PreeclampsiaPreeclampsia este o boala care afecteaza intre 5 si 8 la suta dintre sarcini in America. Complicatiile aceastei boli pot duce la operatii urgente de cezariana pentru a salva viata bebelusilor si a mamelor. Oamenii de stiinta cred ca preeclampsia este cauzata de o serie de factori, incluzand placenta de mica adancime care este insuficient asociata cu vasele de sange materne. In acest moment, cercetatorii de la Universitatea din Missouri, in efortul de a dezvolta celule placentare pentru a studia mai bine cauzele preeclampsiei, au descoperit accidental o forma necunoscuta anterior de celule stem embrionare umane.

R. Michael Roberts, seful Catedrei de Zootehnie si profesor de biochimie, ca si colegii sai, spune ca aceste noi celule stem pot ajuta in cercetarile avansate in preeclampsie si intr-o serie de alte domenii ale procesului de reproducere umana.

Aceste noi celule, care sunt numite proteine morfogenetice osoase (BMP) - celule stem amorsate, sunt mult mai robuste si mai usor de manipulat decat celulele stem embrionare standard", a spus Roberts. "Celulele BMP-amorsate reprezinta o etapa de tranzitie in dezvoltarea de la celulele stem embrionare la stadiul lor de dezvoltare final, daca acesta este de celule ale placentei, celule ale pielii sau celule ale creierului. Putem folosi aceste noi celule stem in cercetarile viitoare pentru a intelege mai bine cum sunt organizati embrionii si ce cauzeaza boli precum preeclampsia si alte probleme prenatale."

Celulele stem embrionare sunt pluripotente, ceea ce inseamna ca se pot dezvolta in diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare, celulele osoase, celulele pielii, etc. Pentru studiul lor, Roberts si colegii sai au incercat sa dezvolte celule placentare din celule stem embrionare adaugand o substanta numita BMP-4 pentru o perioada mai scurta de timp decat cea anterioara. Deasemenea, au adaugat alte doua medicamente care au inhibat temporar parcursul de adaptare biochimica asociat cu starea pluripotenta a celulelor stem.

In loc sa formeze celule placentare, celulele stem au crescut in ceea ce a fost o stare neobservata anterior si au fost numite ulterior de oamenii de stiinta de la Universitatea din Missouri celule stem "BMP amorsate". Ei au descoperit ca se lucreaza mult mai usor cu aceste celule in cadrul unui laborator decat cu traditionalele celule stem, deoarece acestea cresc mai usor si sunt mai uniforme, ceea ce inseamna ca toate celulele din cultura sunt destul de asemanatoare intre ele din punct de vedere al informatiilor genetice exprimate.

"Anterior, logica comuna a fost ca celulele stem embrionare trec direct de la celule stem la produsele lor finale", a spus Roberts. "Aceste noi celule stem ne-au facut sa ne dam seama ca exista celulele stem embrionare intr-un numar de stari tranzitorii diferite, care probabil se aseamana cu cele intalnite in stadiile incipiente la embrioni. Aceasta ar trebui să deschida usa pentru viitoarea cercetare de celule stem, care va fi mult mai eficienta. Acum avem celule stem noi, care sunt mai usor de manipulat, deoarece acestea sunt deja la limita de tranzitie dinainte de a se schimba in celule placentei, celulele pielii sau in orice alt tip de celule care formeaza corpul uman."

Sursa: sciencedaily.com

Articol tradus de Manuela Sava, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează