Celulele prelevate din ochii persoanelor decedate pot fi in masura sa redea vederea nevazatorilor, sugereaza cercetatorii britanici. Ei sustin ca au gasit un nou tratament revolutionar, care va putea reda partial vederea persoanelor nevazatoare. Acestea nu vor putea sa citeasca, dar vor fi mult mai independente, iar calitatea vietii lor se va imbunatati considerabil.
O echipa de oameni de stiinta de la University College din Londra a facut un experiment pe cobai orbi, carora li s-au implantat celule provenite din ochii unor oameni, organe donate dupa moarte.
Soarecii tratati astfel si-au recapatat, intr-o oarecare masura, vederea, scrie BBC News. Experimentele pe subiecti umani ar putea incepe peste 3 ani si, chiar daca persoanele nevazatoare nu vor putea sa citeasca, vor vedea mult mai bine ca inainte si vor putea duce o viata independenta. Corneele donate de pacienti dupa moarte erau folosite si inainte, insa acum cercetatorii de la Institutul de Oftalmologie de la UCLA au extras un nou tip de celule, aflate in fundul ochiului.
Este vorba de celule stem adulte, capabile sa se transforme in alte tipuri de celule, putand deci fi folosite pentru a trata o gama variata de afectiuni oculare.
Dupa ce au fost extrase, celulele au fost tratate in laborator, astfel incat sa poata detecta lumina venita prin retina. Apoi au fost injectate in ochii soarecilor complet orbi, care astfel si-au recapatat, partial, vederea.
“Pacientii vor putea sa identifice obiectele din jur. Calitatea vietii lor va fi mult mai buna, chiar daca nu se vor putea uita la televizor si nici nu vor putea citi”, explica profesorul Astrid Limb.
In prezent, experimentele cu celule stem la pacientii umani folosesc celule provenite de la embrioni, aparand astfel o problema de etica. In plus, aceste celule sunt gata in cateva luni, in timp ce noul tip de celule, numit celule Muller glia, este gata pentru tratament in doar o saptamana de la prelevare.
Bolile care ar putea fi tratate prin aceasta noua metoda este degenerescenta maculara si retinita pigmentara. Si in acest caz exista riscul respingerii noilor celule, la fel ca la orice transplant de organe.
Sursa: bbc.co.uk
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.