Reguli noi pentru tratament in strainatateDirectiile de Sanatate Publica (DSP) vor desemna o persoana responsabila cu organizarea activitatii de trimitere la tratament in strainatate. Cel putin asa prevede un nou Ordin privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate. Atributiile acestei persoane vor fi scrise in fisa postului.

Aceasta persoana trebuie sa lucreze in cadrul Compartimentului de Asistenta Medicala si programe de sanatate si are de asemenea obligatia de a transmite comisiei de specialitate teritoriale toate documentele necesare indeplinirii atributiilor acestora privind trimiterea bolnavilor la tratament in strainatate.

Dispozitii si pentru medici

Proiectul de ordin are anumite reglementari si in privinta medicilor. "Medicul curant de specialitate care recomanda trimiterea la tratament in strainatate are obligatia sa examineze bolnavul si la intoarcerea acestuia in tara, pentru a stabili beneficiul tratamentului, intocmind un raport medical ce va fi inaintat directiei de sanatate publica, care sa cuprinda date privind starea prezenta a bolnavului", se arata in proiect.

In functie de gravitatea bolii si in cazul bolnavilor minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca bolnavii sa se deplaseze in strainatate cu insotitor, costurile deplasarii si cazarii urmand sa fie suportate de acestia, cu exceptia cazurilor in care bolnavul are varsta cuprinsa intre 0 - 1 an.

Daca exista situatii in care fondurile alocate tratamentului in strainatate sunt depasite, comisia constituita la nivelul Ministerului Sanatatii aproba finantarea tratamentului in strainatate pe baza urmatoarelor criterii de prioritate:

  • a) riscul vital estimat in lipsa tratamentului;
  • b) beneficiul tratamentului estimat pentru bolnav.

Prevederi pentru urgentele medicale

In cadrul ordinului sunt prevazute anumite masuri si in ceea ce priveste urgentele medicale.

"Pe baza recomandarilor comisiilor de specialitate teritoriale si a aprobarii comisiei din cadrul Ministerului Sanatatii, pacientul poate efectua tratamentul recomandat in strainatate, cu suportarea cheltuielilor de catre acesta, inclusiv costul transportului sau al insotitorului, daca este cazul, urmand ca la intoarcerea in tara, pe baza documentelor justificative, sa solicite directiei de sanatate publica decontarea cheltuielilor", prevede ordinul.

Proiectul se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii pana pe 25 februarie 2011.

Sursa: MS