Noua lege a sanatatii va intra in vigoare in 2012. Pana atunci toate datoriile din sanatate vor fi platite, astfel incat pe piata sa li se faca loc asiguratorilor privati. Principalele prevederi ale legii tin de introducerea asigurarilor complementare si a caselor private de sanatate, modificarea listei de compensate si gratuite, infiintarea unor spitale-fundatie. Cei care vor dori mai mult decat un control medical de rutina vor trebui sa se asigure suplimentar, contra unei sume de minimum 10-15 euro pe luna. Ce ne asteapta mai exact de la anul?
Vor fi asigurarile complementare de sanatate obligatorii?
Nu. Toti cetatenii vor fi obligati sa se asigure in sistemul de stat, adica sa plateasca "RCA"-ul la sanatate (contributia de 5,5% din salariu). Pentru asta vor primi din partea statului un pachet minim de servicii medicale, mult diminuat in comparatie cu ce primeau pana acum. Vor fi gratuite vizitele la medicul de familie, cele la medicul specialist (cardiolog, urolog, internist, oncolog, hepatolog), testele de sange (trigliceride, colesterol, glicemie), urgentele medicale (rezultate in urma unui accident de munca sau de masina), ecografiile (ecografii cardiace, abdominale etc.), radiografiile (RX pulmonar). Pentru alte servicii, de exemplu analize imagistice sofisticate (Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica), retete cu medicamente moderne sau cu medicamente homeopate, proceduri de fizioterapie (masaje, infiltratii), vor fi valabile asigurarile complementare de sanatate ale privatilor. Cine nu vrea asigurare complementara de sanatate are si posibilitatea de a scoate bani direct din buzunar, la nevoie.
Cat vor costa asigurarile medicale complementare?
Pachetele de servicii medicale oferite de privati vor costa de la 10 euro pana la cateva sute de euro pe luna. Ofertele vor varia de la un asigurator la altul. Vor fi in total 11 mari jucatori in piata. Acestia vor lucra atat cu spitale publice, cat si cu spitale private, fiecare avand dreptul sa aleaga furnizorii de sanatate cu care va colabora. Ei vor primi un buget de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in functie de cati clienti vor reusi sa isi atraga in portofoliu si in functie de patologia acestora. Cei care vor avea multi clienti, printre care si pacienti cronici (bolnavi de inima, pacienti cu cancer), vor fi finantati mai bine. Indiferent de problema de sanatate a unui om (cancer, hepatita, boli cardiace), nici un asigurator nu va avea dreptul sa il refuze.
Cum se vor incheia contractele cu asiguratorul privat?
La fiecare inceput de an, fiecare cetatean care doreste o asigurare complementara de sanatate va avea posibilitatea de a-si alege asiguratorul. Acesta ii poate prezenta oferta, respectiv spitalele si medicii cu care lucreaza, precum si serviciile oferite. Daca nu va convin medicii sau spitalele cu care privatii lucreaza, aveti posibilitatea de a schimba contractul abia dupa un an. Teoretic, asiguratorii vor avea interesul de a-si atrage spitale cu medici buni, care opereaza bine, astfel incat sa nu apara complicatii si sa fie nevoiti sa plateasca mult pentru spitalizarea unui pacient. Nu se stie inca daca asiguratorii vor putea incheia contract direct cu medicii, adica daca ii vor putea plati in acord cu munca prestata.
Ce faci daca esti neasigurat?
Daca nu ai statut nici de angajat, nici de somer, nici de pensionar, vei fi tratat doar in caz de urgenta. Totodata, ai posibilitatea de a deveni co-asigurat, adica de a fi preluat pe asigurarea unei rude de gradul 1 (sot/sotie, parinti/copii). O alta solutie ar putea fi sa mergi la un spital-fundatie, asa cum sunt cele din SUA, unde se duc oamenii foarte saraci. Spitalele-fundatie vor fi finantate de stat, dar vor putea atrage fonduri si prin sponsorizari.
Sursa: Romania Libera
COMMENTS
Postat la
%b %22, %2011Postat de
PSCReprezentantii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) solicita decidentilor prin intermediul unei scrisori deschise dezbatere publica pe Noua Lege a Sanatatii. "Bolnavii de cancer va cer sa-i ascultati si pe ei inainte sa decideti pentru", anunta pacientii.
Practic, acestia considera ca noua lege a sanatatii nu trebuie adoptata rapid, fara sa exista consultari prealabile cu societatea civila si cu reprezentantii pacientilor.
"Suntem tara europeana, cu toate responsabilitat ile asumate de pe urma statutului de membru comunitar. In acest sens, trebuie avuta in vederea respectarea Cartei Europene a Drepturilor Pacientilor, document la care Romania a aderat inca dinainte de deveni membra a Uniunii Europene. Opacitatea autoritatilor in pregatirea viitoarei legi si misterul ce planeaza in jurul proiectului elaborat genereaza tensiuni si reprezinta o proba suplimentara a desconsiderarii cetatenilor de catre guvernanti", precizeaza reprezentantii FABC.
Avand in vedere faptul ca noua lege este de interes general, pacientii vor ca autoritatile sa discute cu ei.
Postat la
%b %25, %2011Postat de
danielPresedintele Traian Basescu a precizat ca noua legea a Sanatatii reprezinta un "mare hop" in momentul de fata. El spera ca actul sa fie adoptat anul acesta, fie prin asumarea raspunderii Executivului, fie prin vot parlamentar si ca va intra in vigoare in prima parte a anului viitor, dupa cum informeaza Agerpres.
"Daca pana acum v-am vorbit de proiecte in implementare, ca urmare a trecerii prin Parlament a legilor, trebuie sa va spun ca avem un mare hop, care sper sa fie trecut in acest an, si anume promovarea noii legi a sanatatii. Sistemul de sanatate romanesc este un sistem rigid, un sistem in care spitalele sunt societati de stat, un sistem in care aportul privat este nesemnificativ, un sistem in care orice spital se adreseaza ministerului daca vrea un aparat pentru radiografii, un sistem as spune nefunctional. Obiectivul noii legi, care este, ca si legea educatiei, rezultat al unui raport facut de o comisie prezidentiala neutra politic, dar cu spe[censored]ti de prima marime, este o interferenta puternica intre finantarea de la bugetul de stat si finantarea privata, lasandu-se companiilor posibilitatea de a-si asigura suplimentar, decat asigurarile de stat, deci de a-si asigura suplimentar salariatii, in functie de nevoi, de modul cum isi negociaza contractul la nivelul societatii", a explicat seful statului.
Basescu doreste ca, saptamana viitoare, proiectul de lege privind reforma sanatatii sa fie lansat in dezbatere publica.
"Speram ca el va fi adoptat in cel mai scurt timp de catre Parlament sau prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, pentru a face legea operationala la inceputul anului viitor. Atentie, pentru presa, nu am spus 1 ianuarie neaparat, la inceputul anului viitor, avand in vedere ca implementarea legii necesita un timp, ca si legea educatiei, necesita etape care sa fie parcurse si atunci o intrare in vigoare a legii in prima parte a anului viitor poate fi binevenita", a conchis Traian Basescu.
Postat la
%b %25, %2011Postat de
danielCamera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR) respinge noul proiect de Lege a Sanatatii, propus de dr. Cristian Vladescu, deoarece actul normativ ar urma sa desfiinteze principiul solidaritatii, anunta Agerpres.
"In proiectul de 52 de pagini, propus de dr. Cristian Vladescu impreuna cu colaboratori apropiati Presedintiei, principiul solidaritatii - in baza caruia se constituie Fondul de Asigurari si bugetul Ministerului Sanatatii - este complet desfiintat. In plus, documentul sustine coplata serviciilor de sanatate, fenomen care contribuie si mai mult la scaderea solidaritatii la nivelul sistemului de sanatate. Se stie clar ca finantarea si gestionarea publica din Europa de Vest conduc la sisteme de sanatate care produc sanatate pentru oameni. Situatia este total diferita fata de ceea ce se intampla in Statele Unite ale Americii, unde finantarea publica si/sau privata si gestionarea privata lasa descoperite din punct de vedere medical categorii largi de populatie. Ca atare, noi sustinem modificarea taxelor publice pentru sanatate de la 5,2% (contributia salariatului) + 5,5% (contributia angajatorului), cat sunt in prezent, la 7% + 7%, ceea ce ar atrage fonduri suficiente pentru sustinerea sistemului, fara a mai fi nevoie de coplata", a spus dr. Dan Peretianu, vicepresedintel e CFSMR, mentionand ca a intrat in posesia proiectului prin intermediul unei surse apropiate Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Medicul Peretianu sustine existenta unui numar de 8-10 case de asigurari de sanatate pe regiuni ale tarii, care sa fie conduse de adunari generale ale asiguratilor. "In acest mod, banii asiguratilor ar intra direct in conturile caselor de asigurari, ceea ce ar permite un control si o gestionare mai eficienta a fondurilor colectate. S-a dovedit ca circa 2-2,5 milioane de cetateni pot sustine independenta unei case publice de sanatate. De fapt, noi solicitam de ani de zile ca Ministerul de Finante sa nu mai controleze fondurile CASJ/MB", a exlicat dr. Dan Peretianu.
Postat la
%b %28, %2011Postat de
COPACReprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) din Romania au trimis un memoriu Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Departamentului de Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale cu propuneri concrete pentru proiectul noii legi a sanatatii.
Printre solicitarile pacientilor se numara urmatoarele:
Instituirea prin lege a unor mecanisme consultative ale Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Asiguratorilor de Sanatate si Agentiei Nationale pentru Calitate si Informatie in Sanatate cu organizatiile de pacienti si cu asiguratii;
Realizarea unui capitol special in Lege dedicat Drepturilor Pacientilor;
Finantarea corespunzatoare a sistemului;
Consultarea pacientilor la realizarea pachetului de baza – chiar daca se spune ca pacientii nu sunt spe[censored]ti , este important ca ei sa fie consultati si sa isi poata aduce contributia in directia realizarii unor pachete cat mai potrivite de servicii la care au dreptul asiguratii, deoarece ei sunt cei care se lovesc cel mai mult de sistemul medical si pot sa aiba propuneri de imbuntatire a asistentei medicale;
Consultarea obligatorie intre MS, CNAS, organizatiile de pacienti si organizatiile profesionale in elaborarea Contractului Cadru bianual;
Cuprinderea in lege a unor prevederi privind posibilitatea finantarii de la bugetul Ministerului Sanatatii a organizatiilor neguvernamental e care desfasoara programe de sanatate publica si servicii dedicate pacientilor.
Postat la
%b %30, %2011Postat de
danielIncepand de astazi, 28 decembrie 2011, proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania se afla, in dezbatere publica, pe pagina de web a Ministerului Sanatatii, www.ms.ro, la sectiunea transparenta decizionala.
La elaborarea documentului au participat profesionisti din sistemul sanitar, reprezentantii Comisiei Prezidentiale, ai Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate etc.
Reamintim ca, proiectul de act normativ propune o serie de modificari legislative semnificative pentru sistemul sanitar, dintre care amintim interpunerea intre CNAS si furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurari de sanatate private si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala.
De asemenea, proiectul de act normativ creeaza cadrul legislativ care da posibilitatea autoritatilor locale de a angaja direct un medic, in zonele unde sunt dificultati la acordarea de asistenta medicala. Acesta va fi sprijinit de o echipa multidisciplina ra al carei nucleu de baza va fi format din asistenti comunitari si mediatori sanitari.
Noul proiect legislativ, mai prevede modificari in ceea ce priveste utilizarea resurselor care se refera la zona medicamentului, dar si a calitatii serviciilor medicale in vederea eficientizarii acestor domenii. In acest sens, se propune creearea unei agentii pentru informatii si calitate in sanatate (ANCIS), ca o structura in coordonarea MS.
Proiectul de lege poate fi citit, analizat, comentat si descarcat de aici:
www.prostemcell.ro/4-cadru-juridic/25629...ate-din-romania.html
Postat la
%b %10, %2012Postat de
danielCe se schimba in noua Lege a Sanatatii - Sunteti de acord cu modificarile aduse?
https://www.prostemcell.ro/47-discutii-pe-bune/28483-dezbatem-legea-sanatatii.html