Patronatul Medicinei Integrative (PMI) desfasoara un proiect european amplu in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a persoanelor cu dizabilitati.
"Pentru a realiza acest obiectiv axat in mod direct pe cresterea gradului de ocupare a acestei categorii sociale defavorizate, PMI a deschis trei centre teritoriale, la Bucuresti, Brasov si Constanta, unde persoanele cu dizabilitati primesc suport total in vederea reintegrarii pe piata muncii", a declarat, Liviu Mandler, presedintele Patronatului Medicinei Integrative.
Potrivit acestuia, proiectul prevede inregistrarea si oferirea, in mod gratuit, de informare, consiliere psihologica, consiliere si orientare profesionala, consiliere juridica, mentorat, tutoriat, dar si cursuri de formare profesionala efectiva.
De asemenea, in cadrul Retelei Nationale de Suport initiate de Patronatul Medicinei Integrative, zeci de companii si-au dat, pana in prezent, acordul sa sprijine integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati si sa colaboreze indeaproape cu Patronatul Medicinei Integrative pentru a gasi cele mai bune solutii de angajare a persoanelor cu dizabilitati.
"Solutia societatii nu poate fi aruncarea persoanelor cu dizabilitati pe piata libera sa isi gaseasca singure un loc de munca, modalitate care este dificila chiar si pentru cei sanatosi. Noi pregatim mai intai familia sa constientizeze ca persoana cu dizabilitati este apta de integrare sociala, apoi pregatim persoana in cauza, identificand abilitatile sale si ce fel de job i s-ar potrivi. Muncim si cu angajatorul care are, de multe ori, prejudecati, si ii aratam in ce fel poate integra in munca persoane cu dizabilitati. Abia apoi ii oferim persoanei respective locul de munca unde, insa, nu o parasim sa se descurce singura, ci ii acordam sprijinul unui tutore care o ajuta de la bun inceput si pentru o perioada de timp, pana la integrarea efectiva. Acesta asista in toate problemele legate de aceasta integrare la locul de munca. Este exact genul de masuri de asistenta speciala recomandat de studiul INS si el ar trebui extins la scara intregii societati", a explicat Liviu Mandler.
Programul de masuri de asistenta speciala este realizat de PIM in cadrul proiectului european "Retea regionala pentru promovarea si aplicarea conceptelor economiei sociale in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a persoanelor cu dizabilitati", cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeste in oameni!".
Persoanele cu dizabilitati din Romania sunt puternic afectate de somaj si de lipsa locurilor de munca, conform unei cercetari a Institutului National de Statistica asupra fortei de munca in gospodarii pentru trimestrul II al anului 2011.
Conform aceleasi cercetari recent publicate, "persoanele cu dizabilitati ar avea nevoie de masuri de asistenta speciala pentru a se putea incadra in munca".
PIM este o organizatie neguvernamentala ce isi propune promovarea, dezvoltarea, adoptarea si implementarea medicinei integrative in practica medicala din Romania, urmarindu-se ca aceasta "sa fie solutia comuna si locul de intalnire pentru medici, educatori si cercetatori in beneficiul omului".
Conceptul Medicinei Integrative plaseaza pacientul in centrul echipei medicale si utilizeaza toate terapiile demonstrate ca fiind sigure si eficiente, indiferent de sistemul de gandire medicala din care aceste terapii provin.
Sursa: AGERPRES