Terapia celulara - este tratamentul cu ajutorul celulelor stem si a tesuturilor, precum si a substantelor biologic active care sunt eliminate de acestea.
Toti vorbesc despre celulele stem, dar ce sunt aceasta?
Celulele stem sunt definite de trei caracteristici principale. In primul rand, acestea nu sunt celule specializate (spre deosebire de celulele, din care sunt alcatuiti muschii, creierul, sangele). In al doilea rand, celulele stem sunt capabile de a se diviza o lunga perioada de timp, si, ca urmare a divizarii, se formeaza doua celule identice. Cea de-a treia proprietate importanta a celulelor stem este ca acestea pot sa se diferentieze in tipuri de celule specializate, asa cum sunt celulele musculare, creierului, sangelui, etc.
Celulele stem a embrionului de o zi pot sa se diferentieze in orice din toate 240 de tipuri de celule, care formeaza organismul uman. In organismele adulte un numar mic de celule stem sunt prezente in toate organele, indeplinind functia de reparatie (regenerare) a tesuturilor deteriorate si bolnave. Cu cat mai tanar este organismul, cu atat mai mare este rezerva de celule stem si, relativ, potentialul de recuperare. Se considera, ca folosirea celulelor stem in medicina va oferi posibilitatea de a lupta cu succes impotriva bolilor, care acum sunt considerate incurabile.
-
Va rog sa-mi spuneti de unde sunt obtinute celulele stem?
In functie de originea sa celulele stem sunt impartite in celule embrionare, fetale, celulele stem ale sangelui cordonului ombilical si celulele stem ale persoanei adulte. Sursa celulelor stem embrionare este blastocita - embrionul, care este format catre cea de-a cincea zi de fertilizare. Celulele stem fetale sunt produse din material rudimentar la a 9-12 saptamana de sarcina. In ceea ce priveste posibilitatile de utilizare in medicina regenerativa, aceste celulele stem sunt ideale. Cercetarile experimentale si clinice au demonstrat eficacitatea inalta a acestora in tratarea unui numar mare de boli. O sursa pretioasa de celule stem este, de asemenea, sangele cordonului ombilical, colectat dupa nasterea unui copil. Alegand din cordonul ombilical celulele stem si depunandu-le in crio-banca, ele pot fi folosite in continuarie pentru reconstructia, practic, a tuturor tesuturilor si organelor, precum si pentru tratamentul diferitelor boli, inclusiv si a celor oncologice. O posibilitate de alternativa a obtinerii celulelor stem pentru aplicarea clinica este utilizarea celulele stem somatice ale organismului adult. Cea mai accesibila sursa de celule stem este maduva osoasa a omului, asa cum continutul de celule stem in ea este maximal.
-
In acest caz, ce este comun si care sunt diferentele dintre celulele embrionare si celulele stem adulte, si care este modul de actionare a acestora asupra organismului?
Celulele stem adulte si embrionare difera in numarul si tipurile de celule, care pot fi primite din ele. Celulele stem embrionare pot da inceput pentru toate celulele din organism, ele sunt pluripotente. Celulele stem adulte de cele mai multe ori se limiteaza cu diferentiarea in celule, caracteristice pentru acel tesut, in care se afla. Celulele stem asigura regenerarea partilor deteriorate de organe si tesuturi. Mecanismul de actiune este dupa cum urmeaza: dupa ce au primit un semnal cu privire la perturbari, celulele stem sunt trimise la organul afectat, unde se transforma in celule necesare organismului si stimuleaza rezervele interne ale organismului la regenerarea unui organ sau tesut.
-
Care sunt posibilitatile aplicarii celulelor stem umane?
Progresul a studiilor teoretice a biologiei celulei stem in ultimii 10 ani, a fost ca baza pentru elaborarea unor metode de tratamente pentru bolile grave ale omului. Scleroza multipla, congestie cerebrala, traumatisme ale spinarii si creierului, bolile Alzheimer si Parkinson, atacul de cord, insuficienta cardiaca, diabet zaharat, boli autoimune, leucemii, boala de arsura nu sunt o lista exhaustiva a acrstora. Proprietatile unicale ale celulelor stem, care permit a crea noi de tesut pentru a inlocui, cum a fost considerat anterior, zonele ireversibil deteriorate ale tesuturilor organismului bolnav, a dat o speranta multor oameni bolnavi de boli incurabile.
-
Exista oare in organismul adult celulele stem?
Bineinteles, in organismul adult sunt prezente in tesuturi in toata durata de viata propriile lor celule stem, care reinnoesc tesuturile si creaza noi celule specializate, care inlocuiesc cele cellule, care au murit un mod natural (fenomen denumit apoptoza). De exemplu, celulele din garnitura de stomac, traiesc doar cinci zile, eritrocitele, care trec in durata sa de viata pe vase o cale egala aproximativ cu 2 mii kilometri, in medie, traiesc 120 de zile. Epiderma este actualizata la fiecare doua saptamani. Dupa parerea savantilor, ficatul unei persoane adulte se actualizeaza in timp de 300-500 de zile. Exemplele prezentate demonstreaza intensitatea proceselor de reconstruire a tesuturilor organismului. Cu varsta numarul de celule stem proprii se reduce, de pilda, daca la copilul nou-nascut o celula stem revine la 10 de mii de celulele ale maduvei osoase, adolescentii au deja o celula la 100 de mii, la 50 de ani - este una la 500 de mii, si la 70 de ani - este una la un milion . De aceea, umplerea pulului si imbunatatirea activitatii propriilor celule stem este astazi una dintre cele mai importante solutii in astfel de probleme ca: trai fara boli, prelungirea vietii dincolo de limitele de statistica, pastrarea tineretei. Nevorbind despre posibilitatea de a trata boli in prezent incurabile, inclusiv de natura ereditara.
-
Exista contraindicatii pentru introducerea celulelor stem?
Contraindicatii pentru terapia cu celule stem practic nu sunt. Cu toate acestea, pot fi stari, in care transplantarea celulelor stem poate fi amanata. In orice caz, necesitatea de a utiliza celulele stem sau de a le refuza pentru un pacient anumit decide consiliumul medical. Avand in vedere cerintele inalte pentru calitatea preparatului, care se introduce, exista contraindicatii absolute si relative de obtinere a celulelor stem. Aceste contraindicatii includ, de exemplu, prezenta la donator a infectiei HIV, hepatitei B, a infectiei micotice, citomegalovirale si o serie de alte patologii.
-
Am auzit despre folosirea celulor de oi pentru tratamentul oamenilor, e adevarat?
Intr-adevar, in anul 1931, in Elvetia, profesorul Paul Nihans de la clinica La Prairie a pregatit un preparat celular din ficatul embrionar de miel si l-a numit CLP. Aceasta este cel celebru preparat, cu care erau tratatti toti politicienii remarcabili, precum si oamenii de afaceri si de arta a secolului trecut. In prezent, in practica mondiala in scopurile medicale si cosmetologice, se folosesc numai celulele stem umane.
-
Mama mea are diabet zaharat, dar insulina inca nu utilizeaza, daca se poate o ajuta cu celulele stem?
Problema de tratare a diabetului zaharat este o prioritate, printre cele mai importante domenii de cercetari medicale in Europa. Potrivit OMS, in fiecare an, numarul de diabetici creste cu 5 - 7%, iar la fiecare 12 -15 ani se dubleaza. In momentul de fata se studiaza o serie de posibilitati de a ajuta la astfel de pacienti. Se propun metode de transplantare a celulelor allogenice (straine), producatoare de insulina, de creare a depozitelor de insulina, multe moduri de a stimula producerea de insulina si utilizarea glucozei de catre tesuturi. Cea mai promitatoare este metoda de introducere a celulelor stem in organismul pacientului, in care aceste celule vor fi transformate in acele celule, care produc insulina, de a activa finctionarea propriilor lor celule pancreatice, precum si de a crea un micromediu favorabil pentru functionarea normala a celulelor introduse. Institutul de terapie celulara este un membru al programului de tratare a pacientilor cu diabet zaharat cu celule stem,. Pentru a rezolva problema pentru un anumit pacient se poate obtine consutatiii.
-
Pot ajuta celulele stem in tratamentul hepatitei virale si cirozei hepatice?
Pentru tratamentul hepatitelor si cirozei, alaturi de metodele devenite acum traditionale de tratament cu interferon si hepatoprotectori, sunt folosite si celulelor stem. Primizia teoretica este posibilitatea dovedita de a transforma celulele stem sanguine si celor mezenhimale in celule hepatice (hepatocite). Intensitatea de crestere a numarului de celule stem in ficat este direct legata de gradul de afectare a organului. Transplantarea celulelor stem avand patologia ficatului actioneaza pozitiv asupra cursului de boala, duce la corectarea perturbarilor metabolice, reducerea agresiunei autoimune. Efectul terapeutic este legat direct cu etapa procesului. Cu cat mai devreme este inceput tratamentul, cu atat mai bune sunt rezultatele cum dupa indicatorii clinici, asa si dupa durata de viata.
-
Sunt oare tratate efectele congestiei cerebrale cu celulele stem?
Congestia cerebrala este etapa finala in dezvoltarea dereglarilor cerebrale vasculare. Congestia cerebrala este precedata de fazele de compensare si de decompensare. Eficacitatea tratamentului dereglarilor .cerebrale vasculare este activ studiata in mai multe tari din intreaga lume. Deoarece aceasta este o metoda relativ noua de tratament, inca nu s- au acumulat suficiente dovezi pentru a face concluzii definitive. Cu toate acestea, cercetarile efectuate arata cum posibilitatea de a crea noi celule ale sistemului nervos (care mai devreme se refuza categoric) din celulele stem introduse, asa si efectul pozitiv de activare a acestora la celulele stem proprii "latente" ale pacientului. Are loc formarea noului tesut nervos, care poate indeplini functiile celulelor anterior pierdute ca urmare a congestiei cerebrale. Parerea oamenilor de stiinta cu privire la inceput de tratament este in mod clar: cu cat mai devreme, de la fazele initiale ale dereglarilor vasculare s-a inceput tratamentul, cu atat mai mari sunt sansele de recuperare.
-
Ce este revitalizarea folosind celulele stem?
Cuvantul "revitalizare" inseamna revenire la viata, intinerire. Dupa cum se stie, procesele de imbatranire incep sa apara de la 30 de ani, iar dupa 40-45 ani devin pronuntate si tempurile lor se accelereaza. Tactica de intinerire consta in incetinirea proceselor de imbatranire si maximizarea recuperarii organelor si tesuturilor ale organismului la nivelul de sanatate biologica. Rolul celulelor stem la revitalizare consta in activarea celulelor stem existente ale pacientului, si, cel mai important, celulele stem introduse se incrusteaza in structurile deteriorate ale organismului, regenerand functionalitatea lor completa. De regula, revitalizarii sunt expuse persoanele relativ sanatoase (atat femeile cat si barbatii), de aceea celulele stem nu sunt utilizate la restaurarea organului evident deteriorat, dar uniform sunt distribuite prin organism, armonizand functionarea acestuia, regenerand nivelul lui hormonal, normalizand relatiile dintre sistemele organismului si, ca rezultat, - recuperarea atractivitatii, vitalitatii, sexualitatii si dispozitiei bune. Cu cat este mai mare varsta, cu atat procese de intinerire sunt mai evidente.
Sursa: StemCellClinic
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.