Legea voluntariatului: Voluntariatul, recunoscut ca experienta profesionala

legea voluntariatului 2014Legea volutariatului reglementeaza participarea persoanelor fizice, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a acestora, la activitati de voluntariat organizate in Romania de persoane juridice de drept public sau de drept privat fara scop lucrativ.

Legea nr. 78/2014 defineste si contractul de voluntariat, care reprezinta conventia incheiata intre un voluntar si organizatia gazda, in temeiul careia prima parte se obliga sa presteze o activitate de interes public, fara a fi remunerata, iar cea de-a doua se obliga sa ofere o activitate adecvata solicitarii sau pregatirii voluntarului.

Terapia pentru copiii autisti va fi decontata de stat

copii-autistiServiciile psihologice pentru copiii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist si psihoterapia vor fi decontate incepand cu 1 iunie, odata cu intrarea in vigoare a pachetului de servicii medicale de baza si a Contractului-cadru, a anuntat marti presedintele Colegiului Psihologilor din Romania (CPR), prof. univ. dr. Mihai Anitei.

"Din luna iunie, copiii cu autism si alte persoane vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatat - psihodiagnostic, consiliere psihologica, psihoterapie si psihopedagogie speciala-, acest fapt reprezentand o premiera pentru Romania.

Criteriile de incadrare in grad de handicap au fost schimbate

Criteriile de incadrare in grad de handicap au fost schimbateOrdinul nr. 707/538/2014 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap

Ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si
Ministrul sanatatii,

Avand in vedere:
- Referatul de aprobare nr. 9.084 DPPD din 12 mai 2014 al Directiei protectia persoanelor cu dizabilitati din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si nr. 2.848 din 13 mai 2014 al Directiei de strategii si politici in sanatate din Ministerul Sanatatii;

Proiect de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati

copii-cu-dizabilitatiProiectul de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati abroga dispozitiile Legii nr. 448/2006 privind protectia persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare referitoare la copiii cu dizabilitati, precum si orice alta dispozitie contrara prezentei legi.

Bine de stiut:

UPDATE: Incepand cu 1 ianuare 2018, in conformitate cu OUG nr. 60/2017, creste valorea prestatiilor sociale, dupa cum urmeaza:

  • de la 349 lei (243 lei indemnizatia lunara si 106 lei bugetul personal complementar) la 450 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 500 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap grav;
  • de la 272 lei (193 lei indemnizatia lunara si 79 lei bugetul personal complementar) la 350 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 375 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;
  • de la 39 lei (bugetul personal complementar) la 50 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 60 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap mediu.
  • de la 106 lei (bugetul personal complementar) la 250 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 300 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap grav;
  • de la 89 lei (bugetul personal complementar) la 150 lei incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 175 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap accentuat;
  • de la 39 lei (bugetul personal complementar) la 50 lei incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 60 lei, incepand cu 1 iulie 2018 pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap mediu.

Mai multe detalii, AICI

LEGE PRIVIND DREPTURILE COPIILOR CU DIZABILITATI

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Propunere legislativa pentru persoanele cu dizabilitati

Propunere legislativa pentru persoanele cu dizabilitatiSenatul a adoptat, propunerea legislativa prin care persoanele cu handicap ale caror afectiuni au generat deficiente functionale intr-un stadiu ireversibil, sa nu se mai prezinte la reevaluare. Mai precis, comisia de reevaluare a stabilit un termen permanent al certificatului pentru persoanele in cauza sa nu mai fie puse pe drumuri din moment ce afectiunile sunt ireversibile.

Accesibilizarea cladirilor si a transportului are ca nou termen anul 2020

Accesibilizarea cladirilor si a transportului are ca nou termen anul 2020Accesibilizarea cladirilor si a transportului in comun, prevazuta in Legea nr. 448/2006 privind protectia persoanelor cu dizabilitati, ramane o problema nerezolvata, fiind inca obiectiv in proiectul de Strategie nationala privind incluziunea acestor persoane, elaborat de Ministerul Muncii pentru 2014-2020.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus in dezbatere publica propunerea de Strategie Nationala privind incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati 2014-2020, document care prevede opt directii strategice de actiune: accesibilitate, participare, egalitate, ocuparea fortei de munca, educatie si formare, protectie sociala, sanatate si actiune externa.

Unitati protejate pentru persoane cu dizabilitati

Unitati protejate pentru persoane cu dizabilitatiLegea persoanelor cu handicap, Legea nr. 448/2006 (actualizata) prevede ca, pentru a deveni unitate protejata, este obligatoriu ca 30% din personalul angajat sa fie angajati cu dizabilitati.

Insa, aceeasi lege acorda si o serie de facilitati patronilor care sprijina astfel integrarea pe piata muncii a acestei categorii defavorizate in Romania: sunt scutiti de la plata taxelor de autotizare la infiintare si de reautorizare si nici nu platesc impozitul pe profit, cu conditia ca cel putin 75% din fondul obtinut prin scutire sa fie reinvestit in unitatea protejata. La acestea se mai adauga si "alte drepturi si facilitati acordate de autoritatile administratiei publice locale, finantate din fondurile proprii ale acestora", potrivit legii.

Ajutoarele sociale cresc din 1 ianuarie 2014

ajutoarele-socialeNivelul lunar al venitului minim garantat va fi majorat cu aproximativ 4,4% de la 1 ianuarie 2014, un act normativ care stabileste acest lucru fiind publicat in noiembrie in Monitorul Oficial. Potrivit oficialilor din Guvern, aceasta este o masura de protectie sociala fata de liberalizarea graduala a pretului la energie electrica si la gaze naturale.

Asistent personal sau indemnizatie pentru insotitor?

asistent personal sau indemnizatie pentru insotitorPersoanele cu handicap grav cu drept la asistent personal, care au si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I (avand inainte calitatea de "angajat" cativa ani), pot opta pentru a avea asistent personal sau pentru a primi indemnizatia de insotitor (pe numele lor, pe acelasi Talon cu Pensia de invaliditate).

Diferenta consta in faptul ca prin alegerea primirii indemnizatiei de insotitor direct de catre persoana cu handicap, aceasta isi asuma raspunderea de a-si asigura singura serviciile necesare traiului zilnic, fara a depinde permanent de o singura persoana.