Peste un miliard de persoane din toata lumea traiesc cu o forma sau alta de dizabilitate, atrage atentia un studiu efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Banca Mondiala, potrivit npr.org.
Pentru o mai buna intelegere a dimensiunii acestei probleme, cele doua institutii subliniaza frecventa dizabilitatilor: una din fiecare sapte persoane din lume sau 15 la suta din populatia totala a globului. Printre acestea, aproape una din cinci persoane, intre 110 si 190 de milioane de indivizi, prezinta dificultati functionale foarte mari ori sufera de un handicap "sever".
Ultima oara cand OMS a efectuat un astfel de studiu, adica in 1970, prevalenta dizabilitatilor era de 10 la suta.
Imbatranirea populatiei, fenomen raspandit peste tot in lume, va face ca persoanele care traiesc cu un handicap sa se inmulteasca.
Pe viitor, aceasta problema va deveni o preocupare si mai mare din cauza imbatranirii populatiei, fiind cunoscut ca riscul de a avea un handicap creste la persoanele in varsta, atrag atentia in raport directorii OMS, Margaret Chan si cel al Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Progresia "se mai explica si prin cresterea pe plan mondial a problemelor cronice de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul si tulburarile de sanatate mintala", se subliniaza in document.
OMS avertizeaza ca, in pofida progreselor inregistrate in unele tari, mai sunt destule de facut pentru ameliorarea vietii de fiecare zi a persoanelor discapacitate, confruntate cu un risc de trei ori mai mare de a li se refuza ajutorul medical.
"Este nevoie ca scolile, locurile de munca sa devina accesibile pentru persoanele cu dizabilitati, in loc sa le indepartam", apreciaza doctorul Etienne Krug, directorul departamentului de prevenire a violentei, traumatismelor si handicapului de pe langa OMS.
Oricum, orice statistici pe care le-ar prezenta OMS nu ar putea fi decat aproximari bazate pe disponibilitatea si capabilitatea statelor de a le pune la dispozitie.
Ce sunt dizabilitatile?
Pentru ca definitia "dizabilitatilor" sa fie cat mai clara, realizatorii studiului au facut urmatoarea precizare: persoanele la care se face referire au probleme cu vazul, auzul sau mersul, nu isi pot aminti tot ce li se intampla, nu sunt capabili sa se ingrijeasca singuri sau sa comunice la standarde acceptate ca normale. Depresia este de asemenea considerata ca fiind un handicap, mai ales cand afecteaza persoane sub 60 de ani.
De ce sa ajutam?
"Omenirea are o datorie morala sa ajute persoanele cu dizabilitati", este indemnul celebrului om de stiinta Stephen Hawking, cuprins in acest studiu. Hawking se deplaseaza doar intr-un scaun cu rotile, nu se poate hrani sau imbraca singur si nu poate comunica fara un aparat special.
Conducatorul OMS, Margaret Chan, mai ofera un argument pentru nevoia de solidarizare cu persoanele aflate sub spectrul studiului citat: "Trebuie sa ne gandim ca aproape toti dintre noi vom fi temporar sau permanent cu dizabilitati intr-un punct al vietii noastre".
De unde bani?
A stii cati oameni cu dizabilitati exista in lume nu ajuta doar pentru statistici, ci ii poate sprijini direct pe cei aflati in astfel de situatii. OMS se ghideaza dupa numere si procente cand isi demareaza programe care sa le faca viata mai usoara.
Daca intentia exista, masurile concrete lipsesc in studiul OMS si al Bancii Mondiale. Cele doua institutii nu raspund unei intrebari esentiale: de unde ar veni banii pentru ajutarea oamenilor cu handicap?
Sursa: AGERPRES