Biblioteca Nationala a Romaniei a lansat proiectul "Sunetul paginilor" care are ca scop crearea celei mai mari biblioteci digitale pentru nevazatori. Initiat de Biblioteca Nationala si sustinut financiar de Fundatia Orange, proiectul isi propune sa reuneasca toate documentele digitale create in bibliotecile din Romania intr-o singura colectie, in cadrul careia vor fi adaugate documente scanate si accesibilizate in Biblioteca cu ajutorul unui scanner performant.

"Utilizatorii cu dizabilitati de vedere vor avea astfel acces la aceasta biblioteca digitala atat off-line, la sediul nostru, cat si on-line, din orice loc din tara, pe baza de ID si parola, astfel incat sa fie indeplinite prevederile legii privind protectia dreptului de autor", a declarat Adriana Boruna, sef Serviciu Dezvoltare Institutionala.

Accesul la documentele din aceasta colectie digitala se face prin selectarea bazei de date "Biblioteca digitala pentru nevazatori" din catalogul on-line al Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Georgiana Petrache:

Avand in vedere stereotipiile, etichetele create de societatea romaneasca vis-à-vis de persoanele cu dizabilitati vizuale, participarea comoda si deplina la activitatile societatii este inca destul de dificil de realizat.

Integrarea persoanelor cu dizabilitati vizuale si participarea lor fireasca la toate activitatile societatii este inca destul de dificil de realizat avand in vedere barierele din societatea romaneasca actuala. Biblioteca Nationala doreste sa contribuie la schimbarea acestei realitati prin produsele, serviciile si activitatile pe care le propune si la care ii invita pe toti cetatenii Romaniei, indiferent de varsta, sex, nationalitate sau tip de dizabilitate. Persoanele cu dizabilitati pot contribui activ la dezvoltarea comunitatii in care traiesc si este la indemana oricui sa sustina acest deziderat.

Proiectul "Sunetul paginilor" se desfasoara in perioada mai 2015 - iunie 2016 si are o valoare totala de 316.600 de lei, din care 221.800 lei reprezinta finantare din partea Fundatiei Orange in cadrul programului "Lumea prin culoare si sunet".

Proiectul

In prezent, Biblioteca Nationala ofera acces la spatiile si colectiile sale tuturor celor care pot veni la sediul central, gratie proiectului DReam (Digital Resources - easy to access and manage), proiect demarat in 2013 tot cu finantare de la Fundatia Orange. Biblioteca Nationala sustine integrarea tuturor persoanelor in societate, punand la dispozitia persoanelor cu dizabilitati de vedere cele mai noi tehnologii de acces, sustinand in acelasi timp si participarea la evenimentele culturale si educative pe care le organizeaza.

Astfel, institutia invita toti cetatenii, indiferent de varsta, sex, nationalitate sau dizabilitate sa consulte fondul de documente al Bibliotecii, sa participe la evenimentele pe care le organizeaza, cu scopul de a oferi acces tuturor la aceleasi resurse, la aceleasi tehnologii, in aceleasi spatii, in aceeasi societate.

Pentru acei utilizatori nevazatori care nu pot ajunge la Biblioteca au fost scanate si accesibilizate cu ajutorul voluntarilor un numar de documente (manuale sau carti din bibliografia scolara) ce le erau absolut necesare elevilor sau studentilor nevazatori. Cu toate acestea, solicitarile care sunt onorate cu succes sunt prea putine in raport cu numarul total al solicitarilor primite in ultimile luni.

Avand in vedere rolul de coordonator metodologic al Bibliotecii Nationale la nivelul Sistemului National de Biblioteci, institutia va continua sa ofere asistenta in domeniul accesibilizarii tuturor bibliotecilor care doresc sa isi adapteze spatiul si informatia astfel incat sa vina in sprijinul persoanelor cu dizabilitati vizuale din comunitatea lor, precum si tuturor acelora (institutii de invatamant si posibili angajatori) care doresc sa cunoasca mai multe despre modalitatile de accesibilizare.

La eveniment au fost prezenti directorul Bibliotecii Nationale, Claudia Serbanuta, Jane Thompson, specialista in copilaria timpurie, cu experienta in interventia si educarea copiilor cu intarzieri in dezvoltare si dizabilitati, reprezentanti ai Fundatiei Orange, ai organizatiilor de nevazatori, bibliotecari.