Noi beneficii si facilitati pentru persoanele cu dizabilitatiGuvernul Romaniei a adoptat un proiect de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede varianta echivalarii indemnizatiei de handicap cu pensia minima garantata in plata si care, conform cu prevederile programului de guvernare, valoarea pensiei minime garantate se majoreaza de la 520 lei la 640 lei de la 1 ianuarie 2018.

Cuprins:

1. Majorarea indemnizatiilor persoanelor cu handicap

  • Indemnizatia pentru handicap grav va fi echivalentul pensiei minime garantate - 640 lei;
  • Indemnizatia pentru handicap accentuat va reprezenta 75% din valoarea pensiei minime garantate - 480 lei;
  • Indemnizatia pentru handicap mediu - 10% din valoarea pensiei minime garantate - 64 lei.

In cazul in care valorile convenite se respecta intocmai, ele vor intra in vigoare incepand cu data de 01 ianuarie 2018, printr-o Hotarare de Guvern.

Prin urmare, indemnizatia de handicap ce urmeaza a fi acordata pentru gradul I va fi de 640 lei, pentru gradul II de 480 lei si pentru gradul III de 64 lei.

UPDATE: Incepand cu 1 ianuare 2018, in conformitate cu OUG nr. 60/2017, creste valorea prestatiilor sociale, dupa cum urmeaza:

  • de la 349 lei (243 lei indemnizatia lunara si 106 lei bugetul personal complementar) la 450 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 500 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap grav;
  • de la 272 lei (193 lei indemnizatia lunara si 79 lei bugetul personal complementar) la 350 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 375 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;
  • de la 39 lei (bugetul personal complementar) la 50 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 60 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap mediu.
  • de la 106 lei (bugetul personal complementar) la 250 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 300 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap grav;
  • de la 89 lei (bugetul personal complementar) la 150 lei incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 175 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap accentuat;
  • de la 39 lei (bugetul personal complementar) la 50 lei incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 60 lei, incepand cu 1 iulie 2018 pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap mediu.

Mai multe detalii, AICI

2. Noi facilitati pentru persoanele cu dizabilitati

Actul normativ mai stabileste ca prioritate angajarea in munca a acestor persoane in procent de 4% din numarul total de angajati din institutiile si firmele cu peste 50 de salariati. De asemenea, in cazul copiilor cu handicap grav, certificatul acestora va fi valabil pana la implinirea varstei de 18 ani, fara sa fie necesar sa se mai prezinte periodic la comisiile de evaluare.

Potrivit OUG nr. 51/2017, 717.502 persoane beneficiaza de o forma de sprijin financiar sub forma prestatiei sociale (persoanele cu handicap usor nu beneficiaza de prestatii sociale si nici persoanele aflate intr-un serviciu public rezidential - centru rezidential).

"In ultimii ani, costurile de trai s-au modificat considerabil, iar acest aspect il resimtim fiecare dintre noi, in special persoanele din grupuri vulnerabile, cum sunt persoanele cu dizabilitati. In momentul de fata, este practic imposibil sa traiesti cu o suma de 349 de lei pe luna, cum este cazul persoanelor cu handicap grav sau 243 de lei pe luna, cum este cazul persoanelor cu handicap accentuat", se mai arata in actul normativ.

Astfel, una din masurile urmarite prin OUG nr. 51/2017 este de a creste "semnificativ" valoarea prestatiei de care beneficiaza persoanele cu handicap.

Totodata, Ministerul Muncii intentioneaza sa reglementeze un mecanism de crestere a prestatiei prin raportare la pensia sociala minima, in conditiile in care, in varianta actuala de lege, cresterea prestatiei este legata de evolutia indicelui pretului de consum, "indicator ce nu a mai crescut de foarte mult timp".

Sporul pentru persoanele cu handicap

Pentru activitatea desfasurata de persoanele cu handicap grav sau accentuat, in cadrul programului normal de lucru se acorda un spor de 15% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare. Categoriile de persoane cu handicap care vor beneficia de acest spor se stabilesc prin Hotarare a Guvernului.

O alta prevedere din OUG nr. 51/2017 are in vedere crearea de oportunitati pentru autoritatile locale (consiliile locale) de a dezvolta servicii sociale de tip rezidential (centre de zi, centre respiro si locuinte protejate).

"Legea nr. 448/2006 permitea DGASPC-urilor sa deschida astfel de servicii publice, insa nu si autoritatilor locale. In acest sens, se doreste sa se duca serviciile cat mai aproape de cetatean. Aceasta prevedere creeaza o oportunitate pentru primarii si nu o obligatie de a infiinta servicii", arata ordonanta de urgenta.

De asemenea, copiii cu handicap grav, care au ingrijiri paliative, nu vor trebui sa se mai prezinte periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor fiind valabil pana la implinirea varstei de 18 ani.

In textul OUG nr. 51/2017 mai este precizat faptul ca persoanele cu dizabilitati vor primi din oficiu prestatia sociala, si nu in baza unei cereri.

Ministerul Muncii mai vizeaza, prin OUG nr. 51/2017 de modificare a Legi nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, si sustinerea angajarii in munca a acestora.

"In Romania avem in prezent 34.343 de persoane cu dizabilitati angajate in munca. In acest context, proiectul de ordonanta de urgenta stabileste ca prioritate angajarea in munca a persoanelor cu dizabilitati in procent de 4% din numarul total de angajati din institutiile si firmele cu peste 50 de salariati, neindeplinirea acestei obligatii atragand dupa sine plata unei taxe catre bugetul de stat.

Noutatea adusa de actul normativ consta in incurajarea angajarii in munca si descurajarea neangajarii prin cresterea taxei la nivelul salariului minim brut pentru fiecare persoana neangajata pana la atingerea procentului de 4%. Totodata, eliminam optiunea de a contracta servicii si produse de la unitati protejate atunci cand nu este respectata obligatia legala de angajare in procent de 4% pentru persoanele cu handicap", se precizeaza in textul actului normativ.

Astfel, institutiile publice au obligatia organizarii de concursuri destinate persoanelor cu dizabilitati.

De asemenea, odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 51/2017, "5.150 de persoane cu handicap grav psihic si mintal vor beneficia de scutire la plata contributiei datorate pentru adultii cu handicap din centrele rezidentiale".

In prezent, obligatia de intretinere pentru adultii cu handicap asistati in centre se intinde pana la frati si surori, rudele in linie dreapta, sot si sotie, modificarea adusa prin actul normativ restrangand aceasta obligatie la sot si sotie, parinti pentru copii si copiii pentru parinti.

3. Beneficii noi pentru copii si persoanele cu handicap 

La propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Guvernul Romaniei a aprobat in data de 30.06.2017, Ordonanta de Urgenta nr. 51/2017 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilitati si familiilor acestora.

Copiii cu handicap grav nu vor mai fi pusi pe drumuri la comisiile de evaluare

Copiii cu handicap grav care beneficiaza de ingrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmand sa fie valabil pana la implinirea varstei de 18 ani.

Masura a fost adoptata in contextul in care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, in repetate randuri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare si conditiile in care copiii cu handicap grav si insotitorii acestora erau nevoiti sa astepte ore sau chiar zile in sir pentru reinnoirea certificatului de handicap.

Debirocratizare si mai putine drumuri la ghiseu

Persoanele cu dizabilitati vor primi din oficiu prestatia sociala si nu vor mai fi obligate sa depuna o cerere in acest sens.

Aceasta hotarare s-a adoptat deoarece s-a constatat ca nu toate persoanele cu dizabilitati stiau ca trebuie sa depuna o cerere speciala pentru a primi prestatia sociala, dupa obtinerea certificatului cu handicap.

Noile prevederi stabilesc faptul ca prestatia sociala se acorda automat, dupa obtinerea certificatului de incadrare in grad de handicap, nemaifiind necesara depunerea unei cereri, asa cum prevedea varianta veche a legii.

Nu in ultimul rand, masura este una de debirocratizare, astfel incat sa se evite drumurile inutile si cozile la ghisee.

Scutirea persoanelor cu handicap grav psihic si mintal de la plata contributiei datorate in centrele rezidentiale

Mai precis, 5.150 de persoane cu handicap grav psihic si mintal vor beneficia de scutire la plata contributiei datorate pentru adultii cu handicap din centrele rezidentiale.

Masura a fost adoptata pentru a nu vulnerabiliza si mai mult aceasta categorie sociala, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic si mintal, care, in prezent, suporta plata contributiei in centrele rezidentiale.

Sprijin pentru familiile adultilor cu handicap asistati in centrele rezidentiale

In prezent, obligatia de intretinere pentru adultii cu handicap asistati in centre se intinde pana la frati si surori, rudele in linie dreapta, sot si sotie.

Modificarea adusa prin actul normativ a restrans aceasta obligatie la sot si sotie, parinti pentru copii si copii pentru parinti.

Decizia a fost luata intrucat, in practica, s-au inregistrat cazuri in care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns sa fie executate silit pentru neplata acestei contributii.

Servicii sociale cat mai aproape de persoanele cu dizabilitati

O alta prevedere importanta a ordonantei de urgenta adoptate astazi are in vedere crearea de oportunitati de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidential (centre de zi, centre respiro si locuinte protejate) si pentru autoritatile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cat mai aproape de cetatean.

Legea actuala permitea doar directiilor generale de asistenta sociala si protectia copiilor (DGASPC) sa deschida astfel de servicii publice, nu si autoritatilor locale.
Mentionam ca o astfel de prevedere creeaza o oportunitate pentru primarii, si nu obligatia de a infiinta servicii.

Recunoasterea oficiala a limbajului mimico-gestual

Limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv.

Spre exemplu, persoanele cu deficiente de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la sustinerea examenului de bacalaureat, in contextul in care s-a constatat o rata foarte mica de promovare a acestuia, de catre persoanele din aceasta categorie, si anume de sub 1%.

In acelasi timp, masura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, in conditiile in care, in practica, s-a constatat existenta mai multor regionalisme.

Sursa: Ministerul Muncii

Comments 

Postat la
%b %24, %2017
Postat de
IULIANA Paun
Spor de 15% din salariul de baza
Buna ziua, acest spor de 15% pt. persoanele cu handicap grav si accentuat, conform Legii 153/2017, art.22, se acorda doar bugetarilor sau si in domeniul privat? Daca nu, seamana a discriminare, daca da, din ce fonduri se acorda pt. a-l obliga pe angajatorul privat sa il acorde? La un salariu minim pe economie, tot inseamna ceva...
Postat la
%b %30, %2017
Postat de
DoN
Rasp
Buna, sporul de 15% la salariu conform art. 22 din Legea nr.153/2017, art.22, se aplica doar persoanelor cu dizabilitati angajate in sectorul bugetar.
Postat la
%b %02, %2017
Postat de
Ioana Ch.
spor 15 % persoane cu handicap
V-am mai scris anterior si am gresit la nume( am aplicat emailul)...
Postat la
%b %05, %2017
Postat de
AnaM
Ce inseamna ''prestatie sociala''
Buna ziua,
Fiti amabili,ne puteti lamuri asupra unui aspect si anume: ''Persoanele cu dizabilitati vor primi din oficiu prestatia sociala si nu vor mai fi obligate sa depuna o cerere in acest sens.''
Adica,pe langa Indemnizatia pentru handicap,se acorda si o anume prestatie sociala?
Multumesc anticipat!
Postat la
%b %08, %2017
Postat de
Nicoleta B
Spor 15% ptr.persoanele cu handicap
Buna ziua,
Mi-am inteles unele nelamuriri, citind cele de mai sus!
Cum ramane cu discriminarea? Credeti ca la privivat sau "Regie" sau ori care ar fi forma de organizare ...muncesti mai putin ca la stat? De ce o persoana cu acelas grad de incadrare are un spor, un beneficiu, pentru lucrul acesta (atentie! nu pentru ce calificare are sau pentru competenta ci pentru ca are un certificat de incadrare in grad de handicap), si altele nu?
Postat la
%b %25, %2017
Postat de
vlad gavril
Aplicare spor 15% persoane cu handicap
Buna ziua,

De cand produce efecte art 22. din legea sarizarii unitare pentru salariatii persoane cu handicap grav si accentuat? 1 iulie 2017, 1 ianuarie 2018, de la aparitia HG mentionat in art.22?

Va multumesc anticipat pentru informatii!
Postat la
%b %14, %2017
Postat de
Mona si Dan
SPOR 15%
Va salut cu mult drag !

Acest 15 % se aplica pentru persoana cu dizabilitate grava sau accentuata care este incadrata in munca in baza contractului de munca.
Nu ar trebui sa existe diferenta intre sectorul bugetar sau privat. Pur si simplu se respecta un efort al respectivei persoane.
Postat la
%b %29, %2017
Postat de
Nicula calin
Nicula Calin
Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta si pe mine cu o nelamurire. Sunt angajat la SCJU CLUJ si am un handicap de grad mediu care sunt drepturile mele?mi se retine impozit din salar?
Postat la
%b %30, %2017
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua.

Scutirea de impozit pe salariu se apliva salariatilor cu handica accentuat si grav.
Postat la
%b %05, %2018
Postat de
Popa
spor 15%
Pentru activitatea desfasurata de persoanele cu handicap grav sau accentuat, in cadrul programului normal de lucru se acorda un spor de 15% din salariul de baza/solda de functie/salariu l de functie/indemni zatia de incadrare. Categoriile de persoane cu handicap care vor beneficia de acest spor se stabilesc prin Hotarare a Guvernului.
Inca nu a aparut HG, din pacate, asa ca in institutiile publice nu a primit nimeni acest spor
Postat la
%b %12, %2018
Postat de
Claudiu
Spor 15%
Cand sau cum putem afla care sunt codurile de boli care se incadreaza la sporul de 15% sau daca sunt publice, cum putem afla....
Postat la
%b %16, %2018
Postat de
Abderim Chibra
spor de 15%
Buna ziua!
Din punctul meu de vedere, ar trebui ca acest spor, sa li se acorde, tuturor acelor persoane, care poseda un certificat de handicap si sunt angajati cu norma intreaga!... Nu este corect?
Ce ar trebui sa faca cei carora nu li se acorda acest spor?.. sa se adreseze unei instante?
Postat la
%b %16, %2018
Postat de
daniel
Rasp
Potrivit articolului 38 aliniatul (2) litera a), din Legea-Cadru numărul 153 din 2017, “se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, … cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor , …şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, …. de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii;”

Speram ca luna aceasta, Guvernul sa emita aceasta HG, speram...

Adauga comentariu

Security code
Refresh