, adoptate prin HG nr. 48/2025.

Persoanele cu dizabilitati pot fi incadrate cu norma intreaga de munca, de 8 ore Totusi, daca obtin recomandarea medicului expert al comisiei de la nivelul cabinetului de expertiza medicala a capacitatii de munca, subordonata INEMRCN, au posibilitatea sa opteze pentru a lucra mai putin de 8 ore pe zi (fractie de 4 sau 2 ore). Salariul insa va fi raportat la orele efectiv lucrate din luna respectiva.

In cazul in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine, avizul medical va fi "apt conditionat, cu program de 4 ore".

Pasul 3. Incheierea CIM cu norma intreaga de 8 ore sau fractie, pe o perioada nedeterminata sau determinata, cu o perioada de proba platita de minim 45 de zile si maxim 90 de zile in functii de executie si 120 de zile in functii de conducere.

Puteti avea si un loc de munca remote, la distanta (lucru de acasa). Munca la domiciliu este reglementata de Codul Muncii si implica:

  1. Salariatul isi stabileste singur programul de munca;
  2. Stabilirea programului de vizita in cazul in care angajatorul doreste sa-l viziteze;
  3. Stabilirea perioadelor de aprovizionare cu materie prima si ridicarea produsului finit, daca munca prestata de persoana cu dizabilitati implica productie. Aprovizionarea si ridicarea produsului finit intra in obligatia angajatorului.

Codul muncii prevede ca durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile. Persoanele cu dizabilitati beneficiaza de concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare, care trebuie mentionat separat in contract, nu cumulat cu concediul de odihna stabilit la nivel de companie. Asadar, un salariat cu dizabilitati are dreptul la cel putin 23 de zile de concediu de odihna. Va trebui sa consultati documentele interne ale societatii (Regulament intern, Contract colectiv de munca) pentru numarul exact de zile la care aveti dreptul.

Potrivit art. 83 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 448/2006, persoanele cu dizabilitati incadrate in munca beneficiaza de un preaviz platit, de minimum 30 de zile lucratoare, acordat la desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia (salariatului).

!!! Certificatul de dizabilitate gradul grav, accentuat sau mediu emis de catre Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Dizabilitati, nu este restrictiv din punct de vedere al capacitatii de munca. Doar Certificatul Medical necesar pensionarii in grad de invaliditate este limitat (restrictionat) pentru desfasurarea activitatilor profesionale.

Noile Criterii si Norme de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate, cuprinse in HG 48/2025, aplicabila din 14 februarie, inlocuiesc anterioarele criterii din HG 1.542/2022, care, odata cu aparitia noii hotarari, a fost abrogata.

In sectorul bugetar, persoanele care, in conformitate cu certificatul de incadrare in grad de dizabilitate, sunt incadrate in grad de dizabilitate grava sau accentuata, de oricare tip prevazut de art. 86 alin. (2) din Legea nr. 448/2006, beneficiaza, pentru activitatea desfasurata in cadrul programului normal de lucru, de un spor de 15% din salariul de baza/ solda de functie/ salariul de functie/ indemnizatia de incadrare, prevazut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sporul salarial de 15% poate fi acordat in privat, numai daca a fost negociat intre persoana cu dizabilitate si angajator si este mentionat ca atare in contractul individual de munca.

Totodata, orice venit ati avea la locul de munca, aveti dreptul sa primiti, in acelasi timp si prestatii sociale, precum: indemnizatie lunara (pentru dizabilitate grava si accentuata), buget complementar (acordat persoanelor cu dizabilitate grava, accentuata si medie) si indemnizatie de insotitor (pentru persoanele cu dizabilitate grava), in baza Legii nr. 448/2006.

Pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.

Incepand cu data de 01.01.2026, in vederea dezvoltarii potentialului persoanelor cu dizabilitati, acestea pot beneficia de servicii si activitati de pregatire pentru munca, precum si de angajare asistata.

Modalitatile de organizare si functionare, de evaluare si de referire a beneficiarilor pentru angajare asistata se aproba prin ordin al presedintelui ANPDPD.

INCADRAREA IN MUNCA A PERSOANELOR CU DIZABILITATI

Impozitul pe venit

Scutirea de la plata pentru impozitul pe venit pentru persoanele fizice cu dizabilitate grava pentru veniturile realizate din :

  1. Activitati independete, realizate in mod individual sau in asociere;
  2. Salarii si asimilate salariilor, prevazute la art.76 alin.(1)-(3)
  3. Pensii;
  4. Activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele prevazute la art. 105, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica.

Impozitul pe contributia de asigurari sociale de sanatate

Doar pentru veniturile realizate in baza Legii 448/2006 (prestatiile sociale) persoanele cu dizabilitate grava/grav cu asistent personal sunt scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Impozitul / taxa pe cladiri

Persoanele cu dizabilitate grava nu datoreaza impozit pentru cladirea aflata in proprietate sau co-proprietate folosinta ca domiciliu.

Impozitul / taxa pe teren

Persoanele cu dizabilitate grava nu datoreaza impozit/taxa pentru terenul aferent cladirii de domiciliu aflata in proprietatea sau co-proprietatea acestora.

Impozitul pe mijloacele de transport

Persoanele cu dizabilitate grava nu datoreaza impozit pentru mijloacele de transport aflate in proprietatea sau co-proprietatea acestora, pentru un singur mijloc de transport la alegerea contribuabilului.

Acces la locuinte

Persoanele cu dizabilitate grava, familia sau reprezentantul legal pe perioada in care are in ingrijire un adult cu dizabilitate grava beneficiaza de:

  1. Acordarea unui criteriu de prioritate pentru inchirierea, la nivelurile inferioare, a locuintelor care apartin domeniului public al statului ori unitatilor administrativ-teritoriale ale acestuia
  2. Acordarea unei camere de locuit, suplimentar fata de normele minimale de locuit prevazute de lege, pe baza contractelor de inchiriere pentru locuintele care apartin domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale ale acestuia;
  3. Scutirea de la plata chiriei pentru suprafetele locative cu destinatie de locuinte detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale ale acestuia si care sunt in folosinta acestor persoane.

Locuire incluziva

Persoanele cu dizabilitati pot beneficia de locuinta in cadrul retelei de locuire incluziva, in baza evaluarii nevoilor individuale de viata.

Modalitatea de acordare, de organizare si functionare, de finantare si monitorizare a locuintelor din reteaua de locuire incluziva se stabileste prin ordin al presedintelui ANPDPD. A se vedea Ordinul nr. 1.136/2023.

Persoanele cu dizabilitati care parasesc centrele rezidentiale publice si beneficiaza de masuri de dezinstitutionalizare si de integrare in comunitate pot primi un beneficiu de tranzitie, in conditiile legii..

Potrivit metodologiei, beneficiul pentru locuire se va acorda lunar persoanelor adulte cu dizabilitati incadrate in grad de dizabilitate grava, accentuata sau medie (prin certificat sau decizie de incadrare in grad de dizabilitate) pentru administrarea unei locuinte.

Beneficiul pentru locuire are valoarea de pana la 4.000 de lei/luna si se acorda pentru acoperirea cheltuielilor aferente platii chiriei pentru locuintele inchiriere din mediul public sau privat, aflate in mediu rural sau urban, respectiv a platii asigurarilor impotriva dezastrelor naturale, a serviciilor de utilitati publice, precum si a reparatiilor curente necesare acestei locuinte.

Persoanele cu dizabilitati vor putea primi urmatoarele valori maxime de referinta ale cheltuielilor acoperite prin beneficiul pentru locuire, in functie de fiecare situatie in parte:

  1. Pana la 1.500 lei/ luna pentru cheltuielile legate de plata chiriei, pentru locuintele inchiriate din mediul privat, rural;
  2. Pana la 2.400 lei/ luna pentru cheltuielile legate de plata chiriei, pentru locuintele inchiriate din mediul privat, urban;
  3. Pana la 1.000 lei/ luna pentru cheltuielile legate de plata chiriei, pentru locuintele inchiriate din mediul public, aflate in proprietatea sau administrarea directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene sau aflate in fondul de locuinte sociale;
  4. Pana la 100 lei/ an pentru cheltuielile legate de plata asigurarilor impotriva dezastrelor naturale;
  5. Pana la 1.000 lei/ luna pentru cheltuielile legate de plata serviciilor de utilitati publice si cheltuieli de reparatii curente;
  6. Pana la 1.500 lei/ an pentru cheltuielile legate de plata reparatiilor curente.

Dupa cum este prevazut in metodologie, beneficiul pentru locuire se va acorda in raport cu tipurile de cheltuieli si in limita valorilor de mai sus (pana la valoarea maxima de 4.000 de lei/ luna).

Beneficiul de locuire se suporta din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, prin transferuri catre bugetele directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, la solicitarea fundamentata a acestora.

Modalitatea de finantare si de plata a beneficiului de locuire precum si conditiile de eligibilitate a beneficiarilor se aproba prin hotarare a Guvernului (in asteptare).

Servicii sociale

Persoanele cu dizabilitati, in functie de gradul de dizabilitate, pot beneficia, in conditiile legislatiei speciale, de beneficii si servicii de asistenta sociala si alte facilitati, conform nevoilor individuale.

In functie de gradul de dizabilitate, precum si, dupa caz, de dificultatile familiale si socioeconomice, persoanele cu dizabilitati beneficiaza de facilitati, precum si de alte forme de sprijin financiar si in natura.

Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilitati proiectate, planificate si adaptate conform nevoilor individuale ale persoanei, potrivit atributiilor stabilite prin legislatia speciala.

Persoanele adulte cu dizabilitati beneficiaza de urmatoarele servicii sociale acordate dupa cum urmeaza:

  1. La domiciliu: asistent personal al persoanei cu dizabilitate grava, servicii de ingrijire la domiciliu, echipa mobila;
  2. In comunitate: asistent personal profesionist, servicii de asistenta si suport;
  3. In centre de zi: centre de zi, centre de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu;
  4. 4. In centre rezidentiale: locuinte protejate, centre pentru viata independenta, centre de abilitare si reabilitare, centre de ingrijire si asistenta, centre respiro/ centre de criza.

Admiterea persoanelor cu dizabilitati in servicii sociale destinate acestora se realizeaza pe baza masurii de protectie, iar in centrele prezidentiale se efectueaza numai in cazul in care ingrijirea, abilitarea si reabilitarea sau protectia acestora nu se pot realiza la domiciliu ori in cadrul altor servicii organizate in comunitate.

Admiterea intr-un centru public rezidential de tip centru respiro/ de criza se efectueaza pentru o perioada de maximum 30 de zile in centrul respiro, respectiv 90 de zile in centrul de criza, urmand ca beneficiarii sa fie directionati spre un alt tip de serviciu in comunitate; in cazul in care acestia necesita servicii intr-un mediu rezidential, altul decat centrele prevazute la art. 51 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 448/2006, se aplica in mod corespunzator prevederile alin. (1) - (3).

Dreptul la asistenta sociala sub forma de servicii sociale se acorda la cerere sau din oficiu, dupa caz, pe baza actelor doveditoare, in conditiile prevazute de lege.

Cererea pentru acordarea dreptului la servicii sociale se inregistreaza la autoritatea administratiei publice locale in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu dizabilitate.

Cererea si actele doveditoare se depun spre inregistrare de persoana cu dizabilitate grava, familia sa, reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau organizatia neguvernamentala al carei membru este persoana cu dizabilitate.

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale, Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse stabilesc strategia nationala si sectoriala de dezvoltare in domeniul social, coordoneaza si monitorizeaza implementarea acestora, sustin financiar si tehnic programele sociale si exercita controlul asupra acordarii serviciilor sociale.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, finantarea centrelor rezidentiale a caror capacitate este mai mare de 50 de locuri si pentru care nu au fost implementate planurile de restructurare aprobate se asigura exclusiv din bugetul judetului, respectiv al sectorului municipiului Bucuresti.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2026, finantarea sumelor prevazute la art. 47 din Legea nr. 448/2006 se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului sau al autoritatii administratiei publice locale la nivel de municipiu, oras sau comuna, dupa caz, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata alocate cu aceasta destinatie, in proportie de cel mult 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale la elaborarea bugetului de stat, in baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari/tipuri de servicii sociale.

Strategia dezinstitutionalizarii

Strategia nationala privind prevenirea institutionalizarii persoanelor adulte cu dizabilitati si accelerarea procesului de dezinstitutionalizare, 2022-2030, care vizeaza stabilirea unui cadru normativ specific necesar prevenirii institutionalizarii si sprijinirii procesului de dezinstitutionalizare a adultilor cu dizabilitati din Romania.

Strategia dezinstitutionalizarii aduce schimbari majore prin sase directii de actiune cu impact asupra sistemului de protectie a persoanelor cu dizabilitati, avand in vedere ca furnizarea serviciilor sociale se va orienta spre comunitate si nu spre institutii rezidentiale:

  1. Coordonarea procesului de dezinstitutionalizare la nivel national, judetean si local si de integrare in comunitate a persoanelor adulte cu dizabilitati;
  2. Asigurarea abordarii centrate pe persoana a tranzitiei la viata independenta si integrare in comunitate;
  3. Dezvoltarea serviciilor in comunitate pentru viat6a independenta a persoanelor adulte cu dizabilitati, inclusiv pentru prevenirea institutionalizarii;
  4. Pregatirea si motivarea personalului care lucreaza cu si pentru aceste persoane;
  5. Asigurarea suportului pentru familie in vederea sustinerii vietii independente in comunitate;
  6. Constientizarea societatii in vederea sustinerii vietii independente in comunitate a persoanelor cu dizabilitati.

Strategia contine si un Ghid pentru accelerarea procesului de dezinstitutionalizare, care propune activitati la nivelul centrelor, cum ar fi cele de planificare a planului individual de viata independenta si integrare in comunitate impreuna cu persoanele cu dizabilitati: activitati de instruire, campanii de constientizare si activitati de identificare a celor mai bune masuri de sprijin in comunitate pentru aceste persoane. Ghidul prezinta, totodata, etapele elaborarii planului de dezinstitutionalizare la nivelul centrului rezidential, de la elementele aferente pregatirii si implementarii, pana la etapele evaluarii si monitorizarii procesului.

Implementarea, monitorizarea si evaluarea Strategiei dezinstitutionalizarii este realizata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, cu sprijinul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale. De asemenea, Autoritatea va publica rapoarte anuale de monitorizare a progresului implementarii Strategiei dezinstitutionalizarii, in al doilea trimestru al anului urmator pentru anul precedent, iar impactul tuturor masurilor va fi analizat printr-o evaluare intermediara in in primul semestru al anului 2026 si al unei evaluari finale, in ultimul semestru al anului 2030.


Baza legislativa

  1. Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, republicata si actualizata;
  2. Hotararea nr. 268/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati;
  3. Legea nr. 7/2023 privind sustinerea procesului de dezinstitutionalizare a persoanelor adulte cu dizabilitati si aplicarea unor masuri de accelerare a acestuia si de prevenire a institutionalizarii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative;
  4. CRITERII SI NORME din 13 februarie 2025 de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate;
  5. Legea nr. 100/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul asistentii sociale, precum si pentru completarea Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania si pentru modificarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului;
  6. Ordin Nr. 949/2022 din 9 iunie 2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu dizabilitati;
  7. Hotararea nr. 43/2024 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilitati;
  8. HG nr. 1118/2020 din 17 decembrie 2020 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, precum si pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 24 alin. (9) si (10) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  9. Ordin nr. 1830/2019/30.12.2019 pentru aprobarea modelului legitimatiei acordate persoanelor cu dizabilitati;
  10. Ordin nr. 1.360/12.09.2019 al ministrului muncii si justitiei sociale pentru aprobarea modelului Cererii privind includerea operatorului economic in Lista furnizorilor/ producatorilor de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, precum si a Procedurii de decontare a voucherelor acordate persoanelor cu dizabilitati, utilizate exclusiv pentru achizitionarea de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate;
  11. Ordin nr. 1221/12.08.2019 al ministrului muncii si justitiei sociale, nr. 1283/21.08.2019 al ministrului sanatatii si nr. 765/22.08.2019 al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru modificarea alin. (2) al art. 7 din Procedura de acordare a subventiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati in accesarea si utilizarea de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul ministrului muncii si justitiei sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 721/481/310/2019;
  12. Ordin nr. 1.263/23.08.2019 al ministrului muncii si justitiei sociale privind aprobarea Metodologiei de acordare si distribuire a voucherelor folosesc exclusiv pentru achizitia de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in cadrul sistemului. de asigurari sociale de sanatate;
  13. Hotare 507/17.07.2019 pentru modificarea alin. (1) al art. 11 din Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transportul interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.017/2018;
  14. Ordin nr. 940/12.06.2019 al ministrului muncii si justitiei sociale, nr. 944/26.06.2019 al ministrului sanatatii si nr. 650/03.07.2019 al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru modificarea si completarea anexei nr. 1 la Procedura de acordare a subventiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati in accesarea si utilizarea tehnologiilor si dispozitivelor asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurare sociala de sanatate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul ministrului muncii si justitiei sociale, ministrului sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 721/481/310/2019;
  15. Ordinul nr. 1690/2018 din 21 mai 2018 pentru aprobarea Procedurii de monitorizare si control al activitatii asistentului personal profesionist;
  16. HG nr. 548/2017 din 27 iulie 2017 privind aprobarea conditiilor de obttnere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului personal profesionist;
  17. Metodologia de admitere a persoanelor adulte cu dizabilitati in mediul rezidential, prevazuta la art. 13 din Legea nr. 7/2023.