Romanii vor putea sa se trateze in UEEurodeputatul liberal Cristian Busoi a declarat, la Timisoara, intr-o conferinta de presa, ca cetatenii europeni vor avea posibilitatea sa beneficieze de servicii medicale transfrontaliere in orice alta tara din UE decat cea de origine, dupa ce, saptamana viitoare, plenul Parlamentului European (PE) va vota o Directiva in acest sens.

Potrivit europarlamentarului, directiva se va referi la toate serviciile medicale, nu doar scurte internari sau situatii de urgenta, insa nu va include campaniile de vaccinare si ingrijirile pe termen foarte lung (aziluri de batrani).

"In rest, tot ceea ce tine de serviciul medical va fi acoperit de prevederile acestei directive. S-a mai decis clar ca li se vor rambursa pacientilor sumele aferente serviciilor de sanatate pana la nivelul costurilor din tara de origine. La interventia europarlamentarilor, s-a introdus si prevederea castatele membre, daca vor, sa poata rambursa tot costul tratamentului, decizia apartinandu-le, dar si rambursarea costurilor aditionale (transport, cazare), costuri care, in mod normal, nu intra in prevederile acestei Directive", a declarat Busoi.

In ceea ce priveste autorizarea prealabila (ceea ce s-a intamplat in Romania, pana acum, cu formularul E112), Comisia Europeana va monitoriza felul in care tarile membre vor introduce autorizarile prealabile, fiind interzis sistemul de autorizare prealabila daca este vorba despre un tratament ce nu este disponibil in acea tara.

"Li s-a mai cerut statelor membre sa faca o Comisie de cooperare in privinta bolilor rare, insistandu-se foarte mult pe punctele de contact care trebuie create in fiecare tara, acolo unde pacientii pot obtine informatii (despre tarife, mod de rambursare, tratamente disponibile, dar si despre noile tehnologii medicale)", a adaugat parlamentarul european.

Busoi opineaza ca, dupa ce directiva va intra in vigoare, cei care sufera de anumite maladii, care sunt trecuti pe liste de asteptare pentru a beneficia de tratament, vor putea sa fie tratati mai rapid, in alte tari, la acelasi nivel de competenta.

Parlamentarul european spune ca, desi la inceput Romania ar avea de pierdut, prin plecarea pacientilor la tratamente in strainatate, pe decontul corespunzator al statului, sistemul medical ar putea avea de castigat pe viitor, deoarece l-ar obliga la performanta.

"In noile conditii, am putea avea placuta surpriza ca pacienti din Uniunea Europeana sa vina la tratamente in clinicile romanesti, in special, in cele din reteaua privata, care sunt mai bine dotate cu echipament medical avansat si personal calificat, pentru a beneficia mai rapid de tratament. De asemenea, costurile tratamentelor in Romania sunt mult mai mici decat cele practicate in restul Uniunii Europene. In Marea Britanie, listele de asteptare pentru anumite interventii, sunt foarte lungi, cu timpi de asteptare de cateva luni. Spre exemplu, pentru leucemie, durata poate ajunge pana la sase luni. In Timisoara, nu se asteapta deloc", a afirmat Cristian Busoi.

El a subliniat ca, in ciuda unor exemple negative petrecute in sistemul sanitar romanesc, exista si foarte multe clinici de inalta performanta, care ar putea fi atractive.

Sursa: Financiarul