Un permis de conducere pentru persoanele cu dizabilitati deschide noi oportunitati, dar prezinta si o serie de provocari specifice. Inscrierea persoanelor cu dizabilitati in randul soferilor ca si participanti la trafic din postura de conducatori auto, faciliteaza accesul acestora in societate, in care mobilitatea este cheia unei vieti de succes. Capacitatea de a conduce este sinonima cu independenta pentru toata lumea, inclusiv pentru persoanele cu dizabilitati.
Ca regula generala, oricine doreste sa obtina un permis de conducere trebuie sa demonstreze ca este apt sa conduca - indiferent daca are o dizabilitate.
Capacitatea de a conduce in siguranta este determinata pe baza capacitatilor fizice, vizuale si mentale, care sunt testate prin evaluarea timpului de reactie, acuitatii vizuale si luarii deciziilor.
Solicitarea unui permis de conducere ca persoana cu handicap fizic presupune mai multi pasi pentru a va asigura ca vehiculul si conditiile de conducere corespund nevoilor dumneavoastra.
Pasi de urmat pentru obtinerea permisului auto
In ciuda provocarilor fizice, multe persoane cu dizabilitati sunt eligibile sa conduca. Cu toate acestea, pentru a se califica ca sofer cu dizabilitati, cu dispozitiile necesare, trebuiesc indeplinite urmatoarele cerinte.
In primul rand trebuie sa indepliniti conditiile de baza pentru a putea face scoala de soferi:
- Conditii de varsta. Trebuie sa aveti minim 16 ani pentru subcategoriile A1 si B1, 18 ani pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr si 21 de ani pentru categoriile D, DE, Tb si TV si pentru subcategoriile D1 si D1E;
- Conditii medicale. Trebuie sa fiti apt din punct de vedere medical si psihologic;
- Conditii legale. Nu trebuie sa fiti condamnat pentru infractiuni in la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru infractiuni precum omorul, vatamarea corporala grava, talharia sau furtul de autovehicule.
Apoi primul pas este sa alegeti scoala de soferi la care doriti sa va inscrieti. Odata decisi sa urmati cursurile de pregatire pentru obtinerea permisului de conducere veti primi formularul "fisa medicala" ce urmeaza sa fie completata de clinica medicala care va evalueaza.
Inainte de a va programa la o clinica medicala, trebuie sa luati de la medicul de familie o adeverinta din care sa rezulte ca sunteti apt sa conduceti, intrucat fara aceasta nu sunteti primit la consultatii.
De asemenea, Codul Rutier prevede sanctiuni pentru medicii din tara noastra in situatiile in care nu isi indeplinesc obligatia de a trimite soferii pe care-i au in evidenta sau ingrijire la o examinare medicala de specializate, atunci cand descopera ca acestia sufera de o boala care nu permite obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere.
Potrivit legii, orice medic, atunci cand constata ca un conducator de autovehicul aflat in evidenta sau ingrijirea sa, prezinta afectiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducator de vehicule, este obligat sa emita bilet de trimitere catre o unitate de asistenta medicala autorizata, cu diagnosticele constatate si cu datele de contact ale unitatii medicale in care medicul trimitator isi desfasoara activitatea si sa consemneze acest lucru in fiaa medicala a conducatorului.
Pe lista bolilor incompatibile cu permisul de conducere se afla afectiunile neurologice si oftalmologice, boli psihice si cardiovasculare, epilepsiile, diabetul zaharat necontrolat sau dependenta de droguri, alcool ori anumite medicamente.
Cand este necesara fisa medicala permis auto?
Fisa medicala este obligatorie pentru:
- obtinerea permisului auto (pentru prima data);
- prelungirea valabilitatii permisului auto (preschimbare);
- daca permisul a fost anulat/suspendat si titularul il redobandeste.
Potrivit Ordinului MS 1.162/2010, consultatiile medicale difera in functie de categoria de permis.
Pe fisa medicala, trebuie sa apara apt sau inapt pentru specialitatile:
- medicina interna;
- ortopedie si traumatologie;
- neurologie;
- psihiatrie;
- ORL;
- oftalmologie.
Potrivit ordinului citat, conducatorii auto se clasifica in
- grupa 1: conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE
- grupa 2: conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.
Candidatii pot obtine fisa medicala permis auto de la orice unitate medicala autorizata care certifica aptitudinea din punct de vedere medical pentru condus autoturisme.
- Lista unitatilor autorizate de asistenta medicala pentru examinarea ambulatorie a candidatilor la obtinerea permisului de conducere poate fi gasita pe site-ul Ministerului Sanatatii.
- Normele minime de aptitudini fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul sunt stipulate in Ordinul nr. 1162, emis de Ministerul Sanatatii si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 631/08.09.2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Permis de conducere pentru handicapul locomotor
Persoanele cu handicap locomotor pot conduce autoturisme in urma adaptarii acestora in functie de nevoia fiecaruia. Handicapul locomotor, ca orice tip de deficienta, poate evolua, iar in acest caz persoana in cauza trebuie sa fie examinata cu regularitate pentru verificarea capacitatii de conducere a autovehiculului, atat pentru siguranta ei, cat si pentru siguranta celorlalti participantti la trafic. "In cazul stationarii in evolutie a handicapului locomotor, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite fara efectuarea examinarilor medicale periodice", se arata la articolul 3.2.2 din Ordinul 1162/2010.
Permis de conducere pentru deficiente de vedere
Persoanele care au deficiente de vedere pot spera la obtinerea permisului de conducere, insa abia dupa ce primesc permisiunea medicului in urma unui examen medical complet. Conform Ordinului 1162/2010, care preia o serie de reglementari europene, solicitantii care sunt incadrati in grupa I cu deficiente de vedere trebuie sa aiba o acuitate vizuala binoculara, daca este necesar, cu lentile de corectie, de cel putin 0,5, atunci cand se utilizeaza ambii ochi. "Campul vizual orizontal trebuie sa fie de cel putin 120 de grade, extensia trebuie sa fie de cel putin 50 de grade la stanga si la dreapta si de 20 de grade ascendent si descendent".
Permis de conducere pentru deficiente de auz
Cursurile de sofat si permisul de conducere sunt posibile in cazul persoanelor cu deficiente de auz din grupa a II-a numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizata. Conform prevederilor legale amintite, "se acorda o atentie deosebita examinarii medicale, tinandu-se seama de posibilitatile de compensare (aparate auditive)".
Permis de conducere pentru afectiuni cardiovasculare
"Orice afectiune care poate expune candidatul pentru obtinerea primului permis de conducere sau conducatorul auto care solicita reinnoirea acestuia la deteriorarea brusca a functionarii sistemului cardiovascular de natura a provoca alterarea rapida a functiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranta rutiera si este incompatibila cu calitatea de conducator de autovehicule" (art. 4.1). Totusi, permisul auto poate fi eliberat sau innoit in cazul persoanelor care poarta stimulator cardiac, insa doar cu avizul medicului de specialitate si cu conditia efectuarii unor controale periodice.
Alte afectiuni cardiace
Tensiune arteriala anormala: eliberarea permisului e conditionata de rezultatele analizelor medicale si de eventualele complicatii ori pericolul acestora pentru siguranta rutiera.
Angina pectorala: cursurile de sofat si examenul auto sunt inaccesibile persoanelor care sufera de angina pectorala de repaus sau la emotie.
Infarct miocardic: persoanele care au suferit cel putin un infarct miocardic de-a lungul vietii pot trece prin examenul pentru permis si pot conduce masini doar cu acordul medicului si cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice
Scolile de soferi atestate de Autoritatea Rutiera Romana (ARR) pentru persoanele cu dizabilitati organizeaza cursuri de pregatire practica si teoretica pentru persoanele cu dizabilitati in vederea obtinerii permisiului de conducere. Evaluarea pregatirii teoretice se realizeaza in cadrul scolii de instructori si conducatori auto care elibereaza cursantului fisa de scolarizare, aceasta fiind de tip grila si se sustine in format electronic. Pregatirea practica se desfasoara pe o masina echipata cu comenzi speciale si cutie de viteza automata.
Conform anexei 3 din Metodologia de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, dupa finalizarea pregatirii si promovarea evaluarii teoretice si practice, scoala de conducatori auto va elibera fisa de scolarizare care se inmaneaza fiecarui cursant care a absolvit scoala respectiva.
Persoana cu handicap fizic poate sustine examenul pentru obtinerea permisului de conducere daca autovehiculul utilizat la examinare este adaptat infirmitatii acesteia.
Persoanele cu dizabilitati pot efectua pregatire practica cu vehicule detinute de catre acestea sub orice titlu.
In situatia de mai sus, persoana cu nevoi speciale trebuie sa prezinte scolii de conducatori auto cu care incheie contract de scolarizare, pe langa celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare, un certificat medical care sa certifice respectivul handicap, precum si documentele vehiculului cu care efectueaza pregatirea practica care sa ateste admiterea acestuia in circulatie pe drumurile publice, precum si Certificatul de Agreare eliberat de catre Registrul Auto Roman..
Adaptari auto pentru o persoana cu dizabilitati
Cand vine vorba despre adaptari auto pentru persoane cu dizabilitati, trebuie sa constientizam faptul ca exista numeroase tipuri de deficiente. Astfel, adaptarile vor fi personalizate in functie de nevoile si impedimentele specifice ale fiecarui sofer. In cazul in care persoana sufera de deficiente locomotorii si nu poate folosi in mod corespunzator pedalele de frana, acceleratie si ambreiaj, aceste functii pot fi mutate in apropierea volanului prin utilizarea unor manete sau butoane (nuca). In cazul problemelor cu membrele superioare, se poate folosi o cutie de viteze automata pentru a elimina schimbatorul de viteze si volanul poate fi adaptat astfel incat sa poata fi folosit cu usurinta. Pentru toate aceste modificari va trebui sa apelati la specialisti in mecanica auto si totodata va trebui sa duceti autovehiculul la o Inspectie la Registrul Auto Roman, de unde veti primi un certificat de conformitate si autorizatia de circulare.
In Romania, exista trei firme care sunt specializate si omologate la Registrul Auto Roman pentru a monta aceste adaptari. Exista o firma la Bucuresti, una la Sovata si una la Giurgiu. Dupa montarea acestor adaptari, proprietarul masinii trebuie sa mearga la Registrul Auto Roman pentru omologarea adaptarii care apare scrisa atat in cartea masinii, cat si in certificatul de inmatriculare.
"Masinile de scoala trebuie sa fie adaptate in functie de dizabilitatile fiecarei persoane. O masina doar cu o cutie automata poate fi considerata adaptata in momentul in care persoana respectiva poate folosi piciorul drept. In cazul persoanelor care nu-si pot folosi deloc picioarele, se face adaptare manuala, la frana si acceleratie. Este vorba despre o a doua maneta care vine prinsa de bratele pedalei si o actioneaza. Astfel, masina poate fi condusa atat de o persoana care isi poate folosi picioarele, cat si de o persoana imobilizata in scaun rulant. O asemenea masina se conduce extrem de usor, deoarece pentru a actiona pedala de frana trebuie sa impingi in fata, iar pentru acceleratie trebuie sa tragi in spate. Sunt si masini cu adaptare pentru cutie de viteze manuala nu care au incluse si adaptarea ambreiajului. In acest caz, se intervine in constructia masinii, fiind vorba de un brat care vine prins de coloana volanului. O astfel de masina este mai greu de condus, dar majoritatea persoanelor opteaza pentru autoturisme cu o cutie automata", declara Ciprian Vizitiu, un iesean cu dizabilitati care detine permis auto din anul 2007.
De asemenea, persoanele cu dizabilitati pot face scoala de soferi si pe propria masina. In acest caz, exista riscul sa-si achizitioneze masina, dar sa nu obtina permisul auto.
"Legislatia permite unei persoane cu dizabilitati sa faca scoala pe masina personala, dar acea masina trebuie sa aiba o dubla comanda. Persoana trebuie mai apoi sa faca un contract cu o scoala de soferi. Este neaparat ca masina sa fie inmatriculata in Romania. Ca si in cazul persoanelor fara dizabilitati, exista varianta de a nu lua permisul din prima sau din a doua incercare. Depinde de la individ la individ. Exista posibilitatea de a sta luni bune cu masina in fata blocului, deoarece nu ai obtinut permisul auto, si sa platesti impozit, asigurare, dar asta se poate intampla si unei persoane fara dizabilitati. O persoana cu dizabilitati nu este in niciun fel favorizata, este privita fix ca o persoana normala atunci cand vine vorba de obtinerea permisului auto", adauga Ciprian.
Examenul pentru obtinerea permisului de conducere se desfasoara la fel ca pentru orice alt candidat. Mai multe detalii, AICI
Persoanele cu dizabilitati care vor sa ajunga soferi au si o serie de avantaje:
- nu platesc impozit pentru autoturism;
- beneficiaza de rovinieta gratuita;
- primesc un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare din locurile publice special amenajate;
- au scutire de la plata tarifului de omologare individuala perceput de Registrul Auto Roman, pentru autovehiculele special modificate fata de configuratia initiala in scopul conducerii de catre persoanele cu dizabilitati pe toata durata de valabilitate a certificatului de incadrare in grad de dizabilitate si numai pentru autoturismul proprietate personala;
Ca regula generala, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta afectiuni care nu sunt mentionate in normele minime, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate functionala care poate afecta siguranta rutiera, in afara situatiilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat si, daca este necesar, cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.
Politia rutiera retrage permisul de conducere in cazul in care posesorul permisului este declarat inapt pentru a conduce un vehicul de catre unitatea de asistenta medicala autorizata.
Persoana declarata inapta medical nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicarii acestui fapt de catre politia rutiera..
Suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice din Romania se poate intinde pe o perioada de 30 pana la 90 de zile si este urmata de o amenda contraventionala.
Procedura de redobandire a permisului de conducere suspendat si de reducere a perioadei de suspendare a permisului este prevazuta in Articolul 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 (Codul Rutier).
Anularea permisului de conducere poate interveni, in conformitate cu dispozitiile legale din Codul Rutier.
Permisul de conducere international
Directia Generala Permise de Conducere si Inmatriculari (DGPCI) emite incepand din 11 octombrie 2024, permisul de conducere international, necesar pentru circulatia in statele care nu recunosc automat permisul de conducere romanesc. Conform legii, permisul de conducere international nu inlocuieste permisul national, fiind un document complementar.
Valabilitatea permisului de conducere international este de 3 ani, dar nu mai mult de data expirarii permisului de conducere national.
Permisul de conducere international este tradus in 7 limbi, adica in engleza, franceza, germana, spaniola, rusa, greaca si araba.
Astfel, la momentul deplasarilor in afara granitelor UE, cetatenii trebuie sa aiba asupra lor atat permisul de conducere romanesc, cat si permisul de conducere international. Pentru informatii suplimentare, cetatenii sunt rugati sa consulte conditiile de calatorie de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Documentul se elibereaza persoanelor care au permis de conducere romanesc si act de identitate romanesc (ambele aflate in termenul de valabilitate). Emiterea permisului de conducere international se poate face fie prin transmiterea cererilor pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., fie prin prezenta fizica la Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Alaturi de cerere vor fi necesare urmatoarele documente:
- actul de identitate aflat in termen de valabilitate;
- permisul de conducere national si o copie a acestuia;
- 2 fotografii tip pasaport (3 cm x 4 cm);
- dovada platii contravalorii permisului de conducere international (tariful in valoare de 46 lei se poate plati in contul RO87TREZ7015032XXX025704, deschis la Trezoreria Sector 1, pe numele Directiei Generale Permise de Conducere si Inmatriculari.
Termenul de emitere a permisului de conducere international este de 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Permisul de conducere international se livreaza la adresa din Romania indicata de titular sau se ridica de catre acesta de la serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor indicat in cerere.
Masini adaptate transportului in scaun rulant
Deltamed din Gilau, jud. Cluj, este unul dintre producatorii principali de vehicule dedicate transportului persoanelor in fotoliu rulant
Compania a prezentat doua solutii de adaptare destinate persoanelor cu dizabilitati.
Prima - care presupune decuparea partii din spate a masinii si instalarea unei rampe care se transforma la nevoie in podea/ portbagaj - permite incarcarea/ descarcarea prin usile spate a unui fotoliu rulant destinat transportului unei persoane. Solutia include - pentru confortul persoanei transportate in fotoliu - si un suport pentru spate si cap, fiind in acelasi timp si un excelent sistem suplimentar de protectie care a trecut cu succes testele EuroNCAP la 10G pentru impactul din spate. Centura de siguranta a persoanei din fotoliul rulant a fost si ea cu succes testata EuroNCAP la 20G in cazul impactului frontal.
A doua solutie prezentata este scaunul rotativ - instalat in locul scaunului pasagerului din dreapta fata - un scaun care usureaza intrarea in / iesirea din masina, prin rotirea sa cu 90° spre exterior, perpendicular pe directia de mers. Mai mult, solutia include si un suport cu roti pe care acest scaun poate fi translatat din masina, transformandu-se intr-un fotoliu rulant cu care persoana cu dizabilitati poate fi transportata.
- LISTA cu modificarile speciale aduse autovehiculelor in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap si/sau in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat | Ordin 2403/2022
Autospeciala adaptata de catre Deltamed este echipata cu rampa de acces din aluminiu, cu suprafata antiderapanta, pliabila in interior cu blocare in doua pozitii, vertical si orizontal, sistem de siguranta si confort Future Safe cu sprijin lombar si cervical, fixare fotoliu rulant in patru puncte cu doua centuri de siguranta retractabile in partea din fata si doua centuri cu tensionare in partea din spate, adaptare sistem electric pentru blocare/deblocare centuri de siguranta fata pentru fotoliul rulant, centuri de siguranta in trei puncte pentru persoana transportata in fotoliul rulant, omologare RAR ca vehicul special cu posibilitate de configurare a locurilor, vehicul special pentru transportul a 5 persoane pe locurile originale sau 2 persoane pe locurile originale si o persoana in fotoliu rulant
Ford Transit Connect este ideal pentru a fi implementat de catre companiile de taximetrie care, conform Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, trebuie sa asigure cel putin o masina adaptata transportului persoanelor care utilizeaza fotoliul rulant.
Bibliografie:
1. NORME MINIME din 31 august 2010 privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 631 din 8 septembrie 2010
2. ORDIN nr. 1.049 din 5 iulie 2019 privind modificarea Ordinului ministrului sanatatii nr 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul
3. ORDIN nr. 2.403 din 8 decembrie 2022 pentru modificarea si completarea Reglementarilor privind omologarea individuala, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere - RNTR 7
4. Codul Rutier 2024 actualizat prin OUG nr. 84/2024