Primariile vor fi obligate de a angaja si salariza asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav. Se aplica sanctiuni in cazul in care se incalca prevederile legale cu valori cuprinse intre 500 lei si 2.000 lei, motiv care va duce la responsabilizarea institutiilor, persoanelor care stabilesc si acorda beneficiile de asistenta sociala, precum si a beneficiarilor.

Conform art. 44 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, "Autoritatile administratiei publice locale prevazute la art. 43 alin. (2) au obligatia: a) de a angaja si salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, in conditiile prezentei legi; b) de a asigura si garanta plata indemnizatiei lunare, in cazul in care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta".

Astfel, primariile sunt obligate sa angajeze asistenti personali pentru persoanele cu handicap grav.

Fiecare persoana cu handicap grav primeste de la stat o indemnizatie pentru nevoi personale de 450 de lei, in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2018. In plus, persoana in cauza poate opta pentru angajarea unui asistent personal platit de primarie sau primirea unei sume reprezentand salariul net al asistentului personal, 1162 lei net (1900 brut). De la 1 iulie 2018, valoarea indemnizatiei creste la 500 lei.

Acordarea sporului de vechime al asistentului personal al persoanei cu handicap grav, se face de catre PRIMARIE pe baza de cerere CERERE in temeiul Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanetor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, insotita de documentele doveditoare in acest sens (carnet de munca sau adeverinte de vechime).

Referitor la obligativitatea aplicarii legislatiei in vigoare privind acordarea sporului de vechime si a salariului corespunzator, va comunicam faptul ca toti angajatorii sunt supusi obligatiei de aplicare a legislatiei muncii in rapoartele de munca/ serviciu pe care le au cu toti angajatiilor, inclusiv cu asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav.

!!! Mai multe detalii, aici

Legislatia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati a fost intotdeauna ambigua. Desi stabileste care sunt facilitatile si sumele la care au dreptul aceste persoane, in functie de tipul de dizabilitate si grad, nu precizeaza responsabilii, nici modalitatile de sanctionare a celor care nu respecta prevederile legale. Sunt enumerate sursele de finantare - bugetul consolidat al statului, bugetul judetean si bugetul local - fara sa se mentioneze procentul care revine fiecaruia.

Recent, Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei (MMPSF) a lansat in dezbatere publica un act normativ care include sanctiuni, amenzi si contraventii pentru nerespectarea dispozitiilor legale privind beneficiile de asistenta sociala acordate persoanelor cu dizabilitati, cu valori cuprinse intre 500 lei si 2.000 lei pentru DGASPC, comisia de evaluare, primarie, serviciul public de asistenta sociala, unitatile protejate, consiliul judetean in cazul in care incalca prevederile legale referitoare la respectarea si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati.

Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008 se completeaza, dupa cum urmeaza:

"1. Dupa articolul 100 se introduc 2 noi articole, 1001 si 1002, cu urmatorul cuprins:

Art. 1001 - Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei, urmatoarele fapte:
a) nerespectarea de catre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti a prevederilor art. 23 alin.(3), art. 42 alin.(6), art. 88, art. 903 alin.(2), si (7);
b) nerespectarea de catre Comisiile de evaluare a prevederilor art.89 alin.(1) si (4);
c) nerespectarea de catre primariile in a caror raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap grav a prevederilor art. 37 alin. (3), art. 39 alin.(1) si (2), art. 40 alin.(1), art. 44;
d) nerespectarea de catre serviciile publice de asistenta sociala a prevederilor art. 40 alin.(2);
nerespectarea de catre unitatile protejate autorizate a prevederilor art. 82 alin.(2);
nerespectarea de catre consiliile judetene, dupa caz, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti a prevederilor art. 85 alin.(5).

Art. 1002 - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor contraventionale prevazute la art.1001 se fac de catre inspectorii sociali.
Sumele obtinute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat.
Cuantumul amenzilor contraventionale, prevazute la art. 1001, se actualizeaza prin Hotarare de Guvern.
Contravenientul poate achita pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal de contraventie ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute la art. 1001, agentul constatator facând mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de contraventie.

Dupa cum se observa in art. 1001 litera c) se specifica:
c) nerespectarea de catre primariile in a caror raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap grav a prevederilor art. 37 alin. (3), art. 39 alin.(1) si (2), art. 40 alin.(1), art. 44."

Detaliat, aceste referiri al articolelor invocate de art 1001, specifica urmatoarele:

  • art. 37 alin.(3) In situatia in care angajatorul nu poate asigura un inlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acorda indemnizatia prevazuta la art. 43 alin. (1) sau gazduirea intr-un centru de tip respiro.
  • art. 39 alin.(1) Contractul individual de munca al asistentului personal se incheie cu primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei cu handicap grav, dupa caz, in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii.
  • art. 39 alin.(2) Contractul individual de munca se intocmeste in 3 exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractanta, iar cel de-al treilea exemplar se transmite directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in termen de 5 zile de la incheierea acestuia.
  • art. 40 alin.(1) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa prevada si sa garanteze in bugetul local sumele necesare din care se suporta salarizarea, precum si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii.
  • art. 44 Autoritatile administratiei publice locale prevazute la art. 43 alin. (2) au obligatia:
    a) de a angaja si salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, in conditiile prezentei legi;
    b) de a asigura si garanta plata indemnizatiei lunare, in cazul in care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta.

Prin introducerea acestor modificari se creaza un sistem unitar de sanctiuni pentru beneficiile de asistenta sociala care va duce la responsabilizarea institutiilor, persoanelor care stabilesc si acorda beneficiile de asistenta sociala, precum si a beneficiarilor. Sistemul unitar de sanctiuni va descuraja fraudarea sistemului si focalizarea resurselor catre persoanele afectate de saracie si a celor aflate in situatie de vulnerabilitate.

Ramane ca acest act normativ “LEGE pentru modificarea si completarea prevederilor unor acte normative din domeniul beneficiilor de asistenta sociala, referitoare la constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor” adoptat de Parlament si initiat de catre MMFPSPV, sa fie adoptat de Guvern si implementat de catre DGASPC-uri, comisiile de evaluare, primarii, serviciul public de asistenta sociala, unitatile protejate si consiliile judetene la nivel national.

Speram ca foarte curand aceste modificari vor corecta ambiguitatile legate de finantarea serviciilor sociale si angajarea, respectiv salarizarea asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav in conformitate cu Legea nr. 448/2006 si a HG nr. 268/2007 privind Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Comentarii 

Postat la
%b %21, %2016
Postat de
dorel
indemnizatia de handicap
Buna ziua,sint per cu handicap grad 1 cu insotitor si iau indemnizatia de insotitor pe cupon de la casa de pensi.as vrea sa o transfer la primarie.intreb area mea ar fi daca stie cineva cum sa procedez,ce tip de formular trebuie conpletat si cit timp o sa dureze aceasta procedura, va multumesc
Postat la
%b %23, %2016
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

In primul rand verificati daca pe certificatul dvs de handicap scrie "grad grav cu insotitor". Daca scrie "fara insotitor" va trebui sa obtineti un certificat "cu insotitor"

Depuneti la Casa de Pensii cerere pentru incetarea platii indemnizatiei de insotitor si solicitati si o adeverinta ca v-a incetat acesta plata.

La DGASCP se depune o cerere pentru plata indemnizatiei insotita de certificatul de handicap "cu insotitor" si adeverinta de incetarea olatii de la Casa de Pensii. DGASPC va emite un document pentru Primarie pe care-l veti depune la Asistenta Sociala impreuna cu o cerere, copie buletin , copie Certificat Handicap , eventual si extras de cont daca vreti ca banii sa vina pe cad.
Postat la
%b %01, %2016
Postat de
dorel
indemnizatia
buna seara,da pe certificatul de handicap se specifica "cu asistent personal pentru ingrijire si supraveghere"da r mai am o nelamurire daca ma puteti ajuta ,acea adeverinta de la casa de pensi o primesc pe loc sau prin posta si daca trebuie sa merg eu personal sau pot trimite sotia.va multumesc.
Postat la
%b %08, %2016
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua

Birocratia difera de la judet la judet. Cel mai bine intrebati la Casa dvs de pensii .

Succes
Postat la
%b %24, %2017
Postat de
Buduroi Irina
Buna ziua!
Mama mea are handicap grav (stabilit de DGASPC)Galati. Eu ii sunt asistent personal,as dorii sa stiu daca am dreptul la contract individual de munca pe langa indemnizatia primita de la primarie. Multumesc anticipat!
Postat la
%b %01, %2017
Postat de
Petru
Raspuns
Buna ziua
Nu se poate primi si indemnizatie si salariu.
Puteti sa va angajati la Primarie ca asistent personal, be baza unui contract de munca. Veti primi salariul minim pe economie si drepturile oricarui salariat ( vechime, asigurare medicala, pensie, somaj..).
In momentul angajarii, indemnizatia de insotitor primita acum de la primarie se sisteaza, banii respectivi devenind salariul asistentului personal.
Postat la
%b %18, %2018
Postat de
Simona Madaras
Indemnizația de creștere copil cu handicap
Cu noua OUG 99/2017 că mama unui copil cu handicap grav de 9 ani mai pot trece pe indemnizația de creștere copil cu handicap pină la 16 ani așa cum se înțelege din această OUG. Sunt angajată cu norma întreagă fără întrerupere. Doamnele noastre de la primărie nu sunt informate.
Postat la
%b %20, %2018
Postat de
DaniN
Raspuns
Da, beneficiati de aceasta facilitate. Formulati o interpretare catre M. Muncii si cu raspunsul lor, mergeti la primarie.
Postat la
%b %21, %2018
Postat de
Nicu b
Ajutor
Buna seara,in urma cu 2 saptamani tatăl meu a făcut un A.V.C în urma căruia mana si piciorul stâng nu mai poate sa le foloseasca,acum il am acasa cu Pampersi si imi este foarte greu s al întrețin doar din pensia lui care nu este asa mare,am mers la Primăria din Localitate sa intreb cum sa fac sa angajez soția ca insotitor dar de acolo am primit răspunsul ca locurile pentru angajare sunt limitate,deci nu se poate....mentio nez ca de la spital am doar biletul de externate cu toate analizele C.T si ce a mai făcut în spital,cu ce sa incep si de unde,multumesc
Postat la
%b %21, %2018
Postat de
Sorin T
Gradul I cu asistent personal
Buna ziua,tatal meu are ambele picioare amputate si.are gradul l cu asistent personal dar cei de la primarie nu vor sa imi faca contract de munca spun ca nu mai au fonduri.sunt obligati?ce pot face in aceasta situatie?a zis ca ii vor da doar indemnizatie... ...

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează