Indemnizatia de handicap va fi majorata din luna martie a fiecarui an, odata ce Indicele Social de Referinta va creste cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, iar plata drepturilor banesti se va face incepand cu luna urmatoare majorarii si se va realiza din oficiu. De indemnizatie handicap beneficiaza adultii cu handicap grav si accentuat, indiferent de venituri.

In anul 2025, majorarea indemnizatiei de handicap acordata lunar persoanelor cu handicap grav si accentuat se suspenda pana in luna martie 2026, iar indemnizatia de solidaritate alocata persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav si handicap accentuat, conform legii, se proroga pentru ianuarie 2026.

Concret, termenii privind aplicarea prevederilor articolului 33^2 din Legea nr. 225/2021 si ai Ordonantei de urgenta nr. 127/2024, in speta art. 58^1 alin. (1) din Legea nr. 448/2006, se proroga prin Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 pana la data de 1 martie 2026, respectiv 1 ianuarie 2026.

Indemnizatia de handicap este o prestatie sociala acordata persoanelor cu dizabilitati, fiind destinata sa ofere un sprijin financiar pentru a ajuta la acoperirea unor nevoi specifice legate de dizabilitate. Cuantumul indemnizatiei de handicap variaza in functie de doi factori importanti: procentul stabilit de lege conform gradului de handicap si valoarea indicatorului social de referinta reglementat de Legea nr. 76 din 2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Acest indicator sta la baza stabilirii cuantumurilor beneficiilor de asistenta sociala, implicit a prestatiilor acordate persoanelor cu dizabilitati in baza art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta in Romania.

Indemnizatiile de handicap calculate pe baza Indicatorului Social de Referinta (ISR) prevazut la art. 33^2 din Legea nr. 76/2002, se majoreaza odata cu cresterea acestui indicator cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent.

Astfel, valoarea indicatorului social de referinta (ISR) se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul anterior, in conformitate cu Legea nr. 225/2021.

Indemnizatie handicap in 2025

De indemnizatie handicap lunara, in 2025, beneficiaza adultii cu handicap grav si accentuat, indiferent de venituri. Pe langa indemnizatia de handicap, persoanele cu dizabilitati pot beneficia si de bugetul personal complementar, al carei cuantum se determina potrivit gradului de handicap in care este incadrat respectiva persoana.

!!! Conform OUG nr. 156/2024, in anul 2025, valoarea ISR va ramane la nivelul stabilit pentru luna noiembrie 2024, de 660 de lei, contrar majorarii care ar fi trebuit sa aiba loc pe 1 martie 2025.

Beneficiile de asistenta sociala pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale:

  • Drepturi acordate persoanelor cu dizabilitati in conformitate cu Legea nr. 448/2006;
  • Indemnizatia de handicap acordata lunar persoanelor cu handicap grav si accentuat, indiferent de venituri; valoarea indemnizatiei difera in functie de gradul de handicap;
  • Bugetele personale complementare acordate lunar persoanelor cu dizabilitati, indiferent de venituri; valoarea diferita in functie de gradul de handicap;
  • Indemnizatia de insotitor pentru persoanele cu handicap grav;
  • Indemnizatia lunara de insotitor pentru persoanele cu handicap vizual;
  • Indemnizatia lunara de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav si handicap accentuat;
  • Indemnizatia lunara de hrana HIV/SIDA;
  • Alocatia lunara de hrana pentru copiii cu handicap de tip HIV/SIDA.

Cerere modificari de acordare beneficii sociale ONLINE

Descarcati Formular Cerere, bifati modificarea dorita, atasati documentele corespunzatoare din Anexa si transmiteti in format pdf pe adresa de mail dedicata, de pe site-ul agentiei pentru plati si inspectia sociala din judetul de resedinta.

PRESTATII SOCIALE - art. 58 din Legea nr. 448/2006

Sprijinul financiar pentru persoanele cu dizabilitati este reglementat in articolul 58 din Legea nr. 448/2006 care precizeaza:

Adultul cu handicap beneficiaza, in conditiile prezentei legi, de urmatoarele prestatii sociale:
a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
(i) 80% din indicatorul social de referinta pentru adulti cu handicap grav;
(ii) 53% din indicatorul social de referinta pentru adulti cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
(i) 30% din indicatorul social de referinta pentru adulti cu handicap grav;
(ii) 22% din indicatorul social de referinta pentru adulti cu handicap accentuat;
(iii) 12% din indicatorul social de referinta pentru adulti cu handicap mediu.

Parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap in baza unei masuri de protectie speciala, stabilitate in conditiile legii, beneficiaza de prestatii sociale, pe perioada in care il are in ingrijire, supraveghere si intretinere, astfel:
a) 70% din indicatorul social de referinta in cazul copilului cu handicap grav;
b) 35% din indicatorul social de referinta in cazul copilului cu handicap accentuat;
c) 12% din indicatorul social de referinta in cazul copilului cu handicap mediu.

!!! PROCEDURA de acordare a platilor, precum si situatiile de suspendare, modificare, incetare a dreptului la prestatiile sociale pentru persoanele cu dizabilitati.

Majorarile indemnizatiilor de handicap 2025

Majorarile indemnizatiilor de handicap in 2025, au loc la data de 1 martie, odata cu cresterea Indicatorului Social de Referinta (ISR) cu rata medie a inflatiei din anul 2024.

Plata drepturilor banesti se asigura din oficiu si se va efectua incepand cu luna urmatoare, in baza dispozitiei de stabilire de prestatii sociale, pe perioada de valabilitate a certificatului de handicap, de catre agentiile pentru plati si inspectie sociala, judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Plata prestatiei sociale se realizeaza, dupa caz, in functie de optiunea titularului, pe baza de mandat postal sau in cont bancar.

Ce indemnizatie primeste adultul cu handicap grav din martie 2025?
Indemnizatia de handicap este de 529 lei si bugetul complementar de 199 lei. Astfel, prestatia sociala acordata adultilor cu handicap grav va fi de 728 lei.

GRADUL I
- indemnizatie lunara 660x80% = 529 lei
- buget personal complementar 660x30% = 199 lei
Total: 529+199 = 728 lei.

Care este indemnizatia de insotitor pentru persoanele cu handicap grav?
Potrivit articolului 42, alineatul 4, din Legea 448/2006, adultul cu handicap grav primeste pentru plata insotitorului o indemnizatie in cuantum egal cu salariul net al asistentului personal gradatia 0, stabilit potrivit prevederilor legale care reglemeneaza nivelul de salarizare a personalului platit din fonduri publice. Indemnizatia de insotitor pentru persoanele cu handicap grav este in cuantum de 2.575 lei net sau exista posbilitatea angajarii unui asistent personal pe salariul de 4.050 lei brut.

Ce indemnizatie primeste adultul cu handicap accentuat din martie 2025?
Incepand cu luna martie 2025, indemnizatia de handicap este de 350 lei si bugetul complementar de 146 lei. Astfel, prestatia sociala acordata adultilor cu handicap accentuat va fi de 496 lei.

GRADUL II
- indemnizatie lunara 660x53% = 350 lei
- buget personal complementar 660x22% = 146 lei
Total: 350+146 = 496 lei.

Ce indemnizatie primeste adultul cu handicap mediu din martie 2025?
Beneficiaza de un buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, in cuantum de 80 lei - 12% din ISR
- 660x12% = 80 lei.

Dispozitii aplicabile in 2025 persoanelor cu dizabilitati 

Incepand cu anul 2025, un asistent personal cu gradatia 0 are dreptul de a beneficia de un salariu de baza in cuantum brut de 4.050 lei la care se adauga indemnizatia de hrana.

  1. Salariu brut: 4.050 + 347 = 4.397 lei
  2. Salariu net: 2.574 + 208 = 2.782 lei

Aceasta suma neta poate varia in functie de deducerea personala, care se stabileste in baza numarului de persoane aflate in intretinerea salariatului.

Indemnizatia de hrana si indemnizatia de vacanta se acorda de catre DAS din Primarie unui salariat cu contract individual de munca in functia de asistent personal pentru persoana cu handicap grav.

Indemnizatia de hrana in cuantum de 347 lei luna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in luna anterioara platii.

Indemnizatia de vacanta sub forma de voucher de vacanta pe suport electronic, in valoare de 800 lei (OUG nr. 156/2024), se acorda proportional cu durata angajarii si cu durata timpului de munca, raportat la perioada de referinta 1 ianuarie - 31 decembrie 2025.

Indemnizatia de hrana reglementata de art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, nu intra in baza de calcul al indemnizatiei de concediu de odihna cuvenita personalului contractual platit din fonduri publice si functionarilor publici.

Acordarea indemnizatiei de hrana este prevazuta de art. 18 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si reprezinta a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.

Teoretic, indemnizatia de hrana trebuia sa cresca automat cu fiecare majorare a salariului minim brut, insa cuantumul ei a fost inghetat prin ordonante de urgenta, la nivelul salariului minim brut din 2019, mai exact 347 lei. 

Cei 347 de lei reprezinta valoarea bruta a indemnizatiei de hrana, aceasta fiind asimilata salariilor, adica din aceasta suma se retin impozit si contributiile obligatorii rezultand suma neta de 208 lei/luna, respectiv 10,4 lei/zi.

Salariatii din mediul privat, regiile autonome, companiile nationale, institutiile financiare, etc, beneficiaza de tichete de masa, iar valoarea acestora a crescut incepand cu 1 octombrie 2024 la 40,04 de lei/zi. Mai mult, tichetele de masa, spre deosebire de indemnizatia de hrana se impoziteaza cu 10 % si nu li se aplica contributii astfel incat bugetarii primesc acum doar un sfert din valoarea tichetului de masa.

Nu intelegem ratiunea Guvernului Romaniei care a ignorat legea si a inghetat indemnizatia de hrana pentru bugetari la 10,4 lei/zi concomitent cu majorarea tichetelor de masa pentru ceilalti salariati la 40 lei/zi in conditiile majorarii preturilor tuturor produselor alimentare si scaderii semnificative a puterii de cumparare pentru toti romanii.

Asupra sumei de 800 lei corespunzatoare voucherelor de vacanta se aplica cota de 10 % CASS si cota de 10% impozit care se calculeaza si retine cu ocazia achitarii drepturitor salariale aferente lunii in care au fost primite voucherele, in conformitate cu prevederite Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Voucherele de vacanta emise in anul 2025 se vor putea utiliza doar pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achizitionate, respectiv 800 de lei pentru achizitionarea de pachete turistice in valoare de cel putin 1.600 de lei.

Majorarea valorii Indicatorului Social de Referinta in cursul anului 2025 se mentine la nivelul aferent lunii noiembrie 2024, de 660 de lei, asa cum prevede Art. XIX din OUG nr. 156/2024.

Cu alte cuvinte, majorarea ISR se suspenda pana in luna martie 2026., iar pestatiile pentru persoanele cu dizabilitati (indemnizatia de handicap) si indemnizatiiile pentru cresterea copilului raman la aceleasi valoari.

Indemnizatia de crestere copil pana la varsta de 2/3 ani (in cazul copilului cu dizabilitati) in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate, minimum 1.651 lei/luna dar nu mai mult de 8.500 lei/luna.

IC = ISR x 2,5

In perioada 01.03.2025 - 01.03.2026, (ISR 660 lei), nivelul prestatiilor sociale sunt structurate astfel:

  • 728 lei (529 lei indemnizatia lunara si 199 lei bugetul personal complementar), pentru persoane adulte cu handicap grav;
  • 496 lei (350 lei indemnizatia lunara si 146 lei bugetul personal complementar), pentru persoane adulte cu handicap accentuat;
  • 80 lei (bugetul personal complementar), pentru persoane adulte cu handicap mediu;
  • 463 lei (bugetul personal complementar) pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap grav;
  • 233 lei (bugetul personal complementar) pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap accentuat;
  • 80 lei (bugetul personal complementar) pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap mediu.

Cuantumul indemnizatiei lunare pentru persoana cu handicap grav este egal cu salariul net al asistentului personal gradatia 0, potrivit Legii nr. 448/2006, respectiv 2.574 de lei cu plata in luna februarie 2025 pentru ianuarie.

Din ianuarie 2025, la un salariu de baza minim brut de 4.050 de lei, un pensionar cu gradul I de invalidate, fara AP, va primi prin CNPP o indemnizatie de 2.025 lei.

Majorarile vor fi in luna februarie 2025 pentru luna ianuarie.

Valoarea Punctului de Referinta (VPR), element esential in calculul pensiilor, NU va fi majorata, incepand cu 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv cu o crestere cu 12,1%. Practic, pensiile nu mai cresc in 2025. 

Persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav si handicap accentuat, care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta NU li se va mai acorda de la 1 ianuarie 2025 o indemnizatie de solidaritate care se determina prin raportare la cuantumul pensiei pentru limita de varsta aflat in plata sau cuvenit conform legislatiei anterioare datei de 31 august 2024. Termenul s-a prorogat pentru 2026.

De asemenea, pensionarii care beneficiaza de indemnizatie sociala (pensia minima garantata) NU vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce inseamna ca indemnizatia sociala pentru pensionari ramane la 1.281 de lei, cel putin pana la adoptarea bugetului pentru anul 2025.

Daca masura de majorare ar fi fost implementata, indemnizatia sociala pentru pensionari ar fi crescut cu 134 de lei, ajungand la 1.415 lei, fata de 1.281 de lei cat este in prezent.

Pentru pensionarii care beneficiaza de pensie de urmas, indemnizatia sociala se acorda fiecarui urmas in parte.

In anul 2025 pensiile se impoziteaza cu 10% la suma ce trece de 3.000 lei

Pensiile de urmas si ajutorul lunar stabilite in temeiul Legii nr. 56/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se indexeaza in anul 2025, cu rata medie anuala a inflatiei de 10,4%.

Cardurile sociale pe suport electronic pentru produse alimentare si mese calde, din anul 2025, vor avea o valoare de 125 de lei, iar distributia acestora se va face o data la sase luni persoanelor (adulti si copii) incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei.

Plafonul veniturilor pentru pensionarii care beneficiaza de compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor se aplica pensionarilor cu venituri pana in 2.020 lei pe luna, indiferent daca acestia realizeaza sau nu alte venituri.

Alocatiile copiilor nu vor mai creste in 2025, adica nu se vor mai indexa cu rata medie anuala a inflatiei.

Alocatiile ar fi trebuit sa cresca la 794 de lei pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilitati si la 323 de lei pentru copiii care au peste doi ani. Ele insa vor ramane la nivelul din noiembrie 2024, adica 719 lei pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilitati si 292 de lei pentru copiii care au peste doi ani.

Bursele elevilor, inghetate si in anul scolar 2025-2026. Practic, se pasteaza valorile burselor stabilite pentru anul scolar 2023-2024.

  • bursa de merit - 450 lei/ luna;
  • bursa de rezilienta - 300 lei/ luna;
  • bursa sociala - 300 lei/ luna;
  • bursa tehnologica - 300 lei/ luna.

Cuantumul indemnizatiei de hrana pentru copiii cu CES este de 22 de lei pe zi. Drepturile financiare se majoreaza cu 50% daca copilul cu CES are si certificat de incadrare in grad de handicap, respectiv 33 de lei/zi 

Cazarmament CES:

Copiii de la 0 pana la 2 ani primesc 580 de lei, cei intre 3 si 6 ani - 789 de lei, intre 7 si 13 ani - 968 de lei, de la 14 la 17 ani - 1.195 de lei, de la 18 la 26 de ani - 1.338 de lei.

Voucherele pentru elevii cu CES - cerinte educationale speciale - sunt amanate de Guvern pana in septembrie 2026 

In anul 2025, valoarea costului standard pentru fondul de burse si protectie sociala in lei/ student, prevazut la art. 149 alin. (21) din Legea invatamantului superior nr. 199/2023 (…) se mentine la nivelul aferent lunii noiembrie 2024.

Ce alte drepturi au persoanele cu dizabilitati in 2025

Aceste persoane beneficiaza si de facilitati fiscale pentru toate categoriile de venituri obtinute. Astfel, potrivit art. 60 alin.(1) din Codul fiscal, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, sunt scutite de la plata impozitului pe venit. In aceasta categrorie intra si dividentele, respectiv castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie. Mai mult, veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comet, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente [art. 67 alin. (1) Cod fiscal].

Persoanele cu dizabilitati sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia [art. 76 din Codul Fiscal].

Astfel, persoanele cu dizabilitati sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, numai in cazul in care singurul venit obtinut reprezinta indemnizatia lunara acordata in temeiul Legii nr. 448/2006 (indemnizatia de handicap).

Persoanele cu dizabilitati care obtin venituri nu pierd prestatiile sociale stabilite de lege. Potrivit Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prestatiile sociale sunt: indemnizatia lunara si bugetul personal complementar, care se acorda indiferent de venituri, conform art. 57 alin. (4) din Legea nr. 448/2006.

Indemnizatia de insotitor in 2025

Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix si care reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, aferent lunii pentru care se face plata.

Din ianuarie 2025, la un salariu de baza minim brut de 4.050 de lei, un pensionar cu gradul I de invalidate va primi prin CNPP o indemnizatie de 2.025 lei.

Aceasta indemnizatie se acorda, in afara pensiei, celor care beneficiaza de pensie de invaliditate si nu au cerut un asistent personal.

In situatia in care optiunea se exprima pentru asistent personal, se poate face optiunea pentru:

  1. Angajarea asistentului personal sau pentru
  2. Primirea indemnizatiei lunare prevazute la art. 43 din, respectiv a indemnizatiei de insotitor prevazuta la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, in cazul persoanei cu handicap vizual grav (2.575 lei din 1.01.2025).

Indemnizatia pentru insotitor se acorda si dupa ce persoane trec de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta.

Plata indemnizatiei pentru insotitor prevazute la art. 67 alin (2) din Legea nr. 360/2023 se suspenda pe perioada in care pensionarul este internat intr-o institutie de asistenta sociala sau intr-o unitate medicala specializata, in care se asigura supraveghere si ingrijire permanente, cu exceptia situatiilor in care pensionarul este nevazator.

Suspendarea platii indemnizatiei pentru insotitor se poate face si la cererea pensionarului, situatie in care suspendarea platii se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.

In cazul in care se constata ca o persoana beneficiaza, prin cumul, atat de indemnizatia pentru insotitor prevazuta la art. 67 din Legea nr. 360/2023, cat si de asistent personal/indemnizatie lunara prevazuta la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv de indemnizatie de insotitor prevazuta la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, plata drepturilor prevazute de Legea nr. 448/2006 se suspenda pana la data la care beneficiarul isi va exprima optiunea.

Exista si anumite situatii in care insotitorii pot pierde acesti bani. In sistemul public de pensii, plata pensiei/indemnizatiei pentru insotitor se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:

  1. Pensionarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care Romania a incheiat conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, daca, potrivit prevederilor acesteia, pensia se plateste de catre celalalt stat;
  2. Pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmas nu se prezinta la revizuirea medicala la termen, din motive imputabile lui, ori nu prezinta documentele medicale si rezultatele investigatiilor medicale solicitate de medicul expert al asigurarilor sociale ori nu urmeaza programele recuperatorii;
  3. Copilul beneficiar al pensiei de urmas care a implinit varsta de 16 ani si nu face dovada continuarii studiilor;
  4. Sotul supravietuitor sau copilul urmas, beneficiar al unei pensii din sistemul public de pensii, opteaza pentru o alta pensie, potrivit legii, din acelasi sistem si/sau dintr-un alt sistem de asigurari sociale neintegrat sistemului public de pensii;
  5. A expirat termenul de valabilitate al procurii speciale referitoare la plata pensiei.

Care sunt drepturile de ingrijire de care pot beneficia persoanele cu sau fara dizabilitati, care realizeaza veniturile supuse impozitului pe venit si care au in crestere si ingrijire copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0-7 ani?

Drepturile de care pot beneficia persoanele cu sau fara dizabilitati care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit sau care au realizat perioade asimilate in conditiile art. 2 alin.(1), (5) si (6) din OUG nr. 111/2010, care au in crestere si ingrijire copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 0-7 ani sunt urmatoarele:

a) concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap de la 0-3 ani in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului (minim 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata - incepand cu luna martie 1.651 lei) {art. 2 alin.(1) din OUG nr. 111/2010};
b) stimulent lunar de insertie acordat pana la implinirea de catre copilul cu handicap a varstei de 4 ani, in cuantum fix la 650 lei). Acesta se acorda cu conditia reintoarcerii parintelui la activitatea profesionala.
c) concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap, indemnizatie egala cu cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului acordat pana la 3 ani, respectiv 1.651 lei.
Indemnizatia se acorda persoanelor care au in ingrijire copil cu dizabilitati cu varsta cuprinsa intre 3-7 ani si care au beneficiat de catre drepturile de stabilitate de OUG nr. 111/2010 si care doresc sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani {art. 31 alin.(1) din OUG nr. 111/2010}.
d) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti, pana la implinirea catre copil a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si are dreptul la o indemnizatie egala cu 50 % din nivelul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului, respectiv 826 lei {art. 32 alin.(1) lit.a) din OUG nr. 111/2010}.
e) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani {art. 32 alin.(1) lit.b) din OUG nr. 111/2010}.

Concediul de crestere a copilului

Concret, pentru ca, potrivit OUG 111/2010, valoarea indemnizatiei lunare nu poate fi mai mica decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, pragul minim al acesteia va ajunge, incepand din martie, la 1.651 lei.

Salariul minim in 2025

HG nr. 1506/2024 publicata in Monitorul Oficial nr. 1185 din 28 noiembrie 2024, prevede ca incepand cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) Codul muncii, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,334 ore pe luna, reprezentand 24,496 lei/ora. 

Beneficiul de netaxare pentru cei 300 de lei ramane aplicabil pe tot parcursul anului 2025.

Salariul minim net va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea fiind de 212 lei sau de 9% in procente, dupa cum anunta MMSS.

Salariul minim in ianuarie 2025

Potrivit legii, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni de la data incheierii contractului individual de munca.

Dupa expirarea perioadei respective, salariatului i se acorda un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Pe langa indemnizatia de handicap, ce facilitati din partea statului primesc persoanele cu dizabilitati?

Persoanele adulte cu dizabilitati beneficiaza de:

  • asistenta medicala gratuita, inclusiv medicamente gratuite, atat pentru tratamentul ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarii, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in conditiile stabilite prin contractul-cadru-medicul de familie/medicul specialist;
  • dispozitive medicale gratuite in ambulatoriu, conform listei si in conditiile prevazute in contractul-cadru - Casa de Asigurari de Sanatate;
  • servicii de asistenta sociala, cum ar fi asistenta medicala si sociala, asistenta la domiciliu, consilierea psihologica, ajutorul de urgenta, etc.;
  • accesibilitate - institutiile publice si cladirile trebuie sa fie adaptate pentru persoanele cu handicap, inclusiv cu rampe de acces, lifturi si alte facilitati pentru a le facilita accesul;
  • concedii medicale - persoanele cu handicap pot beneficia de concedii medicale pentru tratament sau pentru a se recupera dupa o interventie medicala;
  • scutire de impozit pe propria casa sau pe casa in care locuiesc drept co-proprietari, pe terenul aferent cladirii de domiciliu, pe mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat.
  • scutire de impozit pe veniturile realizate din pensii, salarii, din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura;
  • scutire de la plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile obtinute in baza legii nr. 448/2006 (indemnizatia de handicap);
  • card european pentru dizabilitate;
  • card de parcare;
  • loc de parcare;
  • rovinieta;
  • gratuitate la transport urban si interurban sau decontare carburant;
  • scutire de la plata tarifului de omologare perceput de Registrul Auto Roman pentru masinile adaptate astfel incat sa poata fi conduse de acestea;
  • taximetristii sau cei ce fac transport alternativ nu vor putea refuza transportul persoanelor cu dizabilitati, a dispozitivului acestora de mers si a cainelui-ghid, dupa caz.

TOATE facilitatile se gasesc AICI

In cadrul procesului de invatamant, indiferent de nivelul acestuia, persoanele cu handicap au dreptul la accesibilizarea cladirilor in care isi desfasoara activitatea unitatile si institutiile de invatamant prin asigurarea, in interiorul acestora, a adaptarilor specifice fiecarui tip de handicap, fara ca enumerarea sa fie limitativa, dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele cu handicap locomotor si cu mobilitate redusa: rampe si/sau, dupa caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi;

b) pentru persoanele cu handicap vizual sau cu dificultati de vedere, inclusiv cu surdo - cecitate: sisteme acustice de ghidaj si harti tactile;

c) pentru persoanele cu handicap auditiv: sisteme de avertizare vizuala si amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive;

d) pentru persoanele cu handicap mintal si psihic: sistem de ghidaj in limbaj usor de citit.

Autoritatile administratiei publice au obligatia sa asigure accesul persoanelor cu handicap la cultura, sport si turism, astfel incat in interiorul cladirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive si de petrecere a timpului liber si zonele exterioare aferente acestora sa fie adaptari specifice tipurilor de handicap. In acest fel, pentru persoanele cu handicap locomotor si cu mobilitate redusa trebuie asigurate rampe si/sau, dupa caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi. Pentru persoanele cu handicap vizual sau cu dificultati de vedere, inclusiv cu surdo-cecitate, se vor asigura sisteme acustice de ghidaj si harti tactile. Pentru persoanele cu handicap auditiv se vor asigura sisteme de avertizare vizuala si amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive, iar pentru pentru persoanele cu handicap mintal si psihic - sisteme de ghidaj in limbaj usor de citit. De asemenea, va fi asigurata in interiorul cladirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive si de petrecere a timpului liber sau, dupa caz, in zonele exterioare aferente acestora cel putin o toaleta accesibilizata pentru persoanele cu handicap.

Persoanele cu handicap GRAV beneficiaza in 2025 de:

  1. Indemnizatie de handicap + buget complementar 728 lei/luna;
  2. Indemnizatie de insotitor: 2.575 lei/luna;
  3. Pensie de invaliditate: minim 1.281 lei/luna;
  4. Card European pentru Dizabilitate;
  5. Gratuitate transport urban;
  6. Legitimatie de calatorie; abonament la metrougratuitate CFR;
  7. Gratuitate transport interurban sau decont carburant 1.500 lei/an;
  8. Decontare dispozitive medicale prin CAS (ex: scaun cu rotile 872 lei / 3 ani sau scaun electric - 2.936 / 5 ani);
  9. Scutire impozit pe cladiri;
  10. Scutire impozit pe teren;
  11. Scutire impozit autoturism;
  12. Scutire de la plata CASS doar pentru indemnizatia de handicap, nu si pentru alte venituri, potrivit art 154, litera e), din Codul fiscal;
  13. Rovinieta gratuita;
  14. Locuri de parcare gratuite;
  15. Credit cu dobanda suportata de stat (auto sau amenajare locuinta);
  16. Acces gratuit la sistemul de sanatate;
  17. Retete medicale compensate sau gratuite;
  18. Bilet gratuit la tratament balnear;
  19. Acces gratuit sau subventionat la unele evenimente culturale si sportive;
  20. Prioritate la inchirierea locuintelor de stat, cu scutire de la plata chiriei;
  21. Dreptul la munca cu reducerea varstei standard de pensionare;
  22. Dreptul la educatie gratuita;
  23. Pachete alimente de la U.E.;
  24. Card social alimente 125 lei/ 6 luni;
  25. Diverse facilitati oferite prin hotarari de consiliu local (in functie de zona);
  26. Posibilitatea accesarii la DGASMB a stimulentului financiar pe perioada derularii proiectului, de catre Primaria Municipiului Bucuresti;
  27. Posibilitatea solicitarii alocatiei de hrana pentru adultii/ copiii diagnosticati cu HIV/SIDA, la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala.

Transport gratuit pentru persoanele cu dizabilitati

Intr-un AN CALENDARISTIC, persoanele incadrate in grad GRAV, GRAV CU ASISTENT PERSONAL sau ACCENTUAT pot opta, la cerere, pentru:

  1. Acordarea gratuitatii la transportul interurban;
  2. Decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul si/sau acordarea de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice;
  3. Acordarea bonurilor de carburant;
  4. Acordarea cardurilor de carburant.

Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant si/sau pentru incarcarea mijloacelor de transport electrice sunt in valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.

Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant aprobat prin HG nr. 43/2024 se adauga celorlalte metode alternative, respectiv bonurilor de carburant pe suport hartie si decontarii bonurilor fiscale de combustibil pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice, cu conditia ca autoturismul sa fie in proprietatea acestora sau a familiei, ori a asistentului personal, asistentului personal profesionist ori insotitorului.

Metoda alternativa pentru cei care nu detin autoturisme sunt biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul.

Optiunea pentru una dintre variante se face prin cerere scrisa, depusa electronic sau la registratura Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), de catre persoana cu dizabilitate ori de catre oricare din urmatoarele persoane: reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau insotitorul, parintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, in baza unei masuri de protectie sociala.

HG 1.073/2024 vizeaza modificarea normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilitati, cuprinse in HG 1.017/2018, astfel incat sa se asigure respectarea drepturilor in legatura cu transportul gratuit.

Concret, normele stabilesc acum ca "operatorii de transport interurban sunt obligati sa asigure serviciile in baza biletelor de calatorie gratuita, indiferent de judetul in care s-au tiparit, si sa le prezinte DGASPC din judetul in a carui raza se afla statia de inceput a calatoriei ori, in cazul in care nu exista conventie incheiata intre operator si aceasta entitate, oricarei alte DGASPC, aflata in relatie contractuala cu operatorul, situata pe ruta desfasurarii calatoriei". Modalitatea de decontare si de asigurare a transferurilor financiare va trebui aprobata prin ordin al presedintelui Autoritatile Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati.

Cardurile de carburant vor putea fi emise de unitati autorizate de Ministerul Finantelor, care poate revoca sau suspenda autorizatia daca acestea nu respecta prevederile legale.

Incalcarea obligatiei de a asigura serviciile gratuite de transport in baza biletului de calatorie gratuita va putea aduce operatorului de transport interurban amenzi cuprinse intre 10 si 15 puncte-amenda (202,5 lei/punct).

Scutire omologare RAR in 2025

In Legea nr. 136/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dupa art. 28 s-a introdus art. 281 cu urmatorul continut:

"Persoanele cu handicap beneficiaza de scutire de la plata tarifului de omologare individuala perceput de Registrul Auto Roman, pentru autovehiculele special modificate fata de configuratia initiala in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, pe toata durata de valabilitate a certificatului de incadrare in grad de handicap si numai pentru autoturismul proprietate personala."

RCA persoane cu handicap 2025

Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) este un contract incheiat intre proprietarul unui vehicul, persoana fizica sau juridica si o companie de asigurari autorizata. In baza acestui contract, compania care a emis politia de asigurare RCA plateste despagubiri tertelor persoane pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat polita, pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale, inclusiv daunele morale suferite in acel accident.

Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania, in forma sa initiala, a prevazut ca unele persoane cu dizabilitati puteau in anumite conditii sa beneficieze de o reducere la asigurarea RCA, tariful și cuantumul reducerii fiind stabilite de catre societatea de asigurare.

Aceasta prevedere insa a fost abrogata prin Norma ASF nr. 18/2022, astfel in prezent nu mai exista nicio reglementare expresa care sa prevada scutirea de la incheierea contractului RCA a persoanelor cu dizabilitati sau aplicarea unor reduceri. Scutiri sau reduceri pot fi acordate eventual prin vointa societatilor de asigurare, aceasta fiind insa lasata in mod absolut la latitudinea lor, acestea neavand vreo obligatie in acest sens.

Prin urmare, persoanele cu dizabilitati NU sunt exceptate de lege de la obligatia incheierii unui contract RCA, nefiind reglementata o scutire in acest sens.

Masuri ale Guvernului pentru majorarea pensiilor

Conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referinta.

Valoarea punctului de referinta a fost determinata prin raportarea valorii punctului de pensie de 2.032 lei, valabil la data de 31 august 2024, la nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatiile anterioare in materie de pensii, respectiv 25 de ani.

Conform legii pensiilor, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta.

Pragul de impozitare a pensiilor creste de la 2.000 la 3.000 de lei, astfel ca, incepand cu drepturile din octombrie 2024, suma pentru care se plateste impozitul de 10% pe venit este diferenta dintre cuantumul pensiei, daca este peste 3.000 de lei si acest prag.

Potrivit reglementarilor Codului fiscal in vigoare in prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei. Incepand din octombrie 2024, in cazul veniturilor din pensii stabilite pe baza principiului contributivitatii, plafonul lunar neimpozabil, care se deduce din venitul din pensie, a fost majorat de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

De exemplu, pentru o pensie de 3.100 de lei, diferenta care ramane in buzunarul pensionarului este de 100 de lei.

3.100 - 2.000 = 1.100 (baza impozitare) x 10% (cota impozit) = 110 impozit de platit - 2.990 de lei in mana.

3.100 - 3.000 = 100 x 10% = 10 lei impozit de platit - 3.090 de lei in mana.

Majorari anuale de pensii 

Mecanismul de majorare al pensiilor - Rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.

Majorarea pensiilor se va realiza la inceputul fiecarui an, in luna ianuarie si va depinde de procentul de crestere a veniturilor din contributii de asigurari sociale la buget sau rata medie anuala a inflatiei din ultimii doi ani, acordandu-se valoarea cea mai avantajoasa.

Majorarile de pensii nu pot fi mai mari decat rata medie anuala a inflatiei sau decat cresterea veniturilor din CAS ca urmare a cresterii salariilor si a numarului de locuri de munca.

Indemnizatia sociala minima in 2025

Se va acorda in continuare indemnizatia sociala pentru pensionarii cu venituri din pensie mai mici decat valoarea indemnizatiei minime, conform OUG nr. 6/2009, aprobata prin Legea nr. 196/2009. Cuantumul indemnizatiei sociale pentru pensionari va fi majorat anual cu acelasi mecanism de majorare al pensiilor publice. 

Nivelul actual al indemnizatiei sociale pentru pensionari a fost stabilit prin OUG 115/2023 si se aplica de la inceputul anului.

Indemnizatia sociala NU creste de la 1 ianuarie 2025

Indemnizatia sociala ramane 1.281 de lei pana la sfarsitul anului 2025. Aceasta creste anual prin Legea bugetului de stat.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, aceasta NU va creste cu 134 de lei (1.281x10,4%), ceea ce inseamna ca indemnizatia sociala (pensia sociala) ramane la 1.281 de lei si nu va ajunge la 1.415 de lei.

Indemnizatia de solidaritate in 2025

Conform OUG 127/2024, pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav si accentuat, ale caror pensii au ramas neschimbate dupa recalcularea din 31 august, vor primi, incepand cu 1 ianuarie 2026, o indemnizatie de solidaritate. Beneficiarii vor primi indemnízatia de solidaritate intr-o suma fixa, pana cand pensia lor recalculata creste peste valoarea pensiei pe care o aveau pe 1 septembrie 2024. Dupa aceasta recalculare, indemnizatia va fi fixa si nu va mai fi actualizata. 

Cuantumul indemnizatiei de solidaritate va fi calculat in functie de pensia de limita de varsta pe care o primesc beneficiarii si va fi marit anual, in luna ianuarie a fiecarui an.

Cresterea indemnizatiei va fi stabilita astfel:

  • se ia procentului de majorare a indicatorului social de referinta;
  • la acest procent se adauga inca 50% din cresterea reala a salariului mediu brut;
  • rezultatul se aplica la pensia actuala pentru a determina valoarea indemnizatiei de solidaritate in fiecare luna ianuarie a fiecarui an.

Persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav si handicap accentuat, care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta NU li se va mai acorda de la 1 ianuarie 2025 o indemnizatie de solidaritate care se determina prin raportare la cuantumul pensiei pentru limita de varsta aflat in plata sau cuvenit conform legislatiei anterioare datei de 31 august 2024. Termenul s-a prorogat pentru 2026.

Pe langa indemnizatia lunara, actul normativ introduce si acordarea unor puncte de sprijin pentru pensionarii care, dupa 1 ianuarie 2026, dobandesc calitatea de pensionar. Aceste puncte se vor acorda astfel:

  • 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap vizual grav sau handicap grav.
  • 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap accentuat.

Valoarea unui punct de sprijin reprezinta 0,125 din ISR, echivalentul a 660 x 0,125 = 82,5 lei, ceea ce va contribui la cresterea cuantumului total al pensiei in plata.

Pensia de invalidate in 2025

Legea nr. 360/2023 prevede ca nimeni nu va putea sa fie incadrat pentru a primi pensie de invaliditate daca nu are fie macar si o luna de stagiu contributiv, adica daca nu a lucrat deloc cu carte de munca.

Cand vine vorba despre pensia de invaliditate, legea stabileste ca aceasta se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive in sistemul public de pensii, care nu au implinit varsta standard de pensionare si care au capacitatea de munca diminuata din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale, constatate conform legii, sau altor boli si accidente care nu au legatura cu munca.

Varsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. In cazul femeilor, cresterea varstei standard de pensionare va avea loc treptat, pana in 2035.

De asemenea, potrivit noii legi, au dreptul la pensie de invaliditate si elevii, ucenicii si studentii care au capacitatea de munca diminuata din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.

Apoi, Legea 360/2023 redefineste gradele de invaliditate, astfel incat sa fie posibila desfasurarea unor activitati profesionale.

Astfel, in raport cu gradul de diminuare a capacitatii de munca, invaliditatea de gradul I este caracterizata de deficienta functionala grava si capacitate de autoservire pierduta. Invaliditatea de gradul II este caracterizata de deficienta functionala accentuata si capacitate de autoservire pastrata partial. In fine, invaliditatea de gradul III se caracterizeaza prin deficienta functionala medie si capacitatea de autoservire pastrata.

"Pentru oricare dintre gradele de invaliditate (...), in functie de diminuarea capacitatii de munca si tipul raportului de munca, capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale", mai scrie in document.

Criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate trebuie stabilite prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a noii legi, adica ar trebui sa apara pana pe 30 noiembrie 2024.

In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal, precum si persoanele care desfasoara activitate in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, si care datoreaza contributia de asigurari sociale, indiferent de nivelul acestora.

Pensia de invaliditate reprezinta o categorie de pensie care nu se acorda definitiv, aceasta fiind conditionata de afectarea temporara a capacitatii de munca a unei persoane.

De aceea, atunci cand apare aceasta situatie, se acorda o pensie de invaliditate ce este verificata permanent pentru a se vedea daca masurile aplicate au determinat recuperarea capacitatii de munca, iar persoana isi poate relua activitatea.

Concret, legea stabileste ca "pensionarii de invaliditate sunt supusi periodic revizuirii medicale, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale".

Dupa fiecare revizuire medicala, medicul expert al asigurarilor sociale emite o noua decizie medicala asupra capacitatii de munca, prin care se stabileste, dupa caz:

  • mentinerea in acelasi grad de invaliditate;
  • incadrarea in alt grad de invaliditate;
  • redobandirea capacitatii de munca.

Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care au invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca, cei care au implinit varstele standard de pensionare si cei care au varsta mai mica cu pana la cinci ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

Pentru ca anumite persoane cu dizabilitati sa nu mai fie nevoite sa se prezinte la reevaluarile periodice pentru prelungirea termenului de valabilitate a certificatului de handicap, s-a stabilit, prin Legea 340/2023 ca acestea sa primeasca, in mod obligatoriu, un certificat cu un termen permanent de valabilitate.

Persoanele care vor putea primi certificate cu valabilitate nelimitata vor fi cele "a caror afectiune a generat deficiente functionale si/ sau structural-anatomice intr-un stadiu ireversibil si care nu pot urma programe de recuperare".

Suplimentar, pentru a se asigura ca prevederea va fi respectata, s-a introdus sanctionarea severa a comisiilor de evaluare care nu emit certificate de handicap cu termen de valabilitate nelimitat. Concret, acestea vor putea fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 30.000 si 100.000 de lei.

Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care s-a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca, emisa in urma revizuirii medicale.

Cum se va calcula pensia?

Valoarea pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta (VPR).

Pensie = VPR x Numar total de puncte.

VPR reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazut de legislatia anterioara, respectiv 25 (valoarea punctului de pensie impartit la 25).

Valoarea punctului de referinta va mai fi indexat anual, in luna ianuarie, cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

Numar total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive

Calculul pensiei are in vedere atat venitul pentru care s-a platit contributia la sistemul de asigurari sociale, cat si vechimea realizata efectiv in munca, pe teritoriul Romaniei. 

La calculul numarului total de puncte se va adauga si un numar de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributive de 25 de ani, si anume: 

  1. 0,50 puncte /an pentru anii din internalul 26-30 inclusiv; 
  2. 0,75 puncte/an pentru anii din internalul 31-35 inclusiv; 
  3. 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. Aceste puncte se vor stimulente pentru prelungirea vietii profesionale pana la 70 de ani. 

Avand in vedere faptul ca numarul de puncte de stabilitate se acorda pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi, in situatia unei persoane cu handicap grav din nastere care a realizat un stagiu de cotizare contributiv de 16 ani si 8 luni nu se acorda puncte de stabilitate.

Acordarea punctelor de stabilitate in cazul persoanelor cu handicap grav pornind de la o treime din stagiul complet de cotizare, ar incalca principiul stabilitiitii asiguriirii la sistemul public de pensii prevazut la art. 2 lit. j) din Legea nr. 360/ 2023, potrivit caruia pentru stagiul de cotizare contributiv realizat pentru o perioada mai mare de 25 de ani, se acorda un numar suplimentar de puncte.

Conform art. 73 din Legea nr. 360/2023, copiii au dreptul la pensie de urmas pe toata durata invaliditatii, de orice grad, daca aceasta s-a ivit pana la varsta de 16 ani si daca isi continua studiile intr-o forma de invatamnt organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani.

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR. Valoarea VPR va fi cea care se va majora pe viitor, nu parametrii de calcul ai VPR. 

Angajatii cu dizabilitati se pot pensiona mai repede in 2025

Persoanele angajate care au handicap grav, accentuat sau mediu beneficiaza de o pensionare mai rapida, fara sa se tina seama de momentul la care au capatat dizabilitatea, potrivit OUG 94/2021 publicata in Monitorul Oficial nr. 830 din 31 august 2021. Astfel, s-a eliminat din Legea pensiilor o discriminare care permitea pensionarea mai rapida a celor care au capatat un handicap inainte de asigurarea in sistemul public de pensii.

Prevederile din Ordonanta de Urgenta 94/2021 arata ca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare si a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap, si nu doar cei care au capatat handicapul inainte de asigurarea la pensii.

Pentru persoanele cu dizabilitati se mentin reducerile din varsta standard de pensionare, respectiv: 

  1. cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav, daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
  2. cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
  3. cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu, daca au realizat stagiul complet de cotizare.

Persoanele care lucreaza in conditii de handicap grav sau accentuat vor primi o majorare cu un numar de puncte fix de 0,5 pct si 0,25 pct pentru fiecare an realizat in conditiile enumerate mai sus.

Spor de 15% la salariul de baza pentru toate persoanele cu grad de handicap grav sau accentuat in 2025

Persoanele care detin un certificat de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat si boli rare vor beneficia de sporul de 15% din salariul de baza/ solda de functie/ salariul de functie/ indemnizatia de incadrare, prevazut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul programului normal de lucru, la stat (bugetari).

Cat este pensia de handicap?

Este una dintre cele mai frecvente intrebari. In Romania nu exista pensie de handicap, ci doar pensie de invaliditate si indemnizatie de handicap. Cele doua se pot cumula. Mai multe detalii, AICI

Voci pentru Maini: Interpretare la distanta 

 

voci pentru maini

In atentia persoanelor cu deficiente de auz: In vederea asigurarii accesului la servicii de interpretare video la distanta in limbaj mimico-gestual prin intermediul aplicatiei "Voci pentru Maini" pentru persoanele surde sau hipoacuzice, va rugam sa va deplasati la sediul Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala de care apartineti.

Care este procedura pentru incadrarea in grad si tip de handicap?

In articolul 7 alin. 1 din Ordinul nr. 2298/2012 privind aprobarea Procedurii cadru de evaluare a persoanelor adulte in vederea incadrarii in grad si tip de handicap, sunt detaliate Documentele necesare in vederea evaluarii complexe, prevazute in Hotararea Guvernului nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea si functionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap:
a) cerere-tip de evaluare complexa;
b) copie de pe documentele de identitate;
c) documente medicale:
- referat privind situatia medicala prezenta, intocmit de medicul specialist;
- scrisoare medicala-tip de la medicul de familie, numai in situatia primei prezentari la SECPAH (Serviciul de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte Cu Handicap);
- copii de pe biletele de externare, daca este cazul;
- investigatii paraclinice solicitate de SECPAH;
d) ancheta sociala efectuata de serviciul social specializat din cadrul primariei in a carei raza are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap;
e) adeverinta din care sa rezulte calitatea de salariat, in cazul salariatilor, copie a deciziei de pensionare si, respectiv, talon de pensie, in cazul pensionarilor, adeverinta conform careia persoana nu are niciun venit, in cazul persoanelor fara venituri.

Dreptul la prestatii si facilitati sociale se acorda la o luna dupa ce persoana a fost incadrata cu grad de handicap.

!!! Pentru adulti, mai multe detalii AICI iar pentru copii, AICI

Dezinstitutionalizarea persoanelor adulte cu dizabilitati

Reforma sistemului de protectie a persoanelor adulte cu dizabilitati, jalonul 381 din PNRR, Legea nr. 7/2023.

Valoarea beneficiului pentru locuire este de pana la 4.000 de lei/luna, bani pe care Ii pot primi doar persoanele care detin un certificat de incadrare in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, sunt persoane dezinstitutionalizate sau in risc de (re)institutionalizare, detin un raport de evaluare a nevoilor individuale de viata, care cuprinde recomandarea de locuire independenta si nu realizeaza venituri sau au venituri foarte mici (pana la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata). Persoanele cu dizabilitati vor putea primi urmatoarele valori maxime de referinta ale cheltuielilor acoperite prin beneficiul pentru locuire, in functie de fiecare situatie in parte:

  • pana la 1.500 lei/ luna pentru cheltuielile legate de plata chiriei, pentru locuintele inchiriate din mediul privat, rural;
  • pana la 2.400 lei/ luna pentru cheltuielile legate de plata chiriei, pentru locuintele inchiriate din mediul privat, urban;
  • pana la 1.000 lei/ luna pentru cheltuielile legate de plata chiriei, pentru locuintele inchiriate din mediul public, aflate in proprietatea sau administrarea directiilor generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Judetene sau aflate in fondul de locuinţe sociale;
  • pana la 100 lei/ an pentru cheltuielile legate de plata asigurarilor impotriva dezastrelor naturale;
  • pana la 1.000 lei/ luna pentru cheltuielile legate de plata serviciilor de utilitati publice si cheltuieli de reparatii curente;
  • pana la 1.500 lei/ an pentru cheltuielile legate de plata reparatiilor curente.

Dupa cum este prevazut in metodologie, beneficiul pentru locuire se va acorda in raport cu tipurile de cheltuieli si in limita valorilor de mai sus (pana la valoarea maxima de 4.000 de lei/luna).

Beneficiul de tranzitie va avea valoarea totala de 10.000 de lei, bani ce vor putea ajunge la persoane adulte cu dizabilitati ce detin un certificat de incadrare in grad de handicap grav, accentuat, mediu sau usor, se afla in proces de dezinstitutionalizate si participa la activitati pentru pregatirea transferului in comunitate sau sunt in risc de institutionalizare, detin un raport de evaluare a nevoilor individuale de viata, in care se recomanda locuirea independenta si nu au venituri sau au venituri foarte mici (tot pana la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata).

!!! Prevederile Legii nr. 7/2023 - beneficiul de tranzitie si beneficiul pentru locuire nu au inca o metodologie publicata de ANPDPD prin MMSS in Monitorul Oficial, deci nu au intrat inca in vigoare. Desi multe persoane cu dizabilitati se considera eligible, NU vor putea primi beneficiile respective pentru ca nu exista inca o metodologie in acest sens emisa prin ordin al presedintelui ANPDPD.

  1. Ordin nr. 1.136 din 14 decembrie 2023
  2. Ordin privind aprobarea Ghidului privind instrumentele de lucru pentru accelerarea procesului de dezinstitutionalizare

INDEMNIZATIE pentru tinerii de pana la 26 de ani

Senatul a adoptat recent o propunere legislativa care vizeaza corectarea unei inechitati pentru tinerii care au parasit sistemul de protectie sociala. Propunerea prevede extinderea dreptului la indemnizatia lunara de aproximativ 3.168 de lei pentru toti tinerii, fara a mai tine cont de data la care au iesit din sistem. In prezent, legea acordă acest sprijin doar tinerilor care parasesc protectia speciala dupa o anumita data, cu conditia sa urmeze studii sau sa aiba un loc de munca.

Concret, propunerea legislativa vizeaza completarea articolului 129 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, prin adaugarea unui alineat care extinde dreptul la indemnizatie pentru tinerii de pana la 26 de ani care indeplinesc anumite conditii.

"Indemnizatiile (..) se instituie ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor tinerilor, fara discriminare. Beneficiaza de aceste indemnizatii toti tinerii in varsta de pana la 26 de ani, care au iesit din sistemul de protectie speciala si care intrunesc conditiile prevazute", se arata in forma adoptata de Senat.

Astfel, toti tinerii in varsta de pana la 26 de ani, care indeplinesc conditiile pentru continuarea studiilor sau au un loc de munca si care au iesit din sistemul de protectie (orfelinate/plasament) inainte de modificarea legislatiei, ar putea beneficia de acest sprijin.

In martie 2024, valoarea ISR s-a majorat de la 598 de lei, la 660 de lei. Asadar, o indemnizatie de 4,8 ISR ar echivala cu 3.168 de lei.

De asemenea, procedura de acordare si plata a indemnizatiei va fi stabilita printr-un ordin comun al Ministerului Muncii si al Ministerului Familiei, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii.

Atentie! Propunerea a fost votata de Senat si va fi transmisa Camerei Deputaților pentru dezbatere si vot final. Aceasta se va aplica doar dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Facilitati - Acte necesare

I. Pentru obinerea legitimatiilor de transport urban persoanele indreptatite se vor prezenta cu actul de identitate in orginal si o fotografie color de dimensiunea aproximativa de 2/3 cm.

II. Persoanele cu handicap grav si accentuat precum si reprezentantii legali ai acestora pot opta pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban, pentru decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul, respectiv acordarea de bonuri valorice pe suport electronic (card carburant) - descarca cerere optiune.

III. Pentru decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul, persoanele indreptatite vor completa cererea de decont.

IV. Pentru acordarea bonurilor valorice pe suport electronic (card carburant), persoanele indreptatite vor completa cererea de acordare card carburant.

V. Pentru obtinerea abonamentului metrorex persoanele indreptatite vor depune o cerere, o copie a actului de identitate si abonamentele folosite.

VI. Pentru obtinerea cardului legitimatie de parcare persoanele indreptatite se vor prezenta cu actul de identitate in orginal si o fotografie color de dimensiunea aproximativa de 2/3 cm.

VII. Pentru obtinerea rovinietei persoanele indreptatite vor depune copie act identitate, copie certificat de incadrare in grad de handicap, copie talon/ carte identitate autoturism fata-verso, Anexa 1 ; Anexa 2 si Anexa 3, dupa caz.

VIII. Pentru subventionarea dobanzii pentru un credit in vederea achizitionarii unui autoturism, a tehnologiilor asistive si de acces, adaptarii locuintei la nevoile individuale de acces, respectiv achizitionarii unui autovehicul adaptat special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile dependente de scaunul cu rotile, persoanele indreptatite vor depune cererile atasare mai jos, impreuna cu documentele specifice - descarca Informare dobanda autoturism/tehnologii asistive si de acces/autoturism adaptat ; Informare dobanda adaptare locuinta ; Anexa 1 ; Anexa 2 ; Anexa 3 ; Anexa 4. (pentru Sector 2, Bucuresti)

IX. Pentru obtinerea legitimatiei acordata persoanelor cu dizabilitati, persoanele indreptatite se vor prezenta cu actul de identitate in orginal si o fotografie color de dimensiunea aproximativa de 2/3 cm.

X. Pentru obtinerea cardului european pentru dizabilitate persoanele cu dizabilitati vor completa cererea tip si vor atasa o fotografie color tip buletin.

XI. In vederea obtinerii adeverintei de imputernicire pentru ridicarea indemnizatiei de insotitor cuvenita persoanei decedate, mostenitorii vor depune cererea tip de deces, insotita de fotocopia actului de identitate al mostenitorului, copia certificatului de deces, precum si alte acte doveditoare, dupa caz.

ARHIVA

COMMENTS 

Postat la
%b %25, %2023
Postat de
Staicovici Constanta
Indemnizatia de handicap
Stiti de ce nu s-a marit de la 1 martie 2023 indemnizatia de handicap accentuat si nici bugetul complementar cu acel IRS=13,8%? Sunt pensionara si locuiesc in Bucuresti, sectorul1.
Postat la
%b %27, %2023
Postat de
Mona si Dan
Indemnizatia de handicap
Doamna Staicovici,
Precizez de la bun inceput ca noi suntem membrii ai acestui ; Forum Prostemcell. Suntem oameni simpli ca si dumneavoastra, dar ne ajutam cu drag prin comunicare si dialog intre noi.
Este adevarat ca indemnizatia trebuia majorata din luna martie. Aceasta majorare de 13,8 % (54 de lei) o vom primii in luna aprilie 2023. In urma cu 10-15 ani s-a stabilit pe plan national ca indenizatia sa fie achitata pe luna trecuta. Este precum la serviciu. Salariul il primim pe ce-am lucrat pe luna trecuta.
395 + 54= 449 de lei.
Postat la
%b %07, %2025
Postat de
ȚUGUI MIOARA
AJUTOR DE URGENȚĂ PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP
BUNĂ DIMINEAȚA,
Acum 3-4 ani a fost promulgată o lege în care se spunea că persoanele cu handicap pot beneficia de,, Ajutor de urgență nerambursabil, în valooare de 1 000 lei/an pentru nevoi speciale”, altul față de cel acordat de primărie.
V-aș ruga dacă mă puteți ajuta să găsesc această lege, (număr, an de promugare). Vă mulțumesc anticipat.
Sănătate multă vă doresc și pace, că alte îmbunătățiri nu se întrevăd.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează