Noua lege a sana­tatii va intra in vigoare in 2012Noua lege a sana­tatii va intra in vigoare in 2012. Pana atunci toate datoriile din sanatate vor fi platite, astfel incat pe piata sa li se faca loc asiguratorilor privati. Principalele prevederi ale legii tin de introducerea asigurarilor complementare si a caselor private de sanatate, modificarea listei de compensate si gratuite, infiintarea unor spitale-fundatie. Cei care vor dori mai mult decat un control medical de rutina vor trebui sa se asigure suplimentar, contra unei sume de minimum 10-15 euro pe luna. Ce ne asteapta mai exact de la anul?

Vor fi asigurarile complementare de sanatate obligatorii?

Nu. Toti cetatenii vor fi obligati sa se asigure in sistemul de stat, adica sa plateasca "RCA"-ul la sanatate (contributia de 5,5% din salariu). Pentru asta vor primi din partea statului un pachet minim de servicii medicale, mult diminuat in comparatie cu ce primeau pana acum. Vor fi gratuite vizitele la medicul de familie, cele la medicul specialist (cardiolog, urolog, internist, oncolog, hepatolog), testele de sange (trigliceride, colesterol, glicemie), urgentele medicale (rezultate in urma unui accident de munca sau de masina), ecografiile (ecografii cardiace, abdominale etc.), radiografiile (RX pulmonar). Pentru alte servicii, de exemplu analize imagistice sofisticate (Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica), retete cu medicamente moderne sau cu medicamente homeopate, proceduri de fizioterapie (masaje, infiltratii), vor fi valabile asigurarile complementare de sanatate ale privatilor. Cine nu vrea asigurare complementara de sanatate are si posibilitatea de a scoate bani direct din buzunar, la nevoie.

Cat vor costa asigurarile medicale complementare?

Pachetele de servicii medicale oferite de privati vor costa de la 10 euro pana la cateva sute de euro pe luna. Ofertele vor varia de la un asigurator la altul. Vor fi in total 11 mari jucatori in piata. Acestia vor lucra atat cu spitale publice, cat si cu spitale private, fiecare avand dreptul sa aleaga furnizorii de sanatate cu care va colabora. Ei vor primi un buget de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in functie de cati clienti vor reusi sa isi atraga in portofoliu si in functie de patologia acestora. Cei care vor avea multi clienti, printre care si pacienti cronici (bolnavi de inima, pacienti cu cancer), vor fi finantati mai bine. Indiferent de problema de sanatate a unui om (cancer, hepatita, boli cardiace), nici un asigurator nu va avea dreptul sa il refuze.

Cum se vor incheia contractele cu asiguratorul privat?

La fiecare inceput de an, fiecare cetatean care doreste o asigurare complementara de sanatate va avea posibilitatea de a-si alege asiguratorul. Acesta ii poate prezenta oferta, respectiv spitalele si medicii cu care lucreaza, precum si serviciile oferite. Daca nu va convin medicii sau spitalele cu care privatii lucreaza, aveti posibilitatea de a schimba contractul abia dupa un an. Teoretic, asiguratorii vor avea interesul de a-si atrage spitale cu medici buni, care opereaza bine, astfel incat sa nu apara complicatii si sa fie nevoiti sa plateasca mult pentru spitalizarea unui pacient. Nu se stie inca daca asiguratorii vor putea incheia contract direct cu medicii, adica daca ii vor putea plati in acord cu munca prestata.

Ce faci daca esti neasigurat?

Daca nu ai statut nici de angajat, nici de somer, nici de pensionar, vei fi tratat doar in caz de urgenta. Totodata, ai posibilitatea de a deveni co-asigurat, adica de a fi preluat pe asigurarea unei rude de gradul 1 (sot/sotie, parinti/copii). O alta solutie ar putea fi sa mergi la un spital-fundatie, asa cum sunt cele din SUA, unde se duc oamenii foarte saraci. Spitalele-fundatie vor fi finantate de stat, dar vor putea atrage fonduri si prin sponsorizari.

Sursa: Romania Libera