Regio-InterRegio-IntercityPensionarii si persoanele cu handicap vor beneficia de reduceri sau de gratuitati si la noile categorii de trenuri, potrivit unei legi publicate recent in Monitorul Oficial. Noua structura de trenuri, Regio (R), InterRegio (IR) si Intercity (IC), a fost introdusa in decembrie 2011 si inlocuieste trenurile vechi.

La sfarsitul anului 2011, a fost introdusa o noua structura de trenuri, dupa cum urmeaza: trenurile personale au fost inlocuite de cele Regio (R), iar acceleratele si rapidele de cele InterRegio (IR). In aceste conditii, legea publicata recent modifica regimul de acordare a reducerilor si gratuitatilor pentru persoanele cu handicap si pentru pensionari, actualizand facilitatile cu noile categorii de trenuri introduse.

Astfel, persoanele cu handicap grav vor beneficia de gratuitatea transportului interurban, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet interregio IR la clasa a II-a. De asemenea, acestia vor beneficia de aceleasi facilitati la transportul cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial. Gratuitatea se aplica pentru 12 calatorii dus-intors intr-un an calendaristic.

Si persoanele cu handicap accentuat beneficiaza de aceleasi facilitati, insa numarul calatoriilor este redus la 6 calatorii dus-intors pe an.

Numarul de calatorii  gratuite poate fi depasit, in conditiile legii, doar de persoanele cu afectiuni renale, care necesita hemodializa in alte localitati decat cele de domiciliu si doar in functie de recomandarile centrului de dializa.

In ceea ce priveste pensionarii, acestia vor beneficia anual de 6 calatorii cu o reducere de 50% la calatoriile cu trenurile regio R si interregio IR (fara regim de rezervare clasa a II-a), cu mijloacele auto sau cu transportul intern in comun.

Legea pentru corelarea unor reglementari privind facilitatile de calatorie a fost adoptata ca urmare a modificarii categoriilor de trenuri la sfarsitul anului trecut.

Potrivit Noului Mers al Trenurilor, ce a intrat in vigoare in data de 11 decembrie 2011, vechile trenuri (personale, accelerate, rapide si inter-city), au fost inlocuite de o noua structura de trenuri.

Astfel, in functie de serviciile oferite, noile categorii de trenuri de calatori sunt: Intercity (IC), InterRegio (IR) si Regio (R).

In functie de serviciile oferite, rangurile de trenuri de calatori se vor imparti in trei categorii noi: Intercity (IC), InterRegio (IR) si Regio (R).

In noul plan de mers 2011-2012 vor circula 70 de trenuri internationale, din care 40 InterRegio, patru Intercity si 26 Regio, precum si 1.336 de trenuri in trafic local, dintre care 28 sunt Intercity, 198 InterRegio si 1.110 Regio, se mai precizeaza in documentul de presa.

Noutati in noul mers de tren

Tariful pentru trenurile Intercity si Regio (fostele Intercity-uri si Personale) va fi pastrat, in timp ce pentru trenurile de tip InterRegio se va practica un tarif intermediar intre tariful celor doua ranguri de tren Accelerat si Rapid (aproximativ 22% mai putin decat la Rapid, respectiv 12% mai mare decat cel la Accelerat).

Prin tariful pentru InterRegio, abonamentele emise la trenurile Rapid vor scadea cu o suma cuprinsa intre 40 si 140 lei pe abonament, iar cele de la trenurile Accelerat vor creste in medie cu 10 lei pe abonament. De asemenea, va fi aplicat un "procent de fidelitate", care va mentine un tarif convenabil la calatoria cu mai multe trenuri apartinand CFR Calatori. Astfel, este vorba de reduceri de 10 la suta pentru doua trenuri, 15 la suta pentru trei trenuri, 20 la suta pentru patru trenuri, procentele fiind aplicate la biletele intregi adult si 50 la suta reducere pentru copii.

Biletele de tren vor putea fi utilizate ca bon fiscal.

CFR Calatori precizeaza ca in Noul Mers al Trenurilor se va aplica simultan reducerea de anticipatie si procentul de fidelitate la calatoria cu mai multe trenuri. Totodata, se va aplica o reducere de 5% la biletele vandute prin sistemul online, pentru perioadele in care nu vor exista alte oferte la acest canal de distributie.

De asemenea, se vor mentine ofertele existente, prin care se acorda reduceri la transportul feroviar, dupa cum urmeaza:

 • "Minigrup 2 – 5" este destinata celor calatoresc in grupuri mici (de 2 - 5 persoane) si este valabila in toate zilele saptamanii, mai putin in zilele de vineri si duminica, cu reduceri intre 10% si 25 %;
 • "Cartea VSD" (vineri, sambata, duminica) valabila in week-end, cu reduceri intre 25% si 60%;
 • "Calatoria dus-intors" cu o reducere de 10%;
 • reducere intre 5% si 13%, la cumpararea cu anticipatie;
 • reducere intre 15% si 35%, la abonamentul 5, 10, 15 zile;
 • reducere de 50% la abonamentele lunare si saptamanale;
 • reducere 50 % petru copii intre 5 si 10 ani si grauit pentru copiii cu varste de pana la 5 ani;
 • reducere 50% pentru grupurile formate din cel putin 20 copii sau elevi, inclusiv personal didactic, medico-sanitar, administrativ insotitor (maxim o persoana la 10 copii);
 • reducere 25% la trarif la tren Regio pentru grupuri compuse din cel putin 30 de persoane;

Unde se distribuie biletele?

Potrivit CFR, biletele de calatorie se distribuie:

 • on-line de pe site-ul www.cfrcalatori.ro
 • statiile si agentiile de voiaj CFR,
 • distribuitori autorizati (agentii de turism),
 • automatele de vanzare din statiile CFR si de la terminale de plati electronice Zebrapay din marile complexe comerciale.


Potrivit CFR Calatori, se va aplica simultan reducerea de anticipatie si procentul de fidelitate la calatoria cu mai multe trenuri. Totodata, se va aplica o reducere de 5% la biletele vandute prin sistemul online, pentru perioadele in care nu vor exista alte oferte la acest canal de distributie.

COMMENTS 

Postat la
%b %05, %2014
Postat de
Orban Petru
informatie
Persoana cu handicap accentuat,cu 6 bilete gratuite/an.
Pot transmite un bilet gratuit unui membru din familie cu acelasi nume de Orban ?
Postat la
%b %06, %2014
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Nu prea se poate.

Ati primit de la DGASPC o legitimatie nominala cu datele dvs unde sunt trecute seriile biletelor de transport pe care le primiti anual.

In tren, "nasul" cere biletul galben, confrunta seria acestuia cu cea inscrisa in legitimatie si actul dvs de identitate pentru a stabili ca legitimatia si biletul apartin calatorului.

Biletul gaben nici nu este valabil fara legitimatie si act de identitate.

Eu calatoresc des cu trenul si acest tip de verificare mi-a fost aplicat mereu si de catre controlor si de supracontrol.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează