Venitul Minim de Insertie

Venitul minim de insertieMinisterul Muncii comaseaza trei beneficii de asistenta sociala, respectiv venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familie si ajutorul pentru incalzire, intr-unul singur denumit venitul minim de insertie, masura urmand sa intre in vigoare la 1 aprilie 2023.

"Romania si-a propus sa reconfigureze un nou model de acordare a unui numar de trei beneficii de asistenta sociala intr-un singur beneficiu de asistenta sociala - venitul minim de insertie, ce are drept scop prevenirea si combaterea saraciei si riscului de excluziune sociala. Acestea sunt: venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei", se arata in expunerea de motive a actului normativ.

"O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati" 2015-2020

O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitatiGuvernul Romaniei adopta hotararea privind Strategia si Planul Operational privind implementarea Strategiei nationale "O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati", 2015-2020. In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, va aproba Instrumentul de monitorizare privind implementarea Strategiei nationale "O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati", 2015-2020.

Implantul cohlear bilateral decontat de casele de asigurari

Implantul cohlear bilateralIn cadrul programului national de tratament al surditatii prin proteze auditive implantabile nu exista o prevedere care sa limiteze numarul de implanturi cohleare care se pot deconta pentru un asigurat, de catre casa de asigurari de sanatate.

In cazul in care sunt necesare doua implanturi cohleare, medicul specialist este cel care decide daca se vor efectua simultan sau pe rand. Indiferent de decizie, costurile implanturilor cohleare vor fi suportate de catre casa de asigurari.

Persoanele cu handicap scutite de la plata unor impozite

Persoanele cu handicap grav sau accentuat, scutite de la plata unor impozite incepand cu data incadrarii in gradul de handicapPersoanele fizice cu handicap grav sau accentuat vor beneficia de scutirea de la plata impozitului datorat pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura iar facilitatea se acorda pentru veniturile realizate incepand cu data incadrarii contribuabilului in gradul de handicap.

Strategia nationala pentru protectia copilului 2014-2020

stategia nationala copilAutoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), institutie publica aflata in subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, a finalizat STRATEGIA NATIONALA pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020, precum si planul operational de implementare pentru perioada 2014-2016.

Cele doua documente au ca scop dezvoltarea, bunastarea si accesul universal la servicii al copilului, cu implicarea mai multor institutii si autoritati ale statului.

Ingrijirea la domiciliu, un serviciu de sanatate gratuit

Ingrijirea-la-domiciliuPacientii asigurati prin serviciul public de sanatate pot beneficia de maximum 90 de zile intr-un an calendaristic de ingrijire la domiciliu. Practic, tot ce inseamna servicii de recuperare postoperatorie sau boala cronica poate fi tratat acasa, iar serviciul este unul gratuit si decontat de Casa de Asigurari de Sanatate. Beneficiul psihic creste simtitor in randul pacientilor, care evita astfel si contractarea unei infectii intraspitalicesti, in timp ce costurile statului privind cazarea acestora scad drastic, in conditiile in care o zi in spital costa 350 de lei, iar numarul paturilor este oricum insuficient.

Cardul National de Sanatate

Cardul National de SanatateCardul de sanatate contine datele de identificare ale asiguratilor care au implinit 18 ani si in baza caruia ar urma sa se deconteze toate serviciile medicale. Cardul national va deveni obligatoriu incepand de la - 1 mai 2015 la accesarea oricarui serviciu medical, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Cardul de sanatate va fi inmanat titularului in baza unui act de identitate si a semnaturii de primire. In situatia in care, dupa minim doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat asiguratului, acesta va fi predat casei de asigurari teritoriale in evidenta careia se afla asiguratul.

Voluntar de Profesie - Editia a V-a

Voluntar-de-ProfesieProgramul Voluntar de Profesie este un program inovativ lansat in anul 2002 de Fundatia Vodafone Group, la nivel mondial, sub numele de World of Difference. Programul se adreseaza tuturor celor care si-au dorit dintodeauna sa lucreze intr-o organizatie non-profit, dar nu au avut ocazia deoarece desfasurau un alt tip de activitate. Prin intermediul "World of Difference", participantii au posibilitatea de a-si lua o pauza de la activitatea lor obisnuita, timp in care sa se dedice cauzei pe care o aleg. Filozofia care sta la baza programului este de a produce o schimbare si de a aduce bucurie in vietile oamenilor care au nevoie de ea, folosindu-te de resursele si abilitatile pe care le detii.

Noile pachete de servicii medicale au intrat in vigoare

CNASPachetele de servicii medicale, minimal si de baza, si Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 - 2015 au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 400/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr 366 din data de 19 mai 2014, care urmeaza sa intre in vigoare la data de 1 iunie.

Pachetul de servicii medicale de baza este destinat persoanelor asigurate, care platesc contributia de sanatate, iar cel minimal este valabil pentru cele neasigurate. Astfel, in pachetul minimal intra doar cateva servicii medicale care tin de urgentele medicale, sarcina, imunizari ori vaccinari. In schimb, pachetul de baza, fata de cel minimal, include mult mai multe servicii si se adreseaza tuturor celor asigurati in sistemul public de sanatate.