Ziua Internationala a Persoanelor cu DizabilitatiIn 1992 Organizatia Natiunilor Unite a proclamat 3 decembrie drept Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati. De atunci, an de an, in intreaga lume este promovat acelasi mesaj: "Oameni egali - Drepturi egale". Un mesaj de constientizare a faptului ca persoanele cu dizabilitati au aceleasi drepturi ca toti ceilalti.

In zece ani, guvernele statelor europene ar trebui sa schimbe strategia in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati, potrivit initiativei prezentate de Comisia Europeana la 15 noiembrie, in Parlamentul European.

Despre ce anume va face si Romania pentru a acorda drepturi egale persoanelor cu dizabilitati se va discuta vineri, 3 Decembrie de Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, in cadrul Forumului cetatenesc intitulat "Sanse egale - legislatia europeana si persoanele cu dizabilitati".

Evenimentul se va desfasura la Biroul Parlamentului European si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in Capitala.

Noua strategie a UE este de a inlatura obstacolele care impiedica persoanele cu dizabilitati sa se bucure de drepturile lor in societate ca si restul populatiei. Unele dintre masurile ce ar trebui aplicate in urmatorii zece ani de catre guverne sunt recunoasterea reciproca a cardurilor nationale de dizabilitate si promovarea standardizarii in utilizarea regulilor privind achizitiile publice si ajutoarele de la stat, astfel incat acestea sa fie accesibile persoanelor cu dizabilitati.

Tot vineri, atat la Bruxelles, cat si in alte capitale ale statelor membre se vor organiza dezbateri.

Romania are datoria de a prelua si aplica prevederile Tratatului de la Lisabona intrat in vigoare la 1 decembrie 2009 prin care se consolideaza noi mecanisme de solidaritate sociala, se militeaza pentru o Europa a drepturilor, valorilor, libertatii si sigurantei si totodata se mentin drepturile deja existente insa se introduc altele noi privind drepturile civile, politice si sociale.

La dezbatere vor participa reprezentanti ai de Informare al Parlamentului European in Romania, Consiliului National al Dizabilitatii din Romania, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Sanatatii, Primariei Generale a Capitalei.

Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati este si un prilej de sarbatoare pentru toate persoanele care reusesc sau incearca sa treaca peste un handicap.

Asociatia Pro Stem Cell sustine dreptul persoanelor cu dizabilitati la o viata demna, normala, independenta si militeaza pentru integrarea acestora in societate.

3 Decembrie este cel mai bun prilej de a va ura, "La Multi Ani!".

Mai multe discutii si informatii in FORUM

COMMENTS 

Postat la
%b %14, %2011
Postat de
Alina
La multi ani de ziua noastra!
Este foarte frumos sa avem o zi a persoanelor cu dizabilitati dar consider ca data este pusa ... putin in bataie de joc, deoarece e iarna si multi dintre noi fac fata cu greu frigului, poleiului etc.
Postat la
%b %14, %2011
Postat de
badila lucica
tetrapareza spastica
am o fetita cu tetrapareza spastica si asi vrea sa stiu mai multe ca sa ii dau o sansa la o viata normala pentru ca este mult trist sa o vad ca sufere ca se simte mai diferita ca ceilalti copii

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează