Facilitati fiscale in Europa pentru finantarea ONG-urilorMarea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana au un cadru legislativ solid de stimulare a comportamentului filantropic in randul cetatenilor, dar si al companiilor. In continuare, vom prezenta un material extras din Raportul de politica publica, elaborat de Coalitia pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale, privind cadrul legislativ privind mecanismele de stimulare a donatiilor si sponsorizarilor.

Italia. Sistemul din Italia are la baza mecanismul de deducere din baza impozabila pentru o serie de donatii sau sponsorizari acordate unor categorii de organizatii sau pentru destinatii specificate in legislatie. Astfel, cetatenii pot deduce maxim 2% din baza impozabila pentru sponsorizarile acordate organizatiilor care desfasoara proiecte in tarile in curs de dezvoltare (Legea 49/1987) sau catre organizatiile din domeniul artelor (Legea 13/1985). Cetatenii pot deduce pana la limita de 1032 Euro pentru donatiile acordate organizatiilor de voluntariat si a celor religioase, si pana la suma de 1500 Euro pentru asociatiile sportive de amatori sau 2065,83 Euro pentru organizatiile neguvernamentale recunoscute prin decret al Primului Ministru ca desfasoara proiecte umanitare in tarile non OECD.

Pentru sprijinirea domeniului cultural "proeminent art works" avand aprobarea Ministerului culturii, deducerile din baza impozabila nu sunt limitate.

Prin Legea 80/2005 se promoveaza principiul "cu cat donezi mai mult cu atat platesti taxe mai mici" si acorda posibilitatea indivizilor sa deduca donatiile acordate organizatiilor neguvernamentale (voluntariat, fundatii si asociatii recunoscute avand scop cultural, protectia mediului, cercetare sau educatie). Donatiile sunt limitate la 10% din total venituri pana la maximul a 70.000 Euro. Acest tip de deducere nu poate fi combinat cu alte facilitati.

Contribuabilii pot opta pentru a indica in declaratiile de venit modul cum Guvernul ar trebui sa utilizeze o parte din impozitul pe venit colectat. Aceasta practica a inceput in 1985 avand la baza acordul dintre Stat si Vatican, ulterior fiind extins si la alte entitati care au semnat acest acord. In baza acestui acord, Guvernul transfera 0,8% din impozitul colectat catre organizatii publice cu scop umanitar si organizatii cu activitati religioase, educationale sau de caritate.

Mai mult, in anul 2006, guvernul italian a creat ”regimul cinci la mie” prin care donatorii puteau directiona 0,5% din impozit catre o organizatie neguvernamentala.

Olanda. Legislatia fiscala incurajeaza donatiile catre fundatiile care sunt recunoscute ca avand statut de utilitate publica si in anumite conditii catre asociatii. Se promoveaza in mod special donatiile periodice realizate in baza unui contract notarial, incheiate pe o perioada de cel putin 5 ani si cu minimum o donatie pe an (minimum 100 euro in primul an si minim 500 euro in anul 5).

Ungaria. Mecanismul de directionare a unui procent din impozitul datorat este singura facilitate fiscala intalnita. Mecanismul procentual a fost adoptat acum mai bine de 15 ani si a reprezentat pentru Romania modelul pe baza caruia a fost dezvoltat mecanismul 2% din Romania. Acest mecanism procentual a fost introdus in anul 2006 si in Slovacia.

Cehia. Indivizii pot deduce din baza impozabila donatiile efectuate catre organizatiile neguvernamentale daca volumul acestora este mai mare de 2% din baza impozabila si au o valoare de cel putin 40 Euro (echivalent). Maxim 10% din baza impozabila poate fi dedusa pentru donatiile efectuate.

Polonia. Doar organizatiile cu statut de utilitate publica sunt eligibile a primi donatii din partea indivizilor si sa beneficieze de deduceri fiscale. In aceste cazuri contribuabilii pot deduce donatiile din baza impozabila in limita a 10%. De asemenea, pot utiliza si mecanismul de deducere a 1% din impozitul datorat statului pentru a sustine o organizatie de utilitate publica.

Germania. Donatorii persoane fizice pot sa deduca intr-un an calendaristic pana la 20% din veniturile realizate, sau daca aceste venituri provin dintr-o activitate economica, limita este de 0,4% din venituri. Exista o prevedere speciala prin care donatiile acordate unor fonduri permanente (fundatii care colecteaza resurse financiare exclusiv pentru a le directiona catre alte proiecte sau organizatii) sunt deduse pana la limita de 1 mil. euro.

Sursa: Material extras din Raport de politica publica MECANISME DE STIMULARE A COMPORTAMENTULUI FILANTROPIC IN ROMANIA.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează