Rob Summers: Stimulare epidurala Un barbat in varsta de 25 de ani, paralizat din cauza unui accident petrecut in urma cu aproape cinci ani, a putut din nou sa stea in picioare si sa mearga, gratie unui antrenament si unei stimulari epidurale, potrivit unui studiu publicat in revista britanica The Lancet.

"Este vorba de un nivel de recuperare functionala fara precedent la un pacient paraplegic, in medicina accidentelor la nivelul maduvei spinarii", un domeniu in care progresele sunt rare, "in ciuda multor decenii de cercetari stiintifice", au declarat mai multi medici de la laboratoarele de reabilitare neuronala, citati de AFP.

In opinia lor, acest tip de medicina a intrat intr-o noua era, chiar daca noua reusita trebuie sa fie confirmata de studii viitoare.

Rob Summers era paraplegic dupa ce a fost lovit de un automobil in iulie 2006, potrivit unui articol publicat online de medicul Susan Harkema de la Centrul de cercetari asupra maduvei spinarii din statul american Kentucky si de medicul Reggie Edgerton de la departamentul de biologie intergrata si psihologie comparata din cadrul Universitatii California din Los Angeles.

"Ceea ce am descoperit, in esenta, este ca neuronii din maduva spinarii pot sa actioneze direct asupra creierului la fel ca nervii", declara Susan Harkema, cercetator si director clinica pentru recuperare.

Tanarul, a carui maduva spinala a fost sectionata, nu-si mai simtea partea inferioara a corpului. El nu prezenta niciun semn de motricitate a muschilor bustului si a picioarelor.

Medicii i-au prescris la inceput 170 de sedinte de antrenament locomotor timp de 26 de luni, ce constau in ridicarea de greutati, incercari de a pasi si de a urca trepte, insa nu au constatat nicio ameliorare in ceea ce priveste capacitatea muscilor de a se contracta. Pacientul nu putea sa stea in picioare si nici sa paseasca.

Medicii i-au implantat apoi in partea din jos a coloanei o unitate portabila de electrostimulare. Pacientul a fost astfel supus unei stimulari electrice peridurale directe si continuue a partii inferioare a maduvei spinale, a carei intensitate a corespuns cu intensitatea acelor mesaje pe care creierul le transmite in mod normal pentru a provoca miscarea muschilor.

Sub aceasta stimulare, reteaua neuronala din maduva spinarii, transmise cu datele sensibile transmise creierului de muschii picioarelor, au permis acestui pacient sa isi controleze miscarea muschilor si a articulatiilor. Pacientul a putut sa stea in picioare si sa mearga, asistat, pe o banda rulanta.

Rob Summers, un fost jucator de baseball, poate de acum inainte sa isi miste soldurile, genunchii, gleznele si degetele de la picioare. In plus, pacientul si-a recuperat, partial, functia urinara si cea sexuala.

Sursa: ProTv

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.