Cadravele umane sursa de celule stemImediat dupa instalarea mortii clinice, viata nu paraseste complet trupul, iar o parte dintre celulele care raman in viata pot fi recoltate si apoi pot fi readuse la starea de celule stem, stare in care se pot respecializa in orice tip de celule din organsimul uman, conform unui nou studiu, transmite LiveScience.

Descoperirare a a fost premiata, in urma cu o saptamana, cu Premiul Nobel pentru Medicina.

Plamanii se opresc, fiind imediat urmati de inima. Apoi intervine si moartea cerebrala, iar corpul se raceste si se rigidizeaza. Insa chiar la intervale lungi de timp dupa interventia decesului, mici grupuri celulare continua sa traiasca in interiorul organismului, timp de zile sau chiar saptamani. Oamenii de stiinta au reusit sa recolteze astfel de celule din scalpul si creierul unor cadavre umane si le-au readus in stadiul initial, nespecializat, de celule stem.

Aceasta practica poate conduce la noi terapii pe baza de celule stem si poate oferi noi informatii importante despre maladii precum schizofrenia si retardul mintal, sau modificari comportamentale de tipul autismului.

Celulele mature pot fi readuse la stadiul de celule imature, sau celule stem pluripotente, care au abilitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism, putand inlocui astfel tesuturi afectate de diferite boli sau accidente. Aceasta descoperire a fost recompensata in urma cu o saptamana cu Premiul Nobel pentru Medicina.

Alte studii au demonstrat ca aceasi operatiune se poate face cu celule fibroblaste recoltate din pielea cadavrelor umane, insa, in acest caz, celulele stem sunt mai greu de obtinut pentru ca pielea respectiva poate fi contaminata cu diferiti agenti bacteriologici sau cu ciuperci care distrug apoi culturile de celule din laborator.

In ultimele experimente in acest domeniu, cercetatorii au recoltat fibroblaste din scalpul si membrana cerebrala dura mater de la 146 de donatori umani decedati, reusind sa readuca aceste celule la stadiul de celule stem.

"Putem sa cultivam celule vii din indivizi decedati la un nivel fara precedent", a comentat omul de stiinta Thomas Hyde, neurolog la Institutul Lieber pentru Dezvoltarea Creierului din Baltimore.

Cadavrele folosite in experimente erau moarte de doua zile in momentul in care au fost prelevate celulele. Acestea au fost tinute la rece, in morga, dar nu au fost inghetate, pentru a nu se forma cristale de gheata in interiorul peretilor celulari, cristale care ar distruge celulele.

De la cadavre se pot preleva tesuturi cerebrale, miocardice dar si alte tipuri de tesuturi care nu pot fi recoltate in conditii de deplin confort si siguranta de la donatori vii.

"Spre exemplu, putem compara neuronii derivati din fibroblaste cu neuronii existenti ai aceluiasi individ. O astfel de comparatie ne poate spune cat de eficienta este o anumita cale de a deriva neuroni din fibroblaste. Aceaste informatii sunt de importanta cruciala, spre exemplu, pentru a crea neuroni specializati in dopamina pentru a trata pacienti cu maladia Parkinson", a mai explicat Thomas Hyde.

Sursa: AGERPRES

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.