sponsorizariPersoanele juridice pot sponsoriza cu pana la 20% din impozitul pe profit datorat catre stat o organizatie neguvernamentala, cu conditia ca suma sa nu depaseasca 5‰ (la mie) din cifra de afaceri. 

Puteti sa sprijiniti financiar activitatea Asociatiei Pro Stem Cell fara niciun cost, directionand o parte din impozitul pe profit care l-ati plati catre stat, catre asociatie.

Daca aveti o firma cu profit in anul fiscal curent, puteti pana la sfarsitul lunii decembrie sa directionati 20% din impozitul pe profit de la stat catre Asociatia ProStemCell. Sponsorizarea trebuie facuta pana la 31 decembrie, iar banii vor fi dedusi din impozitul platit la inceputul lui urmator.

Regimul fiscal al sponsorizarilor a suferit modificari odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal.

Coordonatele fiscale ale Asociatiei sunt:

Nume: ASOCIATIA   PRO STEM CELL
CIF: 22150335
CONT IBAN (Lei): RO30 RNCB 0022 0881 6745 0001
BANCA BCR - PITESTI

Pentru detalii va rugam sa ne contactati la:

  • Telefon: 0747.104.358
  • E-mail: contact[at]prostemcell.ro

Iata ca am intrat in ultima luna din acest an, luna cadourilor, dar si in perioada in care societatile inchid ultimele tranzactii, astfel sa se cuantifice performantele si realizarile din acest an.

In consecinta, e si vremea sponsorizarilor.

Pentru platitorii de impozit pe profit, si ne referim aici la toate tipurile de societati, dar si la celelalte persoane juridice din sfera acestui impozit, efectuarea unei sponsorizari reflecta o fapta buna ce ar trebui mai des efectuata, mai ales ca unele fonduri ale acestei sponsorizari sunt obtinute din banii statului, mai exact din reducerea de impozit pe profit ce ar fi trebuit platit la buget.

Cine poate fi sponsorizat?

Pentru a efectua o sponsorizare, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte formale, dar si de fond, respectiv poate fi beneficiar al unei sponsorizari:

  • orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
  • de asemenea, pot fi sponsorizate, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite mai sus;
  • orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute anterior este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.

Ca si document justificativ, se impune intocmirea unui contract de sponsorizare, ce va fi insotit de dovada platilor facute catre persoana sponsorizata.

Ce avantaj fiscal are sponsorul platitor de impozit pe profit? 

Din punct de vedere fiscal, o cheltuiala cu sponsorizarea este considerata nedeductibila la calculul impozitului pe profit, insa reduce impozitul pe profit de plata datorat catre bugetul de stat, cu cea mai mica din urmatoarele valori:

a) 5 la mie din cifra de afaceri;
b) 20% din impozitul pe profit.

 

Putem sponsoriza o simpla persoana fizica ce nu reprezinta o entitate de interes public dintre cele enuntate in preambul?

Sa presupunem ca suntem o societate platitoare de impozit pe profit si aflam de o situatie dificila a unei persoane fizice: ar fi cazul unei persoane ce trebuie sa urmeze un tratament medical costisitor sau trebuie sa apeleze la o interventie medicala nedecontata de asigurarile sociale. Ar putea sa fie si cazul unui elev eminent ce doreste sa participe la o olimpiada si nu poate fi sprijinit material. Putem sponsoriza aceste persoane?

Ca si regula generala, o astfel de persoana fizica poate fi ajutata pastrandu-se aceleasi facilitati fiscale, prin acordarea acestei sume de bani in baza unui contract de mecenat. Acest contract de mecenat trebuie semnat in forma autentica, in fata notarului public, situatie ce confera contractului o recunoastere mai pregnanta fata de terti.

Desigur, din punct de vedere fiscal, unde reglementarile sunt mai stricte, si nu neaparat foarte morale, in cazul in care s-ar fi intocmit un simplu contract de sponsorizare cu aceste persoane fizice, ne asumam riscul de recalcul al impozitelor si de pierdere a acestei facilitati.

Similar acestei proceduri, societatile interesate sa recruteze elevi sau studenti ce urmeaza o forma de invatamant recunoscuta pot acorda, in cadrul acelorasi procente si proceduri enumerate mai sus, burse private. Cu siguranta, aceste sume sunt binevenite pentru tinerii nostri sarguinciosi.

Oameni buni, sa ne bucuram de cadourile primite de la Mosul, fie ca sarbatorile de iarna sa fie foarte frumoase, iar, daca sunteti in masura sa decideti o sponsorizare, veti face o fapta buna!

Va multumim!
Echipa ProStemCell

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează