Presedintele CEDO si problemele RomanieiPresedintele CEDO, Jean Paul Costa, a declarat ca, pe langa problema retrocedarii proprietatilor, constatata recent in cazul pilot al CEDO, exista si alte probleme precum durata excesiva a proceselor, conditiile de detentie si divergenta intre jurisprudenta diferitelor Curti de Apel.

Totodata, el a adaugat ca retrocedarea proprietatilor nu este singura problema cu caracter repetitiv constatata de instanta de la Strasbourg in ceea ce priveste Romania, potrivit Mediafax.

"Subiectul la ordinea zilei este cazul pilot emis recent referitor la retrocedarea proprietatilor. Un caz pilot inseamna un caz care constata existenta unei probleme sistemice, structurale, care incearca sa indice statului parat - in speta Romaniei - care sunt masurile cu caracter general, mai ales de natura legislativa, care trebuie adoptate pentru rezolvarea acestei probleme structurale, care afecteaza un numar mare de persoane", a explicat Jean Paul Costa.

Boc si presedintele CEDO au discutat cum poate fi redus numarul plangerilor contra Romaniei.

"Nu este singura problema cu caracter repetitiv pe care am constatat-o la Strasbourg in ceea ce priveste Romania. Exista si alte probleme, de exemplu exista in continuare cazuri frecvente in care durata procedurilor judecatii interne este excesiva, ceea ce necesita si in acest caz solutii legislative.

Recent a fost adoptata o lege - la inceputul saptamanii, daca nu ma insel - care prevede mecanisme pentru accelerarea procedurilor judiciare la nivel national. Aceasta lege este un lucru important. Poate ca nu este o solutie suficienta sau ideala, dar ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, m-a asigurat ca are un plan ambitios si realist pentru a accelera durata procedurii interne in Romania", a declarat presedintele CEDO. revenind la cazul pilot al CEDO referitor la Romania.

La randul sau, Corneliu Barsan, judecator roman la CEDO, a tinut sa sublinieze ca, in urma cazului pilot, este pentru prima data cand Romania are o reactie foarte clara.

"As spune ca este pentru prima data cand reactia Romaniei este foarte clara fata de ceea ce s-a intamplat in trecut, in ultimele luni, pentru ca au mai fost alte trei cazuri impotriva Romaniei care constatau probleme structurale. Nicio reactie din partea autoritatilor romane. Din contra, de cand a fost pronuntat cazul pilot am devenit constienti de ceea ce poate el reprezenta pentru Romania, iar reactiile de azi ni s-au parut foarte foarte favorabile", a adaugat Barsan.

Sursa: Mediafax

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează