Cuplurile de lesbiene vor putea avea in viitorul apropiat copii proprii fara a apela la donatorii de sperma, copii ce vor purta bagajul genetic provenit de la ambele mame, conform unui material publicat miercuri de cotidianul britanic The Telegraph.
Geneticienii britanici care au obtinut deja celule seminale primitive din celule stem prelevate din maduva spinarii la barbati, au reusit sa obtina acelasi lucru folosind celulele stem embrionare de femeie.
Echipa de la Universitatea din Newcastle asteapta in prezent permisiunea de a transforma celulele stem recoltate din maduva spinarii de la femei in sperma, procedeu care, daca va avea succes, va elimina nevoia de embrioni umani pentru recoltarea de celule stem din procesul de reproducere intre parteneri de acelasi sex.
Aceasta metoda face posibil ca in viitor cuplurile de lesbiene sa aiba proprii lor copii genetici, sperma obtinuta genetic din maduva spinarii uneia dintre partenere urmand sa fie folosita pentru a o fertiliza pe cealalta partenera.
Din punct de vedere genetic barbatii si femeile sunt diferiti prin existenta asa-numitilor cromozomi sexuali. Atat barbatii cat si femeile au cate un cromozom X, dar doar barbatii detin si cate un cromozom Y care poarta o serie de gene despre care se credea ca sunt esentiale pentru producerea spermei. Din acest motiv geneticienii erau sceptici cu privire la obtinerea de material seminal de la femei.
La inceputul unii decembrie o echipa de cercetatori americani anunta nasterea in laborator a unui soarece ce avea bagajul genetic a doi soareci masculi. Conform studiului publicat in revista Biology of Reproduction, cercetatorii din Texas au putut manipula celulele prelevate de la un fetus de soarece mascul (cromozomii XY) pentru a produce o linie de celulele stem pluripotente induse (iPS).
Aceste celule iPS sunt celule adulte ce au suportat un proces de reprogramare genetica pentru a fi aduse intr-un stadiu de celulele stem embrionare. O parte dintre celulele care au trecut prin acest proces si-au pierdut in mod spontan cromozomul Y, transformand-se in celulele XO.
Aceste celulele XO au fost introduse in embrioni prelevati de la femele donor si apoi transplantate in mame surogat care au dat nastere la pui cu cromozomul X provenit de la masculul de soarece original.
Acesti pui au crescut si apoi s-au reprodus cu soareci masculi nascuti normal. Puii lor, atat masculi cat si femele, sunt urmasii genetici a doi tati.
Sursa: i-medic
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.