Prin intermediul unui PFA (acronim pentru Persoana Fizica Autorizata), ca persoana cu dizabilitati poti incepe o afacere economica pe cont propriu in orice domeniu, iar asta inseamna ca poti sa prestezi servicii, sa vinzi produse, sa fabrici sau sa confectionezi anumite lucruri, etc.
Cum? Prin simpla autorizare a codului CAEN potrivit pentru activitatea pe care vrei sa o desfasori si, desigur, prin prezentarea dovezii care arata studiile sau experienta ta in domeniul ales.
Afla care sunt conditiile si cerintele pentru infiintarea unui PFA, inclusiv cum sa obtii dovezi de calificare profesionala si cum sa redactezi declaratia pe propria raspundere. Descopera detalii despre taxele si impozitele aplicabile, precum si despre procedura de inregistrare la Registrul Comertului.
PFA - Avantaje si dezavantaje
Banii rezultati in urma activitatii economice intr-un PFA, pot fi cheltuiti de titularul PFA-ului fara nici o justificare. Totusi, odata cu modificarea legii 70/2015, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) (aici intra si PFA-urile) pot transfera sume din contul lor in contul persoanelor fizice, in baza documentelor justificative legale prezentate de platitori. Deci atentie la transferurile din conturile bancare deschise pe numele PFA-ului.
Daca vorbim despre dezavantaje, putem lua in calcul faptul ca, pentru infiintarea PFA-ului, pot fi alese in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN, iar pentru fiecare este obligatorie depunerea unor documente ce atesta pregatirea si experienta profesionala in domeniile alese.
Reduceri fiscale: PFA este persoana cu dizabilitati
Potrivit art. 60 pct. 1 din Codul fiscal, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe venit si pentru veniturile realizate din activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, respectiv veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal.
Astfel, daca persoana in cauza este posesoarea unui certificat de handicap grav sau accentuat este scutita de la plata impozitului pe venit.
In calitate de PFA, trebuie sa platesti CAS doar daca venitul tau anual brut depaseste 12 salarii minime pe economie. Daca venitul tau anual este mai mare decat 12 salarii minime, vei plati 25% din suma a 12 salarii minime. In cazul in care venitul tau anual depaseste 24 de salarii minime, vei datora 25% din suma a 24 salarii minime.
In calitate de PFA, ai obligatia sa platesti CASS indiferent de valoarea veniturilor tale. Daca venitul tau anual brut este mai mic decat 6 salarii minime, vei plati 10% din suma a 6 salarii minime pe economie. In cazul in care venitul tau anual este cuprins intre 6 si 60 de salarii minime, vei datora 10% din valoarea venitului tau anual. Iar daca venitul tau anual depaseste 60 de salarii, vei plati 10% din suma a 60 de salarii minime.
Impozitul datorat ca si PFA este de 10% din suma impozabila (suma impozabila = venitul tau brut - CAS datorat - CASS datorat - cheltuieli deductibile).
Cheltuielile deductibile sunt cele realizate cu scopul desfasurarii activitatii PFA-ului tau. Exista cheltuieli care le poti deduce integral, cheltuieli care le poti deduce in proportie de 50% si cheltuieli pe care le poti deduce pana la o anumita valoare limita. Consulta lista completa si actualizata a cheltuielilor care pot fi deduse pentru un PFA in art. 68 din Legea 227/2015 de pe site-ul ANAF.
Daca pana in 2024, in ceea ce priveste facilitatile de la impozit, doar contributia CAS (contributia pentru pensie) reprezenta pentru detinatorul unui PFA o cheltuiala deductibila, in contextul modificarilor legislative (Legea nr. 296/2023), contributia CASS face parte, de asemenea, din categoria cheltuielilor deductibile.
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente pentru care impozitul si contributiile NU se retin de catre platitorul de venit, depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat care realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligatia declaratii veniturilor si depunerii declaratiei.
Veniturile necuprinse in declaratia initiala se declara prin depunerea unei declaratii rectificative, inclusiv de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente, in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, determinate pe baza normelor de venit sau in sistem real, depun declaratia in termen de 30 zile de la obtinerea certificatului care atesta incadrarea in gradul de handicap in vederea recalcularii venitului net anual si a impozitului datorat.
Pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal, indiferent de gradul de invaliditate.
Care este numarul maxim de angajati pentru PFA
Potrivit Art. 17 din Legea nr. 182/2016, "persoana Fizica Autorizata poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii”.
Cine poate infiinta un PFA
PFA-ul poate fi infiintat de persoanele care au implinit varsta de 18 ani, nu au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale sau care privesc disciplina financiar-fiscala si nu au fost condamnate penal, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva. De asemenea, persoana care deschide PFA-ul trebuie sa fie calificata si sa aiba pregatirea profesionala necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia.
GHID COMPLET INFIINTARE PFA - VIDEO
Legislatia nu este suficient de specifica in ceea ce priveste diploma de calificare necesara la infiintarea unui PFA si nu exista o regula general valabila. De cele mai multe ori, depinde de domeniul de activitate si de situatia ta specifica.
IATA care sunt variantele posibile:
- Diploma de facultate sau master;
- Diploma de bac sau de absolvire a liceului;
- Diploma de calificare profesionala;
- Diploma de absolvire a invatamantului gimnazial;
- Diploma de specializare in urma absolvirii unui curs acreditat;
- Adeverinta de la un fost angajator.
Pentru domeniile de activitate mai generale, care nu necesita de obicei studii de specialitate, cum ar fi activitatile de comert, orice diploma de studii este de obicei suficienta.
Indiferent de varsta sau de experienta anterioara, poti obtine o calificare profesionala intr-un nou domeniu, deci aceste criterii nu trebuie sa te impiedice din a opta pentru diverse cursuri. Alege intotdeauna doar cursuri acreditate, la care stii ca la final vei primi o diploma, astfel incat pregatirea ta sa fie una certificata legal.
Cum se infiinteaza un PFA
Cum iti poti infiinta firma la ONRC? Ai mai multe optiuni, asa ca poti alege varianta optima pentru tine:
- Fizic la sediul Oficiului Registrului Comertului din judetul unde iti stabilesti sediul;
- Online, pe portalul ONRC (daca ai certificat de semnatura electronica)
Chiar daca inregistrarea unui PFA este o procedura relativ simpla, ea vine la pachet cu unele provocari. Acestea pot fi depasite usor, daca urmaresti si respecti urmatorii pasi.
PASUL 1. Pregatirea dosarului pentru inregistrare
Pentru infiintarea unui PFA, este necesar, in prima faza, sa pregatesti cateva documente pe care, ulterior, le vei depune la ghiseul ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului). Asadar, pregatirea dosarului este primul pas pe care il ai de facut. Iata, in continuare, care sunt actele necesare ce trebuie incuse in dosar.
Acte necesare pentru infiintare PFA
Unul dintre avantajele PFA-ului este ca actele necesare infiintarii lui nu sunt la fel de sofisticate si numeroase ca in cazul altor societati. Astfel, dosarul trebuie sa includa urmatoarele documente:
- Cererea de inregistrare a PFA-ului, in original. Aceasta este pusa la dispozitie de Registrul Comertului pe site-ul oficial. Un exemplu de cerere il poti descarca de AICI - detalii;
- Anexa privind inregistrarea fiscala - formular, instructiuni de completare a formularului "Cerere de inregistrare fiscala";
- Declaratia-tip pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/ desfasurare a activitatii pentru sediul profesional si/sau sedii secundare sau, dupa caz, la terti - formular - detalii;
- Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii denumirii firmei, in original - detalii;
- Actul de identitate al titularului PFA (in copie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul);
- Dovada care atesta dreptul de folosinta asupra sediului profesional si, daca este cazul, inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de punct de lucru - detalii;
- Verificarea unicitatii calitatii de persoana fizica autorizata obtinuta prin grija personalului ORCT;
- Informatiile din cazierul fiscal, in original - detalii;
- In cazul in care cererea de inregistrare este semnata de persoana imputernicita, se va depune si declaratia pe proprie raspundere data sub semnatura privata de titularul PFA, din care sa rezulte ca acesta indeplineste conditiile legale privind detinerea si exercitarea acestei calitati.
- Documente care atesta pregatirea profesionala;
- Specimen de semnatura.
Daca este cazul:
- Avizul asociatiei de proprietari privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 (completat pe formular-tip - original) - detalii;
- Art. 7*1 din OUG nr. 44/2008: Declaratia persoanei fizice titulara a persoanei fizice autorizate, ca sotia/ sotul participa in mod obisnuit la activitatea desfasurata de persoana fizica autorizata, in original - formular;
- Declaratie pe propria raspundere privind patrimoniul de afectatiune, in original - detalii;
- Copii certificate olograf de pe documentele care atesta pregatirea profesionala, daca aceasta este ceruta, potrivit unor prevederi legale speciale - detalii;
- Dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original) - detalii;
Observatii:
Daca sediul este proprietatea altcuiva, este nevoie sa faceti un contract de comodat (nu confundati confundati comodatarul cu comodantul - voi sunteti comodatari). Pe langa contractul de comodat aveti nevoie de:
- Copie a contractului de vanzare-cumparare pentru imobilul respectiv. !!! Atentie: daca contractul este bun comun al sotilor este nevoie de semnatura ambilor soti pe contractul de comodat;
- Avizul de la Administratia blocului si de la vecinii cu care aveti pereti comuni.
Pentru specimentul de semnatura ai la dispozitie 2 variante: fie mergi la notar si te costa aproximativ 100 de lei, fie il dai in fata directorului Registrului Comertului si este GRATUIT (formularul cu specimenul de semnatura il vei primi de la ghiseu atunci cand mergi sa depui actele).
Daca ai ales sa semnezi specimenul de semnatura in fata directorului Registrului Comertului, aici vei primi formularul de care ai nevoie.
PASUL 2. Rezervarea numelui firmei
Stabilirea denumirii este un pas esential pentru infiintarea lui. In cazul acesta, numele firmei va fi chiar numele tau, in format NUME PRENUME PERSOANA FIZICA AUTORIZATA. Insa el trebuie rezervat printr-o cerere online, completata pe portalul ONRC sau prin cerere depusa la ghiseul care se ocupa cu verificarea si rezervarea numelui firmei. Cererea va fi depusa alaturi de o copie act identitate care atesta datele tale de identificare: nume, domiciliu, CNP. Dovada privind disponibilitatea si rezervarea firmei va fi eliberata in aproximativ 30 de minute si o vei atasa la dosar, alaturi de celelalte acte specificate anterior.
Poti descarca Cererea de verificare disponibilitate si rezervare denumire firma (original) - formular* - detalii;
*Firma unui profesionist persoana fizica ce are obligatia de inregistrare in registrul comertiului cuprinde numele si prenumele acestuia, precum si forma de exercitare a activitatii economice, si anume persoana fizica autorizata.
PASUL 3. Alegerea unui cod CAEN
In cadrul completarii cererii de inregistrare a PFA-ului, vei vedea ca una dintre rubrici presupune alegerea activitatii principale a firmei, mai exact alegerea unui cod CAEN corespunzator cu activitatea pe care o vei desfasura. In cazul PFA-ului, pot fi alese cel mult 5 coduri, iar pentru fiecare cod ales este necesar sa demonstrezi ca ai pregatirea sau experienta necesara desfasurarii activitatii specifice. In acest sens, alaturi de cererea de inregistrare, se vor depune in dosar si diplomele de studii, obtinute ca urmare a unor cursuri acreditate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale sau Ministerul Invatamantului, diplome obtinute in strainatate traduse si legalizate, carnetul de munca sau adeverinte eliberate de fosti angajatori. De asemenea, este important de stiut ca exista cateva coduri CAEN care nu pot fi folosite pentru infiintarea PFA-ului.
Un PFA poate avea un obiect principal de activitate si patru coduri pentru activitati secundare. Tine cont de faptul ca, in cazul in care vrei ca un alt cod CAEN sa fie principalul tau domeniu de activitate, se va emite un nou certificat de inregistrare. Statul nu percepe nicio taxa daca vrei sa adaugi sau sa modifici un cod CAEN si faci demersul online pe cont propriu.
De la 1 ianuarie 2025 se actualizeaza codurile CAEN, pentru a trece la revizia rev. 3 NACE, iar persoanele fizice autorizate (PFA) vor trece printr-o procedura generala de actualizare a codului de clasificare a activitatii, la Registrul Comertului.
Noile coduri CAEN Rev.3 sunt disponibile AICI, in Anexa Ordinului INS 377/2024.
PASUL 4. Obtinerea autorizatiilor necesare (daca este cazul)
Este important de stiut faptul ca sediul social al PFA-ului trebuie sa corespunda din punct de vedere sanitar, al PSI si al protectiei mediului. De asemenea, pentru anumite activitati din codul CAEN, pot fi necesare autorizatii de functionare specifice.
PASUL 5. Depunderea dosarului la Oficiul National al Registrului Comertului
Dupa ce ai pregatit toate actele necesare specificate anterior, ele trebuie depuse sub forma unui dosar la ghiseul pentru depunerea documentelor pentru infiintarea PFA din cadrul ONRC din judetul tau. Odata cu depunerea, vei primi un bon pe care este trecuta data solutionarii dosarului. De regula, aceasta dureaza aproximativ trei zile lucratoare.
Eliberare acte - detalii
PASUL 6. Obtinerea stampilei
Pentru a putea demara activitatea, va trebui sa obtii o stampila specifica, pe care o poti achizitiona de la orice firma sau centru specializat care comercializeaza stampile, pe baza documentelor emise de Registrul Comertului.
PASUL 7. Ridicarea autorizatiei de functionare
Odata cu inregistrarea PFA-ului, vei primi autorizatia de functionare, care poate fi ridicata de la sediul ONRC la data mentionata pe bonul primit la depunerea dosarului. Stadiul solutionarii dosarului tau il poti urmari si pe platforma ONRC, inregistrandu-te cu un cont de utilizator si folosind numarul de inregistrare de pe bon.
Ultimul pas este sa inregistrezi declaratia unica la ANAF, agentia de sector de care apartii.
Depunerea declaratiei estimative
In termen de maxim 30 de zile de la inceperea activitatii trebuie sa depui Declaratia Unica, prin care declari o estimare a veniturilor tale din anul in curs. Nu te speria daca nu va fi o estimare exacta, important este sa depui declaratia. Pe aceasta o poti gasi pe site-ul ANAF.
Declaratia se depune, prin intermediul serviciului, oferit de ANAF, "Spatiul privat virtual", "Depunere declaratii", pe baza certificatului digital calificat. Sau in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta/curierat, cu confirmare de primire.
Acesta este ultimul pas din procedura de infiintare PFA.
Completarea Declaratiei Unice (D 212) de catre PFA, al carui titular este persoana cu dizabilitati
Pentru a veni in ajutorul tau, ti-am pregatit cateva clipuri in care gasesti explicatii despre cum se completeaza declaratia unica.
- Model completare Declaratie Unica 2024 pentru PFA in sistem real
- Model completare Declaratie Unica 2024 pentru PFA la norma de venit
- Model completare Declaratie Unica 2024 pentru PFA la norma de venit + C.I.M. (contract de munca)
- Model completare Declaratie Unica 2024 pentru PFA care trece de la norma de venit la sistem real
- Model completare Declaratie Unica 2024 pentru PFA care a trecut de la Norma de venit la Sistem Real
Case de marcat PFA
Una PFA este obligat sa utilizeze casa de marcat atunci cand sunt indeplinite doua dintre aceste conditii:
- Daca livrezi bunuri sau prestezi servicii direct catre populatie, ori cand vinzi cu amanuntul, indiferent cine sunt clientii;
- Cand incasezi integral sau partial, cu numerar, prin utilizarea cardurilor bancare sau prin substitutele de numerar (tichete de masa, tichete cadou samd).
Daca clientii solicita asta, va fi necesara si obligatorie eliberarea unei facturi.
Acte necesare achizitie casa de marcat
- Certificat unic de inregistrare
- Certificat constatator pentru locul de instalare sau ambulant
- Copie C.I. Administrator/ titular
Pentru obtinerea seriei fiscale a casei de marcat, PFA-ul trebuie sa deschida SPV pe codul unic de inregistrare al firmei, pentru aceasta fiind necesara o semnatura electronica calificata.
Cont bancar
Nu este obligatoriu, dar este recomandat sa iti deschizi un cont bancar dedicat pentru PFA pentru a nu amesteca veniturile din alte surse cu cele din activitatea PFA, ceea ce ar putea complica evidenta contabila. In plus, vei avea nevoie de un cont prin care sa-ti gestionezi banii, mai ales daca incasezi si faci plati in mai multe valute. Poti deschide un cont bancar chiar si online, fara sa mergi in sucursala si primesti cardul la tine acasa.
Contabilitate
Primul lucru si cel mai important este sa determini daca vei avea nevoie de un contabil sau daca poti sa tii singur evidenta contabila (in unele cazuri poti, in altele nu). Sunt situatii in care iti convine sa ai un contabil ca sa fii sigur ca faci lucrurile corect (de exemplu, atunci cand lucrezi cu firme din afara si trebuie sa depui declaratii pe codul de TVA intracomunitar sau ai TVA intracomunitar de plata) si sunt anumite situatii in care un contabil devine chiar obligatoriu (atunci cand esti platitori de TVA, ai salariati, lucrezi cu stocuri sau ai casa de marcat).
Taxe si impozite PFA
Inainte de a trece la taxe, trebuie sa stii ca legislatia fiscala din Romania prevede doua modalitati de impozitare pentru PFA-uri, in functie de natura activitatii: PFA in sistem real si PFA norma de venit.
Principala diferenta dintre cele doua este impozitul pe venit:
- Pentru PFA in sistem real, un impozit de 10% se aplica venitului net, respectiv incasarilor totale, din care se scad cheltuielile deductibile.
- In cazul PFA-urilor la norma de venit, impozitul de 10% se aplica normei.
Taxe pentru PFA in sistem real in 2024
PFA-ul in sistem real este potrivit pentru orice activitate, motiv pentru care este des intalnit in Romania. Este indicat sa optezi pentru aceasta forma de organizare daca preconizezi ca vei avea venituri si cheltuieli deductibile.
Taxele pentru PFA in sistem real in 2024 sunt:
- Impozitul pe venit - 10% raportat la venitul net anual
- Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) - 10% raportat la venitul net; aceasta este o cheltuiala deductibila si are doua exceptii de la regula:
- PFA-urile cu venituri anuale sub pragul de 6 salarii minime (19.800 de lei) vor plati contributia la CASS raportat la acest plafon minim (adica 1.980 de lei). Fac exceptie de la regula persoanele cu handicap, studentii si PFA-urile care au si contract de munca in paralel; acestia platesc doar 10% din venitul net, chiar daca suma incasata este sub pragul de 6 salarii.
- PFA-urile cu venituri anuale peste pragul de 60 salarii minime (198.000 de lei) vor plati CASS plafonat (adica 19.800 de lei).
- Contributia de asigurari sociale (CAS) - 25%, raportat la plafoanele de 12 si 24 de salarii minime:
- Venituri mai mici de 12 salarii (39.600 de lei) - contributia la pensie nu este obligatorie.
- Venituri intre 12 si 24 de salarii - contributia este de 25% din plafonul de 12 salarii.
- Venituri mai mari de 24 de salarii (79.200 de lei) - contributia este de 25% din plafonul de 24 salarii.
- Taxa pe valoarea adaugata (TVA) - 19% si este obligatorie daca venitul anual depaseste 300.000 lei.
Taxe pentru PFA la norma de venit 2024
Pentru ca un PFA sa fie la norma de venit, trebuie indeplinite simultan doua conditii:
- Desfasoara o activitate care se regaseste in nomenclatorul de norme de venit;
- Daca a avut activitate in anul precedent, un PFA poate fi la norma de venit doar daca a avut incasari sub 25.000 de euro in anul anterior de activitate.
Incepand cu veniturile realizate in anul 2024, potrivit lege, CASS se va calcula raportat la venitul net, iar nu prin raportare la plafoanele de 6, 12 si 24 de salarii. Exista insa si 2 exceptii de la aceasta regula:
- PFA-urile care au venituri mai mici de 6 salarii minime, vor plati contributia raportat la acest plafon minim. De la aceasta prevedere fac exceptie persoanele care au un contract de munca in paralel;
- Persoanele cu dizabilitati, care vor plati 10% din venitul net, chiar daca suma incasata este mai mica decat pragul de 6 salarii minime.
Astfel, taxele pentru PFA-uri la norma de venit sunt:
- Impozit pe venit - 10% din norma de venit. Afla aici normele de venit in 2024.
- Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) - 10% din norma de venit.
- Contributia de asigurari sociale (CAS) - va fi egala cu 25% din plafon daca norma depaseste unul dintre cele 2 plafoane, adica 12, respectiv 24 de salarii minime brute.
Ce se schimba cu e-Factura?
Noul proces de facturare prin e-Factura necesita, in primul rand, crearea unui cont in Spatiul Privat Virtual (SPV) pentru persoane juridice (diferit de cel pentru persoane fizice, asociat CNP-ului) folosind o semnatura electronica.
O alta schimbare vine in formatul facturii. Majoritatea persoanelor juridice sunt obisnuite sa emita facturi dintr-o platforma online sau din Excel. E-Factura trebuie emisa intr-un format standardizat XML si se poate genera pe site-ul ANAF. O factura nu va fi considerata valida decat atunci cand a fost verificata si semnata electronic de ANAF.
Nu in ultimul rand, o e-Factura validata de ANAF nu poate fi modificata sau anulata. Informatiile din document trebuie sa fie corecte si complete, iar inregistrarea in SPV obliga partile sa execute tranzactia ca atare.
e-Factura: 10 pasi pentru inregistrarea in SPV ca persoana juridica
Iata 10 pasi pentru a-ti crea cont in SPV si a putea accesa si folosi sistemul e-Factura.
Pregatirea documentatiei
- Achizitioneaza o semnatura digitala pentru a putea certifica autenticitatea documentelor tale. Noi am avut cea mai buna experienta cu Trans Sped:
- Intra pe site-ul Trans Sped
- Selecteaza tipul de certificat dorit (pentru o perioada de minim un an).
- Daca folosesti Windows, poti alege intre fizic (dispozitiv criptografic / token) sau cloud;
- Daca ai Apple, alege fizic (dispozitiv criptografic / token).
- Selecteaza identificarea video (functioneaza doar in timpul saptamanii intre 9 si 17).
- Completeaza formularul. Nu uita sa:
- Sari peste pasul "Informatii Organizatie";
- Completezi datele PFA-ului in pasul de plata;
Achizitia semnaturii digitale trebuie sa fie pe numele tau, pe persoana fizica.
- 2. Instaleaza semnatura digitala pe calculator sau laptop. Poti citi mai multe aici.
- Descarca si instaleaza Adobe Acrobat Reader, o aplicatie gratuita de citire a documentelor prin care semnatura digitala poate fi aplicata. Gasesti aici versiunea pentru Windows (32 bits) si aici pe cea pentru MacOS.
- Descarca acest formular pe calculator si deschide-l doar cu Adobe Acrobat Reader. Daca il deschizi in alt program (inclusiv in browser) sau pe telefon, acesta va afisa un text temporar care il face imposibil de folosit.
- Completeaza formularul cu numele si adresa ta de e-mail asa cum le-ai folosit si la achizitia semnaturii digitale, iar apoi semneaza documentul in Adobe Reader, doar la sectiunea “Semnatura utilizator” de pe prima pagina. In partea de jos, pe a doua pagina, documentul va trebui semnat de furnizorul de la care ai cumparat semnatura digitala.
- Trimite documentul semnat de tine la furnizorul tau de semnatura digitala pentru a fi semnat de catre ei. La Trans Sped, adresa de email este Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
- Pregateste arhiva cu actele necesare pentru crearea contului. Este nevoie sa ai pe calculator o poza cu buletinul tau si o poza cu certificatul de inregistrare a PFA-ului. Pe acestea trebuie sa le pui intr-o arhiva .ZIP.
Crearea contului SPV
- Creaza-ti cont in SPV (Spatiu Privat Virtual) accesand acest link. Va trebui sa introduci CUI-ul PFA-ului tau si aceeasi adresa de e-mail pe care ai folosit-o la achizitia semnaturii digitale. De asemenea, tot in acest pas trebuie sa incarci arhiva .ZIP cu actele mentionate mai sus si documentul de confirmare semnat de tine si de furnizorul tau de semnatura digitala. Vei primi un e-mail cu un cod de verificare pe care trebuie sa il completezi pentru a finaliza cererea de inscriere.
- Asteapta sa primesti confirmarea de la ANAF, care, din experienta noastra, poate dura cateva zile lucratoare.
- Dupa primirea e-mailului de confirmare, sincronizarea contului va mai dura probabil inca cateva ore. De acum, vei avea acces in SPV si vei putea incarca sau vizualiza e-facturi.
Cum se emite e-Factura?
Dupa obtinerea semnaturii electronice si crearea contului in SPV, emiterea e-Facturii necesita urmatorii pasi:
- Agrearea detaliilor contractuale si ale tranzactiei cu clientul;
- Accesarea contului SPV si selectarea butonului "Trimitere factura";
- Confirmarea CUI-ului PFA-ului in sectiunea "CIF factura";
- Emiterea documentului XML cu detaliile de facturare;
- Incarcarea documentului in format XML aferent facturii si trimiterea formularului;
- Verificarea din partea ANAF a continutului documentului si semnarea facturii, daca totul este corect, sau trimiterea unui e-mail cu modificarile necesare in cazul in care documentul este incomplet sau contine greseli.
Ulterior clientul va avea acces la factura in contul sau SPV si va putea face plata in baza e-Facturii.
Ce este e-Factura si de ce devine obligatorie catre persoane fizice?
Sistemul e-Factura este o platforma electronica de facturare implementata de ANAF, prin care toate facturile vor fi emise si inregistrate intr-o baza de date centralizata. Acest sistem permite autoritatilor fiscale sa monitorizeze si sa verifice in timp real tranzactiile economice, facilitand combaterea evaziunii fiscale.
Pana acum, e-Factura era obligatorie doar in relatiile comerciale dintre persoane juridice, insa din 2025 va include si tranzactiile B2C, adica cele cu persoane fizice (OUG nr. 138/2024).
Cum functioneaza e-Factura catre persoane fizice?
Orice PFA, PFI sau SRL care factureaza catre clienti finali persoane fizice trebuie sa incarce facturile in Spatiul Privat Virtual (SPV) in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii lor. 𝐂𝐍𝐏-ul va fi 𝐨𝐩t𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 si in 𝐞-𝐅𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐀𝐍𝐀𝐅. Conform declaratiilor ANAF, e-Factura XML va fi validata, la nivel de CNP, cu 13 de zero.
De retinut!
- Informatiile din cazierul fiscal pentru persoanele fizice sunt obtinute de catre ORCT, din oficiu, de la ANAF.
- Prin semnarea cererii de inregistrare in registrul comertului/ acordului de constituire, persoanele fizice care solicita inregistrarea ca persoana fizica autorizata isi asuma raspunderea ca nu sunt incapabile si ca nu li s-a interzis prin hotarare judecatoreasca definitiva dreptul de a exercita calitatea de persoana fizica autorizata, ca pedeapsa complementara a condamnarii pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, in cererea de inregistrare/bacordul de constituire fiind prevazuta o cauza in acest sens.
- Solicitantii inregistrarii si, dupa caz, reprezentantii legali/ imputernicitii acestora raspund, potrivit legii, pentru legalitatea, autenticitatea, exactitatea datelor cuprinse in cererile de inregistrare si in documentele depuse de acestia in sustinere.
- Cererea de inregistrare in registrul comertului se depune, inainte de inceperea activitatii economice de catre PFA.
- Conform dispozitiilor art. 5 din Legea nr. 265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, inregistrarea in registrul comertului se face in baza incheierii registratorului prin care se solutioneaza cererile de inregistrare, care poate/pot dispune administrarea si a altor acte doveditoare decat cele enumerate. Incheierea registratorului este executorie, daca legea nu prevede altfel.
- Cererea de inregistrare in registrul comertului se solutioneaza de catre registrator, pe baza de inscrisuri, in termen de o zi lucratoare de la inregistrarea cererii, iar la solicitarea partii sau a reprezentantului acesteia se organizeaza audienta publica (Procedura in fata registratorului).
- Lipsa unui element obligatoriu al cererii de inregistrare sau a unuia dintre inscrisurile obligatorii in sustinerea acestora atrage respingerea cererii de inregistrare inregistrare (Art. 77 din Legea nr. 265/2022).
- Incheierea registratorului privind inmatricularea unei PFA/II/IF se publica in Buletinul Electronic al Registrului Comertului (BERC) si poate fi vizualizata, gratuit, prin accesarea portalului de servicii online al ONRC.
- Impotriva incheierii registratorului solicitantul poate face plangere – detalii.
- Prin intermediul compartimentelor de asistenta din cadrul oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale se acorda, la cerere, servicii de asistenta.
- Formularele de cereri si declaratiile-tip pot fi accesate pe pagina de internet a institutiei, la adresa onrc.ro, sectiunea "Informatii de interes public”, rubrica "Formulare tip”, pe pagina de servicii online, la adresa https://portal.onrc.ro rubrica "Formulare offline RC/RBR" si se distribuie gratuit la sediul fiecarui ORCT.
- Cererea de inregistrare, semnata olograf sau cu semnatura electronica calificata insotita de documentele necesare inregistrarii, se depune la ghiseu sau prin transmitere prin servicii de posta/curierat sau prin mijloace electronice la oficiul registrului comertului in a carui raza teritoriala este situat sediul profesional al acestora, personal sau prin imputernicit.
- Cererea transmisa in forma electronica, prin portalul de servicii online sau prin posta electronica, se semneaza cu semnatura electronica calificata - detalii
- In cazul in care inscrisurile care se depun in sustinerea cererilor de inregistrare, inclusiv actul constitutiv, sunt intocmite de catre notari publici sau avocati, acestia pot transmite oficiilor registrului comertului prin mijloace electronice, la solicitarea profesionistului, cererile de inregistrare si inscrisurile care le insotesc, cu semnatura electronica calificata, acestia atestand identitatea solicitantului inregistrarii.
- La transmiterea prin mijloace electronice, documentele necesare inregistrarii se depun, potrivit legii, in format electronic, semnate cu semnatura electronica calificata, sau, dupa caz, in copie certificata de parte prin semnatura electronica calificata.
- Declaratiile pe propria raspundere care se depun, potrivit legii, in sustinerea cererii de inregistrare pot avea forma de inscris sub semnatura privata si pot fi depuse la oficiul registrului comertului sau transmise prin servicii de posta, curierat sau prin mijloace electronice, cu semnatura electronica calificata.
- Copiile de pe actele doveditoare vor fi certificate olograf pentru conformitate cu originalele de catre persoana fizica in calitate de titular al PFA/II/IF.
- Documentele depuse in sustinerea cererilor de inregistrare se redacteaza in limba romana. Solicitantii inregistrarii sau persoanele inregistrate in registrul comertului pot depune documentele in sustinerea cererilor de inregistrare redactate in una dintre limbile oficiale ale statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ai caror cetateni sunt, insotite de traduceri in limba romana, realizate de un traducator autorizat - detalii.
- In temeiul dreptului la libera initiativa, al dreptului la libera asociere si al dreptului de stabilire, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege (Art. 3 din OUG nr. 44/2008).
- Persoanele fizice, cetateni romani sau cetateni ai unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, care desfasoara o activitate economica autorizata si recunoscuta intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, in forme similare cu cele prevazute de OUG nr. 44/2008, pot fi autorizate sa desfasoare pe teritoriul Romaniei aceleasi tipuri de activitati pentru care au fost autorizate in acel alt stat, cu respectarea dispozitiilor art. 1 si 3 din OUG nr. 44/2008. Daca doreste inregistrarea unei PFA/II/IF, care desfasoara activitate economica autorizata si recunoscuta intr-un alt stat membru al UE sau al Spatiului Economic European, se va depune documentatia care atesta functionarea legala, obtinuta in celalalt stat (fotocopie si traducere in limba romana certificata olograf. (Art. 37 din OUG nr. 44/2008).
- In situatia transmiterii documentelor prin posta, se va atasa actul de identitate a solicitantului, in fotocopie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul.
Prin Legea nr. 296/2023 se aduc modificari importante Codului fiscal, mai ales pentru freelanceri. Conform noilor schimbari fiscale, PFA-urile vor plati taxe mai mari, dupa cum urmeaza:
- CASS 10% la nivelul plafonului minim de 6 salarii, daca NU ai venituri, sau obtii venituri sub acest plafon;
- CASS 10% din veniturile nete, daca ai venituri cuprinse intre cele doua plafoane, minim si maxim;
- CASS 10% la nivelul plafonului maxim de 60 de salarii, daca ai venituri peste acest plafon.
Cum se face radierea unui PFA
- La cererea titularului PFA - Titularul va depune la ONRC cererea de radiere PFA-ului, urmand ca mai apoi sa instiinteze si ANAF.
- In conditiile articolului 25 din Legea nr 26/1990 - Orice persoana fizica sau juridica prejudiciata ca efect al unei inmatriculari ori printr-o mentiune in registrul comertului are dreptul de a cere radierea inregistrarii pagubitoare;
- In cazul decesului titularului - Daca titularul unui PFA decedeaza, intreprinderea economica nu mai poate continua activitatea. Astfel, in cel mult 30 de zile de la obtinerea certificatului de deces, se depune cererea de radiere la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Mostenitorii titularului PFA au posibilitatea de a deschide succesiunea pentru patrimoniul de afectatiune al PFA-ului. Acest patrimoniu cuprinde totalitatea drepturilor (active, numerar, drepturi de autor etc.), dar si a obligatiilor (datorii catre furnizori, ANAF etc.).
Ce pasi trebuie sa urmezi pentru radierea unui PFA?
- Depui o cerere de radiere;
- Platesti toate taxele datorate de PFA;
- Incetezi toate contractele cu clientii.
Ce pasi trebuie sa urmezi DUPA radierea unui PFA?
- Depui Declaratia Unica pentru definitivarea impozitului si a contributiilor sociale in maxim 30 de zile de la obtinerea certificatului de radiere;
- Platesti eventualele taxe ramase (in urma declaratiei rectificative)
- Depui formularul 700 pentru radierea inregistrarii fiscale in maxim 30 de zile de la radiere (doar daca ai certificat de inregistrare in scopuri de TVA sau daca ai cod de TVA intracomunitar).
Baza Legala
- Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal;
- OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile utterioare;
- Legea nr. 265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului.