A fost creata prima celula sinteticaOamenii de stiinta americani au creat in laborator primul organism viu artificial, un genom sintetic.

Realizarea, extrem de controversata, vine dupa 15 ani de studiu si circa 40 de milioane de de dolari cheltuiti in cercetare.

O echipa formata din J. Craig Venter, Hamilton Smith, Clyde Hutchison si Daniel Gibson din cadrul Institutului J. Craig Venter, in Rockville, a reusit sa introduca ADN creat in totalitate de om intr-o celula fara viata, golita in prealabil, apartinand unei bacterii, readucand-o la viata. Celula s-a dezvoltat ulterior, divizandu-se, relateaza Daily Mail.

"Este vorba despre crearea primei celule vii sintetice, in sensul ca deriva in intregime dintr-un cromozom sintetic", explica Craig Venter, creatorul institutului cu acelasi nume si coautor al primei secventieri a genomului uman in 2000.

"Acest cromozom - elementul purtator al informatiei genetice - a fost creat plecand de la patru flacoane de substante chimice si un sintetizator, totul incepand de la informatii pe calculator", adauga el, considerand ca acest succes este "o etapa importanta din punct de vedere stiintific si filozofic".

Acest lucru "imi schimba perceptia asupra vietii si a mersului sau", spune cercetatorul, ale carui lucrari vor aparea in revista americana Science din 21 mai.

Craig Venter a anuntat in 2008 ca a reusit, impreuna cu echipa sa, sa produca un genom bacterian 100% sintetic, punand cap la cap secvente de ADN sintetizate, pentru a reconstitui genomul complet al bacteriei Mycoplasma genitalium. Doctorul Craig Venter a declarat ca bacteria pe care a folosit-o se gaseste la bovine, nu oameni, insa o ruda a acesteia este "responsabila" pentru pneumonia in cazul oamenilor.

Realizarea decurge din lucrarile anterioare si deschide efectiv calea unor aplicatii de mediu si energetice. Cercetatorii vor incerca sa conceapa alge care vor putea capta bioxidul de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de sera, si produce noi hidrocarburi curate.

Aceiasi oameni de stiinta lucreaza si la tehnici apte sa grabeasca producerea unor vaccinuri si sa fabrice noi ingrediente alimentare si substante chimice.

Tocmai aceasta reusita naste controverse, existand temeri tehnologia ar putea fi folosita pentru a produce arme biologice, motiv pentru care, la solicitarea presedintelui Obama, Comitetul american pe probleme de energie si comert din cadrul Parlamentului se va reuni saptamana viitoare pentru a discuta implicatiile acestei descoperiri, dupa cum relateaza Reuters.

Prima celula sintetica realizata vreodata ar putea fi si primul pas in crearea in laborator a unor bacterii complexe, care ar putea transforma carbunii in gaze naturale, mult mai putin nocive pentru mediu, sau alge, care ar putea sa absoarba dioxidul de carbon si sa-l transforme in combustibil. Cu ajutorul noii tehnologii, s-ar putea crea noi vaccinuri sau antibiotice.

Noua forma de viata, creata dupa 15 ani de studiu si 27,7 milioane de lire sterline cheltuite, a fost botezata "Synthia".

Craig Venter, un rebel om de stiinta miliardar, are 63 de ani si este veteran al Razboiului din Vietnam.

Joaca de-a Dumnezeu

Comunitatea stiintifica este impartita in doua, unii crezand ca ceea ce a facut echipa de cercetatori americani e un fel de joaca de-a Dumnezeu.

Profesorul Savulescu, de la Universitatea Oxford, a declarat ca Venter a deschis cea mai profunda usa din istoria umanitatii, ce ar putea hotari si destinul ei.

Potrivit acestuia, nu s-a copiat artificial viata si nici nu s-au adus modificari prin inginerie genetica. Pur si simplu, s-a preluat rolul lui Dumnezeu, creandu-se viata artificiala care altfel nu ar fi putut exista. Riscurile nu pot fi comparate cu nimic din ceea ce exista deja.

Descoperirea ar putea fi folosita in viitor pentru a realiza cele mai puternice arme biologice imaginabile. "Provocarea este sa mananci fructul fara vierme", a declarat el.

Biserica Catolica i-a avertizat pe cercetatorii care au creat prima celula sintetica ca numai Dumnezeu poate crea viata, dar au tinut sa precizeze ca descoperirea poate fi una pozitiva.

Primele reactii ale Vaticanului dupa ce oamenii de stiinta din SUA au anuntat ca au produs o celula vie din ADN uman au fost precaute. Oficialii Bisericii au afirmat, insa, ca modul in care aceste descoperiri vor fi folosite in viitor este crucial, potrivit Associated Press.

"Este o mare descoperire stiintifica. Acum trebuie sa vedem cum va fi pusa in aplicare in viitor", a declarat Monseniorul Rino Fisichella, reprezentantul Vaticanului in problemele ce tin de bioetica.

"Daca vom vedea ca este pentru binele tuturor, al mediului si al omului, ne vom pastra aceeasi atitudine. Dar daca folosirea acestei descoperiri se va intoarce impotriva demnitatii si a respectului pentru viata omului, atunci parerea noastra se va schimba", a adaugat monseniorul.

Fisichella, care conduce Academia Pontificala pentru Viata, a explicat ca nu exista o lupta intre stiinta si credinta si ca Biserica este interesata de descoperirile stiintifice, dar a precizat ca Dumnezeu sta la originea vietii.

Sursa: Ziare.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează