Persoanele cu dizabilitati vor beneficia, din oficiu, in ianuarie 2023, de o a treisprezecea indemnizatie de handicap (compensatorie), conform Ordonantei de Urgenta nr. 168, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei pe 9 decembrie 2022. Potrivit OUG 168/2022, indemnizatia care se va acorda in luna ianuarie din 2023 va avea urmatoarele valori:

Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizatia compensatorie din luna ianuarie 2023 se acorda dupa cum urmeaza:

a) in valoare de 368 lei pentru persoana cu handicap grav;
b) in valoare de 279 lei pentru persoana cu handicap accentuat;
c) in valoare de 64 lei pentru persoana cu handicap mediu.

Pentru copilul cu handicap, indemnizatia compensatorie din luna ianuarie 2023 se acorda dupa cum urmeaza:

a) in valoare de 316 lei pentru copilul cu handicap grav;
b) in valoare de 184 lei pentru copilul cu handicap accentuat;
c) in valoare de 64 lei pentru copilul cu handicap mediu.

Indemnizatia compensatorie se plateste fie persoanei cu handicap, daca aceasta are capacitate deplina de exercitiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit in conditiile legii.

Indemnizatia compensatorie se acorda din oficiu persoanelor prevazute la alin. (2) si (3) pentru care s-au acordat in luna decembrie 2022 prestatiile sociale prevazute la art. 58 alin. (4) si (5) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Majorare indemnizatie de handicap in 2023

Potrivit Legii nr. 225/2021, Indicatorul Social de Referinta (ISR), care se calculeaza in functie de rata inflatiei, se va majora in luna martie a fiecarui an. Cresterea anuala a ISR va atrage majorari ale tuturor beneficiilor de asistenta sociala - prestatiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulti si copii), alocatia pentru sustinerea familiei, alocatia lunara de plasament, nivelul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului si al indemnizatiei de acomodare etc.

Indemnizatia compensatorie nu se recupereaza, nu se urmareste silit si nici nu se ia in calcul la stabilirea drepturilor prevazute de Legea nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 277/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 226/2021, cu modificarile ulterioare, precum nici la stabilirea drepturilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2022 privind unele masuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate in situatii de risc de deprivare materiala si/sau risc de saracie extrema, suportate partial din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri de distribuire a acestuia, cu modificarile ulterioare.

Plata indemnizatiei compensatorii se suporta din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

COMMENTS 

Postat la
%b %02, %2023
Postat de
Ghejan Ana Maria
Indemnizația de handicap
E bătaie de joc aceasta indemnizație. Nu se face nimic pt aceste persoane .cum credeți ca se descurca o persoana cu handicap cu acești bani fără alta sursa, sa zicem care au pensia sociala și aceasta indemnizație. E praf în ochi

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează