Cercetatorii din domeniul medicinei si geneticii au anuntat, pentru prima data, ca celulele stem (modificate genetic) pot cauta si distruge celulele infectate cu HIV din organismul uman.
Studiul vine sa demonstreze ca utilizarea celulelor stem modificate genetic, care pot da nastere unor celule imunitare capabile sa lupte impotriva virusului HIV, reprezinta o metoda eficienta care nu deterioreaza tesutul sanatos, scrie Descopera.ro.
Potrivit unor cercetari anterioare, oamenii de stiinta au prelevat celulele T care ajuta la combaterea infectiilor (limfocite T citotoxice CD8) de la un individ infectat cu virusul HIV si au identificat molecula cunoscuta sub numele de receptor de celule T, care ghideaza celulele T spre recunoasterea si distrugerea celulelor infectate cu HIV. Acum, in studiul actual, cercetatorii de la Universitatea din California au modificat in mod similar celule stem din sangele uman si au descoperit ca acestea pot forma celule T mature care au capacitatea de a ataca virusul HIV in tesuturile unde acesta se multiplica.
Procesul a fost realizat prin utilizarea unui model surogat, utilizand soareci umanizati (care au gene si tesuturi transferate de la om), la care infectia HIV evolueaza in aproape acelasi mod ca la oameni.
Intr-o serie de teste realizate pe sangele periferic, plasma si organele unor soareci s-a observat ca, atat la doua sptamani, cat si la sase saptamani de la introducerea celulelor modificate genetic, numarul celulelor T helper CD4 (care sunt epuizate ca rezultat al infectarii cu HIV) a crescut, in timp ce nivelul virusului HIV din organism a scazut.
Rezultatele indica faptul ca celulele modificate genetic au fost capabile de a se dezvolta si a migra la organele afectate pentru a lupta impotriva infectiilor.
Sursa: Zeenews
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.