Salariile asistentilor sociali vor creste cu 25%Salariile si sporurile personalului din sistemul public de asistenta sociala vor fi majorate cu 25%, potrivit unui proiect de act normativ adoptat luni de senatori.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015 a fost adoptat luni de Senat, ca prima Camera, ceea ce inseamna ca, pentru a se aplica, documentul mai trebuie sa primeasca votul final al deputatilor.

Concret, potrivit proiectului de act normativ, de masura cresterii salariilor cu 25 de puncte procentuale urmeaza sa beneficieze si asistentii sociali, pe langa personalul din sistemul public sanitar, ca urmare a unui amendament admis de comisia sesizata in fond, respectiv Comisia pentru munca, familie si protectie sociala din cadrul Senatului, care completeaza astfel prevederile OUG nr. 35/2015, publicata la inceputul lunii septembrie in Monitorul Oficial.

UPDATE: Legea nr. 293/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte a fost publicata miercuri, 26.11.2015 in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 884, la o zi dupa ce seful statului, Klaus Iohannis, promulgase documentul prin decret prezidential.

"Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin (1), incepand cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiilor de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul prevazut in Anexa nr. 1 - Familia ocupationala de functii bugetare «Administratie», Capitolul II - Unitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare din Anexa nr. II - Familia ocupationala de functii bugetare «Invatamant», Anexa nr. IV - Familia ocupationala de functii bugetare «Cultura», Anexa nr. V - Familia ocupationala de functii bugetare «Diplomatie», Anexa nr. VI - Familia ocupationala de functii bugetare «Justitie», Anexa VII - Familia ocupationala de functii bugetare «Aparare, ordine publica si siguranta nationala» si Anexa nr. VIII - Reglementari specifice personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza cu 10% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015", scrie in documentul aparut miercuri si care va intra in vigoare in trei zile de la publicare, adica pe 28 noiembrie.

In forma initiala, adoptata de Senat, proiectul de act normativ stabilea o crestere cu 25%, de la 1 octombrie, doar pentru personalul din sistemul public sanitar si sistemul de asistenta sociala, precum si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii.

"Incepand cu data de 1 decembrie 2015, prin exceptie de la prevederile alin.(1), cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/ salariilor de functie/ indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din sistemul public sanitar, precum si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015", este precizat in forma finala a documentului, publicata in Monitorul Oficial.

In motivarea acestor decizii, autorii au explicat ca aplicarea in forma propusa de Senat (cresteri cu 25% din octombrie) ar fi retroactiva si nu ar putea fi realizata fara a incalca normele de tehnica legislativa.

Si asistentii sociali urmeaza sa beneficieze de o crestere salariala, potrivit actului normativ promulgat marti de Klaus Iohannis, aceasta fiind de 25%.

"Incepand cu drepturile aferente lunii decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din cadrul sistemului public de asistenta sociala (...) se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015", scrie in actul normativ publicat miercuri in Monitorul Oficial.

In motivarea acestei propuneri, membrii Comisiei de munca din Parlament au explicat ca personalul din sistemul public de asistenta sociala primeste in prezent venituri nete sub salariul minim pe tara, astfel incat este necesara o majorare cu 25 de puncte procentuale.

In forma adoptata de Senat era prevazut ca personalul din sistemul public de asistenta sociala sa primeasca salarii majorate cu 25% incepand cu luna octombrie.

Avand in vedere ca Legea nr. 293/2015 se refera la salariul asistentilor personali si nu la indemnizatia de handicap, aceasta schimbare va afecta doar persoanele cu handicap grav, astfel:

  • Conform deciziei Ministerului Muncii, cuantumul indemnizatiei de insotitor acordata adultului cu handicap grav potrivit prevederilor art. 58 alin (3) din Legea 448/2006 este pentru luna decembrie 2015 in valoare de 956 lei si incepand cu luna ianuarie 2016 in valoare de 969 lei, plus prestatia sociala alcatuita din indemnizatia de handicap de 234 lei si bugetul complementar in valoare de 106 de lei. In total 1309 lei lunar.
    In cazul in care aceste mariri nu s-au acordat pana acum, diferentele vor fi platite retroactiv in luna martie a.c. odata cu prestatiile sociale aferente lunii februarie.
  • Persoanele cu handicap gradul I, care au optat pentru un un asistent personal, vor incasa in continuare prestatia sociala alcatuita din indemnizatia de handicap in valoare de 234 lei si bugetul complementar de 106 lei, iar asistentul personal va primi 1313 lei salariu brut.
  • Mai multe detalii AICI

UPDATE: Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, 11.11.2015, proiectul de lege privind Ordonanta 35/2015 prin care salariile personalului din sistemul de sanatate sunt majorate cu 25%, iar ale tuturor bugetarilor - cu 10%. 

"Incepand cu data de 1 octombrie 2015 (...), cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din sistemul public sanitar, sistemul public de asistenta sociala, precum si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015", scrie in proiectul de lege adoptat ieri de senatori.

Practic, daca documentul va trece si de Camera Deputatilor, ca for decizional, asistentii sociali ar urma sa primeasca salarii majorate cu 25% chiar cu luna octombrie, exact cum se intampla in prezent cu personalul medical.

Totodata, intr-un alt amendament care a primit aviz favorabil, este stipulat ca vor beneficia de majorarea cu 25% amintita anterior inclusiv personalul militar si civil de specialitate medico-sanitar si de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare si auxiliar sanitare din unitatile sanitare aflate in subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, personalul din reteaua de medicina scolara si asistenta medicala comunitara, precum si personalul din cadrul altor unitati sanitare si medico-sociale publice.

De la 1 octombrie, personalul medical primeste salarii marite

Salariile si sporurile personalului din sistemul public de sanatate au crescut de la 1 octombrie cu 25%, dupa publicarea in Monitorul Oficial a OUG nr. 35/2015.

La acel moment, Guvernul a explicat ca majorarea are drept scop cresterea motivarii personalului din sistemul public sanitar si stoparea migratiei medicilor in strainatate.

{googleads}Potrivit actului normativ mentionat, cresterea de 25% se aplica si pentru sporuri, indemnizatii, compensatii si celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare, daca personalul medical isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Concret, cresterile se aplica pentru:

  • personalul din unitatile sanitare publice cu si fara paturi;
  • personalul din centrele de diagnostic si tratament;
  • personalul din centrele medicale;
  • personalul din centrele de sanatate;
  • personalul din centrele de sanatate multifunctionale;
  • personalul din unitatile specializate de urgenta si transport sanitar publice;
  • personalul din unitatile sanitare aflate in subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie;
  • personalul din cabinetele medicale si de medicina dentara, de unitate, ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, precum si ale Serviciului Roman de Informatii;
  • personalul din reteaua de medicina scolara, asistenta medicala comunitara, precum si din alte unitati sanitare si medico-sociale publice;
  • personalul din unitatile nominalizate in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 144/2010, finantate integral de la bugetul de stat si din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat, aflate in subordinea Ministerului Sanatatii;
  • personalul de specialitate medico-sanitar, de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare si auxiliar sanitar din penitenciarele-spital, precum si din cabinetele medicale organizate la nivelul unitatilor penitenciare;
  • personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din structura medicala a sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala;
  • personalul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii.

Atentie! Proiectul de lege a fost aprobat doar de Senat, in calitate de prima camera sesizata. Pentru a se putea aplica, documentul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, trimis spre promulgare presedintelui Romaniei si apoi publicat in Monitorul Oficial.

COMMENTS 

Postat la
%b %19, %2016
Postat de
Mihalache
Taxa de mediu
Bună ziua. Am o fetiță cu handicap, și am cumpărat o mașină pt.am putea să ne deplasam cu ea, pt.mașină am plătit taxa de mediu 1000 €, as dori sa știu dacă se mai poate recupera taxa și dacă se poate ce demersuri am putea face, menționez că mașina am cumpărat-o în 2015 luna august. în speranța că îmi dați un răspuns, va mulțumesc

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează