Programul national de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana pentru anul 2011.
Agentia Nationala de Transplant este cea care se ocupa de coodonarea acestui program, iar Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice are rolul de a realiza si de a gestiona o baza de date informatice pe teritoriul Romaniei care cuprinde persoanele fizice care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem hematopoietice.
Potrivit oficialilor din Sanatate, scopul acestui program este de a creste numarul de donatori vii, donatori aflati in moarte cerebrala, precum si de donatorifara activitate cardiaca. In cadrul programului sunt testati din punct de vedere imunologic si virusologic potentialii donatori, dar si virusologii.
De asemenea, aici mai este curpinsa si asigurarea supleerii fiziologice a organelor aflate in insuficienta cronica ireversibila si/sau inlocuirea tesuturilor nefunctionale prin transplant de organe, tesuturi si/sau celule. Apoi, o atentie deosebita trebuie acordata transplantatilor care trebuie evaluati periodic.
In ceea ce priveste celulele stem, in cadrul programului este prevazut faptul ca trebuie creata si gestionata o baza de date informatice pe teritoriul Romaniei, baza de date care sa cuprinda persoanele fizice care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem hematopoietice.
O ultima parte a programului se refera la fertilizarea in vitro.
Subprogramul de transplant de organe 2011
In cadrul Subprogramului de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana cuprinde printre activitati realizarea testarilor imunologice si virusologice a potentialilor donatori, inclusiv a donatorilor aflati in moarte cerebrala mentinuti in conditii fiziologice, precum si a receptorilor (inclusiv cross-match), dar si coordonarea activitatii de transplant care consta in coordonarea prelevarii organelor si/sau tesuturilor si/sau celulelor de la donator.
Totodata, cei implicati in acest subprogram trebuie sa evalueze periodic pacientii transplantati si sa realizeze procedurile de transplant.
Care sunt criteriile de eligibilitate
Nu toti pacientii cu afectiuni medicale care necesita transplant beneficiaza de o astfel de interventie chirurgicala. Si asta pentru ca exista o serie de criterii de eligibilitate. Sunt alesi astfel in acest subprogram:
- bolnavi aflati pe listele de asteptare pentru transplantul de organ;
- bolnavi cu hemopatii maligne aflati pe listele de asteptare pentru transplantul de celule stem hematopoietice;
- bolnavi cu deteriorari osoase si instabilitati ligamentare;
- bolnavi care au suferit arsuri mari;
- bolnavi cu leziuni care antreneaza deficiente morfo-functionale la nivel celular, avand urmari invalidante sau ducand la deces;
- bolnavi transplantati care necesita administrare in regim ambulatoriu a tratamentului imunosupresor si evaluare periodica a evolutiei posttransplant.
Exista deja mai multe unitati medicale din tara care utilizeaza acest subprogram. Printre acestea se afla Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures - Laboratorul clinic de imunologie transplant, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti - Centrul de Hematologie si Transplant Medular, Laboratorul de diagnostic, biologie moleculara, imunologie HLA si virusologie, Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni si Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca - Laboratorul clinic de analize medicale si imunologie, coordonare transplant.
Din toate fondurile alocate de stat pentru Subprogramul de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana suportate cheltuielile de deplasare pentru organizarea actiunilor de coordonare, cele de transport ale echipelor operatorii si de transport ale organelor, tesuturilor si celulelor prelevate in vederea efectuarii procedurilor de transplant si de cheltuielile de personal aferente personalului incadrat cu contract individual de munca, in conditiile legii, pentru coordonarea activitatii de transplant.
1.600 de donatori de celule stem in Romania
Potrivit datelor furnizate in ordinul Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate privind Programele Nationale Sanatate pe 2011, numarul de donatori de celule stem identificati si testati a ajuns in tara noastra la 1.600. Pentru un singur donator identificat si testat costul mediu este de 1.500 de lei. Coordonarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem intra in atributiile celor inscrisi in Subprogramul de transplant de celule stem hematopoietice periferice si centrale.
De asemenea, ca si activitati de baza ale subprogramului mai trebuie amintite recrutarea donatorilor voluntari de celule stem, recoltarea probelor de la donatorii voluntari de celule stem, realizarea testarilor primare de histocompatibilitate in cadrul laboratoarelor de HLA acreditate, realizarea testarilor virusologice si de histocompatibilitate pentru validare finala a donatorilor voluntari de celule stem.
In momentul de fata, subprogramul este derulat de catre Institutul National de Hematologie Transfuzionala "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucuresti, centrele regionale de transfuzii sanguine, centrele de transfuzii sanguine teritoriale si Institutul Clinic Fundeni.
Suprogramul de fertilizare in vitro
Cel mai nou subrogram introdus in Programul National de Transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana este subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer.
Acesta se deruleaza, potrivit ordinului, conform prevederilor Normelor metodologice pentru realizarea si raportarea activitatilor specifice in cadrul subprogramului de ministrul sanatatii.
Sursa: Pagina Medicala