In Constitutia Romaniei drepturile electorale sunt reglementate de art. 16 alin. (4), art. 36 si art. 37. Alaturi de dreptul de vot si dreptul de a fi ales, in art. 38 din Constitutie se mai prevede dreptul fundamental al cetatenilor romani de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European.
Persoanele cu dizabilitati au dreptul la vot si trebuie sa beneficieze de un mediu accesibilizat pentru a-si exercita acest drept. Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
In cazul alegatorului netransportabil care se afla in localitatea de domiciliu sau de resedinta, acesta isi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la sectia de votare la care este arondat, dupa domiciliu sau resedinta.
Cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse atat prin mijloace electronice, cat si fizic, prin intermediul oricarei persoane. Ele trebuie insotite de copii ale oricarui act din care rezulta situatia de fapt care califica alegatorul drept alegator netransportabil, astfel incat sa se poata stabili lipsa posibilitatilor alegatorului de a se autodeplasa la sediul sectiei de votare.
Modelul cererii pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale
Legislatia electorala nu contine o definitie a persoanelor cu dizabilitati, acestea fiind definite de art. 2 alin. (1) Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, ca fiind acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale.
Legislatia electorala contine insa referiri concrete la "alegatorii cu mobilitate redusa".
Astfel, art. 9 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca listele electorale suplimentare se intocmesc pe durata votarii de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare si/sau de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare desemnati de catre acesta, pentru a consemna prezenta la vot, printre alte categorii de alegatorii, a alegatorilor cu mobilitate redusa care nu sunt inscrisi in lista electorala permanenta a sectiei de votare respective.
In scopul clarificarii termenului de alegator cu mobilitate redusa, sunt incluse, fara a se limita la acestea, persoanele a caror mobilitate este redusa ca urmare a unui handicap fizic, senzorial sau locomotor, permanent sau temporar, a varstei, a greutatii sau a starii de graviditate.
La acest moment, in ceea ce priveste masurile de natura tehnica adoptate in Romania pentru facilitarea exercitarii dreptului de vot de catre persoanele cu dizabilitati, acestea au in vedere asigurarea accesibilitatii sectiilor de votare, asigurarea exercitarii dreptului de vot la o sectie de votare accesibila, alta decat cea la care este arondat alegatorul, votul prin intermediul urnei speciale, informarea si asistenta la exercitarea votului.
Sectii de votare accesibile. Este rolul primarilor de a asigura accesibilitatea in sectiile de vot, in concordanta cu Hotararea nr. 44/2016 privind setul de conditii minimale pe care trebuie sa le indeplineasca locatiile in care functioneaza sectiile de votare, precum si dotarea minimala a acestora.
Astfel, in conformitate cu dispozitiile Hotararii Autoritatii Electorale Permanente nr. 44/2016, sediile sectiilor de votare trebuie sa permita afluirea si defluirea corespunzatoare a alegatorilor (art. 4 alin. (1) lit. g)), sa permita deplasarea normala, neobstructuctioata, pe coridoare, holuri, culoare, vestibuluri si alte asemenea locuri de trecere si, de asemenea, sa fie marcat corespunzator (art. 4 alin. (1) lit. j)), sa beneficieze de rampe speciale pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intentioneaza sa isi exercite dreptul de vot si sa asigure accesibilitatea in conformitate cu prevederile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, nr. 189/2013 pentru aprobarea reglementarii tehnice "Normativ privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 - Revizuire NP 051/2000" (art. 4 alin. (1) lit. k)). De asemenea, localurile de vot trebuie sa fie amplasate, de regula, la parterul cladirilor, putand fi amplasate la etajele imobilelor numai cu, conditia asigurarii accesului persoanelor cu dizabilitati la procesul de votare (art. 5 alin. (4) si (5)), accesul in localul de vot realizandu-se prin coridoare, holuri, culoare, vestibuluri si alte asemenea locuri de trecere, delimitate si marcate corespunzator, prin care persoanele sa se poata deplasa usor (art. 5 alin. (6)). Se recomanda confectionarea si amplasarea unei cabine de vot pentru persoanele cu handicap locomotor, dimensionata si marcata corespunzator (art. 7 alin. (2)).
Prin sectii de votare care asigura accesul la vot al alegatorilor cu dizabilitati si/sau cu mobilitate redusa se inteleg sectiile de votare care indeplinesc urmatoarele criterii minimale:
- Imobilul in care este amplasat localul de vot beneficiaza de cale libera de acces pietonala;
- Imobilul beneficiaza de rampa speciala pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor;
- Localul de vot este situat la parterul cladirii ori cladirea in care se afla localul de vot este dotata cu lift, servoscari, scari rulante sau plan rulant;
- Accesul in localul de vot se realizeaza usor, fara obstacole sau trepte pe coridorul de acces;
- Usile au o deschidere de minimum 90 de cm;
- Localul de vot este iluminat adecvat.
Sectii de votare alternative. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare si/sau membrii biroului electoral al sectiei de votare desemnati de catre acesta inscriu in listele electorale suplimentare alegatorii cu mobilitate redusa care nu sunt inscrisi in lista electorala permanenta a sectiei de votare si, in cazul in care alegatorul are mobilitate redusa, acesta poate vota la orice sectie de votare care Ii asigura accesul la vot. De asemenea, a fost prevazut faptul ca presedintele biroului electoral al sectiei de votare permite alegatorilor cu mobilitate redusa arondati la alta sectie de votare din aceeasi unitate administrativ-teritoriala sa voteze.
Alegatorii cu dizabilitati care se pot deplasa la sectia de votare
Alegatorii cu mobilitate redusa
Alegatorii cu mobilitate redusa care se pot deplasa la sectia de votare nu pot solicita urna speciala acasa si trebuie sa se deplaseze la sectia unde sunt arondati conform domiciliului sau resedintei. In Legea 208/2015 nu exista prevederi conform careia alegatorii pot vota la alta sectie din circumscriptie, daca sectia unde sunt arondati nu este accesibila.
Alegatorii care au nevoie de asistenta in sectia de votare
Alegatorii care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu pot sa voteze singuri (de exemplu, dificultati de deplasare, de vedere, dificultatea de a utiliza stampila etc) au dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Insotitorii nu pot fi observatori sau membrii biroului electoral al sectiei de votare. Presedintele sectiei de votare stabileste daca motivele sunt intemeiate, nu trebuie prezentate documente in acest sens. Invocarea nestiintei de carte, a analfabetismului, a necunoasterii legii sau a necunoasterii limbii romane nu constituie motiv temeinic care impiedica alegatorul sa voteze singur (Art 85 din Legea 208/2015).
Cum voteaza alegatorii cu dizabilitati sau care nu pot citi?
Alegatorii care au motive intemeiate pot solicita un insotitor, care sa il asiste in cabina. Acestia nu pot fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor. Nu exista alte instrumente - buletine de vot sau materiale explicate in limbaj Braille, spre exemplu - care sa faciliteze votul. Presedintele sectiei de votare stabileste daca motivele sunt intemeiate, nu trebuie prezentate documente in acest sens.
Alegatorii netransportabili pot vota prin intermediul urnei mobile
Votul prin intermediul urnei speciale. Toate actele normative in materie electorala prevad posibilitatea utilizarii urnei speciale pentru exercitarea dreptului de vot de catre alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, de catre persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale, precum si de catre persoanele cu drept de vot internate in spitale.
Procedura de votare pentru alegatorii care au nevoie de asistenta sau care solicita urna speciala
Exista mai multe reglementari, care se aplica pentru persoanele cu dizabilitati care nu se pot deplasa sau pentru cele care se pot deplasa, dar au nevoie de asistenta la sectia de votare.
In primul rand, in categoria alegatorilor netransportabili intra:
- Alegatorii care nu se pot deplasa din cauza de boala sau invaliditate;
- Alegatorii internati intr-o unitate sanitara publica sau privata, intr-un camin pentru persoane varstnice ori alte asemenea asezaminte sociale publice sau private,
- Persoanele retinute, persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva;
- Persoanele asupra carora s-a dispus masura preventiva a arestului la domiciliu;
- Persoanele care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale.
Cine si cand poate solicita sa voteze cu urna speciala?
➜ Alegatorul care, din motive obiective, cauzate de boala sau invaliditate, atestate prin inscrisuri, nu se poate deplasa la sediul sectiei de votare organizata in tara, denumit alegator netransportabil, poate depune cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale.
➜ Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale trebuie sa fie insotita fie de adeverinta eliberata de medicul de familie al alegatorului, fie de copia oricarui act medical sau oficial din care rezulta situatia care atrage imposibilitatea deplasarii la sediul sectiei de votare, respectiv boala ori starea de invaliditate; din continutul inscrisurilor primite trebuie sa se poata stabili lipsa posibilitatii alegatorului de a se autodeplasa la sediul sectiei de votare, nefiind necesar ca acestea sa cuprinsa in mod expres sintagma "persoana netransportabila".
➜ Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale, insotita de documentele necesare, se depune fizic la sectia de votare la care este arondata adresa imobilului unde se solicita deplasarea echipei formata din cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, denumita in continuare echipa, in preziua votarii, intre orele 18.00-20.00. Pentru a primi cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor asigura permanenta la sediul sectiei de votare, in preziua votarii, intre orele 18.00-20.00.
➜ Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale si documentele necesare pot fi depuse prin intermediul oricarei persoane. Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale trebuie sa fie datata si semnata olograf de catre alegatorul care solicita urna speciala si cuprinde, in mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegatorului netransportabil (conform mentiunilor din actul de identitate), adresa imobilului unde se solicita deplasarea echipei, seria si numarul actului de identitate, precum si numarul de telefon. Lipsa numarului de telefon nu atrage respingerea cererii.
➜ Cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale si documentele necesare pot fi depuse, prin intermediul oricarei persoane, la biroul electoral judetean sau la biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti, cel mai tarziu la data de 02.05.2025, ora 17,00, fizic sau prin mijloace electronice. La al doilea tur de scrutin, cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale si documentele necesare se pot depune la biroul electoral judetean sau la biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti cel mai tarziu la data de 16.05.2025, ora 17,00. In aceasta situatie, cererea poate fi semnata electronic, sau poate fi transmis exemplarul scanat sau fotografiat al cererii semnate olograf.
➜ Alegatorii care, in ziua alegerilor, se afla in tara si care, din cauza specificului activitatii pe care o desfasoara, nu se pot prezenta la sectia de votare, isi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, cu aplicarea corespunzatoare a art. 1 din Decizia BEC nr. 10D/04.03.2025 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2025.
In aceasta situatie, cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale va fi insotita de o adeverinta emisa de angajator din care rezulta ca, in ziua alegerilor, alegatorul nu poate parasi locul de munca in intervalul orar 07.00-21.00. Nu este obligatorie stampilarea adeverintei de catre angajator.
➜ Alegatorii internati intr-o unitate sanitara publica sau privata, camin pentru persoane varstnice ori alte asemenea asezaminte sociale publice sau private, precum si apartinatorii acestora sau apartinatorii persoanelor fara drept de vot internate intr-un asemenea unitate, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevazute de Decizia BEC nr. 10D/04.03.2025.
➜ Persoanele detinute in baza unui mandat de retinere/ arestare preventiva si persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale voteaza prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevazute de Decizia BEC nr. 10D/04.03.2025.
➜ Persoanele aflate in arest la domiciliu isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, in conditiile in care depun o cerere in acest sens, cel mai tarziu in preziua votarii intre orele 18.00-20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate sectii de votare.
➜ Persoanele aflate in arest la domiciliu isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, in conditiile in care depun o cerere in acest sens, cel mai tarziu in preziua votarii intre orele 18.00-20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate sectii de votare, cu aplicarea corespunzatoare a art. 1 din Decizia BEC nr. 10D/04.03.2025.
➜ In cazul in care alegatorul care solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu indeplineste conditiile prevazute de lege sau se constata ca documentele depuse de catre acesta sau in numele acestuia sunt incomplete, acesta este instiintat, de indata, prin grija presedintelui biroului electoral judetean, al biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti sau al biroului electoral al sectiei de votare la care a fost depusa cererea, dupa caz.
Important: Cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale formulate pentru primul tur al alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2025 nu sunt luate in considerare cu ocazia celui de-al doilea tur de scrutin. Alegatorii care intrunesc conditiile prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale trebuie sa depuna noi cereri daca opteaza pentru a vota la al doilea tur de scrutin prin intermediul urnei speciale.
➜ Decizia nr. 10D/04.03.2025 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2025 poate fi accesata aici.
Cum se realizeaza votarea pentru persoanele care fac astfel de cereri?
Presedintele biroului electoral primeste cererea, pe care o aproba sau o respinge.
Datele alegatorilor care au formulat cereri care sunt acceptate de Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sunt introduse intr-un extras de pe listele electorale permanenta si suplimentara existente la sectia respectiva, iar alegatorii sunt radiati de pe aceste liste.
CNP-urile alegatorilor sunt introduse in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, iar operatorul verifica in ziua alegerilor daca persoanele respective au mai votat. La intoarcerea echipei care transporta urna speciala sunt validate definitiv.
In ziua alegerilor, o echipa formata din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se afla alegatorul, cu urna speciala si materialele necesare votarii:
- Urna speciala, sigilata cu stampila de control a sectiei de votare;
- Extrasul de pe listele electorale
- O tusiera;
- O stampila cu mentiunea "VOTAT";
- Cel putin un pix, cu pasta de culoare albastra;
- Buletine de vot, pe care este aplicata stampila de control a sectiei de votare si timbre autocolante.
Alegatorii pot vota numai in baza unui act de identitate valabil in ziua votarii.
Fiecare sectie de votare are o singura urna speciala, care trebuie sa fie la ora 21:00 inapoi la sectia de votare.
Echipa nu se poate deplasa la adrese unde nu s-au facut cereri si nici nu poate accepta cereri noi de vot cu urna speciala.
Nu se voteaza cu urna speciala in strainatate.
Despre dreptul de vot al persoanelor puse sub interdictie judecatoreasca sau care beneficiaza de consiliere judiciara ori tutela speciala
Art. 36 alin. (2) din Constitutie stabileste doua incapacitati electorale, in sensul ca "nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie judecatoreasca, si nici persoanele condamnate, prin Hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale".
Ca urmare a modificarii si completarii de catre Legea nr. 140/2022, in prezent, art. 164 alin. (1) C. civ. prevede ca, "majorul care nu se poate ingriji singur de interesele sale din cauza unei deteriorari a facultatior mintale, temporare sau permanente, partiale sau totale, stabilite in urma evaluarii medicale si psihosociale, si care are nevoie de sprijin in formarea sau exprimarea vointei sale poate beneficia de consiliere judiciara sau tutela speciala, daca luarea acestei masuri este necesara pentru exercitarea capacitatii sale civile, in conditii de egalitate cu celelalte persoane". Alienatia sau debilitatea mintala a fost inlocuita cu deteriorarea facultatior mintale, iar interdictia judecatoreasca cu masura consilierii judiciare sau a tutelei speciale. Sub aspectul capacitatii civile de exercitiu, persoana care beneficiaza de consiliere judiciara are capacitate de exercitiu restransa, iar cea care beneficiaza de tutela speciala este lipsita de capacitate de exercitiu.
Cum poate afla un alegator sectia de votare la care este arondat si adresa acesteia?
Prin accesarea Registrului electoral la adresa www.registrulelectoral.ro Dupa introducerea datelor personale, alegatorul afla sectia de votare la care este arondat si adresa acesteia.
Pentru a afla mai multe informatii despre alegeri, accesati:
- Site-ul - www.roaep.ro
- Pagina oficiala de Facebook
Propuneri privind cresterea accesului persoanelor cu dizabilitati la procesul electoral in Romania
In Romania, la fel ca si in alte tari, exista limitari de natura juridica, tehnica, comunicationala, informationala, comportamentala in ceea ce priveste exercitarea drepturilor electorale al persoanelor cu dizabilitati.
Pe de alta parte, in urma documentatii practicilor (modalitatilor si procedurilor) si instrumentelor tehnice pentru accesibilizarea procesului electoral a altor state, se poate constata o anumita uniformitate a acestora puse la dispozitia persoanelor cu dizabilitati in procesul electoral de catre state. Astfel:
In ceea ce priveste votul la sectia de votare:
➜ Asigurarea accesului fizic in cel putin una sau mai multe sectii de votare din localitate (rampe de acces, amenajarea sectiei de votare la parter, liste sau harti cu sectiile de votare accesibile, parcare adecvata, marcaje si panouri de semnalizare, etc.).
➜ Asistenta pentru deplasarea la sectia de votare.
➜ Asigurarea accesibilitatii dotarilor si instrumentelor puse la dispozitia persoanelor cu dizabilitati (cabine de vot speciale, lupe, sabloane, tastaturi Braille, dispozitive audio etc.).
➜ Asigurarea unor buletine de vot accesibilizate cu sabloane speciale, ori buletine de vot electronice (masini de vot adaptate).
➜ Introducerea in legislatia electorala a conceptului de alegator cu mobilitate redusa si definirea acestuia, precum si a sectiilor de votare care asigura accesul alegatorilor cu mobilitate redusa.
In ceea ce priveste exercitarea votului de la distanta:
➜ Votul cu urna speciala/ mobila prin intermediul unor comisii speciale sau cu membrii desemnati din sectia de votare pentru persoanele cu dizabilitati dar si pentru cele cu mobilitate redusa (persoane in varsta, accidentate sau bolnave, gravide etc.). Se pune accent pe asigurarea secretului votului. Se utilizeaza si pentru persoane aflate in spitale, azile, penitenciare. Exista si variante ale votului cu urna mobila in afara sectiei de votare si nu la domiciliul alegatorului. Totodata consideram ca este necesar sa fie reglementata o perioada mai lunga pentru depunerea cererilor de vot cu urna speciala, precum si posibilitatea depunerii acestora si la organismul electoral de nivel superior, inclusiv introducerea posibilitatile depunerii lor prin mijloace electronice, sau, dupa caz o preinregistrare a alegatorilor care doresc sa voteze prin intermediul urnei speciale.
➜ Votul prin corespondenta.
➜ Votul anticipat.
In ceea ce priveste asigurarea informarii persoanelor cu dizabilitati:
➜ Asigurarea unor canale adecvate de furnizare a informatiei (site-uri accesibilizate, materiale audio, materiale video traduse prin limbaj mimico-gestual si subtitrari, platforme social-media, materiale inscriptionate Braille, Daisy, etc).
➜ Elaborarea de materiale informative adaptate persoanelor cu dizabilitati (ghid, buletin informativ digital, brosura, pliant, calendare pentru diferite tipuri de alegeri ce urmeaza a fi organizate).
➜ Asigurarea asistentei pentru intelegerea procedurii de vot si exercitarea dreptului de vot.
➜ Instruirea oficialilor electorali privind procedura tehnica de lucru pentru exercitarea dreptului de vot de catre persoanele cu dizabilitati.
In ceea ce priveste exercitarea votului prin intermediar:
➜ Votul prin reprezentare (mandatarea unui alt alegator sa voteze in numele lor).
Concluzii
Concret, consideram necesara adoptarea unui program de reinzestrare a logisticii electorale standardizate, in cadrul caruia sa fie analizate si cerintele de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilitati. Acesta ar trebui sa asigure inlocuirea graduala a logisticii electorale.
In acest sens, este necesara alocarea graduala, etapizata in perioada 2024-2028, de resurse financiare de la bugetul de stat, completata cu resurse alocate din bugetele locale si cu alte resurse (de exemplu, fondurile prevazute de art. 78 alin 3 lit. b) din Legea nr 448/2006, fonduri europene nerambursabile).
Astfel, intr-o prima faza poate fi asigurata accesibilitatea in una sau mai multe sectii de votare dintr-o unitate administrativ-teritoriala, prin:
- Asigurarea rampelor de acces conform normativelor, a accesului in sediul sectiei de votare, in interiorul acestuia, inclusiv in sala de votare, precum si asigurarea marcajelor si a indicatoarelor;
- Realizarea unei cabine de vot adaptata pentru persoanele cu dizabilitati, avand spatiul necesar pentru accesul unui carucior (si eventual al unei persoane insotitoare), polita adaptata inaltimii caruciorului, dotare cu lupa, lampa de iluminat, etc.);
- Asigurarea unor urne moderne din material plastic, translucide, de dimensiuni care permit inclusiv utilizarea de catre persoanele cu dizabilitati, manipularea facila corelativ cu marirea numarului acestora, marcarea si asigurarea unor sigilii conforme;
- Realizarea unui buletin de vot pe o singura pagina ce poate fi utilizat de catre persoanele cu dizabilitati impreuna cu un sablon.
Votul prin corespondenta
Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenta, precum si modificarea si completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza procedura de vot prin corespondenta care este aplicabila, la acest moment, doar alegatorilor, cetateni romani cu drept de vot, avand domiciliul sau resedinta in strainatate, conform legii. Alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care doreste sa isi exercite dreptul de vot prin corespondenta la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor sau pentru Presedintele Romaniei, trebuie sa se inregistreze ca alegator prin corespondenta. Inregistrarea se realizeaza prin inscrierea intr-un formular on-line, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, a numelui, prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau resedinta si a adresei de e-mail, precum si a optiunii de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a exercitarii dreptului de vot prin corespondenta, la care alegatorul anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine.
Proiect de lege pentru a facilita accesul la vot al persoanelor cu dizabilitati
Initiatoarea proiectului de lege recunoaste insa ca propunerile sale nu vor deveni realitate pana la alegerile din 2025 si asta din cauza dificultatilor de ordin tehnic si financiar pe care le comporta implementarea altor prevederi din proiectul de lege: transport pentru persoanele cu dizabilitati la si de la sectia de votare, cititor de ecrane cu softuri vocale, magnificator de ecran, televizor cu circuit inchis pentru informarea adecvata a persoanelor cu deficiente de vedere si de auz.
La modul concret, autoritatile de la noi vor trebui sa se asigure ca sectiile de vot sunt accesibile si stabilite la parterul cladirii si sa publice harti ce indica sectiile accesibilizate. De asemenea, vor trebui sa faca si sa stabileasca difuzarea de materiale mass-media de prezentare a procesului electoral, in format accesibil pentru persoanele cu dizabilitatii si sa pregateasca suficiente buletine de vot in formate accesibile acestora.
Apoi, va trebui sa fie disponibil votul prin corespondenta in formate accesibile persoanelor cu dizabilitati de tip locomotor si vizual. Cladirile in care se vor organiza sectii de votare vor trebui sa aiba un grup sanitar accesibil persoanelor cu dizabilitati si vor trebui dotate cu o banda ce va facilita accesul in interiorul sectiei de votare persoanelor cu deficiente de vedere.
Totodata, sectiile de votare vor trebui să aiba cel putin o cabina de vot adaptata persoanelor cu dizabilitati - locomotorii, vizuale sau auditive - astfel incat sa-si poata exercita dreptul la vot singure, fara insotitori.
Autoritatile vor trebui sa pregateasca din timp o procedura de vot speciala pentru extinderea numarului de zile cand poate fi depusa cererea de catre persoanele care nu pot vota la sectie. O alta obligatie prevazuta in proiect pentru autoritati este asigurarea transportului adecvat pentru persoanele cu dizabilitati la si de la sectia de votare.
Recomandari, nu obligatii
Comisia Europeana a dat niste recomandari, in practica insa nu sunt accesibile cabinele de vot. Aproximativ 86% din totalul sectiilor de vot au prevazuta cate o rampa de acces pentru persoanele cu dizabilitati. Este insa singura facilitate pentru acesti alegatori.
Cand vorbim de modul in care voteaza persoanele cu dizabilitati, ne referim la 3 aspecte: conditiile din cabina de vot, modalitatile de a vota si, in fine, situatiile pe care le-am putea incadra la exceptii.
Lipsesc rampele pentru a ajunge in salile de vot si mai ales cabinele special amenajate, asa ca alegatorii care au diverse dizabilitati pot apela doar la urna mobila pentru a-si exercita dreptul la vot. Sau pur si simplu renunta la vot.
In cazul nevazatorilor, pentru care nu exista buletine de vot dedicate, este nevoie de insotitori inclusiv in cabine, cu riscul incalcarii caracterului secret al votului.
Daca o persoana in scaun rulant merge la o sectie de votare, dar sectia este inaccesibila, aceasta nu va putea vota, pentru ca nu exista reglementari. Cabina de vot accesibila este din punct de vedere legislativ doar o recomandare, nu o obligatie.
Presedintele comisiei din sectia de votare este cel care decide ca o persoana cu dizabilitati poate intra insotita in cabina de vot; ceea ce poate ca nu e o problema atunci cand votantul are o dizabilitate vizibila, dar ne imaginam ca poate crea situatii dificile daca este dislexic. Practic, cu toate recomandarile Comisiei Europene, in ultimii 4 ani nu s-a facut niciun progres: persoanele cu dizabilitati raman in continuare invizibile pentru procesul electoral.
Este timpul ca autoritatile sa inteleaga ca dreptul de a vota nu este doar un privilegiu, ci o obligatie fundamentala de respectat. Si noi, ca societate, trebuie sa insistam asupra faptului ca persoanele cu dizabilitati au dreptul sa fie bine informate, sa poata vota in conditii decente, fara a fi expuse la manipulari si presiuni.
Cheltuielile Romaniei pentru sprijinul persoanelor cu dizabilitati sunt de numai 0,9% din PIB, situand tara pe locul 5 din coada clasamentului UE, comparativ cu media europeana de 2,2%.