Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), institutie publica aflata in subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, a finalizat STRATEGIA NATIONALA pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020, precum si planul operational de implementare pentru perioada 2014-2016.
Cele doua documente au ca scop dezvoltarea, bunastarea si accesul universal la servicii al copilului, cu implicarea mai multor institutii si autoritati ale statului.
Concret, strategia urmareste, pe de o parte, continuarea masurilor din domeniul protectiei copiilor incepute anterior, iar pe de alta, stabileste cateva noi directii de actiune, in scopul de a reduce diferentele in ceea ce priveste accesul copiilor la servicii de educatie si sanatate, concomitent cu cresterea calitatii acestora.
Sunt vizati in special copiii din zonele sarace, cei din mediul rural, copiii romi, cei cu dizabilitati si copiii din sistemul de protectie a copilului consumatori de droguri, copiii aflati in conflict cu legea, copiii strazii, cei care au parinti plecati la munca in strainatate, dar si adolescentii.
Astfel, existenta unui serviciu public de asistenta sociala in fiecare comuna, oras sau municipiu, cresterea gradului de implicare a comunitatii si dezvoltarea competentelor parentale ale parintilor, respectarea drepturilor copiilor aflati in situatii vulnerabile, prevenirea si combaterea oricarei forme de violenta asupra acestora - in familie, in scoala sau in comunitate, dar si incurajarea participarii copiilor la luarea deciziilor care ii privesc sunt rezultatele pe termen mediu si lung propuse de ANPDCA.
Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, doamna Rovana Plumb, declara referitor la importanta acestei strategii: "Copiii, fie ca provin din grupuri vulnerabile, fie ca sunt din medii care nu le favorizeaza dezvoltarea ori din familii care ii neglijeaza tocmai atunci cand au nevoie de atenție, trebuie sa beneficieze de un tratament egal. Ne dorim sa avem copii sanatoși, bine educați și iubiți, care sa-și respecte parinții. Este necesar sa le acordam sprijin celor care nu il au, dar și toata afecțiunea și grija noastra responsabila. Despre asta este vorba in aceasta strategie. Sunt convinsa ca rezultatele ei se vor vedea cat mai curand in societatea romaneasca".
La randul sau, președintele ANPDCA, doamna Gabriela Coman, spune ca "Pentru realizarea obiectivelor propuse este nevoie ca domeniul asistenței sociale sa se transforme dintr-un sistem pasiv, centrat pe individ, intr-unul proactiv, centrat pe copil si familie, prin cresterea gradului de securitate sociala. In acest sens, vom introduce un pachet minim de servicii integrate pentru copiii din zonele sarace."
In realizarea strategiei nationale pentru protectia si promovarea drepturilor copilului, ANPDCA a fost sustinuta constant de reprezentanta UNICEF Romania si de sectorul neguvernamental, in ansamblul sau: Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil, HHC Romania, Salvati Copiii Romania si Fundatia SERA Romania.
Din grupul de lucru au mai facut parte experti independenti, dar si reprezentanti ai altor ministere: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Tineretului si Sportului si Cancelaria Prim - Ministrului.
Strategia nationala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014 - 2020 poate fi accesata la:
- HOTARARE privind aprobarea Strategiei nationale pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020, precum si a Planului pentru implementarea Strategiei nationale pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2016
- Anexa 1: Strategia nationala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020
- Anexa 2: Planul operational pentru implementarea Strategiei nationale pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2016
Context:
In Romania, pe fondul scaderii natalitații, ponderea copiilor in totalul populației a scazut de la 28.6%, in 1990, la 18.9%, in 2008 și la 18.2%, in 2012. Statisticile arata, insa, ca marea majoritate a acestora traiesc impreuna cu familia, astfel ca, la sfarsitul anului 2012, doar aproximativ 1.6% se aflau in sistemul de protecție speciala.
De-a lungul timpului, o mare parte din masurile luate pentru protecția copilului au fost dedicate prevenirii separarii copilului de familie si reducerii numarului celor aflati in institutii, prin identificarea unor alternative de protectie de tip familial. Rezultatul acestora a fost ca numarul copiilor din sistemul de protecție speciala a scazut cu 12%, de la aprox. 71.500 copii, la finalul anului 2008, la aproape 59.000, la sfarsitul anului 2014. Pentru ca multi dintre ei au varsta de peste 10 ani și o durata mare de separare de familie, acesti copii au nevoie de programe de pregatire pentru viața independenta, concomitent cu stimularea mentinerii relatiilor personale cu membrii familiei naturale sau extinse, in asa fel incat sa fie pregatiti pentru momentul in care parasesc sistemul de protectie speciala.
In plus, desi au fost inregistrate evolutii importante si in privinta asigurarii dreptului la educatie sau sanatate, raman in continuare o serie de provocari spre care trebuie sa se indrepte politicile si masurile din aceste domenii, astfel incat copiii din toate categoriile sociale sa se poata bucura de aceste doua drepturi fundamentale.
UNICEF saluta adoptarea Strategiei nationale pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020
Strategia vizeaza promovarea investitiei in dezvoltarea si bunastarea copiilor, pe baza unei abordari holistice si integrate adoptate de toate institutiile si autoritatile publice, urmarind sa asigure astfel respectarea drepturilor copiilor, acoperirea nevoilor lor si accesul universal la serviciile destinate lor. Noua strategie cuprinde o serie de obiective ambitioase printre care acela de a asigura accesul tuturor copiilor la servicii de calitate, de a angaja fonduri si a furniza un pachet minim de servicii si beneficii pentru toti copiii, in special pentru cei aflati in situatii vulnerabile, de a preveni si combate toate formele de violenta si de a creste participarea copiilor la procesul de luare a deciziilor.
"Aceasta Strategie reprezinta un semnal puternic asupra faptului ca drepturile copiilor au devenit o prioritate si ca eforturile autoritatilor locale si nationale se centreaza asupra promovarii investitiei in dezvoltarea copiilor si in incluziunea sociala a tuturor acestora. Asigurand servicii integrate, Romania face un pas inainte in demersul sau de a pune interesele copiilor in prim-plan si de a se concentra asupra preventiei”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF in Romania. „Fondurile europene pot fi mobilizate pentru a imbunatati accesul copiilor la servicii de calitate asigurate la nivel local, pentru a promova incluziunea sociala a copiilor vulnerabili, pentru a preveni si combate orice forma de violenta, si pentru a incuraja participarea copiilor in procesul de luare a deciziilor care ii privesc", a adaugat dna. Sandie Blanchet.
Strategia a fost elaborata de un grup de lucru multi-sectorial, din care au facut parte Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, agentii nationale, autoritati descentralizate, reprezentanti ai mediului academic, societatea civila, asociatii ale copiilor, si chiar copii. Intregul proces de lucru a beneficiat de asistenta tehnica din partea UNICEF.
Proiectarea Strategiei a avut la baza strategii si recomandari ale Uniunii Europene - Recomandarea Comisiei Europene privind investitia in copii, Recomandarile pentru Romania elaborate in cadrul programelor 2014-2020, Strategia UE 2020, Strategia Europeana, Strategia Consiliului Europei privind drepturile copilului 2012-2015 - armonizandu-se, de asemenea, cu celelalte proiecte de strategii nationale.
Sursa: mmuncii.ro