Exoscheletul AxoSuits ajuta persoanele paralizate sa meargaUn exoschelet este un fel de costum robotizat, care se fixeaza de obicei pe partea de jos a corpului si preia practic functia locomotorie a persoanei care nu se poate deplasa singura. Prin urmare, exoscheletul este un dispozitiv medical, esential pentru persoanele paralizate sau paraplegice care vor sa ramana pe cat posibil active si sa duca o viata independenta. Dispozitivul este un inlocuitor al scaunului cu rotile, iar, spre deosebire de acesta, ofera o mai mare libertate de miscare utilizatorului, care poate merge practic, din nou, singur, pe propriile sale picioare.

Axosuits este un start-up fondat in anul 2013 la Oradea, o companie de robotica specializata in crearea de exoschelete. Compania spera ca in curand sa poata incepe vanzarea primului exoschelet pe care l-a conceput. Spre deosebire de alte dispozitive de acest fel, care costa intre 70.000 si 150.000 de euro, Axosuit este mult mai accesibil. Poate fi cumparat pentru numai 25.000 de dolari. Deja compania a primit precomenzi de la mai multe spitale si centre de reabilitare, dar si de la pacienti.

Avantajele folosirii unui exoschelet

Un exoschelet este de mare ajutor pentru cei care au suferit o trauma si nu mai pot merge. In loc sa stea intr-un scaun cu rotile, ei se pot deplasa singuri. Acest lucru le creste increderea in sine, deoarece pot sa ramana activi, sa lucreze si sa socializeze, ca inainte de accident. Astfel, ei pot sa desfasoare in continuare unele activitati simple, precum gradinaritul sau treburile gospodaresti.

Totodata, miscarea pe care o face pacientul care poarta un exochelet il scapa de alte complicatii care pot fi provocate de statul indelungat intr-un scaun cu rotile sau in pat. Activitatea fizica ajuta la cresterea densitatii osoase si imbunatateste sanatatea cardiovasculara.

Pacientii care pot folosi un exoschelet de acest fel sunt cei care au ramas paralizati in urma unui atac cerebral sau a unui accident. De asemenea, dispozitivul le poate fi util batranilor care sufera de atrofie musculara, pacientilor care fac terapie de recuperere si celor care au un picior amputat. Persoanele interesate se pot inscrie pe site-ul Axosuits, pentru a participa la testarea clinica a acestui exoschelet.

Axosuit poate functiona timp de 6 ore cu o singura incarcare a bateriei, poate fi ajutat pe inaltime, in limitele de 150 cm - 210 cm si suporta o greutate de pana la 125 kg. Dispozitivul a fost realizat in cadrul unui proiect inceput in 2014, cu sprijin financiar de la Uniunea Europeana.

Cum functioneaza un exoschelet

Un exoschelet ofera sustinere si forta suplimentara pentru oamenii care nu se pot misca singuri sau care pot face doar miscari foarte limitate. Cel mai des, exoscheletul se monteaza pe picioare, ca sa ajute la deplasare, insa exista si dispozitive pentru brate sau unele care imbraca practic intregul corp. Acestea din urma sunt mai utile varstnicilor sau bolnavilor care se recupereaza dupa un atac cerebral.

Exoscheletul pentru picioare se fixeaza cu benzi speciale de soldurile pacientului. Prin simpla apasare a unor butoane, el poate comanda apoi exoscheletului sa se deplaseze inainte, ajutandu-l astfel sa mearga. Dispozitivele functioneaza pe baza de baterii, care le asigura o autonomie de cateva ore.

AxoSuits

Echipa condusa de Andras Kapy a dezvoltat un exoschelet, un costum robotic, care ii ajuta pe cei paralizati sa mearga.

"In fiecare familie extinsa din Romania exista cel putin o persoana cu dizabilitati. Imaginati-va un oras din Romania in care traiesc doar persoane in scaun cu rotile", spune Andras Kapy, fondator al start-up-ului de tehnologie medicala AxoSuits.

Statistica spune ca sunt peste 20 de mii de oameni cu probleme de mobilitate, care stau in scaun cu rotile, insa numarul real celor imobilizati este chiar si de 10 ori mai mare. Persoane cu diverse stadii de paralizie care sunt prizoniere. In proprile case, sau pe paturile de spital.

"In cazul pacientilor care nu isi pot misca picioarele, robotul face toata treaba. Robotul misca intreg pacientul si pacientul doar apasa pe buton. E foarte simpla comanda, doar apasa pe buton si merge", explica Sorin Zsejki, programatorul exoscheletului medical.

Practic, ce incearca sa faca start up-ul romanesc este un Logan al exoscheletelor- un produs bun la un pret decent. Aceasta este avantajul competitiv cel mai important al Axosuits in fata competitorilor din strainatate.

Interviu cu Andras Kapy, producator de exoschelete

Primul dispozitiv similar unui exoschelet a fost creat in anul 1890, de inventatorul rus Nicolai Yagn. Acesta nu avea insa o functie medicala, ci fusese realizat pentru a ajuta soldatii rusi sa alerge mai repede.

De altfel, primele aplicatii au fost in domeniul militar, un proiect similar fiind realizat in Statele Unite, in 1965, de compania General Electric. Abia dupa anii 1970 inginerii s-au gandit ca exoscheletul poate fi mai util unor persoane care sufera de paralizie.

Cu toate acestea, abia dupa anul 2000 putem vorbi de o cercetare serioasa in acest domeniu, cand exoscheletele au devenit o realitate.

Sursa: Emerging Europe

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează