Piata muncii neadaptata pentru persoanele cu dizabilitatiIn Romania, piata muncii nu e adaptata pentru persoanele cu dizabilitati, nici ca accesibilizare, nici ca mentalitate. Rezultatul: doar 11% dintre acestea isi gasesc un loc de munca.

Romania are o rata de angajare a persoanelor cu dizabilitati de aproape cinci ori mai mica decat state europene cu sisteme sociale bine puse la punct, precum tarile nordice. Astfel, daca la noi, doar 11% dintre persoanele cu handicap au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, multe fiind platite cu putin peste salariul minim pe economie, in Finlanda, spre exemplu, rata de angajare a celor cu probleme de sanatate ajunge la aproape 50%.

Asa se face ca, potrivit statisticilor, din totalul angajatilor romani, mai putin de 1% au o dizabilitate. Iar specialistii sustin ca se chinuiesc de ani buni sa integreze cat mai multe persoane cu handicap pe o piata a muncii nu foarte primitoare.

Gabriela Comanescu, coordonatorul Programului de integrare in munca a persoanelor cu dizabilitati al organizatiei Motivation Romania, spune ca, "teoretic, o persoana cu handicap poate lucra oriunde, trebuie doar ca locul de munca sa fie adaptat nevoilor ei". Mai exact, cei care au deficiente mintale pot face munci fizice, iar cei care au boli interne pot presta orice munca care nu le afecteaza evolutia bolii.

Piata prea competitiva

In realitate insa, "piata muncii nu e adaptata pentru persoanele cu handicap: nu e suficient de specializata pentru ele, insa este foarte, foarte competitiva", arata Comanescu. "Patronii romani vor angajati care sa faca de toate, nu vor un om care, spre exemplu, sa se ocupe doar de asezarea produselor pe raft. Or, pentru astfel de persoane, e nevoie de joburi specializate", explica aceasta.

Potrivit specialistului, in Romania cei cu dizabilitati au doar doua variante. "Le gasim joburi fie la companii multinationale, ca re au o cultura organizationala de deschidere catre cei cu dizabilitati (insa e nevoie de oameni cu multa scoala, ceea ce rar se gaseste), fie le putem oferi posturi slab calificate si, automat, prost platite", subliniaza Gabriela Comanescu.

Ea adauga si o alta problema care le pune bete-n roate celor cu handicap: mentalitatea semenilor, care nu sunt inca dispusi sa le acorde o sansa reala. "Ne este greu sa ne obisnuim sa-i vedem muncind cot la cot cu noi. Avem sentimente de compasiune, insa nu-i tratam ca pe niste egali", conchide Comanescu.

Un studiu al Societatii Academice Romane, realizat anul trecut, arata ca dizabilitatea cel mai usor acceptata este surdocecitatea (surzi si orbi, deopotriva), iar cel mai dificil de acceptat sunt cei care se deplaseaza in scaun cu rotile, din cauza lipsei accesibilizarii. "Cu cat dizabilitatea lor e mai severa, cu atat e mai dificil sa-si gaseasca un loc de munca", concluzioneaza specialistii.

Criza, o problema in plus

La mentalitate se adauga acum si criza. Si impreuna, cele doua probleme au reusit sa blocheze multe dintre initiativele bune din anii trecuti. Spre exemplu, explica Gabriela Comanescu, Motivation a castigat un proiect din fonduri europene, prin care ar trebui sa angajeze 280 de romani cu dizabilitati, insa abia a reusit sa gaseasca locuri de munca pentru 50 de oameni.

Asta in conditiile in care, la nivel national, exista aproximativ 255.000 de persoane cu dizabilitati, care au varsta si capacitatea de a munci.

"Dar aceasta este aproximarea noastra, nu exista o statistica oficiala. Statisticile Ministerului Muncii arata ca aproximativ 29.000 de persoane cu handicap sunt angajate, ceea ce reprezinta sub 0,68% din numarul de angajati in registrati in Romania. Din populatia cu handicap reprezinta in jur de 11%, ceea ce inseamna foarte putin, daca ne comparam cu alte state cum e Polonia, cu o rata de angajare de 20%. Ca sa nu mai vorbim de Finlanda, de exemplu, unde rata ajunge la 50%", incheie reprezentanta Motivation Romania.

PROIECT

Reevaluari si sanctiuni pentru dosare false

Ministerul Muncii propune modificarea legii privind persoanele cu handicap, intentia fiind inscrisa si in programul de guvernare.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, se vor pune la punct obligatiile pe care trebuie sa le respecte cei cu dizabilitati pentru a putea primi ajutor din partea statului. Una dintre aceste obligatii ar fi cautarea unui loc de munca, in caz contrar fiind impuse si sanctiuni, care lipsesc din actuala legislatie.

In plus, a fost demarat deja un amplu control care-i vizeaza pe cei asistati in acest moment, in urmatorii patru ani urmand sa fie reevaluate toate persoanele cu dizabilitati. Iar falsii detinatori de certificate cu grad de handicap vor pierde orice drept.

SOLUTIE

Scoala poate castiga in lupta cu mentalitatea

Pentru tinerii cu o dizabilitate fie ea si mai usoara situatia e dificila, mai ales daca s-au oprit la primul nivel de scolarizare. La 26 de ani si cu scolioza din nastere, Marcel Surubaru se bucura ca si-a gasit un loc de munca.

"Mi-au recomandat niste prieteni Fundatia Motivation, iar, in aprilie, cei de aici m-au sunat ca mi-au gasit un job. Sunt casier, am lucrat doua luni cate patru ore pe zi, am fost in probe, iar acum lucrez cu program intreg. Ma descurc, ma inteleg bine cu colegii, sper sa fie asa si in continuare", spune increzator tanarul. "Cand lucram patru ore, primeam 340-360 de lei, plus tichete de masa", adauga el, incantat ca, de acum, va castiga mai mult.

Boala nu ii permite sa faca prea mult efort. In plus, daca scoala i-ar fi putut oferi o solutie de viitor, n-ar fi ramas cu doar zece clase. In acest fel, i-au fost limitate insa sansele la un loc de munca mai bun. "Am mai cautat, am lasat si CV-uri, dar nu am fost contactat", explica Surubaru.

"Am doar zece clase, am avut probleme de familie, a murit tata, a trebuit sa stau cu mama. Deocamdata, raman la acest loc de munca, vreau sa capat experienta. Insa m-am gandit sa termin scoala, liceul", conchide tanarul.

De altfel, directoarea Gabriela Comanescu considera ca scoala este un capitol la care cei mai multi romani cu dizabilitati stau prost. "Principalele trei impedimente sunt handicapul, perceptia lor si nivelul de scolarizare. Majoritatea nu au foarte multa scoala. E greu sa-i trimiti la cursurile de calificare, unii nu au mai mult de opt clase sau nici macar atat, iar un nivel scazut de educatie este primul obstacol in obtinerea unui loc de munca. Si asta, mai ales acum, cand piata muncii nu este foarte ofertanta", sustine aceasta.

De aceea, specialistii ii sfatuiesc pe toti romanii cu dizabilitati sa incerce sa-si finalizeze studiile. "Noi ii indrumam catre invatamantul formal, cum este programul «A doua sansa», iar o parte merg catre licee care primesc elevi si de varste mai inaintate, de obicei la seral sau la distanta", explica specialistii.

0,68 la suta dintre angajatii cu carte de munca din Romania sunt persoane cu dizabilitati

Sursa: Evenimentul zilei