Algoritm nou pentru reprogramarea celularaCelulele stem pluripotente reprezinta una dintre cele mai remarcabile realizari stiintifice ale erei noastre, permitand savantilor sa readuca celulele adulte specializate la starea lor embrionica, nespecializata, apoi sa le manipuleze pentru a deveni tipul dorit de tesut.

Totusi, pana acum, acest proces a fost unul laborios, dar cu ajutorul inovatiei cercetatorilor de la Universitatea Michigan din Statele Unite, timpul si efortul pot fi reduse semnificativ prin programarea directa a celulelor de a fi transformate in alt tip de celule, scrie Science Alert.

"Intotdeauna, celulele din corpul nostru se auto-specializeaza", explica Indika Rajapakse, cercetator in cadrul acestui studiu de la Universitatea Michigan. "Ce propunem aici poate oferi o scurtatura pentru a realiza acelasi lucru si pentru a ajuta orice celula sa devina tipul de celula pe care il dorim".

Inspiratia pentru noul demers este un studiu din 1989, atunci cand cercetatorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre au putut transforma celulele pielii in celule musculare. Au realizat acest lucru prin expunerea celulelor la proteina TF (transcription factor), care ajuta la controlarea expresiei genelor in celule, determinand astfel ca celula sa devina un alt tip si sa poata controla diviziunea, cresterea sau moartea acesteia.

Noul studiu a folosit tehnicile si cunoasterea stiintifica actuala cu privire la ADN, care nu erau disponibile acum aproape 30 de ani, pentru a elabora un algoritm matematic care poate prezice cu succes factorii care pot reprograma celulele.

Cu alte cuvinte, decat sa foloseasca una sau cateva tipuri de proteine TF pentru a manipula celulele pentru diferentiere, noul model creeaza reprezentari 3D ale genomului pentru a cunoaste timpul corect si secventa in care sa injecteze proteinele pentru a produce tipurile de celule dorite.

Aceasta abordare nu ajuta doar la crearea oricarui tip de celule, ci si poate rezolva problema unor boli letale precum cancerul sau conditiile ereditare prin reprogramarea celulelor maligne sau periculoase in celule inofensive.

Deocamdata, studiul nu a fost aplicat in experimente de laborator, dar Rajapakse, impreuna cu colegii sai, sustin ca acesta este pasul urmator, iar in acelasi timp isi vor publica noua metoda pentru ca si alte echipe de cercetatori sa o poata testa.

Constatarile sunt raportate in Proceedings of the National Academy of Sciences.